Bij het Franse Atoll Electronique kun je voor behoorlijk wat muziekplezier terecht. Dat konden we volmondig beamen nadat we in december 2018 het DR200 Signature cd-loopwerk getest hadden. Een dik half jaar later schotelt importeur Belram ons de Atoll DAC300 voor.  

Atoll Electronique uit Frankrijk maakt er een erezaak van om audiofiele maar budgetvriendelijke versterkers, cd-spelers, D/A converters en streamers te fabriceren. Met succes, want de producten van Atoll worden inmiddels wereldwijd verkocht. In Europa, in de USA en in Azië, Japan inbegrepen. Een behoorlijke krachttoer, of zoals de Fransen het zeggen: ‘un tour de force’!

Atoll DAC300

DAC 300 D/A converter

En dan verschijnt de DAC 300 D/A converter op het toneel. De DAC 300, zoals we hem kort zullen noemen, is het topmodel in de reeks DAC’s die Atoll Electronique aanbiedt. De DAC 300 is een logisch vervolg op de DAC 100 en de DAC 200 van wie hij qua looks echter behoorlijk verschilt.

Verschijning

De DAC 300 is een ranke verschijning, maar hij distantieert zich uiterlijk van de DAC 200 door 2 grote bedieningsknoppen op het front die het blauwe OLED-display flankeren. Dat laat hem nauw aansluiten bij de looks van de  Atoll IN300 Integrated versterker. Die bedieningsknoppen doen dienst als bronkeuzeschakelaar en volumeregeling maar je kunt er ook de sample frequentie en een aantal digitale filters mee instellen.

Spelen met filters

Met de rechter knop op het front kun je de filters instellen terwijl de DAC 300 speelt. Zo hoor je meteen het effect van het gekozen filter. Je hebt de keuze uit ‘standard (fast roll-off, minimum phase filter’, ‘Fast , lin (fast roll-off, linear phase filter), ‘Slow min (soft roll-off, minimum phase filter)’, ‘Slow lin (soft roll-off, linear phase filter)’, ‘Apodizing (Fast roll-off by apodizing and linear phase filter)’ en ‘Hybrid (fast roll-off and minimum phase filter). Klinkt ingewikkeld maar het is gewoon een kwestie van uitproberen.

Het vergde flink wat experimenteren om alle mogelijke instellingen van de DAC 300 te exploreren

Om geen aansluiting verlegen

De Atoll DAC300 beschikt over maar liefst 9 digitale ingangen. Naast 3 coaxiale ingangen en 3 optische ingangen heeft hij ook nog een ingang voor Bluetooth, AES/EBU en USB-B. De digitale SPDIF ingangen zijn compatibel tot 192 kHz, de digitale USB-B tot tot 384 kHz PCM en DSD 64, 128, 256 en 512. Opgelet, om de asynchronische USB-B input te gebruiken moet je wel eerst via je pc met Windows software de gepaste driver downloaden. Alles wat er in komt, moet er ook weer uit. Daarom beschikt de DAC 300 over een coaxiale en een optische uitgang, een analoge voor RCA en XLR. Tel daar nog de hoofdtelefoonuitgang op het front bij en je beseft dat de DAC 300 niet om een aansluiting verlegen zit.

Atoll DAC300

SABRE high end chip

Een sterke troef van de DAC 300 is ongetwijfeld de 32 bits/384 kHz SABRE high end chip. Een chip uit premier league met een uiterst lage jitter-snelheid die in staat is om zo wat alle bestandsformaten te decoderen die je hem voorschotelt. De SABRE high end chips worden gebruikt door toonaangevende merken en vind je ook terug in professionele studioapparatuur.

By-pass modus

De DAC 300 beschikt over een volumeregeling die je kunt in- of uitschakelen via de by-pass modus. Met de by-pass modus ingeschakeld, kun je de DAC 300 als een gewone DAC aansluiten op een voor- of eindversterker die de volumeregeling verder voor hun rekening nemen als je eenmalig het uitgangsvolume van de DAC 300 ingesteld hebt. Met de by-pass modus uitgeschakeld, kun je de DAC 300 aan een geïntegreerde versterker koppelen en de volumeregeling overlaten aan de DAC 300. In dat geval zal de DAC 300 de geïntegreerde versterker optimaal ondersteunen omdat de volumeregeling gestuurd wordt vanuit de SABRE chip. Een en ander betekent dat de DAC 300 ook als een voorversterker kan functioneren als hij uitsluitend met digitale bronnen gebruikt wordt.

