Als je draadloze in-ears koopt, dan wil je dat deze zo licht en comfortabel mogelijk zijn maar het belangrijkste van al is en blijft: je wil gaan voor de best mogelijke geluidsweergave afgestemd op jouw luisterbehoeften. Tegenwoordig zijn er heel wat in-ears op de markt. Je hebt ze in allerlei verschillende soorten, maten, vormen, prijsklassen, … Bij de aankoop ervan is het dan ook een kwestie om altijd de balans vinden tussen specificaties, mogelijkheden, prijs en kwaliteit. Ons oog is onlangs gevallen op de Panasonic de RZ-S500W. De naam zal het niet doen vermoeden, maar het betreft hier het nieuwste true wireless in-ear model van Panasonic voorzien van noise cancelling-technologie. 

Als je het merk Panasonic hoort, dan zal je eerst ongetwijfeld denken aan de fabrikant van  TV’s, camera’s, … en tevens ook eigenaar van het audiomerk Technics. Maar bij Panasonic gaat het veel verder dan dat, ze zijn ondertussen uitgegroeid tot ‘s werelds grootste producent van elektronica.

Panasonic RZ-S500W review

Onlangs hebben ze de RZ-S500W draadloze in-ears toegevoegd aan hun portfolio. Ze hebben 8mm drivers aan boord en zijn bijgevolg qua ontwerp dus iets groter dan ‘normaal’. Noise cancelling, onderdrukking van omgevingsgeluid, spraakgestuurde assistentie, … De RZ-S500W heeft het allemaal in huis. Redenen genoeg dus om de RZ-S500W nauwgezet onder de loep te nemen.

Bedraad luisteren, nog van deze tijd?

Als je van jouw favoriete muziek wilt genieten, dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel luister je bekabeld ofwel draadloos. Hoewel dat draadloos ‘gemakkelijker’ is, geven toch veel muziekliefhebbers de voorkeur aan bedraad. De reden daarvoor? Heel simpel want zij willen gaan voor die glasheldere geluidsweergave zoals de artiest het origineel bedoeld heeft tijdens de compositie. En we kunnen hen uiteraard geen ongelijk geven!

Maar zoals dat spreekwoord hier bij ons thuis gaat: elk voordeel heb zijn nadeel. Zo ga je bijvoorbeeld niet snel een bedrade set luidsprekers meenemen naar het park als je daar wilt genieten van muziek. Handiger zou hier dus zijn om gewoon draadloze in-ears mee te nemen zoals bijvoorbeeld de RZ-S500W in-ears van Panasonic.

De vorm: belangrijker dan het design?

Toen de postbode toekwam met het pakketje, was ik enorm benieuwd naar wat deze in-ears, ter waarde van 180 euro, konden realiseren. In het verleden heb ik mindere ervaringen gehad met andere en goedkopere modellen. Dit was dan vooral te wijten aan elementen waaronder de bouwkwaliteit, pasvorm, muziekkwaliteit, … die me niet altijd even goed beviel.

Op het eerste zicht was ik aangenaam verrast. O.a. door het compacte en bovendien mooie ontwerp van Panasonic. Ze komen in een handige transportcase en gaven onmiddellijk een premium-gevoel.

Ready? Set, go!

Aanzetten, verbinding maken en je bent klaar voor urenlang muziekplezier. Op de bijgeleverde handleiding stond het natuurlijk iets uitgebreider beschreven, maar hier komt het in grote lijnen op neer. Om je Android of Apple device te linken met de in-ears is het natuurlijk wel nodig om eerst de Panasonic Audio Connect App te installeren.

Je neemt de in-ears uit hun case en drukt ongeveer 7 seconden op de buitenkant van het linker of rechter dopje. Vervolgens komen ze in de pairing mode terecht en worden ze automatisch herkent door de app. Nog even bevestigen en je bent klaar voor 19,5 uur van muzikaal genot. Een niet onbelangrijke tip: als je de in-ears effectief wilt uittesten tijdens een lange fietstocht, denk eraan om ze eerst volledig op te laden voor je vertrekt. Een opgeladen batterij, altijd handig toch?

Vol vertrouwen onderweg met de Panasonic RZ-S500W in-ears

Panasonic RZ-S500W reviewVoor mij persoonlijk is ‘het gevoel’ als je de in-ears bij je hebt wel enorm belangrijk. Als je aan het treinstation staat en de case zit in je broekzak, dan wil je je geen zorgen maken om de ‘stevigheid’. Het RZ-S500W-model zou ik op het eerste gezicht zo direct overal durven meenemen: op de trein, op het vliegtuig, op de fiets, in de auto, …

Ik ben niet iemand die echt veel reist, maar wel iemand die regelmatig sport. Daarbij spelen fietsen en lopen de hoofdrol, muziek is daarbij altijd een leuke extra.

