Luidsprekers kunnen een enorme impact hebben op hoe we naar muziek luisteren. Als audiofiel weet ik dat het belangrijk is om luidsprekers te kiezen die het best aansluiten bij een persoonlijke voorkeur. Niet alleen op vlak van muzieksmaak maar ook op vlak van budget. Onlangs kreeg ik van Alain van Audioscape de kans om de RP-8000F II en RP-600M II luidsprekers van Klipsch te testen. In eerste instantie heb ik natuurlijk een review geschreven over de grotere RP-8000F II, terwijl de kleinere versie op de achtergrond bleef. Bij de ‘grotere broer’ krijg je veel waar voor je geld en mijn hoge verwachtingen over deze speakers werden absoluut beantwoord.

Klipsch RP-600M II review luidspreker

Maar toen ik uiteindelijk de RP-600M II aansloot, was ik werkelijk verbaasd over de prestaties die ze wisten te leveren. Ondanks het kleinere formaat, ligt de geluidskwaliteit heel dicht bij dat van de grotere versie. Wat maakt deze luidsprekers zo speciaal? Lees hieronder verder om te ontdekken waarom deze luidsprekers zo’n impact hebben gemaakt.

Benieuwd naar wat onze bevindingen in vogelvlucht? Dan is onderstaande video wellicht erg interessant.

Technische specificaties

 • Grotere hoorn, beter geluid
  Wat me als eerste opvalt tijdens de luistersessie, was de hoorn. Het gaat om de nieuwe 90° x 90° siliconen composiet hybride Tractrix hoorn. Er wordt beloofd dat het geluid helder en levendig zal klinken, dankzij de efficiënte overdracht van hoogfrequente golven.
 • LTS-tweetersTijdens mijn verdere inspectie van de speaker ontdek ik de exclusieve 1″ LTS, die vervorming minimaliseert. Hierdoor verwacht ik een helder en natuurlijk geluid, zonder de scherpte die soms veroorzaakt kan worden door minder nauwkeurige tweeters. De LTS-tweeters zijn een kenmerk van de eerdere Reference Premiere-serie, waardoor ze een essentieel onderdeel vormen van enkele van ‘s werelds beste luidsprekers. Dankzij de geventileerde tweeter behuizing worden staande golven verminderd. Dit resulteert volgens mij in meer detail en helderheid bij de weergave van hoge frequenties.
 • Gloednieuwe Cerametallic woofer
  Een karakteristieke eigenschap van de luidsprekers uit de Reference Premiere-serie is de vernieuwde 6,5 inch Cerametallic-woofer. Het vermogen van de herontworpen woofer was voor mij een aangename verrassing. Tijdens de luistersessie zal ik ontdekken of de weergave gedetailleerd klinkt. Zou ik de emotie ervaren die je mag verwachten bij de Klipsch Reference Premiere luidsprekers?
 • Tractrix-poort
  Ik was ook zeer benieuwd naar de basweergave van deze RP-600M II-luidsprekers, in vergelijking met de grotere RP-8000F II. De Reference Premiere-poort die ik aan de achterkant vond, maakt gebruik van de Tractrix-geometrie om een zeer efficiënte en snelle luchtoverdracht vanuit de kast te realiseren. Hierdoor wordt het niveau van poortruis aanzienlijk verminderd. Met al deze technologie kijk ik uit naar een schone en krachtige bas die een enorm live-gevoel meegeeft.
 • Bi-wiring/Bi-amping mogelijkheid
  Dankzij de dubbele ingangsaansluitingen van deze luidsprekers, heb je de mogelijkheid om te kiezen voor bi-wiring of bi-amping. Van deze optie heb ik echter geen gebruik gemaakt. Ik heb ze op de meest eenvoudige manier aangesloten en zo klonken ze ook al heel goed.
 • High-Fidelity thuisaudio
  Dankzij de combinatie van Klipsch’s kenmerkende akoestische expertise en geavanceerde technologie, heeft deze serie een nieuwe gouden standaard gezet. Ze kunnen volgens Klipsch ingezet worden op verschillende manieren. Ze zouden zowel in een kleine als grote omgeving goed klinken als stereoluidsprekers maar je kan ze ook gebruiken als surroundluidsprekers binnen je thuisbioscoopomgeving. Ik ben alleszins zeer benieuwd naar de kwaliteit van de geluidsweergave van deze RP-600M II-luidsprekers. Tijdens de luistertest zal ik ontdekken hoe goed deze speakers echt presteren.Ik vind de technologie die in de RP-600M II is verwerkt zonder twijfel knap. Maar ook op het gebied van design kan deze speaker mij bekoren. De connectors aan de achterkant zijn bijvoorbeeld zeer mooi verwerkt. Kortom, de afwerking van deze speaker mag er zeker wezen, zeker als je kijkt naar de prijsklasse waarin hij valt. Voor de prijs van 800 à 900 euro zitten we in een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Luistertest

Om een eerlijke vergelijking te maken tussen deze Klipsch-luidsprekers, heb ik dezelfde muzieknummers beluisterd als bij de review van de RP-8000F II. Door ze naast elkaar te zetten, konden we de verschillen in geluidskwaliteit goed bestuderen. Ik werd zeer enthousiast over de prestaties van de kleinere RP-600M II die best hun mannetje kunnen staan tegenover de RP-8000F II.

