Een nieuw product reviewen voelt altijd wel een beetje als Sinterklaas. Zeker als het over een hip merk gaat zoals Sonos. Dan gaan zowel het hart van de gadget-freak als dat van de muziekliefhebber harder slaan. Ze hebben ondertussen al een flinke reputatie opgebouwd qua gebruiksgemak. Daardoor lagen de verwachtingen best hoog. Benieuwd of ze dit konden waarmaken met de Sonos Era 300? Lees dan vooral verder.
De Sonos Era 300
Ik had twee exemplaren van de Era 300 draadloze luidspreker én een Arc soundbar ter beschikking. Daardoor waren er wel wat setup- en testmogelijkheden. Bijgevolg valt er heel wat te bespreken. Maar, first things first: een merk als Sonos heeft heel goed gekeken hoe andere hippe merken (van gadgets) iedere stap aanpakken van aankoop tot installatie. Het uitpakken van de speakers is daardoor al een heuse belevenis. Er is erg veel aandacht besteed aan de verpakking. Dat verhoogt het uitpak-plezier.
De Era 300 is leverbaar in een witte of zwarte uitvoering. Wij kregen ze in stijlvol wit aangeleverd. Beide kleuren, in combinatie met het erg strakke design, maken dat de speakers in nagenoeg ieder interieur hun plekje vinden. De Era 300’s zijn net te groot om ze compact te noemen. Maar, naar mijn mening, mogen de luidsprekers wel een plaats krijgen waar ze goed zichtbaar zijn. Ik monteerde ze op de bijbehorende voet die overigens ook een erg strak en slank design heeft. De stroomkabel kan je netjes verbergen in een geultje aan de achterkant van de poot. Als je de speakers in de woonkamer plaatst, gaan ze zeker een fraaie eyecatcher zijn die zonder problemen indruk maakt op je bezoekers (zelfs als ze niet ingeschakeld zijn).
De Sonos Arc
Over naar het uitpakken van de Sonos Arc. Zo’n soundbar is altijd wel even onhandig om uit te pakken vanwege het formaat. Eens uit zijn jasje gehaald, viel het design me wel een klein beetje tegen. Versta me niet verkeerd: de geluidsbalk heeft een erg strak design en gaat ook nergens misstaan.
Maar ik had van Sonos toch een iets ‘specialer’ ontwerp verwacht. Ze zijn altijd sterk geweest in strakke doch opvallende ontwerpen. Deze soundbar is enkel strak. Maar dat maakt natuurlijk ook weer dat het amper opvalt onder je big screen-tv, eens alles geïnstalleerd is.
Gebruiksgemak
Dat brengt ons bij het gebruiksgemak. Moet er nog gezegd worden dat alles installeren een fluitje van een cent is? Sonos staat bekend om zijn gemakkelijke bediening. Bij zowel de Era 300 als de Arc was dat in een wip gebeurd. Zelfs het installeren van één enkele draadloze luidspreker, als het opzetten van een ruimte met meerdere speakers, was een fluitje van een cent.
Met Trueplay wordt je ruimte gescand om de speakers af te stellen. Ook het opzetten hiervan was heel makkelijk dankzij de erg duidelijke uitleg. Enig minpuntje dat ik ervaarde: het omschakelen van de één-speaker-opstelling naar een opstelling met meer speakers ging niet van een leien dakje. Maar de gemiddelde gebruiker gaat hier zelden tegenaan lopen. In principe doe je de setup van de ruimte in de app van Sonos. Vervolgens begin je te genieten van jouw favoriete muziek.
Bediening
De touchtoetsen van de Era 300 zijn een genot om te gebruiken. Ze reageren vlot en intuïtief. Een slimme feature is het ‘geultje’ dat speciaal is ontworpen voor het regelen van het volume. Dit voegt een tactiele ervaring toe aan de bediening, waardoor je zonder moeite en mét precisie het geluidsniveau kan aanpassen. Zeer prettig. De aandacht voor gebruiksgemak en fysieke ergonomie in de touchtoetsen dragen bij aan de algehele positieve ervaring bij het gebruik van deze speaker.
Geluidskwaliteit: Sonos Era 300
Hoe zit het nu eigenlijk met het geluid? Tenslotte is dat toch de kern van de zaak. Laat ons beginnen met één enkele Era 300. Na het instellen van Trueplay begon ik met enkele leuke pop-tunes erdoor te jagen. Dat gaat, volgens mij, ook de meest gebruikte muziek zijn waar de gemiddelde consument Sonos-speakers voor gaat gebruiken. En het moet gezegd worden: dat klinkt verre van slecht. De bassen zitten naar mijn smaak wat aan de zware kant, maar dat maakt het geluid meteen een stuk warmer. Je kan vanuit de applicatie het geluid natuurlijk aanpassen door middel van een equalizer.
Voor het moeilijkere werk sloot ik de tweede Era 300 mee aan. De speakers plaatste ik in een stereo-setup. In combinatie met Trueplay was het geluid mooi, kamervullend en best indrukwekkend. Zeker op een wat hoger volume. Maar na de leukere pop-deuntjes speelde ik enkele jazz-nummers én wat klassiek. Het moet gezegd worden: dan hoor je in de subtiliteiten toch waar het verschil zit met high-end luidsprekers. De hogere tonen klinken wat nasaal. De sis-klanken neigen naar lichte ruis. Iemand die op zoek is naar neutraal en gedetailleerd geluid doe je dan ook weinig plezier met deze speakers, maar dat is natuurlijk ook niet het doelpubliek van Sonos.
