KEF. Ik heb er wel eens van gehoord, maar nooit echt actief naar gezocht. Misschien heb ik uit nieuwsgierigheid eens enkele speakers laten spelen in de handelszaak. Na het bekijken van het prijskaartje werd de budgettaire rem opgetrokken. De interesse was verloren. Recentelijk stuurde de AV2D-hoofdredacteur een lijst van producten die getest kon worden, waaronder de KEF LSX II. Op dat moment was ik ook net aan het zoeken naar 2 studiomonitoren om thuis wat te Dj-en. 

De KEF LSX II hebben de grootte van een boekenrek-speaker. Lees: de grootte van monitor die ik voor ogen had. Ze, want deze speakers worden per paar verkocht, zijn wel wat prijziger. Maar als je ze gratis mag testen, doe je dat toch. Zonder twijfelen. 

Over KEF

KEF LSX II Review draadloze luidsprekerKEF is een Brits audiobedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp en de productie van een reeks hoogwaardige audioproducten. Denk maar aan hifi-luidsprekers, subwoofers, architectuurluidsprekers, draadloze speakers en hoofdtelefoons. KEF werd in 1961 opgericht te Maidstone, Kent door BBC-ingenieur Raymond Cooke OBE (1925 – 1995). 

KEF is vernoemd naar de oorspronkelijke locatie, Kent Engineering and Foundry. Productontwikkeling, akoestisch-technologisch onderzoek en de vervaardiging van kenmerkende producten vinden nog steeds plaats op de oorspronkelijke Maidstone-locatie in het Verenigd Koninkrijk. KEF was de eerste fabrikant van luidsprekers ter wereld die het gebruik van computers implementeerde bij het ontwerpen en meten ervan. In 1988 introduceerde KEF ‘s werelds eerste samenvallende luidsprekerdriver genaamd Uni-Q, die sindsdien geëvolueerd is naar de 12e generatie en nog steeds in veel KEF-luidsprekers wordt gebruikt. KEF was het eerste bedrijf dat metamateriaal gebruikte om ongewenst geluid van de achterkant van de luidsprekerdriver te absorberen. Deze technologie staat bekend als Metamaterial Absorption Technology (MAT). 

KEF heeft meer dan 300 onderscheidingen ontvangen en bezit meer dan 150 patenten. Voor uitgebreide informatie over Uni-Q en Metamaterial Absorption Technology (MAT), klik je gewoon op de linken. 

Nieuwsgierig naar onze bijhorende review video? Je ontdekt ‘m via deze link.

Design

Zoals de “II” aangeeft, is deze telg de opvolger van de LSX die in 2018 gelanceerd werd. De hogere kostprijs komt vooral door interne elektronische veranderingen in de luidsprekers. Op basis van foto’s, lijken de nieuwe luidsprekers er identiek uit te zien als de originele LSX waarvan het esthetische ontwerp afkomstig is van Michael Young. Eén van de leidende figuren in de industriële designwereld. Het behouden van het design is een uitstekende keuze en drukt bovendien de productiekosten.

Ook goed om te vermelden: ondertussen heeft KEF een nieuw model gelanceerd, namelijk de LSX II LT. Zeg maar: een afgeslankte versie van de LSX II die verkrijgbaar is voor een lagere prijs. Zeker de moeite waard om verder te ontdekken.

Lees ook


KEF LSX II LTNieuwe LSX II LT van KEF: de ultieme beleving van high fidelity geluid

 


 

KEF LSX II Review draadloze luidsprekerDe KEF LSX II’en zijn verkrijgbaar in 6 kleurvarianten, 1 meer dan bij de originele LSX. De klassieke zwarte en mat-witte opties zijn er, maar ook een glanzend lavarode, olijfgroene en een cobaltblauwe uitvoering – naast een aparte Soundwave-editie met zandkleurige uitstraling en een golvend lijnenspel op het textiel dat de zijkanten bekleedt. Dezelfde industriële stof van de hedendaagse textieldesigner Kvadrat bekleedt ook de groene, blauwe en zwarte variant. De gebogen voorkant uit kunststof vormt een mooi contrast met het gebruik van fraaie textielen. 

