Ontdek de Zen Air DAC, Zen Air Blue, Zen Air Can en Zen Air Phono. Zoals de ‘naam’ al doet vermoeden zijn dit 4 apparaten die vallen binnen het nieuwe Zen Air portfolio van iFi. Het Britse audiobedrijf had eerder al een productserie genaamd ‘Zen’ maar nu komt iFi dus aanzetten met een afgeleide line-up die dienst doet als instapproductlijn.

Deze vierledige productlijn heeft niet alleen hetzelfde formaat, maar ook dezelfde vorm als zijn voorgangers. Wel is de behuizing aangepat. De Zen Air komt namelijk met synthetisch polymeer en een getextureerde afwerking. Elk type heeft ook een andere grijstint. Minder fragiliteit en een betere schokdemping: dat is waarvoor deze nieuwe materialen dienen.

iFi Zen Air DAC

iFi ZEN Air DACDe Zen Air DAC is een hoogwaardige hoofdtelefoonversterker die alle soorten hoofdtelefoons kan aansturen. Net zoals zijn voorloper. Maar wat is een DAC nu juist? Wel, DAC staat voor Digitaal naar Analoog Converter. Het toestel zet dus digitale info van je bronapparaat om naar ‘analoge muziek’ die we kunnen horen via luidsprekers of een koptelefoon. Dit is veel beter dan de standaard audio die je zou krijgen door gewoon je computer, game console of smartphone te gebruiken.

Voor het muzieksignaal te genereren naar de DAC kan je het apparaat gewoon aansluiten op je computer met een USB-kabel (type B). Verder is het toestel ook voorzien van een hoofdtelefoon- en RCA-aansluiting voor het connecteren van luidsprekers.

XMOS 16 coreVoort is de ZEN Air DAC ook compatibel met verschillende bestandsformaten. iFi’s eigen XMOS-firmware is geprogrammeerd om de geluidskwaliteit te optimaliseren en te zorgen voor een perfecte samenwerking met de Burr-Brown DAC. Zo wordt het PCM-muzieksignaal namelijk ondersteunt tot 32 bit/384 kHz. Maar het toestel kan ook omgaan met DSD64, 128 en 256. Dankzij De Burr-Brown True Native chipset volgen beide muzieksignalen een eigen geoptimaliseerd signaalpad. Zo kan je bit-perfect luisteren naar het formaat waarin het is opgenomen. Een ondersteuning voor MQA? Check!

Het apparaat heeft ook enkele geluidstechnische verbeteringen. Zo is de iFi Power Match toegevoegd. Dit stemt het uitgangsniveau af zodat deze op het juiste niveau presteert voor je hoofdtelefoon. Ook de XBass+ functie is aangebracht. Hiermee kan je de lage tonen verbeteren zonder de middentonen te vertroebelen.

iFi Zen Air Blue

iFi ZEN Air BlueDe Zen Air Blue is een Bluetooth audio-ontvanger van hoge kwaliteit. Het Bluetooth systeem binnenin is geüpgraded door iFi om de 40% daling in audiokwaliteit te vermijden die je normaal gesproken ervaart met standaard Bluetooth. Zo kan je intens genieten van je geliefkoosde muziek in een hoge kwaliteit. Al dan niet via streamingdiensten zoals Apple Music, TIDAL en Qobuz.

Ook alle moderne bluetooth audiocodecs zijn compatibel dankzij de V5.1 bluetooth. Denk maar aan SBC, aptX, AAC, aptX HD, LDAC, LHDC. Welk apparaat je ook gebruikt, iFi heeft het allemaal voorzien. Verder kunnen er acht bluetooth bronapparaten worden opgeslagen in het geheugen. Zo kan de gebruiker gemakkelijk van het ene apparaat overschakelen naar het andere.

iFi Zen Air Can

De Zen Air Can is een analoge hoofdtelefoonversterker en heeft uitsluitend analoge schakelingen en aansluitingen. Dit toestel heeft een symmetrische lay-out en is gebouwd met subtiele en hoogwaardige componenten. Zo kan je genieten van analoge muziek tot een vermogen van 1.200 mWatt met een belasting van 32 Ohm.

Ook in dit toestel is de bovengenoemde XBass+ functie aanwezig. Maar er is nog een tweede functie toegevoegd. Namelijk de XSpace die het geluidsbeeld verbreedt om ‘in-head-lokalisatie’-effecten te dekken. Net zoals zijn ‘kleinere broertje’ heeft het apparaat twee hoofdtelefoonuitgangen. Maar de 4,4 mm uitgang is niet volledig gebalanceerd. In plaats daarvan is gebruik gemaakt van iFi’s S-Balanced circuitontwerp.

iFi Zen Air Phono

Het vierde model in iFi’s ZEN Air Serie is de Zen Air Phono. Deze phonoversterker is ideaal voor liefhebbers van vinyl. Het apparaat levert niet alleen ultralage ruisprestaties maar is ook geschikt voor zowel mm- als mc-elementen. Net als bij veel andere iFi toestellen wordt een custom OV Series op-amp gebruikt. Meer bepaald de OVA2637A.

De voeding heeft een oscillatiefrequentie van 1,2 MHz. Dat is 20.000 keer meer dan die van de netstroom. In dit circuit is een filtercondensator van 10uF toegevoegd. Dit zou gelijk zijn aan 200.000 uF bij lagere (hoorbare) frequenties. Volgens de fabrikant levert dit een voortreffelijk filtervermogen.

Daarnaast heeft deze phonoversterker ook een subsonische filter ‘aan boord’. Deze kan ingeschakeld worden via een knop die te vinden is op het frontpaneel. Zo kunnen eventuele lage tonen, veroorzaakt door vervormde platen, onttrokken worden. Dit zou volgens de producent op ‘intelligente’ wijze gebeuren zodat de diepe bas niet wordt aangetast.

De aansluitingen zijn eenvoudig gehouden met een vergulde stereo RCA-aansluiting (in en uit). Er is ook een aardaansluiting om eventueel hoorbaar gebrom uit de weg te ruimen. Wat wel een verschil is met de Zen Phono zijn de vier gain-instellingen. Deze zijn bij de Zen Air Phono vervangen door een eenvoudige mm/mc-schakelaar (40 dB / 64 dB).

iFi ZEN Air productlijn

De iFi Zen Air DAC en Zen Air Blue zijn momenteel al verkrijgbaar. Vanaf mei zullen de 2 andere toestellen op de markt verschijnen.

Verkooppunten van het merk ifi-audio