AURALiC zal tijdens de High-End in München een nieuwe toevoeging aan de veelgeprezen G1- en G2-serie onthullen, waarmee het merk haar reputatie in het ontwikkelen van bijzondere digitale bronnen verder uitbouwt. De vernieuwde en verbeterde ALTAIR G1 draadloze streamer is, net zoals zijn voorganger, in staat tot uitzonderlijke audiofiele prestaties. En daarnaast tonen ze ook de nieuwe Sirius G2 Upsampling Processor op de High End show.

Altiair G1 Digital Audio Streamer

AURALiC Altair G1

De ALTAIR G1 is de ideale digitale hub voor iedere hifi-installatie. De software en hardware- functies zijn vergelijkbaar met die van de originele ALTAIR; hij kan dienen als voorversterker, als Digitaal-naar-Analoog Converter, als streamer, of als een all-in-one digitale muziekbron. De ALTAIR G1 maakt gebruik van het inmiddels bekende AURALiC G1-chassis, en heeft een 4 inch kleurendisplay en kan codes van iedere afstandsbediening aanleren via de Smart-IR leerfunctie.

De ALTAIR G1 is, ten opzichte van de originele ALTAIR, op een fiks aantal punten verbeterd en heeft daarnaast een aantal innovaties van de G1- en G2-series overgenomen. Zo beschikt hij nu over een ESS 9038Q2M DAC-chip, waardoor het geluid gedetailleerder en verfijnder is dan ooit tevoren. Om optimaal gebruik te maken van deze klankmatige verbetering moest ook het analoge circuit verbeterd worden met nieuwe onderdelen en een sterk gewijzigde layout.

Ten slotte is ook het processor-platform van de eerste generatie Tesla-processor naar de tweede generatie Tesla (G2) processor opgewaardeerd, waardoor er nu maar liefst 2GB systeemgeheugen beschikbaar is.

AURALiC Altair G1

De mogelijkheid om als optie een harde schijf in te (laten) bouwen is gebleven, waardoor ook grote muziekcollecties in haast alle denkbare bestandsformaten en resoluties lokaal opslagen kunnen worden.

De ALTAIR G1 kan ook als Roon Endpoint ingezet worden en muziek afspelen via muziekdiensten zoals Tidal, Qobuz en Spotify Connect. Hij kan ook via Bluetooth, AirPlay en Songcast benaderd worden.

De ALTAIR G1 heeft een adviesprijs van €2.199 en is leverbaar vanaf juli/augustus 2019.

Sirius G2 Upsampling Processor

AURALiC Sirius G2

SIRIUS G2 werkt volgens een open standaard, waardoor muziekliefhebbers zowel de processorkracht als het prestatieniveau van hun eigen Digitaal-naar-Analoog Converter (DAC) kunnen opwaarderen, ongeacht of het een AURALiC DAC of een exemplaar van een andere fabrikant of merk betreft.

SIRIUS G2 ondersteunt de data-processing taak die normaal gesproken op de schouders van de DAC rust. Dit uitbesteden van processor-taken geeft een dramatische vermindering van de hoeveelheid ruis en jitter die normaal gesproken zijn weg naar de conversie-stage vindt, waardoor de DAC op een schone en efficiënte manier de digitale datastroom met een lage vervorming aangeleverd krijgt.

Omdat de meeste DAC-chips ontworpen zijn om in een specifieke mode (bijvoorbeeld DSD128 of PCM 192kHz) optimaal te presteren – en dat hoeft niet per se de hoogst of laagst mogelijke resolutie te zijn – zal de SIRIUS G2 de prestaties van iedere aangesloten DAC weten te optimaliseren en verbeteren door hem in de zogeheten ‘sweet spot’ te laten werken. Hierdoor wordt het potentieel van de DAC optimaal vervuld, ongeacht de resolutie van het aangeleverde bestand.

SIRIUS G2 kan de aangesloten DAC een veelvoud aan resoluties en bestandsformaten aanbieden en accepteert zelf alle data-input met sampling rates variërend tussen 44.1kHz en 384kHz in PCM, of DSD64 tot DSD512. Op de SIRIUS G2 zijn veel in- en uitgangen beschikbaar, en anders dan concurrerende producten zou de SIRIUS G2 volgens AURALiC ieder formaat, inclusief PCM in 384kHz en DSD512 met een extreem lage vervorming kunnen uitsturen. Deze flexibiliteit maakt dat de SIRIUS G2 de prestaties van haast alle bestaande DAC’s kan optimaliseren en verbeteren.

Sirius G2 techniek

AURALiC Sirius G2

De sleutel tot deze innovaties is het state-of-the-art AURALiC Proteus G2 Co-Processing Platform, dat gebruik maakt van een Xilinx XC7A200T FPGA (Field Programmable Gate Array) chip met 512MB DDR3 geheugen. Deze FPGA chip bevat meer dan 200.000 cellen en 740 DSP slices, die samen een ongekende hoeveelheid rekenkracht voor gegevensverwerking genereren. SIRIUS G2’s rekenkracht en efficiëntie worden mede bereikt door de designkeuze om twee processing-platforms te gebruiken; een AURALiC Tesla G1 processor regelt de aansturing van de  hardware zodat de AURALiC Proteus G2 zich volledig kan richten op de verwerking van de muziekdata.

De USB- en andere digitale uitgangen maken gebruik van een dubbele galvanische isolatie. Ook worden er dubbele Femto-klokken gebruikt voor de USB- en andere digitale uitgangen. De SIRIUS G2 heeft een drievoudig uitgevoerde Purer-Power voeding zodat discrete voedingen gebruikt kunnen worden voor de Proteus G2 FPGA processor, het algemene data-processing circuit en het audiocircuit. Ook beschikt de SIRIUS G2 over een Flexible Filter Mode, waardoor de gebruiker de keuze heeft uit vier verschillende digitale filters zodat de weergave aangepast kan worden aan de eigen smaak.

Net zoals bij de andere G2-producten is er een Lightning-Link verbinding – een high-speed (18Gbps), bi-directioneel datacommunicatie protocol – beschikbaar, waardoor een jittervrije data-overdracht met ARIES G2 en VEGA G2 mogelijk is.

Daarnaast beschikt de SIRIUS G2 over een 20-bands EQ, en een mogelijkheid om voor een minder optimale luidspreker-plaatsing te kunnen compenseren. In de toekomst zal er een automatische firmware-update beschikbaar komen met een convolution-engine voor geavanceerde room-correction.

De SIRIUS G21 heeft een advies verkoopprijs van €6.299 en is leverbaar vanaf Juli/Augustus 2019.

Verkooppunten van het merk auralic