De JBL Live Free Noise Cancelling+ True Wireless in-ear oordopjes. Een hele mond vol maar zo luidt de officiële naam van de nieuwste in-ears die JBL recent introduceerde. Verover de wereld, in stijl. Zo stelt de gerenommeerde fabrikant van leuke audioproducten de Live Free NC+ TWS in-ears voor. Als we de beloftevolle reviews lazen op de website van JBL, dan is dit alvast de reden waarom ook wij heel graag deze leuke set in-ears op de ‘muzikale rooster’ wilden leggen: heerlijk JBL geluid, eindelijk goed passende oordopjes, klein maar fijn, … en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Zo te zien hebben deze volledig draadloze in-ear NC-oordopjes hun succes niet gemist. Redenen genoeg voor ons dus om zelf de proef op de som te nemen. Er worden drie beloftes gemaakt door JBL:

 • JBL’s Signature Sound
 • Active Noise Cancelling met Smart Ambient
 • Eén oordopje of allebei, direct verbonden

JBL Live Free NC+ in-ears, bring it on!

JBL Live Free NC+ TWS in-ears review

In de doos & eerste indrukken

Uiteraard in de leuk ontworpen verpakking, waarop quotes terug te vinden zijn zoals ‘dare to listen’ en ‘live free from distractions’, vinden we uiteraard de oordopjes zelf terug vergezeld met de nodige handleidingen, instructies en een USB-C oplaadkabel die nogal aan de korte kant is (ongeveer 20 cm).

JBL Live Free NC+ TWS in-ears reviewMijn eerste impressies van de Live Free NC+ in-ears: wat zijn ze opvallend klein en compact ontworpen. Maar dat niet alleen: ook het gewicht speelde daarbij een belangrijke rol. Elk oordopje weegt slechts 7 gram per stuk, waardoor je bijna niet voelt dat je effectief iets in je oren hebt. Uiteraard de eerste momenten wel, maar als je ze een tijdje op hebt voel je het gewoon niet meer. Wel merk ik op dat je ze stevig in je oren moet ‘drukken’, anders vallen ze er al snel uit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Panasonic RZ-S500W in-ears die ik eerder op de proef stelde: deze waren iets zwaarder, iets groter, maar bleven wel beter en steviger in je oren zitten.

Lees ook


Panasonic RZ-S500W reviewReview: de Panasonic RZ-S500W in-ears staan garant voor eindeloos muzikaal genot verpakt in een licht én comfortabel ontwerp

 


 

Het koppelen van de Live Free NC+ in-ears met behulp van de ‘My JBL Headphones’ app voor deeerste keer liep in het begin supervlot. Bluetooth aan en verbinden maar: easy as that! Al moet ik er wel bij vertellen dat de automatische koppeling tussen de in-ears en mijn smartphone niet altijd vanzelf ging. Daardoor was het soms nodig om de Live Free NC+ in-ears terug opnieuw op te starten. Ik weet niet waar dit precies vandaan kwam, maar dit staat je zeker niet in de weg om te genieten van je favoriete tunes. Het zorgt hoogstens voor wat vertraging op de muzikale lijn. Misschien dat dit nog een kleine bug of euvel is dat JBL met een toekomstige firmware-update zal oplossen.

JBL stelt niet teleur met hun Signature Sound

Specificaties zoals o.a. het frequentiebereik dat gaat van 20 Hz tot 20 kHz, een impedantie van 16 Ohm, een gevoeligheid van 96 dB SPL bij 1 kHz, … worden ons belooft. Maar uiteindelijk wat echt belangrijk is: hoe presteren deze in-ears nu echt? Ik denk dat termen als nauwkeurig, genuanceerd en gecontroleerd hier het best op zijn plaats zijn. 

JBL Live Free NC+ TWS in-ears reviewVoor het reviewen heb ik niet geluisterd naar een bepaald type muziek of bepaalde artiest. Om een idee te geven: Spotify playlists zoals ‘Top hits BE’ of ‘Best of the Decade’ kunnen mij bekoren, maar ook dat is het geval bij bijvoorbeeld ‘Classics from 60’s to 00’s’ of ‘Songs to Sing in the Shower’. Fietsen op de heerlijke tunes van Netsky, Marco Borsato, Nathalia, … ze zijn bij mij ondertussen allemaal de ‘muzikale revue’ gepasseerd.

Benieuwd naar het design van dit model? Bekijk dan zeker eens deze leuke video die wij hebben gemaakt van de JBL Live Free NC+ TWS in-ears.

In de JBL applicatie (zie later) heb je de mogelijkheid om de geluidsweergave nog een beetje te tweaken in de vorm van equalizing. Presets zoals Jazz, Vocal en Bass vullen al snel het scherm. Ik persoonlijk houd van een geluidsweergave waarbij vooral de bassen nog iets meer ‘geboost’ worden en ik moest wel vaststellen dat de Live Free in-ears zeker en vast niet teleurstellen. Merci JBL!

Er wordt een batterijduur van maximaal 21 uur belooft, iets wat ik niet op de proef heb gesteld omdat dit bij mij minder relevant is. Vooral aangezien ik doe aan telewerken momenteel en (bijna) altijd wel een mogelijkheid heb om de in-ears op te laden. Wat ik wel alvast kan meegeven is dat deze set oordopjes zeker 1 volledige dag intensief gebruik overleven met noise cancelling ingeschakeld (lees: meer dan 8 uur). 

JBL Live Free NC+ TWS in-ears review

Ook nog goed om te vermelden: de oordopjes zijn IPX7-gecertificeerd wat wil zeggen dat ze water- een zweetbestendig zijn. Twee elementen die we ook proefondervindelijk uitgebreidt hebben kunnen testen:.

