ATOLL, een verfijnd Frans streekproduct

Tijdens de voorbije New Music High End Innovation show in Brussel lanceerde ATOLL als primeur voor de Benelux twee nieuwe producten: de ATOLL IN100 Signature geïntegreerde versterker en de ATOLL CD100 Signature cd-speler.

ATOLL ELECTRONIQUE, zoals de fabrikant van fraaie audioapparatuur uit Brecey in Normandië voluit noemt, werd in 1997 opgericht door Stéphane & Emmanuel Dubreuil. Twee broers die een gat zagen in de markt voor betaalbare high-end apparatuur. Als verstokte surfers lieten Stéphane en Emmanuel Dubreuil zich voor de naam van hun producten inspireren door atols, laag gelegen koraaleilanden rondom een lagune. Idyllische plekken die erg populair zijn bij surfers. Hun liefde voor het surfen vind je terug in het front van de meeste ATOLL-producten: een golf die bovenaan links van het front begint en rechts onderaan uit deint. Ook in de perforaties in de behuizing van sommige ATOLL-producten vind je een golfpatroon terug.

Voortdurende evolutie

ATOLL lanceerde een serie voor-, eind- en geïntegreerde versterkers waarop tot op vandaag voort gebouwd wordt, trouw aan de filosofie van de oprichters om high-end apparatuur te verkopen tegen redelijk betaalbare prijzen. ATOLL kan dat voor mekaar krijgen omdat de fabricage en controle van alle componenten in Frankrijk gebeurt. ATOLL beschikt over een moderne fabriek, en onderhoudt goede contacten met gereputeerde leveranciers zoals TEAC. De producten van ATOLL evolueren voortdurend, met het oog op perfectie. Pas als er echt iets fundamenteel te verbeteren valt, pakt ATOLL uit met een gloednieuw model.

‘Pas als er echt iets fundamenteel te verbeteren valt, pakt ATOLL uit met een gloednieuw model’

Gloednieuwe modellen

En zie, nu hebben de Fransen de ATOLL IN100 Signature en de ATOLL CD100 Signature gelanceerd. Met de IN100 Signature en de CD100 Signature heeft ATOLL flink aan de weg getimmerd. Deze nieuwelingen genieten onder andere van een aangepaste thermische beveiliging, dubbelzijdige printplaten, linkcondensatoren en een verbeterde koeling. De IN100 kreeg maar liefst een dubbele toroïdale transformator van 340 VA mee.

ATOLL IN100 Signature en ATOLL CD100 Signature

De ATOLL IN100 Signature en ATOLL CD100 Signature situeren zich ongeveer halverwege het assortiment van ATOLL. Hoger dan de IN50 en de IN80, maar een stapje lager dan de IN200 die de IN300 en de IN400se vooraf gaat. Omdat de versterker en de cd-speler perfect op elkaar afgestemd zijn, hebben we er voor gekozen om ze als set te beoordelen. Waarmee we niet willen zeggen dat ze niet los van elkaar kunnen ingezet worden.

ATOLL IN100 Signature

De ATOLL IN100 Sigature is een geïntegreerde versterker die met 2 x 100 watt bij 8 Ohm over voldoende kracht beschikt om een grote ruimte met muziek te vullen. Die kracht heeft hij te danken aan zijn twee grote toroïdale transfo’s. Met als gevolg dat de verwerking van de signalen zeer vlot verloopt, wat behoorlijk wat dynamiek oplevert. De IN100 is gebouwd op een stevig stalen chassis. Het 4 mm dikke front van de IN100 Signature in geborsteld aluminium is behoorlijk robuust. Sober maar stijlvol met een keurig gegraveerd ATOLL-logo, een grote gemotoriseerde ALPS volumeknop, 2 functietoetsjes en een aan/uitschakelaar. Geen plastic maar degelijk aluminium. Daarnaast heeft de IN100 een aansluiting voor een hoofdtelefoon, een oog voor de afstandsbediening en zeven ledlichtjes die je meteen aangeven in welke modus de IN100 zich bevindt.

‘Made in France is in het geval van ATOLL een meerwaarde’

Puur analoog

De IN100 is een puur analoge versterker. Hij beschikt over 5 analoge RCA-ingangen voor CD, tuner, dvd en tape in/uit met monitoring loop en een AUX. De by-pass input maakt het mogelijk om de IN100 in te zetten als power amp. Met de 2 pre-out uitgangen kan een subwoofer aangesloten worden. Ze bieden ook de mogelijkheid te bi-ampen. De degelijke vergulde luidsprekerklemmen zijn echter niet geschikt om speakers zonder luidsprekerpluggen aan te sluiten.

Of toch digitaal?

