Het Britse merk Quad heeft een nieuwe versie van de Vena gelanceerd: de Vena II. Deze versie kan je zien als een geüpgradede versie van zijn voorganger, aangezien de sterke punten overgenomen worden, maar waar ook nieuwe functies aan werden toegevoegd.

Het audiomerk heeft de Vena eens goed onder de loep genomen om zo de Vena II nog beter te kunnen maken. Bij de Vena kon je optische en coaxiale digitale ingangen terugvinden, aptX bluetooth-connectiviteit en hi-res usb. Qua digitale en analoge ingangen is er niets veranderd, maar er werd wel een phonotrap toegevoegd waardoor het direct aansluiten van een draaitafel mogelijk is geworden.

Quad Vena II

Zoals al eerder vermeld, heeft de Vena II enkele upgrades gekregen: de Cirrus Logic DAC-chip die te vinden is in de Vena, werd in de Vena II vervangen door een ES9018K2M die ut de Sabre32 Reference-familie komt. Hoewel technisch gezien uitstekend, kunnen Sabre32 Reference DAC-chips een uitdaging zijn om effectief te implementeren. Als het circuit dat hen omringt niet voldoende is, kan het resulterende geluid een beetje koud en hard lijken; behandel ze echter goed, en het niveau van muzikale expressie dat deze chips uit het digitale signaal graven is boeiend. Een dergelijk kritiek element is het post-DAC actieve filter; Quad’s ontwerpteam heeft veel aandacht besteed aan dit circuit, met op-amps die specifiek zijn gekozen vanwege hun synergie met de ES9018K2M.

Qua compatibiliteit met hi-res-bestanden is de originele Vena maximaal beschikbaar op 24-bit/192kHz PCM via USB. De Vena II strekt dit uit tot 32-bit/384kHz, naast DSD (tot DSD256).

Het versterkergedeelte van klasse AB heeft nu een verbeterde voeding, een nieuwe 200VA-toroïdale transformator die het hart raakt. Dit wordt gevolgd door een opslagcapaciteit van 2x15000uF (in totaal 30000uF), waardoor de versterker de controle over de muziek behoudt en een uitstekend dynamisch bereik mogelijk maakt.

Liefhebbers van vinyl zullen de toevoeging waarderen van een phonotrap voor bewegende magneetcartridges – een hoogwaardige, geluidsarme JFET-gebaseerde schakeling met precieze RIAA-equalisatie – die bijdraagt aan de reeds formidabele formaatflexibiliteit van de Vena II.

Hoofdtelefoongebruikers worden ook beter verzorgd. De originele Vena bevatte een hoofdtelefoonuitgang, maar deze was verbonden met de hoofduitgangsfase van de versterker in plaats van met een gespecialiseerd hoofdtelefoonversterkercircuit. De Vena II bevat een speciale hoofdtelefoonversterker met stroom-feedbackcircuit, de versterkingsbandbreedte en hoge zwenksnelheid die zorgen voor een meer dynamische, gedetailleerde en boeiende uitvoering met allerlei soorten hoofdtelefoons.

Eenvoud is de sleutel tot het uiterlijke ontwerp van de Vena II. Het ontwerpteam van Quads koos voor Bluetooth draadloze streaming, met ondersteuning voor de aptX-codec, om een gemakkelijke koppeling met allerlei smartphones, tablets, pc’s en Macs te garanderen – vakkundig geïmplementeerd om een handig evenwicht tussen kwaliteit en gemak te bieden. De Vena II voelt als een traditionele hifi-versterker, met zijn ongecompliceerde aan de voorzijde gemonteerde bedieningselementen en eenvoudige afstandsbediening, maar de specificatie ervan is van de nieuwste technologie.

Quad Vena II

Overvloedige kabelverbindingen versterken de flexibiliteit van de versterker. Ingangen voor digitale bronnen omvatten asynchrone USB en drie S/PDIF-sockets (één coaxiaal en twee optisch), terwijl digitale uitgangen zijn voorzien in optische en coaxiale smaken. Analoge signalen worden verzorgd door drie stereo RCA-ingangen – twee lijnniveau plus de nieuwe MM phono-ingang voor draaitafels – terwijl pre-uitgangsaansluitingen de toevoeging van een externe vermogensversterker toelaten.

Verkooppunten van het merk quad