Afgelopen zomer maakten we bij Alpha High End in Turnhout in primeur kennis met de buizenversterkers van Fezz Audio. Sinds kort wordt het Poolse merk in de Benelux verdeeld door Our Musical Soul. We grepen de kans om de Fezz Audio Titania te beluisteren.

Fezz Audio ontstond als onderdeel van Toroidy, een gereputeerde Poolse fabrikant van ringkerntransformatoren. Het zijn onder meer die ringkerntransformatoren waarmee Fezz Audio zich onderscheidt van andere buizenversterkers die meestal gevoed worden door bloktransformatoren.

Het gamma

Fezz Audio bouwt vier modellen. De Alfa Lupi is het basismodel, gevolgd door de Silver Luna Prestige en de Titania. Stuk voor stuk push-pull versterkers met automatische bias-module wat je een pak regelwerk bespaart. Aan de top van het gamma staat de Mira Ceti, een single-ended class A-versterker die eveneens de bias-module aan boord heeft. 

Europese pedigree

“We hopen echt dat Fezz Audio een succesverhaal wordt”, zegt Davy Verhaeghe van Our Musical Soul, distributeur van Fezz Audio voor de Benelux. “Fezz Audio maakt mooie producten die zonder twijfel de vergelijking met duurdere buizenversterkers kunnen doorstaan. De sterkte van Fezz Audio is dat het voortkomt uit een bedrijf dat al veertig jaar transformatoren bouwt.” “Klopt”, pikt Chris Steurs van Alpha High End in. “Een bijkomende troef is dat Fezz Audio een pure Europese pedigree heeft. Hij is ontworpen en gebouwd in Polen.”

Fezz Audio maakt mooie producten die zonder twijfel de vergelijking met duurdere buizenversterkers kunnen doorstaan

Knowhow

“Daar beschikken ze nog altijd over de nodige ambachtelijke knowhow om goede buizenversterkers te bouwen”, legt Chris uit. “Bovendien moeten we met Poolse producten niet vrezen voor importbeperkingen, wispelturige muntkoersen, hoge loonlasten, enzovoort. Hierdoor kan Fezz de prijs van hun producten laag houden, zonder zich aan Chinese avonturen te moeten wagen.”

Puur analoog

De versterkers van Fezz Audio zijn puur analoog. Geen ingebouwde DAC’s en digitale in- en uitgangen, enkel 3 analoge RCA-aansluitingen. “Een bewuste keuze om geen digitale opties in te bouwen in puur analoge toestellen”, zegt Chris. “Dat zou impliceren dat ze bij Fezz op zoeken moeten gaan naar digitale specialisten, en dat is niet hun ding. Geef hen een analoog signaal en ze zullen het optimaal verwerken, puristisch en rechttoe rechtaan.”

Première

“We hebben de Titania voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld tijdens de X-FI in Veldhoven”, zegt Chris. “Om aan te tonen dat hij met zijn hoge vermogen ruim inzetbaar is, hebben we hem de Avant Garde speakers laten aansturen. Ik kan je vertellen dat we daarvoor veel lof  mochten oogsten. Dat heeft ons gesterkt in onze overtuiging dat we met Fezz een bijzonder goed product in huis hebben.”

Fezz Audio TitaniaZien en voelen

Tijd om de Fezz Titania aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen. De Titania is een geïntegreerde push-pull buizenversterker die met 2 x 45W meer dan voldoende power in huis heeft om de buren de gordijnen in te jagen. Over de bouwkwaliteit kunnen we kort zijn. De Titania is gebouwd zoals buizenversterkers altijd gebouwd werden: oersterk en betrouwbaar. De ingrediënten die hiervoor gebruikt worden, vind je ook terug in veel duurdere buizenversterkers van andere merken. De Titania heeft een traditionele, sobere look. In zijn Bleach White uitvoering oogt hij bijzonder stijlvol. Hij is eveneens verkrijgbaar in Black Ice, Big Calm Burgundy en Burning Red.

De Fezz Titania manifesteert zich onmiddellijk als een buizenversterker van de betere soort

Karakter

De Titania loopt op 4 grote KT88EH-buizen en 2 kleine 12AX7-buizen van Electro-Harmonix die beschermd kunnen worden met een optionele metalen kooi. De grote ringkerntransformator en de uitgangstransformatoren zitten keurig beschermd onder de aluminium behuizing. Aan de voorzijde van de Titania vind je slechts een volumeregelaar en een bronkeuzeschakelaar. Het aantal ingangen is beperkt tot 3 vergulde cinch-aansluitingen. De eveneens vergulde RCA-luidsprekeruitgangen zijn dubbel uitgevoerd om zowel 4- als 8 Ohmige speakers aan te kunnen. Naast de stroomschakelaar valt er aan de achterzijde van de Titania verder niets te bespeuren.

