Loewe: de Duitse fabrikant die hoogwaardige belevingstoestellen ontwerpt en produceert. Voornamelijk bekend in het mid- en high-end segment van de markt. Door de meeste consumenten wordt het ook wel gecategoriseerd binnen het ‘tabje’ luxe. Eerlijk gezegd: je kan hen ook geen ongelijk geven. 100 procent ‘made in Germany’: daar kan je op rekenen. In deze review bespreken we de Loewe klang s3. De naam zal het je niet vertellen maar dit betreft een zogenaamde ‘smart radio’ die voorzien is van heel wat verschillende connectiviteit opties. FM, DAB, streaming, … om er maar enkele te noemen. Speciaal aan dit apparaat is de CD-sleuf die werd geïntegreerd. Perfect voor een ‘moderne muziekliefhebber’ die thuis ook nog een oude collectie van CD’s heeft liggen die mogelijks ‘stof vreten’. Ik beschrijf het graag als volgt: een moderne tafelradio met een tijdloos design waarbij het beste van ‘vroeger en nu’ wordt gecombineerd. Spoiler alert: bij dit product vloeien kwaliteit, design én bedieningsgemak naadloos in elkaar over. Zo zal later blijken in deze review.

Wat achtergrondinformatie…

Loewe klang s3 review smart radioOm jullie alvast wat meer achtergrondinformatie te geven: deze review wordt geschreven door een jeugdig iemand die de ‘kaap’ van 30 nog niet voorbij is. Eerlijk toegegeven: gezien het feit dat Loewe zich voornamelijk profileert in het premium segment, zorgt dit wel voor een bepaalde drempel. Hoe jonger (en hoe meer onbezonnen) je bent, hoe groter dit effect. Een merk met zoveel klasse, standing, … kan enkel en alleen bereikbaar zijn voor de ‘happy few’. Laten we beginnen met dit ‘misverstand’ ogenblikkelijk de wereld uit te helpen.

Gezien het feit dat Loewe producten heeft binnen verschillende prijssegmenten, zijn er toch wel een aantal instapmodellen beschikbaar die drempelverlagend werken. Met deze laatste paragraaf maak ik graag een ‘naadloze overgang’ naar het apparaat dat we in deze test bespreken: de Loewe klang s3. Een smart radio mét CD-sleuf. Zo lezen we op de productpagina. Dat kom je tegenwoordig niet vaak tegen: een ‘connect device’ dat ook nog een ‘nostalgische knipoog’ maakt naar het verleden (lees: de tijd waarin de CD niet weg te denken was). I like it!

Radio: anno 2022?

Loewe klang s3 review smart radioWe horen het jullie al denken: een radio in 2022? Wanneer je als fabrikant een dergelijke radio zou ontwerpen, zonder ‘toeters of bellen’, kan je je wel voorstellen dat een heel niche doelgroep wordt aangesproken. Maar, dat is buiten Loewe gerekend. Hoewel het audiobedrijf zich voornamelijk focust op de radioliefhebber (met de lancering van hun klang s3), zijn daarnaast een aantal extra ‘features’ ingebouwd die een echte meerwaarde bieden. Niet zozeer functionaliteiten die zorgen dat het product in een hogere prijsklasse valt, maar wel leuke extra’s die uiteindelijk een toegevoegde waarde hebben voor de eindgebruiker. Getuige daarvan zijn de vele mogelijkheden die later aan bod komen. 

Voor de kritische lezers onder ons die nu al denken dat de Loewe klang s3 een ‘gewone’ tafelradio is met een stevig prijskaartje, kunnen we hopelijk op andere gedachten brengen met deze review. De klang s3 smart radio is zoveel meer dan dat. Het is een fraai product dat, telkens opnieuw, zorgt voor de vrolijke noot in jouw (huis)kamer. Wil je naar (internet)radio of een podcast luisteren? Muziek streamen? Muziek van een CD afspelen? De keuze is reuze, dat staat als een paal boven water.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij hebben gemaakt van de Loewe klang s3?

Kwaliteit tot in de perfectie (design)

Naar mijn mening oogt de klang s3 erg mooi. Inclusief een ‘tijdloze toets’. De smart radio van Loewe is robuust gebouwd, je voelt dat dit model wel tegen een ‘stootje’ kan. Het is overduidelijk dat de ontwerpers/ingenieurs niet over één nacht ijs zijn gegaan. De behuizing bestaat uit geborsteld aluminium, de voor- en achterkant zijn ‘overtrokken’ met een ‘hip stofje’. Het kenmerkende ‘Loewe’ label niet te vergeten.

