De Transrotor ZET1 is een zware jongen. Niet omwille van zijn gedrag maar omwille van de manier waarop hij gebouwd is. Bij het Duitse Transrotor zitten ze niet om een kilootje verlegen. Daarbij verliezen ze echter nooit elegantie uit het oog.

Transrotor ZET1
Gregory (Noir & Blanc) met de Transrotor ZET1

Transrotor is een merk waarmee je alle kanten uit kunt. Bij de aankoop van een ZET1 kun je kiezen uit een behoorlijk aantal opties om je draaitafel te upgraden. Geen puur esthetische ingrepen maar dingen die er toe doen. Dat kan ook achteraf, maar dan wordt het een stukje duurder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je haast nooit twee identieke ZET1’s aantreft. Niet eenvoudig om daarover een review te schrijven. Daarom hebben we de ZET1 in twee versies en op twee locaties aan de tand gevoeld. Bij Noir & Blanc in Brussel en bij Alpha High End in Brasschaat.

Noir & Blanc
De Transrotor ZET1 draaitafel die we bij Noir & Blanc beluisteren, is uitgerust met de TR800S toonarm met MC Cantare element, het Transrotor Magnetic Drive lager (TMD) en de Konstant Eins voeding om over te schakelen van 33 naar 45 toeren zonder de snaar te moeten verleggen op de motorpoelie. De ZET 1 verkeert in goed gezelschap met de Line Magnetic LM-805IA buizenversterker, de Gryphon Sonett phono amp en de Tannoy Prestige Turnberry GR speakers. Gregory De Prins, zaakvoerder van Noir & Blanc, heeft hiermee voor een indrukwekkende set-up gezorgd. Buizen en vinyl, het blijft een verrukkelijke combinatie.

Transrotor ZET1
Chris (Alpha High End) met de Transrotor ZET1

Alpha High End
De ZET1 die we bij Alpha High End aantreffen, oogt wat spectaculairder. Dat komt omdat hij gemonteerd is op het kenmerkende Transrotor hifi rack dat naadloos bij de draaitafel aansluit. Het geeft het geheel een luxueuze uitstraling maar zorgt tegelijk ook voor extra ontkoppeling. Voor het overige is de ZET1 uitgerust met de standaard geleverde Transrotor motor, voeding en TR800S toonarm. Het element is een Ortofon Quintet Brons. Alpha boss Chris Steurs heeft de ZET1 gekoppeld aan de Audio Analog AA Phono pre-amp, de geïntegreerde Esoteric F03A versterker en  Morel Soprane speakers van Israëlische makelij. Ook een ronduit opmerkelijke high end set-up.

 

Transrotor
Een stukje geschiedenis. Transrotor is het geesteskind van Jochen Räke en zijn zoon Dirk. Jochen en Dirk houden nog steeds vast aan het gebruik van chassis in koolstofacrylaat die zo typerend zijn voor alle modellen van het Duitse merk. De eerste draaitafel van Transrotor dateert alweer uit 1976. De Classic en Quintessence zijn inmiddels uitgegroeid tot klassiekers. Voeg daar nog de latere Gravità met zijn cardanische ophanging en de Artus FMD (Free Magnetic Drive) met zijn magnetische aandrijving aan toe en je beseft dat je bij Transrotor aan het juiste adres bent voor innovatieve ontwikkelingen.

De ZET1 oogt peperduur maar is het niet

De ZET1
De ZET1 is in het uitgebreide gamma van Transrotor niet echt een instapmodel maar zeker ook niet de duurste. Het is eerder een commercieel goed lopende draaitafel. Dat heeft niet alleen te maken met zijn uitstekende muzikale prestaties maar ook met zijn spectaculaire looks en zijn goede pricing, althans naar Transrotor-normen. De ZET1 oogt peperduur maar is het niet. Je kunt hem natuurlijk peperduur maken met de reeds aangehaalde opties. Voor wie nog meer wil is er nog de mogelijkheid om de ZET1 te vervolledigen met een tweede toonarm en met twee motoren, in combinatie met een Konstant M-2 Reference voeding.

