Het Canadese Totem Acoustics specialiseert zich in de ontwikkeling van luidsprekers. Totem Acoustics vervangt na meer dan twintig jaar de Staff vloerstaander door de Sky Tower, naar ik mag aannemen een vloerstaande doorontwikkeling van de eveneens nieuwe Sky monitor.

Technologie

De Sky Tower is een traditioneel vormgegeven tweeweg vloerstaand model uit de Hifi-reeks van Totem. Met z’n 85 cm hoogte brengt hij een vrij grote 3,3 cm textiel dome tweeter op oorniveau in een typische woonkamersetting, hoge tonen vertonen namelijk de neiging om behoorlijk afhankelijk te zijn van correcte plaatsing. De 15 cm midwoofer van eigen specificatie is in een basreflex kast ingebed met de opening aan de achterzijde van de kast. Dit heeft als voordeel dat er geen visueel minder aantrekkelijke opening aan de voorzijde zit, maar heeft ook consequenties voor de klank. Door de plaatsing aan de achterzijde wordt het namelijk mogelijk om de basweergave van de speakers te gaan aanpassen door de speakers verder van of dichter bij de achterwand te gaan zetten. Experimenteren in de eigen omgeving is hier de boodschap. Plaatsing in een krappe nis wordt wel moeilijker zonder de bas teveel te benadrukken.

 De kast, in het geval van de testset de vingerafdruk resistente zwart houten uitvoering maar ook verkrijgbaar in mahonie en wit satijn, is heel erg kwalitatief afgewerkt met afgeronde hoeken rondom de volledige voorzijde. De houtnerf is subtiel klassiek en de speaker integreert visueel makkelijk in zowel een klassiek als modern interieur. De breedte van de kast is een zeer bescheiden 16 cm. Door de luidspreker akoestisch van de vloer te ontkoppelen met de “Claw’s”, uitermate origineel vormgegeven voetsteunen in Totem stijl, wordt de hoogte met 1,5 en de breedte met 4 cm verhoogd, zeker een aanrader.

De kast bevat onderin ook een compartiment waarin droog zand kan worden gegoten. Hiermee wordt de zwaarte en dus ook de stabiliteit verhoogd. Ook klankmatig zou dit effect moeten hebben. Hiermee heb ik echter tijdens de test niet geëxperimenteerd. Een klein puntje van kritiek hier: door de hoge plaatsing van de voorts prima aansluitklemmen is het niet makkelijk om de luidsprekerbedrading uit het zicht te houden, zeker omdat de klemmen ook nog eens naar boven zijn gericht.

In de praktijk

En dan nu : luisteren.
Het is altijd spannend om een nieuwe component aan te sluiten op m’n ouwe getrouwe Marantz PM-14 KI. Die heeft 2 sets luidsprekerklemmen en is dus ideaal voor het A/B testen van speakers. Wat direct opvalt bij deze reeds ingespeelde set, is de indrukwekkende ruimtelijkheid en afbeelding. Een tijdje geleden had ik het genoegen zijn veel oudere, maar erg knap spelend broertje de Arro aan de tand te voelen. De familiegelijkenis is zeker daar qua algemene presentatie, maar de Sky Tower speelt wel duidelijk in een hogere categorie. De nieuwere telg klinkt op het eerste zicht minder poppy, maar eigenlijk uitgewogener en daardoor algemener inzetbaar.
Omdat er ook een Rega Planar 6 in de test steigers staat, het verslag daarvan kan je binnen een weekje verwachten, kon ik het niet nalaten om de recente vinylplaat “Lilies” van Melanie De Biasio te proefdraaien. De Belgische zangeres wordt samen met haar ensemble uiterst precies in de ruimte geplaatst. Knap is hoe de luidsprekers verdwijnen in de muziekweergave, de bühne rekt zich ongebruikelijk ver buiten de opstelling uit. Melanie’s stem is vol en ze wordt dichtbij de luisteraar geprojecteerd. In vergelijking met veel andere speakers wordt het mid wat meer benadrukt.