 • Verrast worden door een onverwachte en flinke sneeuwbui op de elektrische step in de vroege avond? Check!
 • Met de mountainbike rijden door een heuvelachtig en bebost gebied met veel zweet tot gevolg? Check!

De muzikale mogelijkheden: eindeloos dankzij de app

Bedrade of draadloze in-ears? Het is een keuze die in mijn geval – zeker na het reviewen van de Live Free NC+ oordopjes – snel gemaakt was: draadloze oortjes for the win! Vooral vanwege de uitgebreide mogelijkheden die je hebt via de eerder genoemde ‘My JBL Headphones’ app. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste functionaliteiten:

 • Ingebouwde equalizer: Met een keuze tussen Jazz, Vocal, Bass of stel je eigen preset samen met behulp van de ‘controlepunten’ op de curve
 • Ambient Sound-regelaar: Keuze tussen ‘Ruis onderdrukking’, ‘Ambient Aware’, ‘Off’ of ‘TalkThru’
 • Instellen van ‘gebaren’: Afhankelijk van het aantal keer ‘tikken’ op het linker- of rechter oordopje kan je verschillende functies activeren. Met name: afspeelregelaars voor het starten – stoppen – pauzeren – … van nummers, ambient sound-regelaar voor de geluidsmodi te selecteren, de volumeregelaar voor het geluidsniveau aan te passen en het activeren van de spraakassistent
 • Ingebouwde spraakassistent: Keuze tussen Google Assistant en Amazon Alexa

In mijn levensstijl lag de focus vooral op de ingebouwde equalizer (zoals eerder besproken), het instellen van ‘gebaren’ en de ingebouwde spraakassistent. 

JBL Live Free NC+ TWS in-ears reviewBij het instellen van de ‘gebaren’ viel het me wel op dat er een kleine vertraging zat op het tikken en het effectief uitvoeren van het commando. Als ik bijvoorbeeld het nummer wou pauzeren moest ik 1 keer het rechteroortje aanraken. Maar zodra ik dat deed duurde het volgens mij ongeveer iets meer dan 1 seconde vooraleer het commando werd uitgevoerd.

Google Assistant of Amazon Alexa? The choice is yours! In mijn geval draaide het voornamelijk rond de spraakgestuurde assistent van Google die geactiveerd wordt door je vinger te plaatsen op het linker oordopje (aanpasbaar naar het rechter oordopje in de instellingen). Na enkele ogenblikken wordt er een geluidssignaal gegeven waarna je je spraakopdracht kan inspreken. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat je de Google Assistant alleen maar op deze manier kan activeren aangezien ik het gewoon ben om mijn spraakopdracht te starten met ‘Hey Google’. Natuurlijk, gezien de mobiliteit van de Live Free NC+ in-ears is dit ook wel een logische keuze van JBL. Als je bijvoorbeeld in een druk bevolkt treinstation staat en iemand in je omgeving roept ‘Hey Google’, dan heeft die persoon vervolgens de controle over jouw oordopjes wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn.

Ook een leuke feature die ik heel graag zou willen benoemen: de ‘Vind mijn oordopjes’ functionaliteit. Ben je je oortjes kwijt? Dan kan je vanop afstand (op voorwaarde dat je een actieve bluetooth verbinding hebt met de in-ears) een hoge toon laten weerklinken door het het linker- en/of rechter oordopje waardoor je ze in no-time terug vindt. Makkelijk toch?

Perfect voor iedereen!

Volgens mij lenen de in-ears zich uitstekend voor letterlijk iedereen: muziekliefhebbers, sporters, reizigers, … Ze zijn compact, ultradraagbaar en uiterst licht qua gewicht. Combineer dat nog eens met de multifunctionaliteit en JBL’s Signature Sound en je komt al snel uit op de Live Free NC+ in-ears.

Ook nog een leuk wist-je-datje waar ik jullie niet van wil onthouden: de Live Free NC+ in-ears van JBL zijn magnetisch. Zowel met elkaar als met de oplaadcase. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de oordopjes minder snel op de grond vallen als je deze uit de case haalt. Handig toch?

De Live Free NC+ in-ears van JBL: de moeite waard om in huis te halen?

Na het uitgebreid testen van de Live Free NC+ in-ears was ik erg benieuwd naar de adviesprijs. Gezien de functionaliteiten en mogelijkheden zou ik dit model schatten naar een waarde van ergens rond de 220 euro. Helaas had mijn intuïtie het niet bij het rechte eind, sterker nog zelfs: ik zou ze duurder hebben ingeschat dan ze eigenlijk echt ‘kosten’. Hoewel dat de term ‘kosten’ hierbij misschien niet helemaal op zijn plaats is, aangezien de Live Free NC+ in-ears hun prijs meer dan waard zijn. 

De Live Free NC+ in-ears gaan over de toonbank voor een adviesprijs van afgerond 160 euro. Als je beslist om zelf een exemplaar zelf in huis te halen kan je kiezen uit een zwarte, witte, blauwe of roze afwerking.

JBL Live Free NC+ TWS in-ears

159,- euro
9.3

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

10.0/10

Prijs/kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

9.0/10

Pros

 • Duurzaam: built to last
 • Lange accuduur: 21 uur
 • Opvallend lichte in-ears (7 gram per stuk)
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Uitgebreide mogelijkheden dankzij de ‘My JBL Headphones’ app

Cons

 • Je moet ze stevig in je oren drukken als je wilt dat ze op hun plaats blijven
 • Vertraging op ‘gebaren’ voor de bediening (tussen de 1 en 2 seconden)
 • Bijgeleverde USB-C kabeltje aan de korte kant (20 cm)
Verkooppunten van het merk jbl