 • Joe Bonnamaza (Midnight blues live)
  Bij het beluisteren van Midnight Blues van Joe Bonnamaza, wordt het duidelijk dat de helderheid van de klanken zeker aanwezig is bij de RP-600M II speakers. Laat je niet verrassen door hun kleinere formaat. Ondanks hun compactheid, kunnen ze indrukwekkende prestaties neerzetten. Ik had aanvankelijk verwacht dat het verschil met de RP-8000F II groter zou zijn. Het tegendeel was minder waar. Ik heb me laten verrassen door de basweergave en dynamiek van de RP-600M II in mijn luisterruimte. De muziek klonk zeer gebalanceerd en de luidsprekers zijn in staat om de lage frequenties en dynamische passages goed weer te geven.
 • Nick Cave – Nobody’s baby know
  De Klipsch RP-600M II luidsprekers weten mij bij het beluisteren van ‘Nobody’s Baby Now’ van Nick Cave opnieuw te verbazen. De pianoklanken zijn subliem en brengen een extra emotionele lading in het nummer. Naar mijn gevoel geven de RP-600M II luidsprekers de pianoklanken zeer ruimtelijk weer. Het is opmerkelijk hoe ze deze kwaliteit weten te bereiken, rekening houdend met de kleinere behuizing. De weergave van de pianoklanken ligt verbazingwekkend dicht bij die van de RP-8000F II en ik genoot van een aangename luisterervaring.
 • Taylor Swift – Anti Hero (Midnight)
  Tijdens het luisteren naar Taylor Swift’s “Anti Hero (Midnight)” overtuigen de Klipsch-luidsprekers mij volledig. Ik word echt meegenomen in de muzikaliteit en elk detail van het nummer. De basweergave klinkt krachtig. De muziek klinkt mooi gebalanceerd en de speakers geven Taylor Swift’s stem helder en emotioneel weer. Kortom, een toffe luisterervaring met genoeg basfundament.
 • Mahler: Symphony No. 2 ‘Resurrection’ – I. Allegro maestoso
  Als het gaat om de weergave van klassieke muziek, doen beide luidsprekers het echt heel goed. De RP-600M II geeft een heel open en tof geluid dat perfect is voor het luisteren naar orkestrale werken en kamermuziek. Ik dompel mezelf graag onder in de rijke, complexe wereld van klassieke muziek. Deze luidsprekers laten mij elk detail horen zoals de componist het bedoeld heeft. Dankzij de tweeter was ook de weergave van hoge tonen indrukwekkend.
 • Saint-Saens – Dance Macabre
  Als klassieke muziekliefhebber ben ik steeds op zoek naar luidsprekers die mij een helder en levendig geluid kunnen bieden. Daarvoor is de Klipsch RP-600M II een fantastische speaker. Het meeslepende karakter van dit nummer werd op een zeer mooie manier weergegeven. Ik kon genieten van de dynamiek alsof ik er live bij was.

Conclusie

De prestaties van deze kleinere RP-600M II luidsprekers gaan veel verder dan verwacht. Ik was dan ook zeer enthousiast over de kwaliteit van de geluidsweergave waar ik tijdens de luistersessie van kon genieten. Ik vind de sprankelende weergaven van de hoge tonen minstens even goed als bij de grotere RP-8000F II-versie. De geluidskwaliteit van de kleinere versie ligt verrassend dicht bij die van de grotere, veel dichter dan de prijs doet vermoeden.

Over het algemeen was ik enorm enthousiast over de geluidskwaliteit van deze luidsprekers en ik kan het iedereen aanraden om zelf te ervaren hoe goed ze zijn. Zelfs als je niet het budget hebt voor de grotere versie, kan je met een degelijke versterker al heel ver komen in geluidsweergave met de RP-600M II.

Het is altijd aan te raden om deze luidsprekers zelf eens te gaan beluisteren en te ervaren voordat je tot aankoop overgaat. Iedereen heeft immers zijn eigen smaak en voorkeuren als het gaat om geluidskwaliteit. Door zelf te gaan luisteren, kan je bepalen of de luidsprekers aan jouw verwachtingen voldoen en/of ze passen bij de muziek die jij graag hoort. Bovendien krijg je in de winkel ook advies. Tevens wordt je in de mogelijkheid gesteld om de verschillende luidsprekers met elkaar te vergelijken om zo tot een weloverwogen keuze te komen.

Klipsch RP-600M II

799 euro per paar
9.5

Prestaties

9.5/10

Prijs

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

9.0/10

Functionaliteit

9.5/10

Pros

 • De LTS-tweeters zorgen voor meer detail en helderheid bij de weergave van hoge tonen
 • Opmerkelijke kwaliteit in een kleine behuizing
 • Muziek klinkt gebalanceerd, open en tof geluid
 • Verbazingwekkende basweergave die zeer dicht tegen het niveau van de grotere Klipsch RP-8000F II ligt

Cons

 • GEEN (gezien de prijs en het prestatieniveau)
Verkooppunten van het merk klipsch