De IN100 kan optioneel uitgerust worden met een P100 of P50 phono pre-amp voor moving coil of moving magnet. Wie toch de digitale toer op wil kan kiezen uit 2 optionele digitale modules. Met de eerste module krijgt de IN100 er een Bluetooth receiver en 2 coaxiale en 2 optische 24 bits/192 kHz inputs en 1 USB-B input bij. In de digitale module is een AKM-AK4490 D/A converter inbegrepen en een XMOS USB interface die speciaal geprogrammeerd werd voor ATOLL. De tweede digitiale optie is een SPDIF module waardoor de IN100 over 2 coaxiale en optische 24 bits/192 kHz beschikt.

ATOLL CD100 Signature

De ATOLL CD100 Signature cd-speler beschikt over dezelfde bouwkwaliteit en stijlkenmerken als de IN100 geïntegreerde versterker. Op het front bevinden zich slechts 6 bedieningsknopjes, een blauw oplichtend OLED-display en een cd-lade. Die cd-lade opent de weg naar het kwalitatief hoogstaande TEAC puur CD-mechanisme. De CD100 heeft niet minder dan 5 lineaire voedingen aan boord waarvan 1 specifieke voeding voor de Burr-Brown PCM 1796 D/A converter. Hij leest probleemloos MP3-, WMA- en AAC-bestanden bestanden van CD’s, CD-R’s en CD-RW’s. Daarvoor beschikt hij over 1 analoge, 1 coaxiale en 1 optische uitgang.

DAC-module

Net zoals de IN100 kan de CD100 uitgebreid worden met een optionele module. Deze DAC module beschikt over 3 digitale inputs: 1 coaxiale en 1 optische in 24 bits/192kHz2 en 1 USB input die PCM-files van 16 bits asynchronisch opwaardeerd tot 192 kHz. Deze USB-input beschikt eveneens over een speciaal voor ATOLL ontwikkelde XMOS-interface. In tegenstelling tot de IN100 wordt bij de CD100 standaard een afstandsbediening geleverd. Met deze optie deelt de CD100 technische aspecten van de CD200 Signature. Met als groot verschil dat de CD200 een cd-loopwerk is zonder ingebouwde D/A-converter.

‘Dit is aangenaam luisteren, zoals we dat van ATOLL gewoon zijn’

Uitrusting

De ATOLL IN100 Signature en de CD100 Signature zijn beschikbaar in zwart en zilver. Volgens de tradities van het huis levert ATOLL bij haar geïntegreerde versterkers geen afstandsbediening. Ze is optioneel verkrijgbaar. Geen nood, want de standaard bijgeleverde afstandsbediening van de CD100 kan de klus klaren.

Direct cut SACD

Zoals gezegd beoordelen we de IN100 en de CD100 als set. Ons testmodel beschikt niet over de digitale opties. Daarom schuiven we de direct cut SACD Hybrid/cd ‘The Bassface Swing Trio plays Gershwin’ van het Stockfisch label in de CD100. Meer dan een contrabas, drums en een piano heeft het trio niet nodig om heerlijke muziek te maken. Muziek die de IN100 en CD100 op een heel natuurgetrouwe manier weergeven. De opname is perfect. Rekening houdend met het prijskaartje dat aan de IN100 en de CD100 hangt kunnen we gerust stellen dat de weergave ook perfect is. De CD100 puurt de kleinste details uit het zilveren schijfje, de IN100 houdt alles onder controle. Dit is aangenaam luisteren, zoals we dat van ATOLL gewoon zijn.

Jazz Hi-Res CD Sampler

Dezelfde muzikaliteit vinden we terug in de Jazz Hi-Res CD Sampler van Universal Music, made in Japan waar ze nog altijd niet van streaming willen weten. Cannonball Adderley, Miles Davis, John Coltrane, Stan Getz en vele anderen passeren de revue in 352.8kHz/24 bit. De CD100 en de IN100 weten er best raad mee. De fraaie plaatsing van de instrumenten en stemmen is opvallend en volledig in balans. We zijn in onze nopjes, zoals ze dat zeggen en laten de mooiste schijfjes uit onze collectie de revue passeren.

Een verfijnd sfeerproduct

‘Made in France’ is in het geval van ATOLL een meerwaarde. De ATOLL IN100 Signature en de CD100 Signature vormen een prachtig, typisch Frans koppel. Elegant, speels en verleidelijk, maar ook bijzonder geraffineerd. Normandië is terecht trots op zijn Camenbert, calvados, cider en zeevruchten. Stuk voor stuk verfijnde sfeerproducten. ATOLL verdient het om met deze geïntegreerde versterker en cd-speler uitgeroepen te worden tot een verfijnd streekproduct. Of toch niet? Een verfijnd sfeerproduct, dat klinkt nog beter!

ATOLLIN100 Signature & ATOLL CD100 Signature

8.5

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Origineel Design
  • Degelijke bouw en afwerking
  • Zeer muzikaal in verhouding tot prijs

Cons

  • Digitaal is een optie
  • Geen standaard afstandsbediening bij de IN100 Signature
Verkooppunten van het merk atoll