Transrotor ZET1

Massa
Bij Transrotor is massa een constante. Het chassis in koolstofacrylaat, leverbaar zowel in hoogglans als mat zwart en wit, rust op drie massieve voeten met nauwkeurig verstelbare spikes. Het zware 5cm dikke en 10 kilo wegende plateau in aluminium is bedekt met het voor Transrotor kenmerkende resonantievrije koolstofacrylaat. Het rust op een vier kilo zware metalen lager dat via een snaar wordt aangedreven door een dubbelsynchroonmotor. De ZET1 weegt een slordige 24 kilo, wat volgens de Duitsers noodzakelijk is om een goede stabiliteit te garanderen. Met de bijhorende platenpuck van ongeveer 450 gram kun je er zeker van zijn dat een lp stevig op het plateau vastgeklemd wordt. De netvoeding van de ZET1 is ondergebracht in een losse, externe behuizing.

Transrotor Magnetic Drive Lager
Een optie die we graag toelichten is het TMD lager, de meest gevraagde optie voor de ZET1. Het magnetisch ontkoppelde lager waarop het plateau draait, is een sub-chassis dat bestaat uit twee delen. Het onderste deel wordt aangedreven door de snaar die rond de motorpoelie draait. Het bovenste deel waarop het plateau rust, draait dank zij een magnetische koppeling mee. Deze constructie voorkomt wrijving tussen het plateau en de as van de draaitafel, alsof er helemaal geen snaaraandrijving aan te pas komt.

Bij Transrotor is massa een constante

Luisteren
Transrotor ZET1Zowel bij Noir & Blanc als bij Alpha Brasschaat hebben we de nodige tijd genomen om de ZET1 te beluisteren. Ondanks het verschil in uitrusting van de ZET1 en de totaal uiteenlopende opstellingen, kunnen we niet zeggen dat de Transrotor beter of minder goed klonk in Brussel dan in Brasschaat, en omgekeerd. De buizenversterking bij Noir & Blanc maakte wel een verschil, maar dat had uiteraard niets te maken met de intrinsieke prestaties van de ZET1. Wat we wel kunnen zeggen is dat we op beide plaatsen meer dan aangenaam verrast werden door de prestaties die de ZET1 wist neer te zetten. De ZET1 doet zijn werk in alle stilte, zonder storende geluiden en met een enorme souplesse. Ondanks of dank zij zijn massieve constructie maakt hij muziek op een luchtige en levendige manier. En dat met een onvoorstelbare precisie en detaillering. We hebben een keurige mix gedraaid van oude en moderne opnames, van uitmuntende tot mindere opnamekwaliteit. De ZET1 slaagde er keer op keer in om het beste uit de vinylschijven te puren.

Prijzen
Een ZET1 in standaarduitvoering, zonder toonarm en element kost 2700 euro. Met de 800-S toonarm en MM Uccello element moet je 3.840,- euro neertellen. Het TMD lager kost 680,- euro extra als je het samen met de ZET1 bestelt, achteraf betaal je er 780 euro voor. Voor de Konstant Eins motor rekent Transrotor 350 euro extra. De rekening kan behoorlijk oplopen, als je dat wil. Het leuke is dat je de ZET1 stapsgewijs kunt upgraden, zonder dat je een nieuwe draaitafel hoeft te kopen. Wat meteen een groot pluspunt is voor Transrotor.

Het leuke is dat je de ZET1 stapsgewijs kunt upgraden, zonder dat je een nieuwe draaitafel hoeft te kopen

Tot slot
De Transrotor ZET1 is een draaitafel voor fijnproevers. Niet alleen omwille van zijn uiterlijk, maar vooral omwille van zijn muzikale prestaties. Een elegante verschijning voor het oog en het oor. De mogelijkheden om de ZET1 aan te passen aan je persoonlijke verwachtingen en de vrijheid in tijd die je daarbij hebt, maken dat deze draaitafel probleemloos kan meegroeien met je smaak en met je budget. Dat alles van Transrotor ‘made in Germany’ is, zien we als een absolute kwaliteitsgarantie. Transrotor hat es wieder geschafft!

Transrotor ZET1

8.6

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Fraai design
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Muzikale prestaties
  • Mogelijkheden om te upgraden

Cons

  • Voor sommigen 'blingbling'
Verkooppunten van het merk transrotor