Ik ben altijd al gefascineerd geweest door audio en hifi-apparatuur. Als jongeling stond ik uren te turen naar de mooie producten in de hifi winkels in de grootstad. Zo heb ik van mijn eerst verdiende centjes redelijk dure JBL LX44 luidsprekers gekocht op mijn 19de. Een Amerikaanse luidspreker die veel bas en scherp hoog gaf begin jaren 90. Met een heel uitgesproken klank, eentje die relatief snel verveelde. Zo heb ik mijn eerste stappen in de ‘hogere’ klasse van muziekweergave gezet. 

In schril contrast met mijn eerste luidsprekers ben ik vrij vlug opzoek gegaan naar een weergave die me wel gaf wat ik wilde. In dezelfde winkel liet men me kennis maken met een leuk Engels merk : Wharfedale. Na een leuke demonstratie heb ik dan de Wharfedale 7.1 Diamond gekocht. Kleine luidsprekers aan een zeer aanvaardbare prijs en met een meer kwalitatieve weergave dan de JBL’s. Om dit uitgebreid verhaal snel te vertellen, wil ik heel graag met jullie het volgende delen. Na 30 jaar staan de Wharfedale 7.1 Diamonds nog steeds in mijn luisterkamer en hebben als enige luidsprekers mijn strenge zoektocht in de loop van de jaren doorstaan. 

Jammer genoeg is het Engelse Wharfedale nooit écht doorgebroken in onze contreien. Maar ze zijn ook nooit echt weggeweest. En terecht… Onlangs kregen we het aanbod van Mika Distribution om de ‘kleinste’ telg uit  Wharfedale topserie uit te testen. De Wharfedale Elysian 2. U begrijpt waarom ik deze test met zeer veel nostalgie maar ook met uitgesproken veel goesting heb aangevat. 

Benieuwd naar het design en de mogelijkheden van de Wharfedale Elysian 2 luidsprekers? Je ontdekt er meer over in de onderstaande video, ‘rechtstreeks’ vanuit onze AV2D referentieruimte.

Wharfedale

Wharfedale heeft als Britse audiomerk meer dan 85 jaar ervaring. Het staat bij de kenners bekend als een echte legende in de HI-FI industrie door haar kwalitatieve en meestal zeer betaalbare luidsprekers. Wharfedale heeft ook al enkele unieke producten gelanceerd en behoort daardoor tot de top van de Britse audiomerken. Hun passie en liefde voor muziek zijn ze altijd trouw gebleven en dat vind ik nog steeds zo mooi aan het merk. En regelmatig komen ze met een unieke luidspreker of nieuwe ontwikkeling op de markt. Met als laatste ontwikkeling de, in 2020 gelanceerde, Elysian serie…

Wharfedale Elysian 2 Review

Wharfedale Elysian 2: technisch 

De Wharfedale Elysian 2 is een luxueus ogende 3-weg luidspreker. Laten we daar geen doekjes om winden. De behuizing van het aangeleverde model is afgewerkt met een mooie zwarte pianolak, maar je kan de Elysian 2 ook in het wit of in een houten afwerking krijgen. Door de meegeleverde ‘stands’ heb je technisch te maken met een ‘boekenplank’-luidspreker, maar zijn de afmetingen werkelijk groter dan een gemiddelde vloerstaander. Dit moet zeker de grootste ‘kleine’ luidspreker zijn die ik ooit getest heb. Dat kan ook moeilijk anders met de volgende afmetingen: 40,2 cm breed, 43,5 cm diep en 42,8 cm hoog. Het gewicht is 30,5kg per stuk. Ruimte en plaats genoeg om vooraan drie drivers (tweeter, mid en woofer) te laten stralen. Achteraan vind je natuurlijk de luidsprekeraansluitingen terug en net boven de bodemplaat heeft Wharfedale een stijlvolle sleuf voorzien die een baspoort verbergt.

Naast deze strakke en luxueuze behuizing heeft Wharfedale kosten noch moeite gespaard om ook met het frame en de crossover zowel technisch als muzikaal de top te bereiken.

Maar het verschil of het karakter van de Wharfedale Elysian 2 wordt vooral gemaakt door de drie drivers. Wharfedale heeft bij de Elysian gebruikgemaakt van een 27×90 mm AMT-tweeter. AMT staat voor Air Motion Transformer en zorgt ervoor dat een hoog volume lucht verplaatst wordt voor lage vervorming en hoge nauwkeurigheid. De ontwikkeling van AMT-tweeter is een onderdeel van het Wharfedale Elysian/EVO4 project en moet de meest ‘frisse’ weergave van hoge tonen geven. Daarnaast moest de weergave van de midrange- en de basdriver afgestemd zijn op deze AMT-tweeter. En daarbij kwam men uit op een gewoven glasvezel-matrix middenstof waarbij men zowel de midrange- als basdriver heeft voorzien.

Lees ook


Arteluthe Stiletto: ReviewArteluthe Stiletto Review

 


 

Als we dieper ingaan op het basvermogen van deze luidspreker zien we dat deze wordt aangevoerd door een low-distortion systeem. Daarnaast wordt de achterkant van deze basdriver verbonden met de ‘Slot Loaded Profiled Port’ of SLP-poort van de Wharfedale Elysian 2. Theoretisch kan dit een basweergave van 28Hz realiseren, maar door de constructie en een aantal compromissen zorgt dit in de Elysian 2 voor een diepe bas tot 35 Hz. 

