Draadloze bluetooth in-ears bestaan al geruime tijd. Enkele bekende fabrikanten die actief zijn in dit marktsegment: Apple, Sennheiser, Bose, Samsung, … Eén fabrikant die zeker niet mag missen in dit lijstje: Philips Sound (onderdeel van TP Vision). Een Nederlandse elektronicaconcern die voornamelijk bekend staat om haar diverse productassortiment. Recentelijk kwam Philips aanzetten met de Fidelio T1. De Philips Fidelio T1 zijn draadloze oordopjes die garant staan voor hoogwaardige geluidsprestaties gedurende 48 uur. Omhult in een ietwat ‘zwaardere’ case. Bij deze True Wireless in-ears is duidelijk gekozen voor een luxueuzere uitvoering. Zeker als je het vergelijkt met concurrerende modellen. De ‘gigantisch’ grote oordopjes zijn allesbehalve compact, interpreteer dit zeker en vast niet negatief. Uit ervaring kunnen we zeggen dat ze een zeer stabiel én goed geluid garanderen. Tevens zorgen deze exemplaren voor een erg degelijke ruisonderdrukking. Benieuwd naar onze volledig opinie?

Philips Fidelio T1 in-ears

Met hun Fidelio T1 laat Philips duidelijk het verschil merken in design, geluid én accuduur. Het meest opvallende aan de oortjes is dat ze zeer groot uitvallen. Bijna ‘gigantisch groot’ zou ik omschrijven. De oordopjes zijn, door hun afmetingen, dan ook verpakt in een ‘REUS’ van een case.

Wanneer we de Fidelio T1 voor het eerst uit de case halen, merken we dat de ontwerpers zeer perfectionistisch zijn omgegaan met het ontwerp. Mét oog voor detail. De verpakking komt in een magnetisch doosje. Dat geeft ogenblikkelijk een luxueus gevoel.

Wat opvalt is dat de case, waarin je de oortjes oplaadt, zeer breed is in vergelijking met exemplaren van andere merken. Het ‘stripje leer’ aan de bovenkant zorgt voor een prachtige uitstraling. Tevens zorgt het voor een fijn gevoel wanneer je deze vastgrijpt. Als je de case in jouw handen hebt, merk je dat deze relatief ‘zwaar’ is. De case is uitgevoerd in een stevig metaal. Bovendien is deze niet zomaar snel even weg te stoppen in een broekzak. Je hebt dus een jas of tas nodig om hem op te bergen. Zeker iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld onderweg bent.

Design

Als je kiest voor de Fidelio T1 oordopjes, zal het design vast één van de eerste dingen zijn die meteen in het oog ‘springen’. Het zijn geen klassieke oordopjes maar wel ‘mat gewassen’ telgen. Hieronder zit een grote batterijduur van maar liefst 48 uur verborgen. Dit betekent ook dat deze oortjes zwaarder zijn dan je misschien zou denken. In mijn specifieke levensstijl vormde dit niet echt een probleem aangezien ik geluidskwaliteit net wat belangrijker vind dan comfort. Want, zeg nu zelf: wanneer je helemaal opgaat bij het horen van je favoriete muziek vergeet je toch de rest?

Comfort

Zoals eerder gezegd: de oortjes hebben een ietwat hoger gewicht dan de ‘doorsnee in-ears’. Uiteraard heeft dat een invloed op het draagcomfort. Op sommige momenten leek het wel dat ze er uit gingen vallen, maar gelukkig was dit was niet het geval. Ze bleven goed zitten dankzij de unieke pasvorm. Good job Philips Sound! Al heb ik wel gemerkt dat het enorm belangrijk is om ze goed in je oor te stoppen.

Ook iets wat kan bijdragen tot het comfort, of meer bepaald het ‘gebruikscomfort’, zijn de functies. Als je een oortje uitneemt, wordt de muziek automatisch gepauzeerd door de geïntegreerde oordetectie. Dit vond ik alvast zeer handig, zo hoef je niet telkens de muziek op je toestel ‘manueel’ te pauzeren.

Geluid

De ‘shine’ van deze oortjes zit hoe dan ook in de hybride active noise cancelling. De Fidelio T1 onderdrukken niet alleen omgevingsgeluid maar zijn daarnaast ‘windbestendig’. Dit heb ik persoonlijk gemerkt tijdens verschillende fietsritten. Daarnaast zijn de Fidelio T1 regenbestendig volgens IPX4 waardoor mijn regenachtige fietsrit geen einde zou vormen voor deze ‘oersterke’ oortjes.

Zelf heb ik de in-ears voornamelijk gebruikt om muziek te luisteren in de sportschool. Door de optimale ruisonderdrukking kon ik genieten van een degelijk geluid. Jouw favoriete muziek herbeleven in een ‘sportieve stijl’? Check, dubbel check.

De Philips Fidelio T1 heeft in totaal zes microfoons. Drie in ieder oordopje die een maximale ruisonderdrukking biedt. Deze zes microfoons zorgen voor een optimaal geluid. Dankzij de grootte van de oordopjes ben je helemaal geïsoleerd van omgevingsgeluid. Dit geeft een ‘comfortabel gevoel’ waardoor je je volledig kan laten meeslepen door de content waar je naar luistert.

Bediening

Om de oortjes te bedienen, het geluid aan te passen qua volume of de ruisonderdrukking in te stellen, kan je de Philips Headphones App gebruiken. Erg handig, zeker voor een twintiger die bijna alles regelt via zijn trouwe ‘metgezel’: de smartphone. Daarnaast kan je de in-ears bedienen via de trial-and-error vingerbewegingen (op het oortje zelf). Deze optie vond ik persoonlijk net wat onhandiger. Maar zoals dat spreekwoord gaat: oefening baart kunst. Na veelvuldig gebruik gaat mijn voorkeur toch uit naar de applicatie omdat het veel eenvoudiger is. De app is zowel beschikbaar via de Apple Store (iOS) als de Google Play Store (Android).

Batterij

De fabrikant belooft een batterijcapaciteit van niet minder dan 34 uur (maximaal – ANC in) om zorgeloos muziek te luisteren (in optimale omstandigheden). Klinkt zeer mooi maar in de praktijk is het net wat minder ‘rooskleurig’. Wij kwamen uit op zo’n 29 uur. 7 uur met ruisonderdrukking ingeschakeld en dan nog eens 22 uur door de case. Niet slecht als je het ons vraagt.

Conclusie

Met de Fidelio T1 oortjes biedt Philips een degelijk geluid, heel goede ruisonderdrukking en een lange speelduur. Daarnaast is het design een groot pluspunt. De luxueuze uitvoering is een fraaie aanvulling. Enkel de pasvorm en het gewicht van de oortjes kunnen beschouwd worden als ‘nadelig’ op vlak van comfort. Al wordt dat veelal bepaald op basis van persoonlijke voorkeuren. Wat mij betreft: als je in de markt bent voor degelijke in-ears, laat je oor én oog dan gerust eens ‘rollen’ over de Fidelio T1.

Philips Fidelio T1

8.5

PRESTATIES

9.5/10

FUNCTIONALITEIT

9.5/10

BOUWKWALITEIT

7.0/10

PRIJS/KWALITEIT

8.5/10

DESIGN

8.0/10

Pros

  • Goed geluid
  • Hybride active noise cancelling
  • Uniek en hoogwaardig design

Cons

  • Pasvorm
  • Zeer omvangrijk (case en oordopjes)
  • Hoge prijsklasse voor een ‘gemiddelde kwaliteit’
Verkooppunten van het merk philips