Je herkent het misschien wel. Je wilt in jouw (luister)ruimte graag genieten van een krachtig en overdonderend surround geluid. Maar helaas door een beperkt budget of een gebrek aan ruimte is het niet mogelijk om een complete set te installeren met alles erop en eraan: een leuke televisie, een mooi setje luidsprekers, een krachtige subwoofer, … Je snapt me wel. Of je woont misschien in een slecht geïsoleerd appartement waarbij het niet mogelijk is om te genieten van een overtuigend Dolby Atmos geluid bijvoorbeeld? No worries, JVC heeft daar de ideale oplossing voor namelijk de JVC EXOFIELD XP-EXT1.

review JVC EXOFIELD XP-EXT1Een audiofiele koptelefoon die wordt gekaderd als een innovatief alternatief voor een compleet surround luidsprekersysteem, aldus JVC. De XP-EXT1 staat garant voor meeslepende 7.1.4. audio en dat allemaal draadloos, impressive! Het systeem is in staat om Dolby Atmos & DTS: X bitstreams te decoderen alsook het opwaarderen van stereo of meerkanaals films en muziek tot een 3D geluidsbeeld door middel van de eigen ontwikkelde EXOFIELD-technologie behoort tot de mogelijkheden, later meer daarover.

Eerder dit jaar mocht deze succesvolle audiofiele hoofdtelefoon al rekenen op een EISA Award voor beste home cinema hoofdtelefoon. Dit alles klinkt voor mij als enthousiaste filmliefhebber als muziek in de oren, redenen genoeg dus om zelf op pad te gaan om te ontdekken of de XP-EXT1 ook wel echt zo goed klinkt als JVC ons belooft. 

For the record, ik ben iemand die het wel eens leuk vindt om regelmatig naar de bioscoop te gaan voor de nieuwste film. Maar nu de bioscopen (in België) niet mogen opengaan vanwege de lockdown, nog een reden des te meer om te ontdekken of ik die authentieke cinema ervaring ook kan creëren bij mij in de woonkamer, zonder dat ik de rest van mijn gezin ‘stoor’ met het te hoge geluidsniveau van onze soundbar.

Eerste indrukken

In de doos vinden we voornamelijk twee grote componenten terug. Enerzijds de hoofdtelefoon zelf en anderzijds de HDMI-hub, voorzien van 4 ingangen waarvan 1 eARC-aansluiting waarop externe apparaten op aangesloten kunnen worden zoals bijvoorbeeld game console of een Blu-rayspeler.

Beide maken meteen een stevige indruk, in die zin dat ze meteen hoogwaardig aanvoelen. Het is duidelijk dat je voor het prijskaartje van afgerond € 1.000,- wel echt degelijk ‘materiaal’ krijgt om je woonkamer om te toveren tot een heuse home cinema. Een solide zwart design met een duidelijk visueel ‘knipoog’ naar de typerende EXOFIELD-technologie wat zeker niet misplaatst staat, i like it!

Ben je benieuwd naar wat deze audiofiele hoofdtelefoon nog allemaal te bieden heeft op vlak van design en specificaties? Neem dan zeker ook eens een kijkje naar deze leuke video die wij hebben gemaakt over de JVC EXOFIELD XP-EXT1.

De opstelling

Voor deze review heb ik gekozen voor de volgende opstelling: een Blu-ray speler speler aangesloten op de HDMI-hub. De functie van de hub is tweeledig: enerzijds maakt ie draadloos verbinding met de hoofdtelefoon en tegelijkertijd communiceert het ook met de bijhorende EXOFIELD app op je smart device. Je zou de hub ook kunnen gebruiken om hem te verbinden met je smart tv via bijvoorbeeld eARC.

