We testen opnieuw een draadloze luidspreker van het Franse merk Devialet. Ondanks de test die we onlangs met de kleinere Devialet Phantom II luidsprekers hebben uitgevoerd, word ik steeds opnieuw getroffen door het design, het ongelofelijke volume en basweergave van de Phantom’s. Ik ben benieuwd wat de nieuwste telg uit de familie te bieden heeft.

Wie de vorige review over de Phantom II 95 heeft gelezen, zal ongetwijfeld reeds een aantal eigenschappen herkennen. Voor de nieuwe lezers: welkom in de ‘Phantom wereld’ van Devialet.

Het nieuwe vlaggenschip, de Phantom I 108 dB, brengt vereenvoudiging en tegelijk uitbreiding in de iconische, merkbepalende lijn: de compacte Phantom Reactor is nu Phantom II (in 95 dB, 98 dB en speciale editie:  Opéra de Paris-model) geworden. Devialet positioneert de Phantom I (in 103 dB, 108 dB en Opéra de Paris) als toplijn. We testen vandaag het topmodel: de Phantom I 108 dB.

Het is tegenwoordig moeilijk om nog iets op de ‘luidsprekermarkt’ te brengen dat nog niet eerder is gezien. Nieuwe ontwerpbenaderingen of mogelijkheden op vlak van connectiviteit en extra drivers zijn legio. De markt van luidsprekers lijkt zo goed als verzadigd.

De nieuwe Phantom I 108 dB is dan ook de evolutie van de vorige Phantom generatie. Na een demo zijn niet alleen het verbeterde ontwerp maar vooral het veelbelovende geluid hét gespreksonderwerp voor elke toekomstige eigenaar.

Net zoals zijn voorgangers ogen de 2 Devialet Phantom I 108 dB ‘lekker futuristisch’. Waar ik de Phantom II vergeleek met een kokosnoot kan je nu spreken van een serieuze ovale basketbal. Het is ook een flink stuk techniek, hij weegt namelijk 11,4 kg. Dit gewicht wordt echter verklaard door talloze verbeteringen. Het gewicht zorgt ook voor een extra premium element: degelijkheid is luxe. Anderzijds lijkt hij qua design zo uit een Star Wars, Star Trek of Dune film te kunnen komen. 

De Phantom I 108 dB wordt geleverd met een hockeypuck-achtige afstandsbediening. Deze is net zo ‘buitenaards’ en high-tech als het design van de luidspreker. Bijzonder leuk is het om de hele buitenste ring te draaien waarmee je het volume kan wijzigen. Je kan natuurlijk ook nummers afspelen/pauzeren en overslaan via het centrale touchpad.

Lees ook


Devialet Phantom II 95 dB ReviewDevialet Phantom II 95 dB: Review

 


 

Het alternatief is de speciale app van Devialet die vergelijkbare afspeelfuncties biedt. Bijkomend heb je instellingen zoals ‘AV-synchronisatie’ om de latentie te verminderen wanneer je de Phantom I 108 dB aansluit op jouw TV via de optische ingang. Er is ook de ‘Nachtmodus’. Hiermee kan je de basweergave ietwat temperen. En geloof me: gebruik dit wanneer je huisgenoten reeds naar bed zijn!

De Phantom I 108 dB is verkrijgbaar in donker chroom of in een wit/rosé vergulde afwerking. Het geclaimde frequentiebereik gaat van 14 Hz tot 27 kHz. De Phantom I 103 dB is verkrijgbaar in licht chroom of matzwart en heeft een iets smallere bandbreedte (16 Hz tot 25 kHz). Ze lijken beide een product uit de toekomst. Een echt ‘statement-stuk’ dat in elk huis onmiddellijk de volledige aandacht zal trekken.

