Sonos behoeft nauwelijks een inleiding. Met hun PLAY serie van compacte netwerkspelers hebben ze enkele jaren geleden stormenderhand de markt veroverd. Deze Californische firma, onder leiding van de visionair John MacFarlane, had al in 2002 als doel de toen nog nieuwerwetse technologieën van digitale muziek en draadloze systemen te gaan combineren. Uiteindelijk duurde het wat langer dan origineel voorzien, maar het resultaat was er dan ook naar. De Sonos apparaten zijn een toonbeeld van – externe – eenvoud, klasse en kwaliteit. Tijdloos van design en passend in zowat elk ietwat moderner interieur.

In de doos

De zwarte versies van de PLAYBAR en SUB, gecombineerd met twee maal een PLAY:3, zien er schitterend uit en voelen heel erg kwalitatief aan. Niks plastiekerig gedoe, maar stevige dingen die tegen een stootje kunnen, ook ter hoogte van de grille. Niet onbelangrijk voor gebruik in een kamer waar ook echt geleefd wordt en kinderen rondlopen. De doos bevat, naast het toestel zelf, slechts een stroomkabel, netwerkkabel en minimalistische handleiding. Sinds enige tijd is een aansluiting aan een vast netwerk niet meer nodig en kan je gewoon aankoppelen aan je eigen draadloos netwerk.

 

sonos 5.1 Playbar Play:3 sub

Sonos staat voor de ultieme flexibiliteit : dezelfde componenten kan je op verschillende manieren inzetten. De uiteindelijke bedoeling was om een 5.1 systeem te testen, maar uiteraard belet niks je om de PLAY:3s op alternatieve plaatsen te gaan gebruiken. Om de zaken in den beginne niet te moeilijk te maken besloot ik te starten met een PLAY:3 als keukenradio, een aftandse FM ontvanger vervangende, zodat ik de PLAYBAR als standalone toestel kon testen aan de TV, kwestie van het 5.1 systeem langzaam uit te breiden en te zien wat de toegevoegde waarde van de afzonderlijke componenten zou zijn.

Een eerste ervaring

De handleiding is dusdanig minimalistisch dat ze bijna overbodig is. Je begint best met het downloaden van de Sonos app op PC, Mac, maar vooral Android of IOS device. De app zelf loodst je moeiteloos met enkele simpele vragen door de installatie. De PLAY:3 was dan ook erg snel operationeel. Radio luisteren kan uiteraard ook over internet en heeft het immense voordeel om smetteloze kwaliteit af te leveren, of de geselecteerde zender nu Radio Minerva of Klara heet. De wereld gaat voor je open en je bent niet langer afhankelijk van de lokaal beschikbare zenders. De inhoudelijke kwaliteitsinschatting is uiteraard een kwestie van smaken en kleuren… Met blues, recht uit de zuidelijke staten naar je keuken, wordt koken zoveel aangenamer. Doordat een volumeknop op het toestel zelf staat, hoef je niet steeds je telefoon te nemen. Goed gezien. De PLAY kan ook zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.

Aan de TV

De installatie van de PLAYBAR aan de TV was al bijna even complexloos. Vanzelfsprekend heeft deze speler dezelfde functionele mogelijkheden van streaming als zijn kleiner broertje, maar bovendien kan hij eenvoudig met de TV worden gekoppeld via diens optische uitgang. De TV moet hier uiteraard over beschikken, maar het is tegenwoordig moeilijk een huiskamer-fähige TV te vinden die hier niet aan voldoet. En laat ons eerlijk zijn, bezitters van een CRT zijn waarschijnlijk toch niet aan streaming toe. Toch even nakijken vóór aanschaf. Vanaf dat moment kan de TV dienen als bron, niet alleen voor het eigenlijke TV gebeuren, maar ook om de, meestal via HDMI daaraan gekoppelde apparaten, denk bv aan Bluray, media spelers of andere spelconsoles, over de PLAYBAR te beluisteren.

