Over luidsprekerkabels is al heel veel zin en onzin verteld. Je vindt online talloze meningen van believers en non-believers. Maar gebruikerservaringen en talloze demonstraties wijzen telkens uit dat een goede kabel heel wat verschil in de muziekweergave van een audioinstallatie kan uitmaken. Goede en kwalitatieve bekabeling is het meest onderschatte onderdeel van je audio-apparatuur.

Natuurlijk zijn er enkelingen die luid schreeuwen dat er niets te horen is, maar dat heeft misschien meer met hun oren dan met de eigenlijke realiteit te maken. Of hun afgunst is een soort ‘protest’ tegenover de prijzen die voor dit accessoire gevraagd wordt. In de ogen van de non-believers is deze meestal te hoog. En daarom stellen we beter de vraag of de kostprijs van zo’n kabel zijn meerwaarde in een installatie waard is.

Jullie kennen waarschijnlijk allemaal wel peperdure luidsprekerkabels waarbij de kostprijs van de investering moeilijk te verantwoorden is t.o.v. een muziekinstallatie. Deze kabels zijn dan ook niet weggelegd voor de gemiddelde muziek- en hifi-liefhebber. Hij heeft meestal over verschillende jaren heen heel wat spaarcenten gespendeerd aan zijn mooie installatie. En voor hem is die investering in een goede luidsprekerkabel wel essentieel maar wil hiervoor zeker niet te diep in zijn buidel tasten.

“Wat is dan een goede luidsprekerkabel?”
Een goede luidsprekerkabel is een kabel die een duidelijk merkbare verbetering geeft, maar dat dan ook doet aan een heel aanvaardbare prijs. We hebben al een heleboel leuke luidsprekerkabels over de vloer gehad, maar onlangs kregen we er eentje die er echt uitsprong. De Supra XL Annorum. Een kabel die onder zijn ‘sobere’ mantel heel wat schitterende technologie verbergt. En daarom zijn we aan de slag gegaan om de Supra XL Annorum in onze referentieruimte, uitgerust met 432 EVO bron, Lyngdorf versterking en Canton Reference luidsprekers, grondig uit te testen.


Supra – het Zweeds kabelmerk van Jenving Technology
Supra is een Zweeds merk dat al jaren onderzoek doet naar kabels en de verbetering van geluids- en beeldweergave en data-overdracht binnen audio- en video-apparatuur. Hierbij is een schitterende prijs-kwaliteitsverhouding naast technologische ontwikkeling een zeer belangrijke eigenschap. Daardoor zijn Supra kabels meestal zeer betaalbaar en dat vertalen ze heel duidelijk in hun filosofie hierachter : “Als je iets aanbiedt waar mensen voor moeten betalen, moet het ervoor zorgen dat het het waard is!” zegt men in Zweden.

Supra ontwikkelt en produceert alle kabels in eigen beheer. Ze hanteren hierbij de hoogste materiaalnormen om een diepe impact op de geluidsweergave te krijgen. Daarom werken de Supra elektrotechnici samen met Zweedse gerenommeerde universiteiten, waarbij elk ontwerp gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en het meten van realistische verschillen in de geluidsweergave. Door deze samenwerking is hun kennis in het ontwerpen van een luidsprekerkabel zeker en vast niet te onderschatten. En als ze met deze kennis een nieuwe jubileum kabel ‘Supra XL Annorum’ willen maken zijn we zeker en vast geïnteresseerd.

Supra XL Annorum technisch
Supra XL Annorum is een luidsprekerkabel die ze bij Jenving Technology speciaal ontworpen hebben om hun 40ste jubileum te vieren. De naam is dan ook afgeleid door te spelen met Latijnse nummers en taal waarbij XL -10+50 = 40 betekent, en Annorum is een gebogen vorm van Anno is, Latijn voor jaar, dus 40 jaar.

Deze luidsprekerkabel hebben ze speciaal ontwikkeld in samenwerking met een gerenommeerde Zweedse ontwerper van QLN-luidsprekers. Eerst gingen ze aan de slag met het interne van de kabel. En toen het geleidende gedeelte zeer ok zat heeft men er een knappe mantel met kwalitatieve connectoren rond ontwikkeld. Zo is men tot een schitterend resultaat gekomen, waarbij de kabel bestaat uit een vierkante 4 x 1,6 mm2 configuratie, waarbij elke leiding een kunststof kern heeft waarrond 12 stuks van 5N zuurstofvrije koperen draden worden gewikkeld. Deze Star Quad-configuratie zorgt ervoor dat het bekende skin-effect en inductantie van de kabel efficiënt worden geminimaliseerd.

Als isolatie heeft men voor de kwalitatieve PP isolatie gekozen. Daardoor voelt de kabel heel soepel aan en kan hij gemakkelijk in kleinere ruimtes op een luidspreker aangesloten worden. Kortom de Supra XL Annorum is een kwalitatieve luidsprekerkabel die door zijn materiaalkeuze en technische opbouw menig installatie jaar na jaar laat presteren op een zeer hoog niveau.

Luistertest
We hebben de Supra XL Annorum vergeleken en getest in onze referentieruimte. Deze luisterruimte is uitgerust met een mooi paar Canton Reference Jubilee luidsprekers (9000 euro per paar), worden aangestuurd door een Lyngdorf TDAI 2170 versterker met Roomperfect. In onze standaard opstelling verbinden we de luidspreker met de versterker via de Monster Cable M Serie 2.4. Deze superdikke kabels bevallen me al jaren zeer goed en ze kostten me een 10 jaar geleden ongeveer 1000 euro. Ze hebben altijd heel goed gepresteerd en ik heb tot nu toe weinig kabels gehoord die qua prijs en kwaliteit me op andere gedachten hebben gebracht. De Monster Cable M2.4 werd nog steeds niet vroegtijdig op pensioen gestuurd. Of kan de Supra XL Annorum me nu op andere gedachten brengen?


