Met de nieuwe Rega P10 en zijn Aphèta 3 MC element legt de Britse topfabrikant van platendraaiers de lat alweer een stuk hoger.
De Rega P10 is het topmodel uit het assortiment platendraaiers van Rega. De nieuwe P10 is geen doorontwikkeling van zijn voorganger, de RP10. Integendeel, de P10 is een volledig nieuw ontwerp waarmee Rega nog maar eens de toon zet. Nog niet zo lang geleden was ik al zeer enthousiast over de Rega P8 platendraaier. Ik ben dan ook reuze benieuwd om uit te zoeken wat de P10 in huis heeft.
Massa & stijfheid
Rega blijft zweren bij zo weinig mogelijk massa en zo veel mogelijk stijfheid. Dit in tegenstelling tot andere fabrikanten van platendraaiers die zo veel mogelijk massa met zo veel mogelijk stijfheid nastreven. De keuze van Rega blijkt duidelijk uit het minimalistische ontwerp van de P10. De lichtgewicht plint van de Rega P10 bestaat uit twee hoge-druklaminaatplaten met daar tussen een kern van Tancast 8-polyurethaanschuim.
‘De P10 is een volledig nieuw ontwerp waarmee Rega nog maar eens de toon zet’
Rega Naiad
Deze sandwichconstructie, die ook gebruikt wordt voor de P8, is geïnspireerd op de Rega Naiad. De ultieme draaitafel die Rega in 2013 ontwikkelde om haar 40-jarige bestaan te vieren. Door gebruik te maken van zorgvuldig geselecteerde exotische materialen om de massa te verminderen en de stijfheid te verhogen, verkleint de Rega P10 de kloof tussen zichzelf en de ultieme Naiad.
Motor
De Rega Planar 10 maakt gebruik van Rega’s nieuwste 24 Volt synchrone trillingsarme motor. De ophanging van die motor en de montage langs onder, werd rechtstreeks overgenomen van de Naiad. Deze unieke montagemethode neemt alle spanningen op het motorhuis weg en houdt de aandrijfpoelie perfect stil. Dat garandeert een stabiele en nauwkeurige draaisnelheid zodat de nieuwe EBLT-aandrijfriem optimaal aangedreven wordt.
P10 PSU
Om de nauwkeurigheid en de stabiliteit van de motor nog te verhogen ontwikkelde Rega de geavanceerde Rega P10 PSU voeding. Deze externe voeding sluit qua uiterlijk perfect aan bij de vormgeving van de nieuwste audiomodellen van Rega. Ze bepaalt met de grootst mogelijke nauwkeurigheid de draaisnelheid van de P10. Overschakelen van 33 naar 45 rpm gebeurt met twee toetsjes op het front van de P1 PSU. Elke P10 en zijn bijhorende P10 PSU worden in de fabriek manueel op elkaar afgesteld.
Keramisch plateau
De Rega P10 maakt gebruik van een hagelwit keramisch plateau met vliegwieleffect. Dat plateau is gemaakt van een wit gekleurd keramisch poeder dat samengeperst en gebakken wordt. Nadien wordt het met een diamant geslepen om een perfect glad oppervlak te garanderen. De uitgekiende constructie van het plateau zorgt er voor dat het perfect aansluit op het sub-platform. Jammer dat Rega er nog altijd een niemendalletje van een vilten matje bijvoegt. Het witte plateau oogt bijzonder mooi en onderstreept de uiterlijke verschillen met de P8 met zijn overigens ook fraaie glazen plateau.
RB3000 toonarm
De Rega P10 is standaard uitgerust met de nieuwe Rega RB3000-toonarm. De RB3000 met zijn manueel gepolijste aluminium armbuis wordt volgens een nieuw productieproces gefabriceerd waardoor de kwaliteit van het lagerhuis en lagerspindels er nog op vooruit gegaan is. De hele toonarmstructuur is ontworpen om zo min mogelijk mechanische verbindingen te hebben. De pasvorm van de RB3000 is zo strak en stijf dat er bij de assemblage van de toonarm op geen enkel punt in de constructie lijm wordt gebruikt. De opmerkelijke biasregeling van de toonarm is het best te omschrijven als een soort piston die je in drie mogelijke standen kunt induwen of uittrekken.
Apheta 3 MC element
Rega ontwikkelde voor de P10 het gloednieuwe Apheta 3 Moving Coil element. Een aanbevolen optie waardoor de Rega P10 met een in de fabriek gemonteerd element geleverd wordt. Dat is trouwens goedkoper dan het element achteraf aan te kopen en te laten monteren. Het Apheta 3 MC element is uitgerust met de meest geavanceerde stylus van Rega met ‘Fine Line’ diamantprofiel.
Stofkap
De Rega P10 wordt keurig afgedekt door een plexiplaat die het plateau en de toonarm en element beschermt. Deze stofkap, die eigenlijk beter een ‘stofplaat’ genoemd zou worden, sluit perfect aan op het plateau waardoor stof weinig kans maakt. Niet alleen stijlvol maar ook efficiënt.
