Bang & Olufsen bracht in 2017 al haar eerste paar volledig draadloze (TWS) in-ears op de markt, de Beoplay E8. Deze kostten 299 euro maar werden niet door iedereen geliefd. Ze waren op geen enkel vlak de beste oortjes van het moment maar wel met voorsprong de duurste. Ondertussen kwam B&O als één van de eerste fabrikanten met een draadloze oplaadetui op de markt en wordt de derde generatie van de E8 verkocht: een geëvolueerd product met hoogstaande geluidskwaliteit maar zonder actieve noise cancelling (ANC). Zie daar het bestaansrecht van de B&O Beoplay EQ. Een paar high-end in-ears mét ANC en een stevig prijskaartje van 399 euro. Kan Bang & Olufsen op tegen de stevige competitie van onder andere Sony en Bowers & Wilkins?

Bouwkwaliteit & draagcomfort

Bang & Olufsen staat bekend om haar design en exclusieve materiaalkeuze. Ook met de Beoplay EQ houden ze de kwaliteitstandaard hoog. Het oplaadetui van geanodiseerd aluminium voelt licht en duurzaam aan. De magnetische sluiting van het deksel is perfect ontworpen en sluit met een voldoening gevend klapgeluid. Het zit ‘m in de details.

De oortjes zijn van mat plastic en klikken met sterke magneetjes vast in het etui. Het B&O logo blinkt op de met aluminium afgewerkte zijkanten. De oortjes zijn jammer genoeg redelijk groot en de tipjes steken niet ver uit. Mensen met kleine oorschelpen zullen moeilijk een goede pasvorm vinden. Jammer, want door het meeleveren van verschillende tipjes – inclusief memory foam tipjes – kan iedereen een perfecte afsluiting van zijn/haar ‘gehoorgang’ vinden. Ze zijn ook comfortabel genoeg om er urenlang naar te luisteren. De oortjes vallen niet uit en sporten gaat dan ook prima. Behalve fietsen, want dan hoor je erg veel windgeruis.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Bang & Olufsen Beoplay EQ?

Features

De Beoplay EQ voor het eerst verbinden doe je door de Bang & Olufsen app te downloaden en een account aan te maken. Dit is nogal omslachtig en maakt het moeilijk om ze even uit te lenen aan vrienden. In de app wordt uitgelegd hoe je toch op de klassieke manier (zonder app) verbinding kan maken met een nieuw toestel, maar dit lukte ons niet. De koppelingsmodus activeren vanuit de app ging wel prima. De app werkt eenvoudig. Je kan er de batterijniveaus zien van de oortjes en case. Verder kan je de equalizer aanpassen, software updates uitvoeren, actieve noise cancelling bedienen en de automatische stand-by stand uitzetten.

De laatste bluetooth 5.2 versie wordt ondersteund wat garant moet staan voor een stabiele verbinding. Toch was dit maar voor 95% van onze testen het geval. Verbindingsproblemen kwamen vaker voor dan je zou willen en af en toe moesten we de oortjes even ‘resetten’ door ze in hun case te klikken. Software updates kunnen dit in de toekomst wel verbeteren. Verder heb je aptX Adaptive, een mooie bonus voor gebruikers van Android. De zes ingebouwde microfoons onderdrukken achtergrondgeluid goed tijdens telefoongesprekken. Beter dan bijvoorbeeld de Sony WF-1000XM3.

Lees ook


Bowers & Wilkins PI7 ReviewBowers & Wilkins PI7: Review

 


 

De B&O Beoplay EQ wordt geleverd met verschillende maten van oordopjes en een USB-C laadkabel. De case kan via USB-C of draadloos worden opgeladen en zorgt voor 14 uur extra speeltijd. Naast de 6,5 uur van de oortjes zelf met ANC aan. Met de snellaad-functie krijg je 2 uur luistertijd na 20 minuten laden. Dit zijn behoorlijk goede cijfers en maken de EQ beter bruikbaar dan de B&W PI7 die er na 4 uur al mee ophoudt.

Geluid

Voor wie de B&W PI7 te veel laag geeft, kan de Beoplay EQ een interessante keuze zijn. B&O creëert hetzelfde wauw-effect met haar eigen herkenbare ‘sound signature’. Bassen blijven sterk aanwezig en de 808 baslijnen op Kanye West’s album Donda zijn indrukwekkend. De rocknummers van Måneskin tonen dat de Beoplay EQ uitblinkt in het middengebied met een verrassend goede separatie tussen vocals, de drums en elektrische gitaren. Ook minder complexe genres zoals techno zijn een plezier voor het oor. De opzwepende hoge tonen van Joyhauser’s Knaldrang bereiken hun doel: je hart sneller doen slaan en je doen uitkijken naar dat volgende feestje.

Lees ook


Bang & Olufsen Beosound Level reviewBang & Olufsen Beosound Level: Review

 


 

Het geheel brengt muziek tot leven en zorgt voor een heerlijke dynamiek die, net zoals de B&W PI7, nieuwe standaarden zet onder de in-ears. Onderschat het effect daarvan op je beleving niet. De Sony WF-1000XM3 klinken individueel ook geweldig en zijn meer waarheidsgetrouw met een neutralere bas, maar na een luistersessie met deze Beoplay EQ’s valt op hoe vlak de Sony’s zijn. Bang & Olufsen slaagt erin om meerwaarde te bieden met het high-end geluidsbeeld van de Beoplay EQ. Op maximaal volume durfde ons exemplaar al eens vervormen in de hoge tonen en bij s-klanken. Het ging dan wel pijnlijk hard dus dat kunnen we B&O vergeven.

Noise cancelling is vergelijkbaar met of lichtjes beter dan de B&W PI7. Dat wil zeggen: erg effectief, een transparante modus en een adaptieve modus die detecteert of je beweegt, op kantoor zit, op een trein etc.

Conclusie

Bang & Olufsen heeft al jaren ervaring met true wireless in-ears. Het laat dan ook geen steken vallen met de Beoplay EQ. Zolang je oorschelpen niet te klein zijn en je een goede fit kan vinden, koop je hiermee één van de beste in-ears op de markt. Qua geluidsbeleving legde de B&W PI7 de lat hoog, maar de B&O Beoplay EQ springt daar ook over. Welke je prefereert, zal een kwestie zijn van smaak. De batterijduur is goed, de materiaalkeuze top en de ANC effectief. Het blijft even slikken om 399 euro neer te leggen voor in-ears maar wie het beste wil, moet daarvoor betalen.

Bang & Olufsen Beoplay EQ

€ 399,-
8.8

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Fantastische dynamiek
  • Premium materiaalkeuze
  • Goede features
  • Inclusief memory foam ‘tipjes’

Cons

  • Duur
  • Te groot voor sommigen
Verkooppunten van het merk bang-olufsen