Het is heel moeilijk om een karakter te plakken op de Supra XL Annorum. Door zijn vrij neutrale, misschien misleidende onopvallende aanwezigheid is er een heel duidelijke verbetering aanwezig ten opzichte van mijn vaste opstelling. Muzikale details kan ik veel duidelijker onderscheiden in vergelijking met de Monster Cable M2.4. De correcte muziekweergave lijkt met de aansluiting van de XL Annorum plots helderder, duidelijker en stabieler te zijn. De luidsprekerkabel geeft een heel open klankbeeld en heeft een heel aangename neutraliteit. Dit kwaliteitsniveau had ik, gezien zijn prijs, zeker niet verwacht.

Ik ben zeer verrast omdat ik dit hoog niveau in deze prijsklasse nog niet eerder heb gehoord. De klankweergave van de Supra XL Annorum is echt ongeëvenaard hoog. Deze Supra kabels kan je misschien moeilijk goedkoop noemen, maar je speelt je muziek af op een high-end niveau waarbij de aankoopprijs van deze kabel er ver onder ligt. Daarom kan je met de Supra XL Annorum je midrange-installatie richting dit high-end niveau brengen.

Misschien een keertje uittesten? Of dat kan hebben we hieronder een lijstje met de verschillende uitvoeringsvormen van deze kabel opgesomd.

Uitvoeringsvormen en prijzen
Er zijn verschillende uitvoeringsvormen van de Supra XL Annorum beschikbaar:

XL Annorum 2 x 3.2 Combicon

  • XL Annorum 2 x 3.2 Combicon 2 meter: € 365
  • XL Annorum 2 x 3.2 Combicon 3 meter: € 465
  • XL Annorum 2 x 3.2 Combicon 4 meter: € 565

XL Annorum Bi-amp Combicon

  • XL Annorum Bi-amp Combicon 2 meter: € 430
  • XL Annorum Bi-amp Combicon 3 meter: € 530
  • XL Annorum Bi-amp Combicon 4 meter: € 630

XL Annorum Bi-wire Combicon

  • XL Annorum Bi-wire Combicon 2 meter: € 400
  • XL Annorum Bi-wire Combicon 3 meter: € 500
  • XL Annorum Bi-wire Combicon 4 meter: € 600

Conclusie
Wij zijn heel enthousiast over deze kabel. Ondanks het feit dat de vormgeving van deze kabel wat sober aanvoelt, is hij heel kwalitatief. Je merkt dat je met een degelijke kabel te maken hebt, maar we kunnen ons ook best voorstellen dat iemand bij de aankoop ook een beetje van het visuele wil genieten. Och maar is dat visuele aspect belangrijk als je volop geniet van een leuk weergegeven stukje muziek? Natuurlijk niet. Wat wel belangrijk is, is dat niet alleen het design, maar ook de prijs top is. Deze biedt zoveel waar voor zijn geld dat je de Supra XL Annorum zeker een keertje moet uittesten. Met deze kabel kan je menig high-end installatie of goede middenklasse-installatie een goede upgrade geven. Want je hoort echt spectaculaire verschillen. Wil je echt weten wat voor meerwaarde deze kabel kan geven voor jouw installatie? Probeer hem dan zeker en vast een keertje uit en beluister zelf welke kwaliteitsverbetering deze kabel voor jouw systeem kan betekenen. Ik denk dat de resultaten spectaculair zijn in vergelijking met de prijs die je ervoor betaalt. Tijd voor een upgrade?

Supra XL Annorum

€365 - €630
8.5

Prestaties

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

7.5/10

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk supra-cables
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

triangle capella actieve luidsprekers

Innovatie en vakmanschap: De actieve en nieuwe Triangle Capella luidsprekers

Met de introductie van de Triangle Capella luidsprekers is de wereld van High-End audio weer een leuk product rijker. Deze nieuwe actieve luidsprekers, gemaakt...
audio-technica ath-s300bt hoofdtelefoon

Audio-Technica lanceert ATH-S300BT: De langste batterijduur op de markt

Audio-Technica viert zijn 60-jarig jubileum met de introductie van de ATH-S300BT, een draadloze hoofdtelefoon die uitblinkt met een ongeëvenaarde batterijduur van 90 uur. Deze...
McIntosh MB25 Bluetooth Receiver

McIntosh Introduceert de MB25 Bluetooth receiver en transmitter

McIntosh heeft zijn nieuwste innovatie gelanceerd, de MB25 Bluetooth Receiver en Transmitter. Dit apparaat voegt Bluetooth-streaming toe aan elk hi-fi-systeem en kan elke bron...

Recente video's

Cascade dac MSB technologyvideo

Video: Interview met Daniel Gullman van MSB Technology

Tijdens de High End Munich beurs had AV2D het voorrecht om Daniel Gullman van MSB Technology te interviewen. Daniel deelde zijn inzichten over de...
The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...
Alpha High End Brasschaat Magical Cost is No Object Show 2024video

Video: sfeerverslag van de Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

Het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april stond bij Alpha Brasschaat volledig in het teken van de Magical Cost is No Object...