‘Wie beweert dat een elpee nooit zo goed kan klinken als streaming audio, moeten zich hier maar eens voor zetten’
Referentieplaten
Tijd om te luisteren. Ik heb hier in de platenbakken enkele pareltjes van referentie- en demoplaten steken zoals de ‘Burmester Selection Vol.1’, 180gr. Audhiophile pressing, Direct Metal Mastering op 45 toeren. Een compilatie van zorgvuldig uitgekozen muziekstukken die in samenwerking met in-akustik en Pauler Acoustics tot stand kwam. Een bijzonder gevarieerde dubbelelpee met muziek van Scarlatti, Rossini, Nils Lofgren, Kari Bremnes, Thans Theessink, Allan Taylor, Al Di Meola, Amber Rubarth, Mckinley Black en Ella Fitzgerald & Louis Armstrong. De opnamekwaliteit van deze twee schijven is subliem, even subliem als de manier waarop de Rega Planar 10 ze weergeeft. Het gitaarwerk van Al Di Meola op ‘And I love her’ is zo verbluffend natuurgetrouw dat je verwacht dat hij zo dadelijk van achter de draperieën te voorschijn komt.
Ella & Louis
Amber Rubarth die een akoestische weergave van ‘Full moon in Paris’ voorschotelt waarbij haar frêle maar glasheldere stem begeleid wordt door viool en een sobere drum, is van een verrukkelijke schoonheid. De P10 fileert elk detail, en plaatst stem en instrumenten exact waar ze thuis horen. Ella Fitzgerald & Louis Armstrong waren een geweldig muzikaal stelletje. Met ‘Can’t we be friends’ vragen ze veel controle van de P10. De combinatie van de stemmen van Fitzgerald en Armstrong en het redelijk diepe laag op deze opname kunnen gemakkelijk voor versmering zorgen. Niet zo met de P10 die je de wenkbrauwen doet fronsen al je beseft hoe oud deze opname eigen is en hoe goed ze vandaag nog klinkt.
Taylor & Theessink
Allan Taylor met groot orkest, het is eens wat anders. Met ‘Chimes at midnight’ pakt hij rijkelijk uit met strijkers die de P10 probleemloos uitstrijkt over het brede podium dat hij me schetst. Een beetje rustig voortkabbelende wereldmuziek met ‘Makambo’ van Geoffrey Oryema dat de P10 met de grootste ingetogenheid weergeeft, brengt me naadloos bij ‘Got to keep moving van Hans Theessink & Terry Evans. Het gitaarwerk van beide heren en hun doorrookte stemmen, de lekker vette drum en het opzwepende ritme worden door de P10 met een absoluut gevoel voor realiteit weergegeven. De P10 voegt niets toe en laat niets weg.
Lofgren & Bremnes
‘Keith don’t go’ van Nils Lofgren heb ik helaas al een paar keer te veel gehoord, maar het klinkt goed. ‘Spor (2015 version)’ van Kari Bremnes brengt me met ruk recht in mijn luisterstoel. De dynamiek waarmee de P10 dit nummer brengt, verwacht je niet van een platendraaier maar van een streamer van de allerbeste kwaliteit. Wie beweert dat een elpee nooit zo goed kan klinken als streaming audio, moeten zich hier maar eens voor zetten.
Rossini
Het frivole ‘Sonata No. 2 in A Major – I.Allegro’ van Gioachino Rossini sluit dit prachtige album af met een muzikaal vuurwerk. Strijkers uit alle categorieën die als opgezweepte Italianen hun ding doen, je moet ze maar uit elkaar houden. Een fluitje van een cent voor de P10 die een finesse aan de dag legt om duimen en vingeren van af te likken.
Stonehenge
Een andere bijzondere elpee die me al veel muziekplezier verschafte is ‘Stonehenge, the story so far – May 1999’ van Hatfield’s End of meer bepaald Paul Hattink. De blaffende honden die in ‘Lost in the Sarsen Stone Circle’ opduiken, slaan er telkens weer in om mijn honden zo danig op te jutten dat ze mijn speakers dreigen aan te vallen. Dit fantastische album met een combinatie van klassieke gitaar en elektronische muziek dat Paul Hattink volledig in zijn eentje realiseerde wordt door de P10 op zo’n manier gebracht dat ik Paul met zijn gitaar voor me zie zitten. Hiermee toont de P10 dat hij werkelijk alles aankan.
‘Driewerf hoera voor de beste draaitafel die Rega ooit gemaakt heeft’
Je raadt het al, op de Rega P10 valt niets aan te merken. Of toch? Ja, ik vind het jammer dat ik hem binnenkort moet terugbezorgen aan distributeur Joenit.
Driewerf hoera voor de beste draaitafel die Rega ooit gemaakt heeft! De Naiad is immers niet in de handel verkrijgbaar. De Rega P10 combineert een uniek minimalistisch design met een doordachte en gesofisticeerde bouwkwaliteit. De muzikaliteit van deze platendraaier is subliem. De P10 hoort zonder enige twijfel thuis in de allerhoogste regionen. Je kunt veel meer geld uitgeven aan een platendraaier, maar ik zou niet weten waarom. Dat is de enige conclusie die ik kan trekken.
Prijzen
Rega P10 met P10 PSU | 4.499 euro |
Rega P10 met P10 PSU + Aphèta 3 MC element | 5.599 euro |
Aphèta 3 MC apart | 1.599 euro |