FCC, Federal Communications Commission, heeft aan Google de toestemming gegeven om een bewegingssensor in gebruik te gaan nemen. Het gaat om Project Soli, een sensor waarmee je bijvoorbeeld virtuele knoppen met je vingers kan indrukken.

Deze toestemming houdt in dat Google een soort van radars mag inzetten voor het detecteren van bewegingen op een korte afstand. Hierbij gaat het om een gebruik van 57 en 64 GHz als we het over frequenties hebben. De Soli sensor werkt volgens de FCC op hogere vermogensniveaus dan wat eigenlijk zou mogen van de Amerikaanse regels, maar dankzij de toestemming mag Google de certificatie en marketing voor de technologie nu toch opstarten.

Wanneer de sensoren functioneren onder de voorwaarden, zouden er zo goed als geen risico’s mogen zijn voor anderen die zich in hetzelfde spectrum van 57 tot 64GHz. Denk hierbij aan de Earth Exploration Satellite Service en de Radio Astronomy Service.

De technologie van de Soli-sensoren zouden uiteindelijk in smartphones, computers, voertuigen… geïntegreerd kunnen worden. Touchscreens zouden subtiele hints niet kunnen registreren, maar radargolven (die gebruikt worden in Project Soli) kunnen dat wel. Deze werken namelijk ook in het donker en gaan ook gewoon door veel verschillende materialen heen.