Na verschillende activiteiten gedaan te hebben, blijven de RZ-S500W in-ears niet vervelen. Door de goede pasvorm blijven ze stevig op hun plaats zitten, vooral bij het lopen was dit wel een belangrijke vereiste. In combinatie met de noise cancelling zorgt dit voor een echte meerwaarde. Mede omdat de in-ears op zichzelf al goed ‘afdichten’ en zo ongewenste omgevingsgeluiden verminderen.

Flexibiliteit gegarandeerd dankzij de Panasonic Audio Connect app

Nog nooit eerder had ik de kans gekregen om te experimenteren met in-ears of hoofdtelefoons die bestuurd kunnen worden met een app. Waar we dus al zeker niet over kunnen klagen, zijn de uitgebreide besturingsmogelijkheden. Hieronder een overzicht.

  • Ambient Sound Control
    • Noise Cancelling
    • Ambient Sound
  • Sound Enhancement
    • Bass Enhancer
    • Clear Voice
    • Equalizer

Mijn twee persoonlijke favorieten zijn ongetwijfeld de Bass Enhancer- en Equalizer-functionaliteit. Die eerste vooral omdat er dan net iets meer dynamiek wordt gebracht in de afgespeelde nummers en die tweede om je in de mogelijkheid wordt gesteld om de luisterervaring volledig af te stemmen op jouw persoonlijke voorkeuren. Good job Panasonic!

Hey Google, waar kan ik naartoe fietsen?

Alexa built-in, Siri, Google Assistent, … we kunnen ze allemaal thuisbrengen onder de ‘voice assistants’ van de de Panasonic RZ-S500W in-ears. Dankzij deze oortjes begrijp ik stilaan wat deze handige ‘hulpmiddelen’ voor jou kunnen betekenen in je dagdagelijkse leven.

In een professionele omgeving kan je ze bijvoorbeeld gebruiken om te bellen met klanten. Terwijl in jouw privé omgeving kan je het gebruiken om de lichten te dimmen, de rolluiken af te laten, … en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

The controls: made simple

Panasonic RZ-S500W reviewOp je versterker, DAC, Tuner, over-ear hoofdtelefoon, … vind je in de meeste gevallen fysieke knoppen terug. Omdat de oppervlakte bij in-ears eerder beperkt is, hebben de ontwerpers gekozen voor aanraakgevoelige bediening en met succes. Want na verschillende tests lieten ze me nooit in de steek, zelfs niet als ik ze wou bedienen tijdens het sporten met zweterige handen.

Pauzeren doe je met een druk op het linker of rechter oortje. Doorspoelen naar het volgende nummer doe je dan weer door twee keer snel na elkaar het rechter oppervlak aan te raken. Terugspoelen doe je dan weer door de rechter in-ear drie keer aan te raken.

Voor het volume aan te passen hoef je gelukkig ook niet je smartphone boven te halen. Druk je tweemaal op de linker in-ear, dan zal het volume verminderen. Druk je driemaal, dan zal het volume verhogen. Handig toch?

Conclusie

De Panasonic RZ-S500W in-ears, een aanrader? Volgens ons wel, wij zijn alvast helemaal overtuigd. Voor de prijs die je betaalt in de winkel, die we met zijn 180 euro toch wel schappelijk mogen noemen, krijg je een degelijk apparaat dat voorzien is van een aantal interessante functionaliteiten. 

Panasonic RZ-S500W review

Of je nu jouw huidige in-ears moet inruilen voor dit model? Daar bestaat geen eenduidig antwoord voor. Dat is, zoals we jullie eerder al vertelden, vooral afhankelijk van wat jij wil. Een gezonde balans vinden tussen specificaties, mogelijkheden, prijs en kwaliteit is daarbij cruciaal. Ga ze dus zeker eens testen en oordeel vooral zelf!

Panasonic RZ-S500W

180€
9.4

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

9.5/10

Pros

  • Uitstekende pasvorm: goede isolatie omgevingsgeluid
  • Premium afwerking
  • Goede noise cancelling
  • Spatwaterdicht (IPX4-certificering)
  • Lange batterijduur

Cons

  • Niks op aan te merken
Verkooppunten van het merk panasonic