Ben jij ‘in de markt’ voor een mooie set van studiomonitors? Dan heeft Focal misschien wel een mooie oplossing. Vorige maand kwam de Franse fabrikant van hoogwaardige belevingstoestellen aanzetten met de Solo6 en Twin6. Het ‘monitor duo’ van speakers is voorzien van een nieuw ontwerp waarbij een gedetailleerd en transparant geluid centraal staat. Deze iconische exemplaren voor professioneel gebruik behouden Focal’s ‘erfgoed’ op vlak van audio. De prestaties, qua geluid, zijn drastisch verbeterd. Aldus de producent. Als aanvulling daarop lanceert Focal een nagelnieuwe subwoofer: de Sub12.

Focal Solo6 en Twin6

De herontworpen exemplaren van de Solo6 en Twin6 mogen niet alleen gezien maar ook gehoord worden. Ze werden origineel 15 jaar geleden uitgebracht. De nieuwe versies behouden de ‘signature’ waarvoor deze ‘powered monitors’ bekend staan. Ze zijn nog steeds voorzien van een uitmuntend ontwerp, gecombineerd met een excellente geluidsweergave. Focal spreekt over nog meer sonische details en een verbeterde transparantie.

De technici hebben een nieuw hoogtepunt bereikt als we spreken over audio design. Er is werk gemaakt van doorontwikkelde ontwerpen als het gaat om de transducer. Maar dat is niet het enige: nieuwe versterkers zijn geïntegreerd, alsook een behuizing die structureel is geoptimaliseerd.

“The new monitors also push boundaries by adopting innovations from Focal’s award-winning Trio11 Be monitors including Focus Mode and much more.”

Overigens heeft de Solo6 bevestigingspunten wat maakt dat een wand- en/of plafondmontage mogelijk is. Perfect als je een systeem ‘op poten’ wil zetten, geschikt voor Dolby Atmos en/of Sony 360RA.

Hoewel deze twee iconische modellen doorheen de jaren niet zijn veranderd, is de technologie van Focal en de behoeften van de markt wel geëvolueerd. Zo zijn deze speakers voorzien van nieuwe technologiën en innovatieve ideeën. Denk maar aan de Focus Mode. En dat allemaal in functie van het ‘gedachtegoed’ dat ingebakken zit in het DNA van Focal: excellence in sound.

Maar wat wordt er nu bedoeld met die zogenaamde Focus Mode? De nieuwe variant van deze ‘feature’ biedt een volledig andere luidsprekerconfiguratie met slechts een druk op de voetschakelaar. Precies alsof je een tweede paar monitoren hebt met verminderde dynamiek voor het controleren van mixen, balans, …

De Solo6 heeft een 1-weg single driver Focus Mode zonder tweeter. Deze bootst het ‘concept’ na van de alomtegenwoordige Auratone monitoren. Zijn ‘broer’ daarentegen, de Twin6, geniet van een 2-weg opstelling met drivers (wederom zonder tweeter). Focal’s Focus Mode zorgt ervoor dat de luisteraar in de ‘sweet spot’ blijft bij het evalueren van mixen. Het bespaart niet alleen ruimte op een bureau of dergelijke maar het vereenvoudigt overigens de bekabeling.

Focal Sub12

Ook goed om te vermelden: de subwoofer line-up van Focal krijgt er een nieuwe telg bij: de Sub12. Deze komt als aanvulling op het reeds bestaande portfolio wat betreft subs. Denk maar aan de Sub6 en Sub One. Kort samengevat: de Sub12 bevat een nieuw ontworpen 13 inch woofer met een krachtige eindversterker van maar liefst 600 Watt. Er is gebruik gemaakt van dezelfde technologie en functies die ook terug te vinden zijn in hun bekroonde Trio11 powered monitors.

Ben je benieuwd naar meer? Surf dan zeker naar de website van Focal en laat je volledig onderdompelen.

Verkooppunten van het merk focal