KEF maakt er nog meer een visueel schouwspel van door de centrale Uni-Q-driver een gepaste kleur te geven. Bij de blauwe, groene, zwarte en witte LSX II is die goudkleurig, terwijl de rode editie net uniform uitpakt met een driver in dezelfde felle rode tint. Bij de Soundwave versie is dan weer enkel de waveguide rond de tweeter in sterk contrasterend donkerblauw geschilderd. Hoewel de KEF-speakers uiteraard ergens in een fabriek zijn gemaakt, krijg je door het aantal kleur- en afwerkingsopties toch een exclusievere indruk. Wij hebben de cobaltblauwe versie gekregen, zo blijkt.  

Accessoires

De kartonnen doos opent zoals de laadklep van een vrachtwagen. Beide speakers staan in een lage, kartonnen houder waarmee je ze makkelijk uit de doos kan halen. Op de luidsprekers ligt een zwarte, kartonnen doos. Daarin zitten beide stroomkabels (het zijn actieve luidsprekers), de afstandsbediening met 2 AAA-batterijen, een FTP-kabel (categorie 6), garantiebewijs, veiligheidsvoorschriften, onderhoudsgids voor het Kvadrat-textiel en een beperkte snelstartgids.

De snelstartgids leert dat de rechterluidspreker, de primaire speaker is. Dit is herkenbaar aan het led-cirkeltje vooraan en het veelvoud aan connectoren achteraan. Je ziet ook dat je de KEF Connect app kan downloaden op je smart device. Dat betekent dan ook dat je de afstandsbediening in de verpakking kan laten zitten. De volledige instelling en bediening kan je via bijvoorbeeld een smartphone doen. De QR-code om je product te registreren kan je hier ook scannen. Ten slotte ontdek je wat de 8 mogelijke kleuren van de led-indicatie betekenen. 

De beschermhoezen rond de luidsprekers zijn voorzien van een sticker met daarop instructie hoe je de exemplaren moet vastnemen (om deze uit hun houder te tillen). De 24 cm hoge, 15,5 cm brede en 18 cm diepe luidsprekers voelen robuust aan en zullen met hun gezamenlijk gewicht van 7,2 kg op hun rubberen voetjes niet snel gaan verplaatsen (bij hogere geluidsvolumes bijvoorbeeld). 

KEF LSX II Review draadloze luidspreker

Er zijn apart te bestellen hoge vloerstandaards verkrijgbaar in 4 kleuren. De hoogte bedraagt 68 cm. Daarnaast beschik je over bureaupads en muursteunen waarop de LSX II’en met een schroefdraadverbinding bevestigd kunnen worden. Op die manier kan je de luidspreker makkelijk aan weerszijde van een televisie plaatsen, op je bureau links en rechts (langs je computerscherm), onder een hoek naar je toe richten of op hoogte tegen een muur bevestigen en richten. 

Mogelijkheden op vlak van connectiviteit 

KEF LSX II Review draadloze luidsprekerDe linkerluidspreker, ook wel de secundaire of ‘slave’ genoemd, heeft achteraan een P/S pairingknop. Inlcusief een RJ45 P/S connector waarin de FTP-kabel past. Deze vind je ook terug op de primaire speaker. Je kan dus kiezen om beide luidsprekers fysiek te verbinden of draadloos. Op de primaire speaker vind je ook een 2e geel gekleurde RJ45-connector waarmee je deze via een Ethernet UTP kabel rechtstreeks kan verbinden met een router. Waarom zou je een draadloos systeem toch op deze wijze fysiek willen verbinden? Wil je je digitale muziekbestanden met een sample rate van 24 bit/96 kHz via de KEF’s afspelen, dan moet je dat via deze kabels doen. Of je kiest voor een draadloze verbinding. Vervolgens kan je geluidsbestanden beluisteren tot en met een sample rate van 24 bit/48 kHz. Voor een “normale” muziekbeluistering is de draadloze optie al uitermate goed. De latentie/vertraging tussen beide KEF LSX II speakers is niet hoorbaar. Je krijgt een perfecte stereoweergave. Op de rechter primaire KEF LSX II speaker vind je nog 5 andere connectiemogelijkheden naast wifi. 