Ik heb na deze testsessie één Era 300 op mijn kantoor geïnstalleerd. Daar komt ie perfect tot zijn recht. Het is heerlijk om deze Sonos luidspreker als compagnon te hebben tijdens het werken. Daar komt deze helemaal tot zijn recht, mede door zijn gebruiksgemak. Dat is trouwens ook het argument dat je vaak hoort van horecazaken of bedrijven om met Sonos in zee te gaan. Ik kan daar volledig in mee gaan.
Dolby Atmos-geluid
De Era 300 maakt intern gebruik van een opmerkelijk akoestisch ontwerp waarbij zes drivers zorgvuldig rondom de speaker zijn geplaatst. Hierdoor wordt het welbekende Dolby Atmos-geluid ondersteund. Deze configuratie zorgt ervoor dat het geluid zich van muur tot muur en van vloer tot plafond verspreidt.
Mijn persoonlijke ervaring met het Dolby Atmos-geluid van de Era 300 is erg indrukwekkend. Het geluidsbeeld is opvallend gedetailleerd en ruimtelijk. Geluiden worden nauwkeurig gepositioneerd, waardoor een gevoel van diepte en richting ontstaat dat je normaal gesproken alleen zou verwachten in een professionele audio-opstelling. Dit is een duidelijke troef voor de Era 300. Daarmee heeft de Era 300 een aanzienlijk voordeel ten opzichte van andere draadloze speakers.
Als muziekliefhebber kan ik zeggen dat de Dolby Atmos-ondersteuning van de Era 300 een onmiskenbare meerwaarde biedt. Wel goed om te vermelden: op het moment van schrijven worden slechts twee muziekdiensten ondersteund voor Dolby Atmos Music op Sonos: Amazon Music en Apple Music. Dit is iets om rekening mee te houden bij aankoop, wanneer je het volledige potentieel van Era 300 wilt benutten.
Het staat als een paal boven water dat spatial audio en Dolby Atmos momenteel in opmars zijn als nieuwe manier van luisteren.
- Zo hebben 85 van de 100 Billboard’s Year End Chart-artiesten muziek uitgebracht in Dolby Atmos.
- Vier van de 5 albums die genomineerd waren voor Beste Immersieve Album van het Jaar bij de Grammy’s zijn opgenomen in Dolby Atmos.
- In de drie belangrijkste Grammy-categorieën zijn 25 van de 30 genomineerde nummers/albums opgenomen in Dolby Atmos.
- In 2022 luisterde al meer dan 80% van de Apple Music-gebruikers naar muziek in ruimtelijke audio.
Om maar aan te geven: spatial audio is een hot topic tegenwoordig. Een trend die Sonos overduidelijk heeft gespot.
Geluidskwaliteit: Sonos Arc
Dan is er natuurlijk nog de Arc. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet aan kon weerstaan om hem, na het uitpakken, meteen in dezelfde ruimte te installeren als de Era 300’s (uiteraard in een mooie 3-speaker opstelling). Eens geïnstalleerd, blaast deze setup je omver. Niet noodzakelijk qua volume, maar vooral het kamervullende element (via Trueplay) zorgt hiervoor. Het lijkt precies alsof je in het midden van de muziek staat. Het valt daarbij meteen op hoe goed zo’n merk er in slaagt om toch best wat bas uit zo’n relatief kleine speakers te krijgen.
Over naar de Arc zelf. Het geluid van deze soundbar klinkt iets neutraler dan dat van de Era 300 (lees: minder bassen waar ze niet thuishoren). Dat viel al meer in de smaak. Ook bij klassiek en jazz hoor je dezelfde tekortkomingen als bij de Era 300’s, al moet gezegd worden dat ze hier minder uitgesproken zijn. Als je ‘m gebruikt waar hij voor gemaakt is, gaat deze je zeker niet ontgoochelen. Ook de Sonos Arc is zijn geld waard, maar verliest het van de high-end luidsprekers als het gaat over de details en puntjes op de i.
Home Cinema-ervaring
Niet alleen bij muziek, maar ook bij Dolby Atmos-films word je getrakteerd op een indrukwekkend surroundgeluid. Aangezien zowel de Era 300 als de Arc compatibel zijn met Dolby Atmos, wordt het uiterste gehaald wat betreft geluidsweergave. Geluidseffecten komen van alle kanten, zelfs van boven, wat een gevoel van realisme en diepte toevoegt aan mijn kijkervaring. Het is alsof je jezelf midden in de actie bevindt. De Era 300 levert uitstekende prestaties. Ik werd regelmatig verrast door de precisie waarmee geluiden in de ruimte werden geplaatst. Soms voelde het alsof ik daadwerkelijk in de bioscoop zat. Dit getuigt van de kracht van deze combinatie en de bijbehorende beleving, die vaak doorslaggevend is.
Conclusie
Sonos is van in het begin een speler die zichzelf op de juiste manier profileert. De liefhebbers van ‘gewoon goed’ geluid, die draadloze fun zoeken, gaan hun gading vinden bij deze Era 300 en Arc. Ze passen mooi binnen de Sonos-familie en zetten de traditie van het merk met verve verder.
Zoek je een (draadloze) speaker die ook een plekje in je woonkamer of kantoor verdient? Dan ga je jezelf én je omgeving een cadeau doen met de Era 300. Wil je graag een fijne soundbar die misschien je reeds bestaande Sonos-producten kan uitbreiden? Dan is de Arc een ideale uitbreiding, maar ook als solo speaker zal deze je niet ontgoochelen.
Getriggerd? Haast je naar de dichtstbijzijnde specialist ter zake voor een demonstratie…