De Duitse tv-fabrikant Loewe is failliet en op zal het werk stopzetten op 1 juli. In 2013 had Loewe ook al eens een faillissement aangevraagd, maar investeerders hebben het bedrijf toen kunnen redden.

Loewe bestaat al bijna 100 jaar: sinds 1923 om precies te zijn, en ze behoren dan ook bij een van de grondleggers van de televisie. De laatste jaren hebben ze zich gericht op het maken van dure design-tv’s.

De Duitse krant Die Zeit heeft van het management van Loewe een verklaring gekregen die zegt dat de crediteuren niet bereid zijn nieuwe leningen te verstrekken. Ook voor de werknemers is er nog veel onduidelijkheid: het is niet zeker of ze nog betaald kunnen worden en de meesten zullen vanaf volgende maand ook geen werk meer hebben. Enkel een klein team zal voorlopig nog even blijven om alles af te ronden en af te werken.

Volgens een Duitse vakbond is de Britse investeringsmaatschappij RiverRock verantwoordelijk voor het hele gebeuren. Zij weigerden nog meer geld te geven nadat er eerder al meerdere miljoenen euro’s verstreken waren.

Verkooppunten van het merk loewe