Atoll DAC300

Set-up

Voor de test werd de DAC300 gekoppeld aan de Atoll IN 300 Integrated versterker. Letterlijk en figuurlijk een zware jongen, ondanks zijn elegante verschijning. Wat meteen alles zegt over de robuustheid van deze versterker. Over zijn muzikale prestaties hebben we evenmin te klagen, maar dat kan stof zijn voor een latere review. En aangezien we hier een Atoll DR 200 Signature cd-loopwerk in huis hebben dat we na onze review niet meer teruggegeven hebben, kunnen we spreken over een behoorlijke set-up.

Luisteren

Het vergde flink wat experimenteren om alle mogelijke instellingen van de DAC 300 te exploreren. Vooral aan de by-pass modus hadden we een flinke kluif. Niet omdat de interface niet gebruiksvriendelijk is, integendeel, maar omdat de keuze zo groot is. Je moet het de Fransen nageven, ze hebben niks aan het toeval overgelaten. En dat hoor je ook. Natuurlijk is de geluidskwaliteit van een apparaat een som der factoren. Vandaar dat we de DAC 300 gekoppeld hebben aan een versterker en een cd-speler uit eigen rangen. En dat heeft ons meer dan aangenaam verrast.

De DAC 300 is bijzonder goed op zijn taak berekend

Dynamisch en precies

De DAC 300 is uiterst neutraal. Met de filters kun je één en ander wat bijsturen als je dat nodig vindt. Hij onderscheidt zich vooral door een enorme nauwkeurigheid en controle. Dat valt vooral op in de lage tonen die ronduit spectaculair genoemd kunnen worden. Let wel, zonder enige vorm van overdrijving. De precisie waarmee de DAC 300 stemmen in het klankbeeld plaatst is aangenaam om te ervaren. Het bereik in de hoge tonen is opmerkelijk, zo nauwkeurig en transparant hoor je het niet alle dagen. Zonder scherpe randjes en nooit overdreven. Kortom, de DAC 300 zorgt voor een prima evenwicht, zoals we het van een Atoll verwachten: dynamisch en precies.

To by-pass or not to by-pass

We hebben allerlei muziekgenres de revue laten passeren en de moeilijkste muziekstukken uitgezocht maar we zijn er niet in geslaagd om de combinatie van de DAC 300 en de IN 300 uit evenwicht te brengen. We hebben er vooral van genoten. Blijft de vraag over het by-pass gebeuren. Het blijft moeilijk om hierover een voorkeur uit te spreken. Het belangrijkste is dat de by-pass modus extra mogelijkheden biedt bij het gebruik van de DAC 300.

Je moet het de Fransen nageven, ze hebben niks aan het toeval overgelaten

De prijskaartjes

De DAC 300 is verkrijgbaar in zilver of zwart en kost 2500 euro. De IN 300 kost 2790 euro. Voeg daarbij nog het CD 200 cd-loopwerk voor 1600 euro en je hebt al flink wat muziek in huis. Eerlijke prijzen voor (h)eerlijke producten.

Tot slot

De DAC 300 is bijzonder goed op zijn taak berekend. Met zijn ruime uitrusting en mogelijkheden is hij van alle markten thuis. Zijn muzikale kwaliteiten zijn ronduit onberispelijk. Dat alles maakt dat de DAC 300 in zijn prijsklasse echt wel het verschil kan maken. Atoll heeft met deze elegante DAC een ‘tour de force’ geleverd. Als je aan een veelzijdige DAC toe bent, mag je de Atoll DAC 300 niet over het hoofd zien.

Atoll DAC300

€2500
8.4

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Enorm veelzijdig
  • Prima prestaties
  • Betaalbaar

Cons

  • Complex
Verkooppunten van het merk atoll