Alvorens ik aan de slag kon gaan met de hoofdtelefoon, waren er een aantal stappen die ik moest doorlopen. Na het aansluiten van alle externe apparaten en de hoofdtelefoon te hebben opgeladen, is het belangrijk om als eerste de hoofdtelefoon jouw oren te laten nameten. Het gehoor van iedere persoon is anders en met de komst van de EXOFIELD XP-EXT1 wou JVC hier handig op inspelen door het volledige gehoor van iedere luisteraar in kaart te brengen. Als je dat graag tot in het kleinste detail te weten wilt komen, dan zou je al moeten langsgaan naar een gespecialiseerd labo waar ze dit haarfijn kunnen onderzoeken. Maar JVC koos voor de gulden middenweg: een ingebouwde oormeting die je bij jouw thuis kan uitvoeren.

review JVC EXOFIELD XP-EXT1

Het enige wat je hoeft te doen? Tijdelijk de hoofdtelefoon verbinden met de hub dankzij een meegeleverde kabel en vervolgens de meting uit te voeren door op de startknop te drukken. Daarna horen we enkele testgeluiden doorheen de linker- en rechter oorschelpen weerklinken. Na nog geen halve minuut zit de meting erop en worden de resultaten vergeleken met waardes die ergens in een database zitten opgeslagen. De app gaat aan de slag en gaat op zoek naar vergelijkbare waardes om te bepalen wat nu de beste geluidsweergave is voor jouw oren. Als dat eenmaal is gebeurd wordt de informatie overgedragen naar de hub wat bij mij wel enige tijd (toch zeker 5 minuten) in beslag nam. Maar laat dat vooral geen reden zijn om de muzikale pret die nog zal komen te laten bederven.

Misschien ook leuk om te vermelden is dat je meerdere metingen kan uitvoeren. Er is plaats voor 4 resultaten op te slaan. Als je dus graag de hoofdtelefoon binnen het gezin graag laten ‘rouleren’, go ahead!

Lees ook


review Philips Fidelio X3Review: Philips Fidelio X3, allround en budgetvriendelijk

 


 

De thuisbioscoop maar dan opnieuw uitgevonden, JVC heeft niet gelogen

Daarna was het dan eindelijk tijd om de proef op de som te nemen. Wat meteen al opviel bij het opzetten van de hoofdtelefoon: het gewicht van om en bij de 330 gram. Niet bepaald licht dus, maar eerlijk gezegd als je hem een tijdje aan hebt wen je er wel aan. De oorschelpen zijn aan beide kanten voorzien van comfortabele en dikke ‘kussens’ die zorgen voor een goede aansluiting op je oor. Het gevoel dat je op muzikaal vlak werd geïsoleerd van de ruimte kwam bij mij sterk naar voor.

review JVC EXOFIELD XP-EXT1

Vervolgens ben ik er gewoon al vrij snel ingedoken, eindelijk! Voor de geïnteresseerden meer bepaald met de Blu-ray disc van Coldplay Live 2012. Na het drukken op de knop ‘play’ heb ik het gewoon een tijdje laten lopen, zonder mij al te veel aan te trekken van de instellingen etc. Als snel werd ik meegenomen in het verhaal, in het concert, in de flow, … en voor ik het goed en wel besefte was ik al een uur aan het kijken en luisteren tot plots mijn vader naast mij stond om te zeggen dat het eten klaar was. Blijkbaar had hij mij daarvoor al enkele keren geroepen, maar ik hoorde of merkte het niet omdat ik op de een of andere magische wijze werd meegezogen in de totaalbeleving van beeld en geluid. Iets wat niet vaak gebeurt aangezien ik wel iemand ben die soms bepaalde gedachten niet kan loslaten en maar blijf piekeren.

Wat me opviel was dat bij het afzetten van de EXOFIELD XP-EXT1 er precies een last van mijn schouders viel, vooral vanwege het gewicht. Ook merkte ik dat mijn oren licht zweterig aanvoelden van de oorkussens. Daarna was het weer even wennen om terug in de ‘normale’ wereld terecht te komen.

De EXOFIELD XP-EXT1: ook bedienbaar zonder app

Audio apparaten die bedienbaar zijn via een app of via fysieke knoppen? Geef mij maar die laatste. In ieder geval, ben je toch meer een fan van die eerste? Dan zal je ook wel je gading vinden bij de XP-EXT1. Er zijn zowel op de linker- als de rechter oorschelp verschillende knoppen terug te vinden met de belangrijkste bedieningsfunctionaliteiten. Hieronder een overzicht.

