De nieuwe JBL 4305P is een bijzondere luidspreker. Dit is de eerste volledig actieve luidspreker in de Studio Monitor line-up van de producent. Dynamiek met een hoofdletter P die symbool staat voor Power. Kort samengevat kan men stellen dat de JBL 4305P een muzieksysteem is dat volledig op zichzelf staat. Het bevat een geïntegreerde streaming module in combinatie met een verscheidenheid van aansluitmogelijkheden, gekoppeld aan de ingebouwde versterker. Luidsprekers klaar? Stekkers in het stopcontact? Verbinding met het netwerk? Weerklinkt er driemaal ‘ja’ op vorige vragen? Dan is het enkel nog muziek streamen en genieten maar. Van begin tot eind.

JBL 4305PZoals eerder gezegd is de 4305P actief. Op de ‘rug’ vinden we een ingebouwde versterker terug die iedere driver van de nodige stroom voorziet. Met 125 Watt voor de 13 cm mid/laag driver en 25 Watt voor de tweeter. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee. Niet alleen zitten heel wat minder kabels vervat in het toestel, maar het creëert ook de mogelijkheid om de scheiding tussen tweeter en mid/laag driver preciezer uit te kienen. Dit is onmogelijk met een passieve crossover. Het geeft de JBL 4305P een frequentierespons dat erg lineair én gecontroleerd ‘verloopt’ met een enorme openingshoek. Dankzij de ingebouwde streaming functie is externe apparatuur eigenlijk niet nodig, maar het kan wel. Het koppelen van 2 speakers kan je zowel draadloos als met een netwerkkabel, afhankelijk van jouw voorkeur.

Daarnaast heeft de 4305P diverse mogelijkheden op vlak van connectiviteit. Zo kan je een analoge bron aansluiten via XLR of 3,5 mm minijack ingangen. Ook digitale bronnen via de asynchrone USB-B of Toslink optisch digitale input is mogelijk. Hierdoor kan je een verbinding tot stand brengen met bijvoorbeeld een smart-tv. De geïntegreerde Streaming module bidt ondersteuning voor Google Chromecast, Apple AirPlay 2 en Bluetooth audio met een verwerkingsresolutie van 24 bit/192 kHz. En als ‘kers op de taart’ is de JBL luidspreker een ROON endpoint. Iets om van te smullen! Aldus Michael van Reference Sounds.

JBL 4305PDoor de jaren heen heeft JBL de techniek van pure hifi-weergave met de HDI-hoorn verder verfijnd. In de 4305P zit de laatste evolutie vervat. Het geeft deze kleine monitor een enorm overtuigende en energieke klank waarbij een heerlijke ‘bite’ en fijne sprankel primeert. Door de dubbele poort aan de voorzijde kan de speaker dicht tegen de wand of zelfs in een boekenkast geplaatst worden. Mochten de lage tonen toch net iets te ‘fanatiek’ worden? Dan kan je deze makkelijk ‘tunen’ dankzij de Boundary Compensation feature. Omgekeerd is een beetje meer effect in de baswaargave ook prima realiseerbaar door de subwoofer uitgang.

Zowat 75 jaar geleden vond JBL zijn oorsprong qua ‘cinema speakers’ in de professionele wereld. De zoektocht naar uitgebalanceerde muziekweergave voor iedereen in de zaal gecombineerd met de beperkte versterkervermogens van toen bracht JBL tot de ontwikkeling van een revolutionaire tweeter: een compressie-driver gekoppeld aan een hoorn. Door de tweeter aan de voorzijde af te sluiten met een speciale akoestische lens met kleine opening gepaard aan een speciaal gevormde hoorn wist JBL het rendement enorm te verhogen en de energie veel beter naar het publiek te projecteren. Het resultaat was veel lagere vervorming, grotere dynamiek en controle over het afstraal gedrag van de speaker.

De JBL 4305P van ruim 30 centimeter hoog geeft onmiddellijk blijk van een ‘stoer’ design. Het model verschijnt in twee uitvoeringen waaronder een versie met walnoot en zwart fineer. Dit exemplaar wisselt van eigenaar voor een adviesprijs van 2.490 euro. Benieuwd naar wat dit actief muzieksysteem nog meer in petto heeft voor jou? Je ontdekt er hier alles over.

Verkooppunten van het merk jbl