Volledig draadloze oortjes zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Ze zijn handig, compact, klikken vast in hun opbergdoosje en worden er direct in opgeladen. Zo kan je altijd van de maximale gebruiksduur genieten. Je vindt ze in alle prijsklassen. Gaande van twintig euro tot enkele honderden euro’s. Apple’s AirPods (Pro) zijn de meest succesvolle in-ears op de markt. Deze zorgen voor een waanzinnige 12 miljard dollar aan jaarlijkse omzet. Hun grootste punt voor verbetering is de geluidskwaliteit die slechts ‘behoorlijk goed’ te noemen valt. Logisch dus dat onze bekende en geliefde high-end audiomerken op de ‘kar springen’ en maximaal inzetten op geluidskwaliteit.

Ook Bowers & Wilkins maakt haar intrede in het True Wireless Stereo (TWS) segment met de PI5 en PI7. Deze laatste is het vlaggenschip en lijkt op papier een heel goed doordacht product te zijn. Met een adviesprijs van 399 euro kan Bowers & Wilkins zich helaas geen misser permitteren. Schieten ze van de eerste keer raak?

Bowers & Wilkins PI7 Review

Features

De B&W PI7 wordt geleverd met verschillende maten van oordopjes, een USB-C laadkabel én een USB-C naar 3,5 mm kabel. Met deze laatste kan de case worden aangesloten op een 3,5 mm audiojack uitgang en het geluidssignaal draadloos naar de oortjes sturen. Een erg leuke feature die toelaat de in-ears op een PS5 controller of in het vliegtuig aan te sluiten.

Bowers & Wilkins PI7 ReviewEen bluetooth verbinding tot stand brengen kan via een knopje op de case. Je kan dan je standaard verbindingsprocess doorlopen of de Bowers & Wilkins Headphones app downloaden. Bluetooth 5.0 wordt ondersteund en de verbinding was tijdens onze testen perfect. aptX Adaptive, de laatste variant van Qualcomm’s Bluetooth codec, moet Android gebruikers bevallen. Er werden zes microfoons voorzien en de kwaliteit van telefoongesprekken is inderdaad zeer goed voor in-ears.

De case kan draadloos worden opgeladen en zorgt voor 20 uur extra speeltijd. Naast de 4 uur van de oortjes zelf. Op papier is dit eerder aan de lage kant, maar gelukkig kan je ze in 15 min weer 50% opladen.

Lees ook


Review PXReview Bowers & Wilkins PX

 


 

Benieuwd naar onze leuke reviewvideo die wij maakten van de Bowers & Wilkins PI7?

De oortjes zelf laten zich bedienen via capacitieve knoppen, zoals we dat vaker zien. De typische functies zoals play, pauze, volgende track, vorige track, gesprek opnemen, gesprek afleggen, noise-cancelling en voice assistant kunnen worden opgeroepen. Ook hebben de oortjes een nabijheidssensor ingebouwd en kunnen zo je content automatisch pauzeren indien je ze uit neemt.

Bouwkwaliteit & draagcomfort

Op vlak van bouwkwaliteit laat Bowers & Wilkins toch een steek vallen. De case is gemaakt van plastic en voelt goedkoop aan. Ook het scharniermechanisme van het klepje zaait twijfels. Jammer, want je gebruikt de case toch voortdurend om de oortjes in op te bergen.

De meegeleverde kabels zijn dan weer wel duurzaam en ook de in-ears zelf hebben een metalen rand die premium aanvoelt. Daarnaast zijn de oortjes licht, hebben ze een kleine vormfactor waardoor ik de in-ears zonder problemen urenlang heb kunnen dragen.

Geluid

Vanaf de eerste seconde heb je door dat dit een modern Bowers & Wilkins product is. De typische ‘sound signature’ die we kennen van consumentenproducten zoals een Zeppelin Wireless of P7 hoofdtelefoon is ook bij deze PI7 duidelijk aanwezig.

Een punchy baslijn die focust op mid-bass is entertainend zonder vermoeiend te worden. De fenomenale middentonen zorgen ervoor dat je altijd wordt meegezogen in je muziek. De hoge tonen verhullen veel details en klinken altijd zacht en luchtig. Het blijven bluetooth in-ears. Maar dit doet Bowers & Wilkins als geen ander.

In 2018 schreven we nog over de Bowers & Wilkins PX, destijds de eerste hoofdtelefoon van het merk met actieve noise-cancelling. Het geluidsbeeld veranderde compleet wanneer ANC aan of uit stond. Ondertussen is deze technologie ver genoeg geëvolueerd dat je hier niets meer van merkt bij de betere merken. Ook niet bij B&W. Constante lage tonen van een vliegtuig of een treinrit worden voldoende effectief weggefilterd. Ook in een kantooromgeving werkt de ANC goed, maar daar staan concurrenten Apple en Bose nog verder in.

De in-ears sluiten goed af in het oor en de combinatie van actieve noise-cancelling met het heerlijke geluid van de B&W PI7 maakt indruk.

Conclusie

De Bowers & Wilkins PI7 kosten je 399 euro. Dat is een pak meer dan je voor Apple AirPods Pro, Sony WF-1000WM3 of Bose QuietComfort Earbuds dient neer te leggen. Een luisterervaring is altijd subjectief maar naar ons gehoor klinkt de PI7 beter/leuker dan al deze concurrenten. Voor de beste noise-cancelling ga je beter naar Apple of Bose, maar op andere vlakken zoals geluidskwaliteit, features en draagcomfort is de PI7 top.

Bowers & Wilkins PI7

€ 399,- euro
8.3

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.5/10

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Bouwkwaliteit

7.5/10

Design

8.5/10

Pros

  • Heerlijk geluid
  • Comfortabele fit
  • Ook via 3,5 mm te verbinden

Cons

  • Prijzig
  • Noise-cancelling is goed, maar de concurrentie is zwaar
  • Materiaalkeuze case
Verkooppunten van het merk bowers-wilkins