De KEF Connect app vindt de speakers normaliter automatisch (vooropgesteld dat de ringvormige led-indicatie wit-oranje pinkt). De KEF-app zal je omleiden naar de AirPlay-instellingen (als je instelt op een iPhone of iPad) of de Google Home-app (Android) om de koppeling met je wifi-netwerk in te stellen. Ik heb toch wel even moeten zoeken en proberen om dat klaar te krijgen. Daar zou de snelstartgids, naar mijn mening, toch iets uitgebreider/duidelijker mogen zijn.

KEF LSX II Review draadloze luidsprekerDraadloos kan het nog via Bluetooth 4.2 verbonden worden. Volgens de info die ik hierover teruggevonden heb, gebruikt KEF dezelfde chip als voor Bluetooth 5.1. Daardoor profiteren ze van dezelfde kwaliteit inzake draadloze streaming. Het enige verschil is dat het bereik korter is dan bij Bluetooth 5.1. Maar bij in-home speakers zal dit waarschijnlijk geen problemen opleveren. Het zal er eerder voor zorgen dat beide speakers perfect gesynchroniseerd blijven, zonder onderbrekingen.

De 4 fysieke verbindingsmogelijkheden met geluidsbronnen zijn: een Toslink optische poort, 3,5 mm AUX-ingang, upgrade naar USB-C poort en de HDMI-ARC die niet op de oude LSX aanwezig is.

Zoals reeds vernoemd kan de led-indicatie vooraan op de primaire LSX II-speaker verschillende kleuren aannemen. Elke connectie heeft zijn specifieke kleur: wit (wifi), donkerblauw (bluetooth), lichtblauw (HDMI), rood (optisch), oranje (USB) of geel (AUX).

De laatste connector op de LSX II speaker biedt de mogelijkheid om een subwoofer aan te sluiten (enkel via een kabel). Je kan daarvoor een selectie maken tussen de verschillende sub’s van KEF zelf of één van een ander merk. Maar bijvoorbeeld een draadloze Sonos Sub Mini lukt niet (wat weliswaar logisch is).

Naast deze fysieke connecties is er nog het W2 platform dat geïntegreerd is in de KEF Connect app. Dit geeft je als gebruiker toegang tot Amazon Music, Deezer, Qobuz, Spotify en TIDAL. Ben je meer fan van internetradiostations of podcasts? Ook dat kan. Geluidsmedia afspelen vanaf een netwerkserver? Het is een optie.

Installatie en techniek

KEF LSX II Review draadloze luidsprekerDe KEF Connect app is zo ontworpen en geconfigureerd dat een niet-techneut hem makkelijk kan gebruiken. Het laat je niet alleen een keuze maken uit alle geluidsbronnen in huis maar ook online. Alle bedieningen voor de luidspreker bevinden zich in de instellingen. Er zijn gedetailleerde EQ-aanpassingen in de expert-modus, de normale DSP-modus en een default-modus. Na 1 keer instellingen te hebben aangepast in de ‘normal’ en ‘expert’ modus, heb ik de applicatie nauwelijks nog gebruikt. KEF noemt de LSX II plug & play. Dat klopt helemaal. De speakers klinken meteen goed in default-modus.

Natuurlijk probeer je de normale- en expert-modus uit. Normaal verwacht je, naargelang de modus, een optie om de bass/mid/treble apart aan te passen of een meer uitgebreide EQ te bekomen. Eventueel een extra bass mogelijkheid of een keuze uit verschillende vooringestelde muziekgenre-instellingen. In de KEF Connect app krijg je vragen over waar je de luidsprekers hebt opgesteld, hoe ver van de muur of tafelrand, de inrichting en grootte van de kamer, een balance-regeling of niet, of er een sub geconnecteerd en welke sub, de verdeling van de bass-weergave tussen LSX II-speaker en sub en het volume van de subwoofer. In de expert-modus wordt dat nog uitgebreid met een fase-correctie, high- en low-pass frequentie instellingen en de polariteit van de sub. 

