Een DAC en hoofdtelefoonversterker voor thuis en onderweg. Zo hebben we er al meerdere de revue zien passeren. Maar geen enkele met de looks en de eigenschappen van de Chord Hugo 2 en bekroond met een EISA award voor de beste DAC van 2018-2019.

Welkom in de wereld van Chord Electronics, de Britse fabrikant van hifi-componenten met roots in de wereld van de toegepaste elektronica voor de luchtvaart, kortweg ‘avionica’. Een wereld waarin  geen plaats is voor compromissen. De producten van Chord vallen op door hun futuristische vormgeving en technologie. Ze worden ontwikkeld en vervaardigd in Groot-Brittannië, wat nog altijd geldt als een kwaliteitsgarantie.

Chord Hugo 2

De Hugo 2 is een combinatie van een DAC en een hoofdtelefoonversterker. Hij kan zowel thuis in een audio-opstelling als onderweg ingezet worden. De Hugo 2 is de opvolger van de in 2014 gelanceerde en als baanbrekend beschouwde Hugo. Maar omdat ze bij Chord niet op hun lauweren rusten, besloten de Britten om er met de Hugo 2 nog een schepje bovenop te doen. Dat schepje komt in de vorm van de nieuwste FPGA- chip (Field Programmable Gate Array) voor de D/A conversie en algoritmes en WTA (Watts Transient Aligned) filters. Die FPGA-chip wordt door Chord in eigen huis geprogrammeerd.

Futuristisch ogend

Chord Hugo 2Een eerste blik op de Hugo 2 maakt meteen duidelijk dat je met een product van Chord te maken hebt. Een futuristisch ogende, solide, aluminium behuizing met het typische glazen doorkijkje naar het innerlijke van de Hugo 2, de bolvormige volumeregeling en 4 eveneens bolvormige met kleuren gecodeerde bedieningstoetsen voor power, filtering, input selectie en crossfeeding functies. De Hugo 2 is beschikbaar in zilver en zwart.

Toeters en bellen

Twee uitgangen voor hoofdtelefoons (6.35 mm en 3.5 mm), een vergulde analoge output, een aansluiting voor coax, een optische ingang, Bleutooth, een HD USB input voor verwerking van externe bestanden met resoluties tot 768 kHz en DSD512, een micro USB ingang voor de power adapter die de ingebouwde batterij van de Hugo 2 van stroom voorziet, maken van de DAC/hoofdtelefoonversterker een goed uitgeruste verschijning. En dan vergeten we bijna nog de bijgeleverde afstandsbediening, de USB-kabel en de optische kabel.

Chord Hugo 2

Compact en draagbaar

Compact en draagbaar zijn relatieve begrippen. Met zijn 13 x 10 x 2 cm is de Hugo 2 inderdaad erg compact als je hem inzet in een traditionele set-up voor thuis. Maar voor onderweg lijkt hij ons toch best groot. In een rugzak lukt het perfect, maar in onze broekzakken geraken we hem niet kwijt. Toegeven, met zijn 450 gram is het absoluut geen zwaargewicht.

Filters en klankkleuren

De Hugo 2 is een allemansvriend. Met de filters die hij aan boord heeft, kan elke gebruiker de voor hem best passende klankkleur selecteren. Met de ‘filter’-toets kun je kiezen uit 4 filters, gaande van ‘neutraal’ maar redelijk scherp, ‘hoog frequente roll-off’, ‘warm’ en nog een schepje meer ‘hoogfrequente roll-off’. Elke filterinstelling is gekoppeld aan een eigen kleur, van wit, groen, oranje tot rood.

Chord Hugo 2

X-PHD crossfeeding

De ‘X-PHD’-toets activeert de crossfeed-regelaar die, als je de Chord gebruikt als hoofdtelefoonversterker, het effect van luisteren naar luidsprekers benadert. Ook hier worden de verschillende instellingen waaruit je kunt kiezen, aangeduid met kleuren. Wat ons betreft, een leuke toevoeging die de moeite loont om er mee te experimenteren.

Opstelling

Genoeg informatie, tijd om te luisteren. We hebben de Hugo 2 gebruikt als versterker voor een AKG en een B&W hoofdtelefoon en als DAC voor ons Atoll cd-loopwerk. We koppelden de Chord via de analoge ingang aan een Lyngdorfversterker die de Sonus Faber speakers aanstuurde. Best een uitdaging, want de Lyngdorf is eigenlijk één grote, krachtige DAC. Voor de goede orde, via de analoge ingang wordt het DAC-gedeelte van de Lyngdorf uitgeschakeld. Voor de bekabeling kozen we Audioquest. Met een volledig opgeladen batterij kan de Hugo 2 het ongeveer 7 uur uitzingen, tijd genoeg dus om te experimenteren.

