Op 5 en 6 maart stelde Monitor Audio zijn nieuwste vlaggenschip bij Poulissen Audio Video Center voor, de Platinum II- reeks. Dat gebeurde door Lex van ‘t Hoenderdaal en Jeremy Brown. Zo kon je in de luisterruimte genieten van het mooie geluid van de Platinum II speakers, samen met een woordje uitleg over dit nieuwe product.

Na negen jaar is het dan zover, de Monitor Audio Platinum II-reeks staat op het punt in de winkels te verschijnen. De Britse audiofabrikant heeft duidelijk zijn tijd genomen om de nieuwe modellen uit te brengen. “We wilden dat alles goed zat,” zegt Jeremy Brown, export manager voor Europa. “Na negen jaar zijn we zeker dat we een sterk, kwalitatief product op de markt kunnen brengen”

Platinum II

Volledig nieuw materiaal

Tijdens de luistersessie kregen we ook een woordje uitleg van Lex van ‘t Hoenderdaal, verantwoordelijke van het Nederlandse team van Monitor Audio. Met zorgvuldige uitleg werd gesproken over de nieuwe dome tweeter van de Platinum II. Die is zo gebouwd dat er een krachtig geluid wordt geproduceerd die de ruimte met een goede akoestiek vult.

De nieuwe RDT-II conus zorgt voor een lagere vervorming dan zijn voorganger, de RDT-I. Die staat dan ook op 8dB en vindt je terug op de mid/bass drivers van de speakers. De conus is op zo’n speciale manier ontworpen dat de drivers weinig ruimte hebben om te bewegen. Daarnaast krijgt het nieuwe vlaggenschip een sterkere structuur en bouwwijze, onder meer al door herontworpen wisselfilters.

De HiVe, of High Velocity II bassreflex-poort, wordt geïmplementeerd op de luidsprekers en zorgt er via een spiraalvorm voor dat de speakers sneller en meer naar lucht doen happen. Dit systeem kan je vinden op het middenstuk en werkt als een koelingssysteem, maar ook om de bas van de speakers te versterken. De structuur van de binnenkant zorgt er tevens voor dat de speakers resonanties en vibraties zoveel mogelijk onderdrukt worden voor betere geluidskwaliteit.

Een filosofie voor geluid

De Platinum-II reeks werd dan ook in het leven geblazen onder de filosofie van Monitor Audio. “We willen een kwalitatief geluid leveren,” zegt Jeremy Brown. “Een geluid dat zijn geld waard is. Daarom hebben we eigenlijk zoveel mogelijk exotisch materiaal gebruikt om dit prachtige geluid te waarborgen.” Het is duidelijk dat Monitor Audio zijn tijd nam om hun nieuwste lijn uit te brengen, maar volgens Brown is dit niet meer als normaal. Het gehele plaatje moet tenslotte kloppen voor Monitor Audio een product op de markt brengt. Daar neemt de Britse firma maar al te graag zijn tijd voor.

Platinum II

Dat merk je in een oogwenk ook aan de speakers. De afwerking van het design, de binnenkant en de geïnstalleerde apparatuur zorgen voor een mooi product dat goed in elkaar steekt. De majestueuze lengte van de PL500’s staan dan ook direct in de spotlights. Met zijn 100kg per toren zijn ze dan ook zwaar, maar bezitten een finesse dankzij de houten afwerking van de speakers. “Deze speakers zijn niet enkel gemaakt voor homecinema-installaties, maar om de akoestiek binnen de kamer bij te staan met een goed geluid,” zegt Brown. Samen met de elektronica van McIntosh omringde het de sound alle hoeken van Poulissen’s luisterruimte.

De luistersessie was daarmee ook een groot succes. De mensen in de ruimte genoten van de Platinum II PL500 die gevoed werd met jazzy tunes, klassieke muziek en zachte rock om een rustieke sfeer te creëren. Poulissen voorzag ook enkele snacks voor de gasten en werden bedient met een warme tas koffie of thee tijdens de luistersessie. Nu is nog wachten tot het grote publiek de Monitor Audio Platinum II echt gaat ontdekken.

 

Verkooppunten van het merk monitor-audio