De Sonos kan de volume knop van alle met infrarood uitgeruste TV-afstandsbedieningen capteren en hiermee zijn eigen geluidssterkte regelen, zodat je niet voor deze simpele en veelgebruikte handeling telkens moet terugvallen op de Sonos app. Erg handig, maar het moet gezegd dat sommige TVs niet goed begrijpen dat je “hun” volumeknop wil gebruiken, terwijl je de interne luidsprekers van de TV hebt afgeschakeld om de optische uitgang te gebruiken.

Je wordt beloond met een geluidsbeeld dat vele malen groter is dan het typische, weggemoffelde klankgebeuren dat als een terloops achterafje aan de, voor enige laagte-kwaliteit volstrekt té platte TV is toegevoegd. Plots worden dialogen veel directer en verstaanbaarder weergegeven en hoef je niet meer te denken dat de soundtrack van de film uit een telefoonhoorn wordt geperst. Ook muziek wordt echt veel voller en vooral detailrijker weergegeven.

Weliswaar is de standaard afregeling met Loudness, wat mij een wat te donker klankbeeld geeft. Dit is snel rechtgezet met de app. Het hoog is excellent en de klanken worden door de PLAYBAR, die als 3.0 door het leven gaat, prettig breed tentoongespreid.

Het toevoegen van de SUB is al even kinderlijk eenvoudig als de rest. Na een snelle, letterlijk overdonderende test, is de SUB in staat om als bodem ondersteuning te dienen, wat, ook als er géén rears zijn aangesloten, een behoorlijke toegevoegde waarde geeft aan het systeem als geheel. De PLAYBAR wordt dan ontlast van weergave van de onderste octaven en klinkt een stuk meer ontspannen. Weliswaar moet de SUB enigzins ingetoomd worden, de standaard instelling is mij wat te veel. De SUB is een echt pareltje : perfecte laagondersteuning en extensie in een subliem kleine verpakking. Voor grotere kamers echt een aanrader en ook voor kleinere kamers in mijn oren interessant vanwege de veel grotere laag dynamiek, zo gewenst bij de als klanken vermomde special effects bij de wat meer actie georiënteerde film. Kortom : bij muziek eerder facultatief, bij multikanaals film een topper.

Extra content

Als je voor Sonos als centraal geluidssysteem kiest voor je leefkamer, verwacht je natuurlijk ook dat er meer dan alleen maar radio en TV te beluisteren valt. Sonos ondersteunt een hele rist aan streaming services, zoals Spotify, Deezer, Qobuz en Google Play, maar vereist meestal wel de betalende versie daarvan. een volledige lijst kan je snel terugvinden op de site van Sonos. Eigen content, geripte CDs bijvoorbeeld, kan verbonden worden via SMB, zeg map sharing, vanop een computer of, meest interessant, vanaf de NAS waarop ook je fotos en zelfopgenomen videos gebackupped staan. De Sonos software in de player bouwt dan zelf een bibliotheek van de aanwezige nummers. Waarom Sonos geen DLNA ondersteunt is mij een raadsel. Dan bouwt de krachtigere NAS of computer zelf de metadata op in de bibliotheek en hoeft en ook niet langdurig geïndexeerd te worden. Ook is de Sonos library beperkt tot 65000 nummers; al is dat natuurlijk al wel een immens aantal CDs.

The full monty

De derde trede in mijn klim op de Sonos ladder bestond uit het koppelen van de 2 PLAY:3s als rear kanalen op het dan volledig als 5.1 systeem fungerende leefkamer geheel. Een stopcontact in de buurt van de opgestelde luidsprekers is voldoende, het geluid wordt draadloos toegevoerd. Het volstaat om de PLAY:3s via de Sonos app toe te voegen aan de PLAYBAR. De PLAY:3 uit de keuken werd zonder morren als linksachter kanaal herbruikt. De kamer “KEUKEN” verdween ook uit de lijst van bekende kamers : netjes. Optimalisatie van het klankbeeld kan via een paar schuifknoppen in de app.