Bediening: een fluitje van een cent

De ‘show’ wordt toch wel gestolen door het ‘display’. Op het schermpje aan de bovenkant is alle informatie duidelijk leesbaar. Als je muziek streamt, worden de naam en uitvoerder weergeven. Alsook de ‘albumhoes’ indien deze beschikbaar zou zijn. Erg handig! Verschillende fysieke toetsen zijn aanwezig voor de bediening. Denk maar aan het gebruikelijke ‘vorige’, ‘play’ en ‘volgende’.

Loewe klang s3 review smart radioWat me meteen opviel bij het gebruik: de fysieke knoppen zijn groot, maar echt ‘huge’. Klinkt misschien negatief maar dat is het zeker niet. Integendeel. Zo wordt de bediening nog gemakkelijker. Vaak moet je bij dit type radio’s rekening houden met erg kleine toetsen, wat de bediening niet bepaald eenvoudig maakt. In combinatie met het display is dit ‘picture perfect’. Al moet ik er wel bij vermelden dat, als je echt goed wilt lezen wat op het display staat, je toch aardig dichtbij moet staan.

Naast de verschillende knoppen is er ook een verlichte bedieningsknop aanwezig. Dit is tegelijkertijd de aan/uit toets. Doordat deze een ‘lichtgevende rand’ heeft, wordt er net die extra ‘touch’ gegeven. Herinner je dat ik eerder in deze review sprak over relevante functies die een meerwaarde bieden, ook dat is hier het geval. Naast het feit dat deze ‘verlichting’ de klang s3 extra accentueert, heeft het ook zijn nut. Zeker als je ‘s avonds laat even wil genieten van een podcast, internetradio, … in een ‘donkere setting’. Dankzij de ‘lichtgevende’, tactiele volumeknop tast je niet in het duister. Erg prettig!

Ben je minder fan van de fysieke knoppen? Dan is er nog altijd de afstandsbediening. In principe beschik je over dezelfde functionaliteiten wat betreft bediening, enigste verschil is dat je alles ‘van op afstand’ kan doen.

‘Power’ tot en met

Als je het volledige ‘lijstje’ bekijkt qua connectiviteit, dan kan je alleen maar besluiten dat de klang s3 compleet is. Meer dan compleet. Een korte ‘bloemlezing’: FM, DAB, DAB+, internetradio, Spotify, Amazon Music, Deezer, MP3, AAC/AAC+, bluetooth, wifi, … Kortom: meer dan genoeg om een jonge gast, die gepassioneerd is door muziek, te plezieren. Iets dat zich in de praktijk perfect laat weerspiegelen door de vraag: hoe ga ik als eerste luisteren? Mijn keuze ging uit naar internetradio, Spotify en de CD-speler.

De smart radio laat zich niet alleen van zijn beste kant zijn als het gaat om ‘digitale verbindingsmogelijkheden’, maar ook wanneer er wordt gesproken over vermogen. Deze ‘flinke jongen’ van 4,8 kg weet een vermogen van niet minder 120 Watt neer te zetten. Meer dan voldoende om een redelijk grote ruimte te vullen met muziek.

FM, DAB, DAB+ en internetradio

Naast de klassieke FM-antenne is het ook mogelijk om naar de radio te luisteren via DAB/DAB+. DAB staat voor ‘Digital Audio Broadcast’ en werkt, kort gezegd, met digitale radiosignalen in plaats van analoge. Het grote voordeel hiervan: je mag uitgaan van een hogere kwaliteit of anders gesteld: je hebt minder ‘last’ van ruis in vergelijking met FM. Iets dat de muzikaliteit alleen maar ten goede komt.

Na de ‘scan’ te hebben uitgevoerd, die overigens erg snel klaar was, wordt er een lijst beschikbaar van alle DAB radiozenders. Eenmaal je favoriete zender geselecteerd, wordt relevante informatie getoond op het display. Afhankelijk van het gekozen radiostation, zie je meer of minder informatie. Bij sommige zie je alleen het zenderlogo, bij anderen wordt dit dan weer afgewisseld met een foto van de presentator (of het programma).

Allemaal leuk en wel, maar gezien het feit dat het display aan de bovenkant zit, is dit misschien niet zo strategisch. Uiteraard is dit gerelateerd aan je luisterpositie, en bijkomend de plaatsing van de speaker, maar als je aan tafel zit bijvoorbeeld dan is het lastig om te zien wat op het display zou staan (rekening houdend met het feit dat de Loewe klang s3 ergens anders zou staan). In mijn geval was dit niet echt een ‘issue’, maar voor jou kan dat misschien wel van belang zijn.

Ook streamen?