Devialet heeft voor de Phantom nu ook een Arch-configureerbare connectiviteitshub (€349,-) geïntroduceerd. Hiermee ben je in de mogelijkheid om externe bronnen toe te voegen. En ja, inderdaad: ook een draaitafel. Deze kan via de ingebouwde phono-ingang aangesloten worden. Verder zijn er RCA-ingangen op lijnniveau beschikbaar of als alternatief: 2 coaxiale digitale ingangen 

Zonder dit accessoire is de Phantom I afhankelijk van je netwerk, met ondersteuning voor AirPlay 2, Spotify Connect, UPnP en Roon (beide tot 24 bit/96 kHz) via ethernet of wifi. Er is ook Bluetooth en een optische ingang (tot 24 bit/96 kHz) aanwezig aan de achterzijde.

Veel van Devialet’s gepatenteerde technologieën zijn aanwezig in de nieuwe Phantom I. Zoals de ADH (Analog Digital Hybrid) versterking: ontworpen om de voordelen van klasse A analoge (hoge prestaties) en klasse D (hoge efficiëntie en vermogen) versterkers te combineren.

De nieuwe Phantom I wil de prestaties naar een hoger niveau tillen met een ‘next-gen system-on-chip design’ en een verbeterde thermische dissipatie. Hij is trouwens 4 maal energiezuiniger dan de vorige generatie.

Devialet gebruikt graag acroniemen om alle technische hoogstandjes te duiden. 

 • ACE (Active Cospherical Engine) zorgt voor een gelijkmatige uitvoer van geluid in verschillende richtingen vanuit het sferische chassis.
 • HBI (Heart Bass Implosion) produceert een diepe, krachtige bas uit de compacte behuizing.
 • SAM (Speaker Active Matching) optimaliseert het signaal en de prestaties in realtime.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Devialet Phantom I 108 dB waarin je alles ontdekt over hetgeen dat dit audiofiele toestel van absolute topkwaliteit te bieden heeft?

Devialet Phantom I 108 dB specificaties

 • Afmetingen: 25,5 x 25,2 x 34,2 cm (h x b x d)
 • Gewicht: 11,4 kg
 • AirPlay 2: Ja
 • Bluetooth: Ja
 • Roon Ready: Ja
 • Spotify Connect: Ja
 • Uitgangsvermogen: 1100 Watt

Test

Bij het uitpakken zie ik dat er voor elke speaker een losse en zware voet is meegeleverd. Alle kablering past hier mooi in zodat na assemblage geen kabel meer zichtbaar is. Het geheel is super stabiel maar ook behoorlijk zwaar.

Er is een afstandsbediening meegeleverd maar voor de installatie gebruik je best de speciale app van Devialet. We halen deze uit de Play Store/Apple Store en na enkele seconden is deze geïnstalleerd. Eens de app gestart, blijkt één en ander heel eenvoudig te werken. Je duidt aan welk type van Phantom je hebt (I of II) en de rest gebeurt eigenlijk vanzelf. De eerste speaker produceert af en toe diepe geluiden en meldt dan via de app dat hij klaar is voor gebruik. We herhalen hetzelfde scenario met de tweede speaker. Hierbij vraagt deze na installatie of ik de speakers als een stereopaar wil verbinden: natuurlijk!  Ik mag kiezen welke speaker links is en deze reageert met een tevreden ’BROM’: klaar.

Met zijn 11,4+ kg voet is het verplaatsen niet zo eenvoudig. Je zal je kracht moeten aanspreken. Hoewel de Phantom I voldoende compact is om overal te worden geplaatst, weet ik uit ervaring (Phantom II) dat je het allerbeste resultaat ongeveer 30 cm vóór een muur krijgt.

De dB’s die in de productnamen zijn vervat, vertegenwoordigen hun maximale geluidsdrukniveau op één meter. Iets dat de Devialet Phantom’s niet alleen van elkaar, maar ook van hun concurrenten onderscheidt. Een collega van me vergelijkt het met de geschatte sterkte van het geluid tussen een grasmaaier (103 dB) en een kettingzaag (108 dB). Leuk gevonden.

Maar we gaan verder met de installatie. Aan de onderkant van de luidsprekers bevinden zich ook een netwerkpoort, de stroomaansluiting en een optische aansluiting samen met een reset knopje. 