Live at the Misty

Gezien de reputatie van Chord en ook omwille van de kostprijs van de Hugo 2, leggen we de lat bewust erg hoog. Daarom schuiven we een bijzonder schijfje in de Atoll. ‘Live at the Misty’ van het ‘Tsuyoshi Yamamoto Trio’, opgenomen in 1974 voor ‘Three Blind Mice Records’. Een live-opname die in een goede set-up schrikbarend in de buurt komt van een live-ervaring. De Japanners hebben er voor de aardigheid een grondplan van ‘The Misty’ bijgevoegd met een precieze aanduiding van de plaatsing van de muzikanten. De bassist en de drummer hebben plaats genomen voor de piano, de congaspeler er achter. ’t Is maar dat we het weten.

Het live-gevoel

De weergave van een live-opname moet op zijn minst geloofwaardig overkomen, zeker met de randinformatie waarover we beschikken. ‘The Misty’ is of was een bescheiden ruimte, we kunnen dus geen podium verwachten van hier tot in Tokyo. En dat is precies hoe het overkomt. De Hugo 2 schetst een geloofwaardige stage, de detaillering is precies. De instrumenten komen mooi los van elkaar, de plaatsing is dik in orde. Dat alles komt het live-gevoel ten goede.

Subtiele verschillen

Als we de hoofdtelefoon aansluiten en we wat spelen met de X-PHD-filter, wordt het nog leuker. We worden iets meer in de opname betrokken. Dol als we zijn op de van kleur veranderende toetsjes op de Chord, kunnen we niet anders dan spelen met de verschillende filters. Klankinstellingen zijn leuk, maar ze zijn in principe bedoeld om mindere opnames een beetje bij te sturen. Dat is met deze opname niet nodig. De verschillen die we waarnemen zijn dan ook eerder subtiel dan uitgesproken.

Chord Hugo 2

Zonder compromis

Een goede timing is één van de grootste kwaliteiten van een goede DAC. Op dat vlak laat de Hugo 2 geen steken vallen. Hij is best analytisch maar overdrijft niet, weliswaar afhankelijk van het toegepaste filter. Wat ons betreft geniet de neutrale filter de voorkeur. De Chord levert geloofwaardige prestaties met oog voor details. Geen rommelige bassen, wazige middentonen of een schril hoog. Hij houdt alles prima in balans.

Perfectie

Perfectie bestaat niet, ook niet bij Chord. De RCA-aansluitingen liggen zo diep verzonken in het chassis dat je niet gelijk welke RCA-kabels kunt inpluggen. Dat moet je wel even uitzoeken. De bijgeleverde handleiding is niet meer dan een weliswaar overzichtelijke kaart, maar ook hier draait alles rond kleurtjes. Die kleurcodering is best leuk, maar kleurenblinden hebben er weinig aan. Zij kunnen alsnog de afstandsbediening gebruiken.

Prijs

Je moet een flink bedrag neertellen voor de Chord. 2190 euro is beslist geen habbekrats voor een draagbare compacte DAC/hoofdtelefoonversterker. Je krijgt echter wel waar voor je geld. En dat is toch het belangrijkst.

Niet voor grijze muizen

De Hugo 2 is met zijn futuristische vormgeving en op kleuren gebaseerde bediening een absolute blikvanger, zowel thuis als onderweg. Hij beschikt over alle mogelijke aansluitingen en functionaliteiten die we tegenwoordig als onmisbaar beschouwen.. Net zoals andere producten van Chord Electronics, maakt de Hugo 2 echt wel het verschil. Zowel qua ontwerp, kwaliteit, muzikaliteit als functionaliteit. De Hugo 2 is allerminst een grijze muis. Wij houden het bij een compromisloos Brits buitenbeentje. En dat beschouwen we als een compliment.

Chord Hugo 2

€2.190
8.8

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

10.0/10

Pros

  • Een opvallende, stijlvolle verschijning
  • Multifunctioneel
  • Goede muzikale kwaliteiten

Cons

  • Kleurcodering niet altijd even handig
  • Niet geschikt voor alle RCA-pluggen
  • Ruim bemeten voor gebruik onderweg
Verkooppunten van het merk chord-electronics