Dat de Loewe klang s3 een echte ‘all-in-one’ smart radio is, was hopelijk al duidelijk. Het feit dat streaming mogelijkheden aanwezig zijn, zoals bluetooth en wifi, versterkt dit. Niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk (in deze context). Er wordt ondersteuning geboden voor Spotify, Amazon Music en Deezer. MP3-bestanden kunnen afgespeeld worden met behulp van de USB-ingang aan de achterzijde. Iets waar ikzelf minder gebruik van heb gemaakt, aangezien mijn ‘leefwereld’ zich voornamelijk digitaal afspeelt. Qua plaatsing van de USB-poort heb ik wel mijn bedenkingen of dat de meest aangewezen positie is, aangezien je wel wat ‘toeren’ zal moeten uithalen om het juiste ‘gat’ te vinden. Los daarvan, is het wel een leuke toevoeging.

De CD-sleuf

Eén van de unieke kenmerken die de klang s3 completeert: de mogelijkheid om CD’s af te spelen. Echt een leuk extra, zeker als je iemand bent die ook nu nog in de ban is van CD’s. Voor mij specifiek bleef het echter wel bij enkele oude CD’s met memorabele muziek van vroeger. Ik werd gekatapulteerd naar mijn jeugdjaren door middel van een ‘moderne radio’ die op de één of andere manier toch ‘ouderwetse CD’s’ kan afspelen. Picture perfect! Een niet te missen aanvulling, zeker als je een meerwaarde zoeker bent. Normaal gezien zou ik, in een dergelijk geval, een dedicated CD-speler of klassiek radio moeten aanschaffen, maar de klang s3 combineert het beste van twee werelden. Good job Loewe!

Laat je verbazen

Loewe klang s3 review smart radioOngeacht wat ik de Loewe klang s3 ook voorschotelde, de smart radio wist er aardig zijn weg mee. Zeker bij de midden en hoge tonen. Vanaf de eerste ogenblikken heeft Loewe mij kunnen verbazen. Het geluid klonk, en klinkt nog steeds, ontzettend helder. Kraakhelder. Zelfs wanneer je het volume ‘opdrijft’, blijft de muziek ‘intact’. Dat vermogen waar we eerder over spraken (120 Watt), daar zit ‘wat’ achter.

Toen ik dacht: nu kan het niet beter, besloot ik om ook eens wat stevigere muziek op te zetten. Lees: elektronische muziek met wat meer ‘bass’. Howly shit. Ook hier kan de klang s3 goed mee overweg. Blijkt dat je het geluid nog een klein beetje kan ‘tweaken’ naargelang je persoonlijke smaak met behulp van de equalizing. Loewe’s klang s3 laat van zich horen. Letterlijk.

Visueel is het zeker de eyecatcher in huis, maar auditiet dan weer de ‘earcatcher’. Iets dat familie en vrienden, die op bezoek kwamen, niet is ontgaan. Het schept meteen een sfeer, een gespreksstarter.

Breed inzetbaar

Wanneer je dit alles bij elkaar optelt, dan kom je uit op een ‘slimme radio’ die breed inzetbaar is. Natuurlijk zal je hier niet direct een tuinfeestje mee ‘op gang’ trekken, wat ook niet de insteek is geweest van Loewe, maar in een (huis)kamer komt de klang s3 het best tot zijn recht. Streamen, luisteren naar de radio of de muziek van je favoriete CD’s ten gehore brengen? Alles kan, wanneer je maar wilt. Gaande van analoog tot digitaal (bij wijze van spreken). Van jong tot oud. Kortom: de Loewe klang s3 is een belevingsproduct waarmee een brede doelgroep wordt aangesproken.

Conclusie

Samengevat: we mogen stellen dat Loewe een mooi huzarenstukje heeft neergezet. Volgens mij klinkt het minstens even goed dan dat het eruit ziet. Onze complimenten! De grootste troef van de klang s3? Dat is volgens mij zijn veelzijdigheid, gecombineerd met een mooi geluid dat de smart radio weet voor te brengen. Wij zijn fan! Of ik het in huis zou halen? Absoluut. De Loewe klang s3 heeft een adviesprijs van 719 euro. Het is zijn prijs meer dan waard, zeker als je kijkt wat je allemaal ‘in ruil’ krijgt.

Loewe klang s3

719 euro
9.5

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.5/10

Pros

  • Helder geluid met voldoende ‘bass’
  • Mooi afgewerkt design
  • Goede verhouding: prijs/kwaliteit
  • Combinatie: het beste van vroeger en nu

Cons

  • Plaatsing USB-poort
Verkooppunten van het merk loewe