Ik connecteer de 2 Phantom I 108 dB’s draadloos maar je kan ze ook perfect aansluiten via een netwerkkabel. De connectiviteit is zéér goed. Je kan de Phantom I 108 dB  rechtstreeks aansturen via AirPlay 2, Bluetooth, UPnP of Spotify Connect. Daarenboven is hij ‘Roon ready’. Via de optische ingang kan je de Phantom I 108 dB zelfs gebruiken als TV sound system. Dit hebben we dit keer wel kunnen testen. En dat hebben we ook geweten… 

Uit de vorige test weet ik dat deze Phantom’s ondanks hun kleine omvang een enorm geluidsvolume kunnen produceren. Ik gebruik dezelfde set muziek als bij de test van de Phantom II 95 dB. Dit laat me toe de verschillen tussen de twee luidsprekers te horen.

Ik start met de track ‘Sea Wall’ uit de film Blade Runner 2049 via Spotify in HD. Hans Zimmer’s op hol geslagen soundmachine rolt door mijn luisterruimte. Ik besluit even te testen of dat met die 108 dB wel klopt, en draai de volumeknop wat verder open… Wauw. Dat is ‘LUID’ en toch loepzuiver!! Geen enkele distorsie, vervorming of oversturing.

Wat deze 2 relatief ‘kleine bollen’ produceren is van een totaal andere klasse dan enig ander vergelijkbare speaker. Devialet omschrijft op hun website de Phantom’s als implosive sound – this is no small revolution. Dit is absoluut een understatement. De pure sound en volume, ondersteund door een baslijn waar zelfs een aparte ‘Bass Boost’ moeite mee zou hebben. Weergegeven zonder enige vervorming. Noch in het hoog, noch in het laag met een evenwichtig en open klankbeeld. En dat allemaal uit 2 bollen. Dat smaakt naar meer.

Hoe klinken de gitaarklanken en Macy Gray’s stem met Annabelle? Inderdaad: prachtig. Hierna laat ik Jóhann Jóhansson met zijn soundtrack Heptabod B uit Arrival de ruimte vullen. Deze componist, die ons veel te vroeg ontvallen is, heeft hier een ‘muzikaal pareltje’ neergezet.

Daarna The Weeknd met Blinding Lights. De droge bassen knallen uit de Phantom’s. Ik waan mij in de betere discotheek. Dan volgen Seeya van Deadmau5, Music Matters van Faithless, … Een feest aan muzikaliteit, zowel in het hoog en als het diepste laag, met droge bassen zonder enige vervorming. Zelfs met het volume hoog blijven de Phantom’s presteren. Als afsluiter om nog even te proeven van extreme bassen: I Am Not a Hero uit de Batman sequel The Dark Knight. Nogmaals performen de Phantom’s spookachtig goed. Met je ogen dicht waan je je in de bioscoop. 

De actieve co-sferische engine van Devialet zorgt ervoor dat het geluid gelijkmatig uit de luidspreker wordt verspreid. Het werkt perfect. Zowel wanneer je de Phantom I 108 dB in het midden van de kamer als naast een muur plaatst. 

Dan besluit ik de 2 Phantom I 108 dB’s als TV sound system te gebruiken. Na de digitale link aangesloten te hebben besluit ik te genieten van Blade Runner 2049… De echte showstopper van deze speakers is zonder twijfel de enorme basweergave. De bas van de Phantom I 108 dB is één van de zwaarste die ik gehoord heb en zonder twijfel de diepste van alle draadloze luidsprekers.

De hermetisch afgesloten behuizing van de Phantom I 108 dB combineert de twee laterale woofers. Ze genereren een geluid dat je in een bioscoop zou verwachten. Tot en met een geclaimde 14 Hz! Bij een hoog volume activeren dit soort frequenties de vecht- of vluchtmodus in een mens. En op z’n minst irriteert het iemand in je buurt. Natuurlijk verplicht je niets het volume zo hoog te zetten. Maar als je alleen thuis bent… 

Dan gaat de deurbel! Ik ben alleen thuis dus maak ik de deur open en zie mijn buurvrouw staan. ‘Ben je zot geworden?’ Roept ze boos. ZO LUID? Zo zie je, het testen van Devialet’s is niet zonder risico. Het sociaal aanvaarde maximum geluidsniveau wordt gemakkelijk overschreden. Met andere woorden: het geluidsniveau van de Phantom I 108 dB’s is gewoonweg enorm.