Een gezellig snorrende kachel

De Fezz Titania manifesteert zich onmiddellijk als een buizenversterker van de betere soort. Kwatongen beweren dan wel dat buizen geen eigen klankkenmerken hebben. In theorie hebben ze gelijk, maar eens de Fezz Titania op bedrijfstemperatuur is, gedraagt hij zich als een gezellig snorrend kacheltje dat een warme gloed uitstraalt.

De verbluffende ogen van Rita

Anouar Brahem is een graag gehoorde gast om de kwaliteiten van een versterker te beoordelen. Op het album ‘The astounding eyes of Rita’ bespeelt Brahem de ‘oud’, een typisch snaarinstrument uit het Midden-Oosten. Hij wordt begeleid door traditionele Arabische percussie-instrumenten zoals de ‘bendir’ en ‘darbuka’, maar ook door bas en basklarinet. De Titania slaagt er vlekkeloos in om dit rijkelijke pallet aan instrumenten op een wel erg natuurgetrouwe manier weer te geven.

Oud, bendir en darbuka

Het bijzonder homogene en kamerbrede klankbeeld laat toe om te ontdekken waar op het podium de muzikanten zich bevinden. Er is voldoende ruimte tussen de instrumenten om te voorkomen dat alle klanken samensmelten tot een kakofonie. De detaillering is van de meest verfijnde soort. Elke aanslag op de snaren van de ‘oud’ is loepzuiver en sprankelend, zonder scherpe randjes. Het subtiele slagwerk van de ‘bendir’ en de ‘darbuka’ is voluptueus maar strak gecontroleerd, net zoals de diepe tonen van de weemoedige basklarinet.

Eens de Fezz Titania op bedrijfstemperatuur is, gedraagt hij zich als een gezellig snorrend kacheltje

Equinox Infinity

De Titania geeft blijk van een hoog dynamisch bereik. Dat ondervonden we ook bij het beluisteren van ‘Equinox Infinity’, het nieuwste album van oude getrouwe Jean-Michel Jarre. Het contrast met de ogen van Rita kan niet groter zijn, maar het geeft aan dat de Titania met alle muzieksoorten overweg kan. Zo hoort het ook.   

Relax, close your eyes, listen and hear the difference

De krachtige maar fluweelzachte stem van Andrea Bocelli in ‘Fall on me’, het duet met zijn zoon Matteo is het kippenvelmoment van de test. Niet alleen omwille van de innige liefdesverklaring tussen vader en zoon, maar ook omwille van het uitvoerige strijkwerk dat door de Titania smetteloos als een satijnen laken rond je oren gedrapeerd wordt. Dit is genieten. Of zoals ze het bij Fezz zelf zeggen: ‘Relax, close your eyes, listen and hear the difference”. Meer woorden moeten daar niet aan verspild worden.

Warning

We willen er toch even op wijzen dat de Fezz Titania een behoorlijk hoge bedrijfstemperatuur ontwikkelt. De optionele kooi is een must als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn. Geef de Fezz de nodige ademruimte en stel hem nooit op in een afgesloten meubel. In een rack geniet de bovenste plank de voorkeur.

Tot slot

De Fezz Audio Titanium heeft zijn naam niet gestolen. Hij levert grootse muzikale prestaties. De Titanium heeft voldoende troeven in huis om de concurrentie het vuur aan de schenen te leggen. Als we eveneens rekening houden met de bijzonder gunstige prijsstelling, kunnen we gerust van een aanrader spreken. Het komt er voor de gloednieuwe distributeur nu op aan om zo snel mogelijk een aantal toegewijde dealers mee te trekken in het verhaal van dit beloftevolle Poolse merk. Voorlopig is Alpha High End de enige dealer, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren.

Prijzen

Alpha Lupi amplifier

1150 EUR

Silver Luna Prestige amplifier

1850 EUR

Titania amplifier

2150 EUR

Mira Ceti amplifier

2550 EUR

Omega Lupi headphone amplifier

1150 EUR

Fezz Audio Titania

€2150
7.9

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

7.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.0/10
Verkooppunten van het merk fezz-audio