Daarnaast beschikt de Wharfedale Elysian ook over bi-wiring. Hierdoor kan je met extra paar kabels of met twee versterkers het uiterste uit de Wharfedale luidsprekers halen.

Wharfedale Elysian 2: luistertest

Met je luidspreker aan de slag gaan om je favoriete muziek af te spelen! Dat is steeds het leukste deel van een review. Ik heb een leuk lijstje high-res files op mijn favoriete Qobuz playlist staan. Om de Wharfedale Elysian 2 luidsprekers optimaal uit te testen ben ik aan de slag gegaan met diverse muziekgenres. Ideaal om het karakter en de mogelijkheden van een luidspreker uit te testen. 

Wharfedale Elysian 2 ReviewLaten we beginnen bij Morcheeba. Een combinatie van triphop, rhythm-and-blues en popmuziek. Een fenomenale stem en dat is duidelijk te horen door de luisprekers. De stemmen zijn zeer ok en de bas is duidelijk hoorbaar en zit er lekker strak in. 

Een andere geweldige band is London Grammer. De sfeer die er gecreëerd wordt tijdens het luisteren naar haar nummers is geweldig. Sluit je ogen en geniet hier optimaal van. Ook hier is de stem duidelijk te horen en kan je oprecht genieten van Hannah Reid’s zangtalent. 

De Wharfedale Elysian 2 luidsprekers klinken sprankelend of kristalhelder hoog. Dat hebben we zeker ondervonden tijdens het afspelen van Morcheeba en London Grammer muziek. Maar we merken wel dat de kwaliteit van de opname of muziek goed moet zitten. Bij een minder goede opname straft hij onmiddellijk en kan de muziekweergave wat onaangenaam scherp klinken. De Wharfedale Elysian 2 is daarom rechtuit en doodeerlijk. Ze zijn muzikaal als het kan maar precies en gedetailleerd als het moet. Zit het in de opname ok met die details dan kom je, net zoals het naam het vermoed, in het ‘Elysian’.  

Verder heb ik het meest recente nummer van Coldplay ‘Higher Power’ beluisterd. Dit is een opname die niet al te best is doordat deze te veel gecompressed werd. Toch blijft het nog steeds een geweldig nummer. Zelfs door de mindere opnamekwaliteit bleef het geproduceerde geluid sprankelen en klonk het over het algemeen nog steeds goed.

Dat sprankelende geluid werd nog maar meer duidelijk gemaakt bij het beluisteren van klassieke muziek. Hier vond ik de prachtige opname van John Williams in Vienna zeer gepast. Heerlijke filmmuziek waar je uren naar kan blijven luisteren. 

Dat willen blijven luisteren werd niet alleen mogelijk gemaakt door de prachtige opname, maar ook zeker door het geweldige geluid dat je ervaart als je de Wharfedale Elysian 2 laat spreken.

Tijd voor wat jazz door deze luidspreker te laten knallen. Chet Baker – Alone Together. Het nummer klonk zeer gedetailleerd voor een paar luidsprekers van 4.999 euro. Het podium dat gecreëerd wordt blijft open en stabiel. Dit op zowel hoge als lage volumes. Kortom, het is een zeer aangenaam, helder en muzikaal geluid dat de Wharfedale Elysian 2 produceert.

De Elysian 2 is zeker het ontdekken waard, het is een allrounder die knalt wanneer het moet maar geeft ook voldoende finesse als het nodig is. De luidspreker klinkt voornamelijk fris en sprankelend maar, wordt met een kort en strak laag, opgevuld door een warm en muzikaal middengebied. Hij doet het over het algemeen gewoonweg heel goed en daarom kan je met deze luidspreker alle kanten uit. Net zoals bij mijn 7.1 Diamond, zou deze luidspreker voor de liefhebber wel eens een maatje voor zeer lange tijd kunnen worden.

Conclusie 

Desondanks het merk niet echt heel bekend is in onze contreien, heeft Wharfedale met de Elysian 2 bewezen dat het kwaliteit levert. Aan het weergave is zeker te horen dat ze een passie hebben voor muziek. Maar met de Elysian bewijst Wharfedale me vooral dat ze een unieke boekenplankluidspreker kunnen creëren die technisch en qua uitzicht hoge toppen scheert. 

De Wharfedale Elysian is een luidspreker die sprankelend en kristalhelder geluid weergeeft ondersteunt met een krachtige bas en een zeer degelijk middengebied.

Ben je op zoek naar een dure luidspreker, die sprankelend, warm en helder geluid weergeeft en die er ook nog eens leuk uitziet? Eentje die net wat meer kan geven dan een gemiddelde luidspreker op dit prijsniveau? Dan stel ik voor deze Wharfedale Elysian 2 een keertje te beluisteren. Hun muzikale weergave zal je heel waarschijnlijk in de smaak vallen.

Deze set speakers is leverbaar in drie kleuren: Piano Black, Piano White en Piano Walnut. De adviesprijs bedraagt € 4.999,-. De stands zijn los verkrijgbaar voor 499,- per paar.

Voor meer informatie bezoek de website : www.wharfedale.eu

Wharfedale Elysian 2

€ 4.999,-
9.1

PRESTATIES

9.2/10

FUNCTIONALITEIT

9.5/10

BOUWKWALITEIT

10.0/10

PRIJS/KWALITEIT

8.0/10

DESIGN

9.0/10

Pros

  • Mooie, zwarte pianolak afwerking
  • Allrounder: knalt wanneer het moet
  • Sprankelende en kristalheldere geluidsweergave

Cons

  • Op de Elysian 2 valt weinig aan te merken
Verkooppunten van het merk wharfedale