Cambridge Audio ontstond in 1968 in, je raadt het nooit, het Engelse Cambridge waar ze met trots de ‘British Sound’ mee tot stand brachten  In 1994 werden ze deel van Audio Partnership, naast onder andere Mordaunt-Short. De eerste DacMagic kwam er in 1995 en de overbekende Azur reeks ontstond in 2003. Het meest recente ‘wapenfeit’ is de presentatie van de EVO reeks, waarover in een andere recensie meer.

Technologie en installatie

De DacMagic 200M is de opvolger van de veelgeprezen DacMagic Plus die al dateerde van 2011, maar zo goed was dat een upgrade eigenlijk niet nodig was (ik geef toe dat ik zelf twee exemplaren hiervan in mijn bezit heb, 1 gebruikt als DAC/hoofdtelefoonversterker achter een computer aangestuurde muziekstudio en 1 als voorversterker en voor testen).

De DacMagic 200M is een compacte verschijning, ongeveer half zo breed en half zo diep als een standaard hifi component. Met zijn aluminium frontplaat en volledig metalen behuizing, voorlopig enkel in het donkergrijs, is er helemaal niks mis trouwens. Veelzijdig is hij ook. Naast uiteraard de functie als DAC kan hij ingezet worden als hoofdtelefoonversterker dankzij de 6,3 mm jack aansluiting en als volwaardige voorversterker met uiteraard volumeregeling. Cambridge Audio refereert hiernaar in de te downloaden handleiding als ‘Fixed versus Variable Mode’. Die handleiding is niet in het Nederlands trouwens. Ik merk dat Russisch, althans voorlopig, nog wel wordt aangeboden. De volumeknop voelt als metaal aan, in tegenstelling tot die van zijn voorganger, maar draait wel nog steeds wat stroef. Een ribbeltje voor grip zou niet misstaan. Op de voorzijde vinden we daarnaast nog de aan/uit knop, de ingangsselector en de selectie van de digitale filter. Een batterij aan LED’s vervolledigt de frontplaat met aanduidingen voor de bron, filter, sample rate van het bronmateriaal, tot een fantastische en ietwat onnodige 768 kHz en 512x DSD en als laatste ook een aanduiding voor MQA.

Aan de achterzijde vinden we zowel een gebalanceerde als ongebalanceerde analoge uitgang, 2 digitale ingangen voorzien voor zowel coax als optisch en een van de grond isoleerbare USB in voor connectie met een computer. Een aansluiting voor een standaard Bluetooth antenne vervolledigt de aansluitingsmogelijkheden. Een externe 12V/2A voeding is uiteraard ook inbegrepen. Enkel een USB voor een externe schijf of USB stick is niet meer voorzien tegenover het vorige model.

Lees ook


Cambridge Audio EVO 150: Review

 


 

Even wat extra info. De voornaamste verschillen met zijn voorganger zijn de ondersteuning van Bluetooth en MQA. Bluetooth omdat nu iedereen een smartphone heeft met een kwalitatief prima Bluetooth verbinding. Streamingdiensten allerhande zijn beschikbaar en kunnen nu via de DacMagic naar de versterking en kamer luidsprekers worden gebracht.

MQA of Master Quality Authenticated is een coderingsmanier om geluidsinformatie van frequenties boven die van de CD-kwaliteit, te ‘verstoppen’ in het geluidsbestand. Muziek in die codering kan dus door alle apparaten afgespeeld worden, maar enkel MQA gelicenseerde apparaten halen die extra informatie boven en laten die op hun analoge uitgangen horen. Ook is de compressie erg krachtig en blijft het bestand dus veel kleiner dan met WAV of FLAC met dezelfde sampling rate het geval zou zijn. TIDAL met name ondersteunt deze codering indien je de hoogste abonnementsformule kiest.

De door Cambridge Audio gebruikte DAC chip is de ESS ES9028Q2M, 1 per kanaal zelfs, en vervangt hiermee de gedateerde Wolfson chip van de Plus.

In de praktijk

Aansluiten is in mijn geval heel erg simpel. Alle aansluitingen worden netjes van de DacMagic Plus naar de 200M overgezet en klaar is Kees. Dan valt ook op dat de DacMagic nu rubberen voetjes gekregen heeft wat krassen tegengaat. Prima.

Met de computer als bron is het nodig om een specifieke driver te installeren. Geen probleem want dat gebeurt volledig automatisch, alvast op Windows 10. TIDAL op de PC openen en streamen maar. Uiteraard kan ik er mij niet van weerhouden om dadelijk een MQA nummer te openen. ‘My future’ van Billie Eilish start in CD-kwaliteit, je moet MQA expliciet activeren in TIDAL. Na het herstarten van de app en het nummer krijgt Billie plots een pak meer lucht rondom zich en lijkt de bühne verdubbeld in breedte. Ik had mij eerlijk gezegd niet verwacht aan zoveel verschil. Enige experimenten maken duidelijk dat het niet enkel MQA is wat deze DAC zo goed maakt. Ook bij ‘standaard’ CD-kwaliteit is er toch wel wat verschil te merken met de vorige DAC generatie. ‘Brother’ van Delvis is niet beschikbaar in MQA maar wint desondanks aan ruimtelijkheid. Delvis is zo’n artiest die nooit echt doorgebroken is naar het bredere publiek maar dat in mijn oren zeker verdient.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Cambridge Audio DacMagic 200M?

Ook het afspelen van hoge samplerate bestanden blijkt probleemloos. Je moet dan wel de exclusieve mode van de Windows driver gebruiken. Amy Winehouse in 24 bit/96 kHz kan alleen maar nog beter zijn dan in standaard CD.

Testen van de digitale filters levert wat minder duidelijkheid op. Met een hele goeie hoofdtelefoon, een Sennheiser 800S, bespeur ik hier en daar een klein verschil in vooral elektronische nummers, maar met luidsprekers kan ik echt geen verschil merken. Mijn oren zijn natuurlijk al wat op jaren gekomen, YMMV.

Bluetooth activeren is ook een fluitje van een cent: vergeet alleen niet het bijgeleverde antennetje op de DAC te schroeven. Op mijn smartphone zag ik dadelijk de DacMagic en kon probleemloos connectie maken. De kwaliteit is ook hier prima, alhoewel ik er niet in geslaagd ben om MQA passthrough naar de DAC te sturen.

Conclusie

Cambridge Audio vernieuwt zijn begeerde DacMagic en voegt MQA en Bluetooth toe terwijl de gebruikte DAC chip up-to-date wordt gebracht. De Plus was al heel erg goed, de nieuwe 200M is echt een ‘dijk’ van een DAC, en al helemaal als je naar zijn prijs kijkt. Is de uiteindelijke klankkwaliteit stukken beter dan die van de Plus? Nee, maar de extra features maken de overstap vanaf een Plus wel verleidelijk. En als je een nu enkel een basis DAC bezit, of helemaal geen, lijkt me het moment daar…

Cambridge Audio DacMagic 200M

€499,-
9

Prestaties

9.5/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.0/10

Pros

  • MQA ondersteuning
  • Fantastische verhouding wat betreft prijs/kwaliteit
  • Prijs

Cons

  • Stroeve, wat onduidelijke volumeknop
  • Geen afstandsbediening
Verkooppunten van het merk cambridge-audio