Sinds de heropleving van Technics in 2014 en de overname door de Panasonic groep kijken we bij elk evenement (IFA – CES) weer uit naar een aankondiging van het hippe ‘turntable’ merk. Ook nu in Las Vegas wordt er leuk en interessant nieuws aangekondigd. We sommen het even voor je op. 
In 2017 bracht Technics de SL-1200GR- draaitafel op de markt tegen bijna een derde van de prijs van de SL-1200G en dit jaar, in 2018, lanceert het merk twee nieuwe modellen, de SP-10R en SL-1000R. Zo zullen we binnenkort kunnen kiezen uit vier Technics draaitafels.
De SP-10R, die al afgelopen augustus op de IFA werd tentoongesteld, wordt beschreven als de ‘meest premium draaitafel ooit’ van het bedrijf. Deze platenspeler is voorzien van een kernloze motor met directe aandrijving waarvan Technics beweert dat deze voldoende kracht heeft om de plaat te laten ronddraaien aan een zeer constante snelheid. Het draaiplateau wordt verzwaard door een 10 mm dik koperen gewicht, dat rechtstreeks op de gegoten aluminiumplaat wordt bevestigd en een totaalgewicht van 7,9 kg oplevert. Eens dit aan het draaien is blijft door de massatraagheid van de schijf het toerental zeer constant. Verder wordt er een rubberen laag bevestigd aan het achteroppervlak van de schijf om eventuele ongewenste trillingen verder te dempen.
 
Dat is een van de  aanpassingen en nieuwe technieken die Technics hier heeft toegepast. Andere verschillen omvatten het scheiden van de besturingseenheid van de hoofdeenheid en het uitrusten van de geschakelde voeding met unieke technologie die een spanningsbron met minimale ruis verschaft via een nieuw ontwikkeld ‘ruisonderdrukkingscircuit’ zodat alle ‘energie’ naar de weergave van de muziek kan gaan. De vorm en bevestigingen van de SP-10R zijn ontworpen om volledige compatibiliteit met eerdere versies mogelijk te maken, zodat de SP-10R volledig uitwisselbaar is met eerdere modellen uit de SP-10-serie. Dat betekent dat eigenaars van de SP-10MK2 en SP-10MK3 draaitafels hun basis en toonarm kunnen blijven gebruiken.
 
En tot slot spreken we over de Technics SL-1000R. Deze bevindt zich onder de SP-10R in de Reference Class-opstelling. Het heeft een S-vormige toonarm (gespecificeerd voor zijn massa) dat werd gemaakt met lichtgewicht magnesium. Dit materiaal werd gekozen voor zijn dempende eigenschappen, waarbij de ophanging gebruikt maakt van uiterst nauwkeurige lagers.
Panasonic vertelt verder niets over prijzen en een concrete lanceringsdatum, maar we houden jullie op de hoogte van verdere details.

Verkooppunten van het merk technics