Op naar wat energieker werk dan. Het eveneens Belgische Taxiwars van Tom Barman en saxomeester Robin Verheyen werpt op “Fever” meeslepende jazz in de kamer. Mannenstemmen worden groot afgebeeld, ondanks zijn zeer bescheiden afmetingen heeft de Sky Tower duidelijk geen gebrek aan een stevig basfundament. De live soms snerpende sax wordt wat ingetoomd en krijgt daardoor een wat vriendelijker karakter.
En dan nu digitaal. In afwachting van de nieuwe schijf van de Eels, ik kan m’n ongeduld nauwelijks de baas, leg ik nog eens “Hombre Lobo” in de lade van de T+A CD1240R waar E zich van z’n meest melancholische kant laat horen. Het breekbare “That look you give that guy” brengt je dadelijk in een wat neerslachtige, meewarige bui.. Hier zijn de Sky Tower op hun best. De afbeelding blijft groots, het balans tussen tweeter en midbas á point. Zeker in de lagere registers is de Sky Tower erg overtuigend.
Ook qua power zit het wel snor. De Sky Tower is niet bang van hogere volumes en gaat vrolijk door waar ik me stilaan begin te schamen voor de buren, wetende dat zij niet zo’n liefhebbers zijn van het symfonisch superlatieve en onsterfelijke Pink Floyd als ik. De complexe scheurende gitaren en diepe baslijn op The Wall blijft één van mijn favoriete tests en de Totem stelt alweer niet teleur.

Conclusie

Huiskamervriendelijke vloerstaander met een stevige grunt. Superb afgewerkte alleskunner, niet bang van een knallende party. Klassieke uitstraling, klassieke opstelling, klassieker in wording, en zeker niet enkel voor klassiek.
Als je op zoek bent naar een set luidsprekers in de sub 3000 Euro prijsklasse die voldoet aan één van bovenstaande beschrijvingen zou het niet onverstandig zijn de Totem in je shortlist op te nemen.

Richtprijs

2599 Euro

Qobuz playlist link

AV2D Totem Sky Tower Playlist

Totem Sky Tower

€2.599
8.4

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

7.5/10

Pros

  • Fantastische ruimtelijkheid
  • Zeer hoogwaardige afwerking
  • Uitgewogen klankbeeld en dus niet gericht op een specifieke muziekstijl

Cons

  • Plaatsing luidsprekerklemmen nogal hoog voor een vloerstaander
  • Detail in het hoog mocht wat explicieter

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk totem
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

triangle capella actieve luidsprekers

Innovatie en vakmanschap: De actieve en nieuwe Triangle Capella luidsprekers

Met de introductie van de Triangle Capella luidsprekers is de wereld van High-End audio weer een leuk product rijker. Deze nieuwe actieve luidsprekers, gemaakt...
audio-technica ath-s300bt hoofdtelefoon

Audio-Technica lanceert ATH-S300BT: De langste batterijduur op de markt

Audio-Technica viert zijn 60-jarig jubileum met de introductie van de ATH-S300BT, een draadloze hoofdtelefoon die uitblinkt met een ongeëvenaarde batterijduur van 90 uur. Deze...
McIntosh MB25 Bluetooth Receiver

McIntosh Introduceert de MB25 Bluetooth receiver en transmitter

McIntosh heeft zijn nieuwste innovatie gelanceerd, de MB25 Bluetooth Receiver en Transmitter. Dit apparaat voegt Bluetooth-streaming toe aan elk hi-fi-systeem en kan elke bron...

Recente video's

Cascade dac MSB technologyvideo

Video: Interview met Daniel Gullman van MSB Technology

Tijdens de High End Munich beurs had AV2D het voorrecht om Daniel Gullman van MSB Technology te interviewen. Daniel deelde zijn inzichten over de...
The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...
Alpha High End Brasschaat Magical Cost is No Object Show 2024video

Video: sfeerverslag van de Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

Het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april stond bij Alpha Brasschaat volledig in het teken van de Magical Cost is No Object...