  • Een knop voor het aan of uitschakelen;
  • Een knop voor de ingang van de HDMI-hub te selecteren;
  • Een knop om de EXOFIELD-technologie aan en uit te zetten;
  • Een aanraakgevoelige bediening om het volume te wijzigen, respectievelijk met een op- of neergaande beweging.

review JVC EXOFIELD XP-EXT1Prettig gemaakt, alleen stonden ze naar mijn persoonlijke smaak wat te dicht bij elkaar waardoor je plots soms de verkeerde toets indrukte. Hierdoor moest ik soms de XP-EXT1 afnemen om te kijken welke knop het nu weer was, wat niet geheel prettig is als je ‘in de flow zit’ van het verhaal. Maar voor mij niet echt een issue aangezien voor mij het belangrijkste was om het volume harder of zachter te zetten.

Een overdonderend succes

Teleurstellen? Dat is absoluut niet iets wat deze hoofdtelefoon doet. Na het concert van Coldplay waagde ik me ook aan enkele films waaronder bijvoorbeeld Interstellar en 2012. Auto’s die voorbij razen, een helikopter die over vliegt, het klotsende water dat zich schuilhoudt achter de bergen, … Het scheelde niet veel of soms keek ik wel eens omhoog om mij ervan te vergewissen dat er niet echt een helikopter boven mij cirkelde.

Op verschillende momenten schakelde ik de werking van EXOFIELD aan en uit door een simpele druk op de knop om te horen welke invloed dit had op de geluidsweergave. Plat en ondoorgrondelijk omschrijven het best de normale werking van de JVC XP-EXT1 met de EXOFIELD-technologie uitgeschakeld. Mijn voorkeur? EXOFIELD all the way!

Eindconclusie

Dan zijn we aangekomen aan de hamvraag van deze review: kan de JVC Exofield XP-EXT1 fungeren als een alternatief voor een surround luidsprekersysteem? Ik denk alvast van wel, zeker als je de Dolby Atmos en DTS: X mee in rekening brengt. JVC heeft van hun eigen ontwikkelde EXOFIELD-technologie echt iets unieks in handen dat heel mooi tot uiting is gekomen in deze audiofiele hoofdtelefoon.

Voor wie ik de hoofdtelefoon specifiek zou aanraden? In mijn situatie zou de EXOFIELD XP-EXT1 een beetje overbodig zijn, in die zin dat wij als gezin meestal gezamenlijk naar films of series kijken en wij al kunnen genieten van een degelijk geluid dankzij onze soundbar. Wij wonen ook in een groot huis waarbij de buren niet snel komen klagen als we het volume volledig opendraaien bij wijze van spreken.

Maar dit neemt natuurlijk niet weg dat ik wel een beetje ‘blown away’ ben naar wat JVC heeft neergezet. De hoofdtelefoon is vooral nuttig wanneer je zit met praktische of budgettaire beperkingen waardoor een complete surroundset niet haalbaar blijkt te zijn. Algemeen: als je gewoon een home cinema in huis wilt halen, zonder dat anderen daar al te veel last van hebben. Je haalt de JVC EXOFIELD XP-EXT1 in huis voor afgerond 1.000 euro. Gezien de prestaties geen oneerlijke prijs lijkt mij.

Wij verzekeren je alvast een heus audiofiel spektakel dat je echt meeneemt in je favoriete films en/of series. Klaar om dit unieke ‘pièce de résistance’ zelf te gaan ontdekken? Breng dan zeker eens een bezoekje aan een gespecialiseerde dealer bij jou in de buurt. Op die manier kan je jouw oren onderwerpen aan deze uitzonderlijke geluidsweergave.

JVC EXOFIELD XP-EXT1

€ 999,-
9.3

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • Surround sound komt goed tot uiting
  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • Solide, robuuste en stevige design
  • Ook bedienbaar zonder app

Cons

  • Vanwege het gewicht (330 gram) minder prettig om langer dan ongeveer twee uur aan een stuk te dragen
Verkooppunten van het merk jvc