KEF heeft de LSX II, net zoals de andere LSX-voorgangers, uitgerust met een 11e generatie Uni-Q-driver. KEF heeft echter geen Metamaterial Absorption Technology (MAT) aangebracht. Wellicht omdat het de productiekosten te zeer zou opdrijven. Net als de LSX heeft ook de LSX II een bass-reflex-poort aan achterzijde van de klankkast. In elke LSX II luidspreker vind je 2 klasse D versterkers van 30 Watt voor de 19 mm tweeter en 70 Watt voor de 115 mm woofer. 

Sound 

En hoe klinken de KEF LSX II luidsprekers? Want daar gaat het tenslotte om als je speakers test. Daarvoor maak ik gebruik van mijn soundcheck-playlist: 

  • Everybody Here Wants You – Jeff Buckley 
  • Slave to the Rhythm – Grace Jones 
  • Money – Pink Floyd 
  • Rivers – EPICA 
  • Voor de betere bass: Limit to Your Love – James Blake, Down – Bones, Under The Influence – Chemical Brothers, … 

Toen ik de LSX II voor de eerste keer beluisterde, was ik direct onder de indruk van de gedetailleerde geluidsweergave. Je hoeft echt niet veel moeite te doen om te focussen op 1 instrument en dat er uit te filteren in een muziekstuk. De KEF LSX II speakers produceren een zeer aangenaam en helder stereo-geluid. Draai je het volume helemaal open, dan hoor je dat deze KEF’s luid kunnen spelen, maar dat ze dan wel hun beperkingen hebben.

KEF LSX II Review draadloze luidspreker

Zeker op vlak van bass-geluid. Bij frequenties lager dan 100 Hz merk ik dat de bassen steeds minder aanwezig zijn. KEF is zich daar wel duidelijk van bewust en biedt daarom de mogelijkheid om een subwoofer te connecteren en naar eigen smaak de bass-weergave te balanceren tussen LSX II en sub. Hun heldere karakter is zeker een pluspunt bij het kijken naar televisie. Hoewel de LSX II’en niet een massieve thuisbioscoopervaring bieden, zijn ze wel gedetailleerd. Hun soundstage is ook breed genoeg. Voor grotere huiskamers gaan ze te weinig power hebben, maar ruimtes tot 40 vierkante meter krijgen ze voldoende gevuld. Zeker als ze aangevuld worden met een subwoofer. 

Conclusie

In een kleinere woonkamer of appartement/flat kunnen de LSX II’en van KEF fungeren als een veelzijdig muzieksysteem dat gedetailleerd klinkt. Tevens laat het toe om kritisch te luisteren. Ze zien er ook nog eens elegant uit. Ongeacht welke kleurstelling je kiest. De vele streamingopties die via de KEF Connect app en W2-platform worden aangeboden, naast de fysieke connectie waaronder nu ook de USB-C en HDMI-ARC-aansluiting, maken de II-generatie van KEF’s kleinste actieve speakers zeer geslaagd. Het is zeker een aanrader in hun klasse. 

Deze exemplaren zijn fraaie muziekmakers om een soundtrack neer te zetten in een keuken of eetkamer. In een grotere (woon)kamer is een subwoofer zeker een aanrader – of de stap naar de grotere speakers. Met een prijs van 1.400 euro zijn het zeker geen goedkope modellen. De nuchtere kopers onder jullie zullen zeker een afweging maken of minder uitgeruste/goedkopere systemen ook voldoen aan de verwachtingen. Vermits het actieve luidsprekers zijn, kan je ze enkel in de buurt van een stopcontact zetten (en dus via een verdeelstekker/verlengsnoer voorzien van stroom).

KEF LSX II

€ 1.399 per set
8.4

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs

6.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Mooi design, robuust gebouwd
  • Eenvoudig integreerbaar en instelbaar via goedwerkende KEF Connect applicatie (Android en iOS)
  • Uitgebreide connectiviteit (zowel fysiek als draadloos)
  • Heldere en gedetailleerde geluidsweergave in beperkte ruimtes

Cons

  • Het blijft een duur toestel
Verkooppunten van het merk kef