De PLAYBAR bevat elektronica om het geluidsbeeld behoorlijk op te rekken in de breedte, maar natuurlijk blijft dat beperkt tot een geluidsbeeld dat vóór je zit . Door het toevoegen van de PLAY:3s als achterluidsprekers krijg je een veel ruimtelijker beeld. Zeker bij het bekijken van films en concertvideos heeft dit een grote meerwaarde. Je waant je echt midden in de actie en bent niet langer een toeschouwer. Maar ook indien het bronmateriaal slechts 2 kanalen bevat, zal de elektronica in de Sonos PLAYBAR de rears aanspreken. het gevolg is uiteraard niet zo immersief als bij meerkanaals bronmateriaal, maar toch voelt de ruimte vol muziek. Bij het uitschakelen van de rears merk je dan plots een zekere leegte. Je beschouwt snel het beeld zonder de achterluidprekers als  incompleet. Is een volledig Sonos 5.1 systeem iets voor jou ? Heb je ruimte genoeg om 2 PLAY:3s of, voldoende indien gebruikt enkel als rears, PLAY:1s te integreren in je woonkamer, ga er dan vooral voor. Meerwaarde is er zeker.

Ook blijft het zo dat dit 5.1 systeem deel kan uitmaken van een volledig multiroom systeem van Sonos apparaten, met daardoor veel extra mogelijkheden.

Via de TV kan je bv een mediaspeler of Bluray apparaat koppelen en zo genieten van filmgeluid dat niet over het netwerk binnenkomt. Met de DTS-HD Master 5.1 track van “Inside Lewyn Davis”was ik niet in staat de rears ertoe te bewegen enig geluid te laten horen. 2.0 Was het hoogst bereikbare. Met de DTS 5.1 track van  “Ratatouille” lukte dat probleemloos. Dolby Digital leverde geen enkel gelijkaardig probleem op. Hier spelen ook de mogelijkheden van de TV een grote rol.

Conclusie

Heb je geen behoefte (meer) aan al die afzonderlijke componenten en is je audio consumptie patroon eigenlijk toch helemaal genetwerkt, dan kan je door het gebruik van de Sonos PLAYBAR komaf maken met versterkers, CD-spelers en traditionele speakers, terwijl de geluidskwaliteit verrassend ver boven die van de TV uitstijgt. Wil je echt bioscoop thuis of muziek met een tic, dan zijn SUB en PLAY:x aanraders, maar hou dan wel rekening met de nodige ruimte.

Richtprijzen :

PLAYBAR : 799 Euro

SUB : 799 Euro

PLAY:3 : 349 Euro

PLAY:1 : 399 Euro per paar

Sonos 5.1: PLAYBAR, Play:3 en Sub in homecinema modus

€2.346
8.3

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/kwaliteit

7.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • compact, stevig en elegant systeem
  • je haalt de volledige wereld in huis
  • 5.1 toch wel echt een akoestische meerwaarde tegenover enkel de 3.0 van de PLAYBAR

Cons

  • geen DLNA en dus eigen, beperkt, bibliotheekbeheer
  • niet echt goedkoop in aanschaf, en ook blijven alle componenten altijd stroom verbruiken

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk sonos
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

bluesound node nano review

Bluesound Node Nano review : Goedkoper kan High-End niet zijn!

Op 20 augustus 2024 heeft Bluesound zijn nieuwste netwerkspeler, de Bluesound NODE Nano (N030) op de wereld losgelaten. Als ze bij Bluesound een kristallen...

Twee exclusieve luistersessies van Wilson Audio & CH Precision bij Wide Screen Audio op...

Ervaar high-end audio tijdens de Week van CH Precision & Wilson Audio bij Wide Screen Audio Exclusieve demonstraties op 20 en 21 december Op 20 en...
Sound beyond the budget

Concepts Zottegem presenteert ‘Sound Beyond the Budget 2024’ op zondag 22 en 29 december

Een unieke kans om high-end audio te beleven Altijd al willen weten hoe een audio-opstelling van bijna €50.000 klinkt? Dit is je kans! Tijdens de...

Recente video's

video

Video: Een unieke kennismaking met de Canton Reference luidsprekers bij Stassen Hifi in Tegelen

Toen we de uitnodiging van Mika, de distributeur van Canton, ontvingen om kennis te maken met de Canton Reference serie bij Stassen in Tegelen,...
Cascade dac MSB technologyvideo

Video: Interview met Daniel Gullman van MSB Technology

Tijdens de High End Munich beurs had AV2D het voorrecht om Daniel Gullman van MSB Technology te interviewen. Daniel deelde zijn inzichten over de...
The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...