Onze avonturen met de Phantom I 108 dB zijn echter nog niet ten einde. Enkele weken later heb ik een vriend op bezoek. Als fervent muziekliefhebber is hij geïntrigeerd door de beide Phantom I 108 dB’s. Hij houdt bijzonder van Pérotin de Grote (Perotinus). Een vroegmiddeleeuwse componist uit ± 1200. Hij vraagt me het ‘Beata Viscera’, uitgevoerd door het ‘The Hilliard Ensemble’ uit 1989, via Spotify af te spelen. Het ‘Beata Viscera’ klinkt alsof de zangers rondom ons staan. Hun prachtige stemmen klinken hemels. Na nog een hele lijst afgespeeld te hebben is zijn besluit duidelijk: deze luidsprekers zijn het beste wat hij draadloos ooit gehoord heeft. Het sublieme en glasheldere hoog gecombineerd met een vol middenveld en de gefundeerde bassen hebben hem volledig overtuigd. Zijn volgende investering is gepland. Nu nog zijn echtgenote overtuigen…

Het weekend dat volgt is het bijzonder mooi weer en besluit ik de ultieme test uit te voeren: de Phantom I 108 dB ook echt 108 dB laten produceren. Hiervoor heb ik eerst even de naaste buren geconsulteerd en na wat beloftes in verband met een BBQ en speciale biertjes heb ik de ‘GO’.

Mijn muzieksmaak is zeer breed, maar ik heb een speciale voorliefde voor live muziek. Mijn jeugdervaringen met Jazz Bilzen zullen daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Na de beide Phantom I 108 dB’s via verlengkabels van stroom te hebben voorzien, kan het concert beginnen. De beide Phantom I 108 dB ’s staan op mijn terras en zijn zo opgesteld dat ze evenwijdig naar een achterliggend grasveld van ongeveer 70 meter diep gericht zijn.

Ik begin met het legendarische Pink Floyd concert ‘Live at Pompeii’ uit 2016. Via mijn smartphone verhoog ik langzaam het volume naar het maximum = 108 dB. En ongelofelijk, ik sta ondertussen 30 meter van de Phantom I 108 dB’s verwijderd en in open lucht klinkt dit werkelijk als een live concert! Luid, maar zonder enige vervorming. Zelfs op het  maximum volume van 108 dB. Proficiat Devialet! Test geslaagd. Daarna Coldplay met ‘Live in Buenos Aires’.  Binnen het kwartier staat bijna de hele buurt op het grasveld. Tuinstoelen worden gehaald. Het is uiteindelijk een superleuke namiddag en avond geworden.

Het AV2D oordeel

Zowel bij hoge als lage volumes produceert de Phantom I 108 dB een indrukwekkende audiocomplexiteit: kristalhelder in het hoog, evenwichtig gevuld in het midden en ondersteund door een weergaloze bas. De analoog/digitale hybride technologie van de luidspreker slaagt erin het beste van analoog en digitaal te combineren. Het is Devialet gelukt analoge verfijning te bieden zonder daarvoor kabels te moeten aansluiten. Zijn kleine omvang is absoluut tegengesteld aan zijn prestaties. De Phantom I 108 dB is een echte aanrader voor elke muziekliefhebber!

Devialet Phantom I 108 dB

2.990,- euro/stuk
9.2

PRESTATIES

9.5/10

FUNCTIONALITEIT

9.0/10

BOUWKWALITEIT

9.0/10

PRIJS/KWALITEIT

9.2/10

DESIGN

9.5/10

Pros

 • Loepzuiver in hoog, midden en laag (ongeacht het volume)
 • Zeer vlotte installatie & playback
 • Extreem veel power en een indrukwekkende bas
 • Bekabeld of draadloos maakt geen verschil
 • Buitenaards design in zwart, wit of wit/roségoud

Cons

 • Overdonderd soms wat in volume
 • Afspelen van NAS enkel via een UPnP-player
 • Niet geschikt voor een appartement met dunne wanden
Verkooppunten van het merk devialet