Soundbars. Traditioneel een productsegment waar, over het algemeen, toch heel wat concurrentie is. Maar daar valt wat over te zeggen. In die zin: de ene fabrikant focust zich vooral op het totaalplaatje aangezien beeld en geluid immers hand in gaan met elkaar. Hierbij wordt, bij een aantal gerespecteerde AV-merken, bijvoorbeeld de focus gelegd op een naadloze integratie tussen beide. Waardoor je als consument vaak afhankelijk bent van de (beperkte) keuzes die een bepaald merk jou aanbiedt. Denk bijvoorbeeld maar aan de Bowers & Wilkins soundbars onder tv’s van Philips (die absoluut niet moeten onderdoen, zo blijkt ook onze reviews). Hoewel het bovengenoemde zeker niet vanuit een negatieve context bekeken hoeft te worden. Integendeel: het benadrukt alleen maar waar de desbetreffende fabrikant voor wil gaan: een evenwichtige balans bereiken tussen zowel beeld als geluid. Daarnaast zijn er ook nog andere fabrikanten die zich eerder differentiëren door specifiek in te zetten op andere aspecten. Denk maar aan: geluidskwaliteit, connectiviteit, gebruiksvriendelijkheid, …
Dat gezegd zijnde reken ik graag de HT-A7000 soundbar van Sony, die we in deze review uitvoerig zullen ‘bespreken’, tot beide ‘categorieën’. De reden daartoe? Heel simpel. Het gerenommeerde merk van sfeervolle beeld- en geluidsproducten heeft ervoor gezorgd met hun HT-A7000 dat een naadloze integratie tussen beeld en geluid werkelijkheid kan worden. Ongeacht of je deze gebruikt in combinatie met hun welbekende BRAVIA XR tv-toestellen of andere televisies. Uiteraard zal je het onderste uit de ‘kan’ halen wanneer je binnen Sony’s ecosysteem blijft, maar dat is geen absolute vereiste. Een consument zal in een dergelijk geval dan ook vaak erg moeten ‘graaien’ in zijn portefeuille om ‘Sony’s picture perfect’ in huis te halen.
Over de Sony HT-A7000
De HT-A7000. Uit de naam zou je het misschien niet kunnen afleiden, maar dit betreft een soundbar die elke woonkamer kan ‘omarmen’ met een 7.1.2 kanaals geluid. Hoe ik dat het best kan omschrijven? Een knap staaltje audio dat wordt voortgebracht door een minstens even knap staaltje techniek. Zo zal later blijken in deze review.
Dit model werd eerder in 2021 voorgesteld. Tot op heden is de HT-A7000 het allernieuwste model binnen de soundbar line-up van Sony. Mogelijks wel het ‘vlaggenschipmodel’ dat de ‘kroon spant’. Niet alleen omdat het prijskaartje best wel stevig is (het bestaat bovendien uit maar liefst 4 cijfers), maar ook omdat er toch heel wat innovaties zijn geïntegreerd waarmee Sony ogenblikkelijk het verschil met de concurrentie maakt. Nu, innovaties zijn zeker goed: maar belangrijk is wel dat ze een meerwaarde vormen voor de eindconsument.
Techniciteit en innovaties
Maar wat ‘herbergt’ deze solide 8,7 kg zware soundbar nu allemaal? Best wel wat. ‘In de basis’ bevat de HT-A7000 twee omhooggerichte speakers, twee tweeters en vijf front speakers. Als aanvulling daarop is een dubbele subwoofer ingebouwd. Verder is dit exemplaar voorzien van ‘S-Force PRO Front Surround’ en een zogenaamde ‘Vertical Surround Engine’.
Wederom, één van de vele ‘termen’ die fabrikanten ontwikkelen om hun technologieën en innovaties te benoemen. Maar wat houden deze nu concreet in? Zoals je waarschijnlijk al zou verwachten na het horen van ‘S-Force PRO Front Surround’, omvat dit het geluidsbeeld waarvoor de front speakers ‘verantwoordelijk’ zijn. Deze staan in voor de reproductie van een virtuele ‘Surround Sound’ zodanig dat het lijkt alsof geluiden van beide kanten lijken te komen.
Daarnaast is er nog die ‘Vertical Surround Engine’ waar we het eerder over hadden. Dankzij deze virtuele surround-technologie zal Sony’s soundbar het geluidsbeeld ‘verticaal projecteren’. Op die manier komt er precies geluid vanuit je plafond. Zonder dat er ook effectief fysiek speakers zijn opgehangen.
En met dat gezegd zijnde kan er een directe overgang worden gemaakt naar enkele blikvangers die waarschijnlijk minder toelichting nodig hebben: Dolby Atmos en DTS:X. Geluidsformaten die allebei ondersteund worden. Een ultrasnelle Formule 1 wagen die in het beeld voorbij scheurt? Dankzij de bovengenoemde technologie klonk het nog nooit zo echt. Good job Sony!
Lees ook
Sony HT-S40R: Yamaha YSP-1600 MusicCast Soundbar Review
En als je denkt: hoe heeft de elektronicagigant dit alles in een hoogwaardige behuizing gekregen? 1 antwoord: de grootte. Sony’s HT-A7000 is 130 x 8 x 14,2 cm groot. Geen ‘klein katje om zonder handschoenen aan te pakken’. Wat impliceert dat je best wel een aanzienlijk formaat van televisie nodig hebt om deze erg brede ‘geluidsbalk’ naadloos te laten integreren. Een tip: voor een 43 inch televisie is hij echt wel aan de grote kant. Of beter gezegd: brede kant. Op zich niet zo een probleem. Maar als je iemand bent die houdt van een mooie symmetrie waarbij de soundbar (ongeveer) even breed is als de tv: dan vormt dit een obstakel. Dat refereert (vermoedelijk) dan ook naar het high-end segment waarin Sony ‘speelt’ met dit model aangezien de Japanners zouden kunnen uitgaan van het volgende scenario. Een grote, brede, dure en ‘potige’ soundbar zou doorgaans perfect hand in hand gaan met een uit de kluiten gewassen televisie waarbij het schermformaat veelal groot is.
Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Sony HT-A7000?
Maar geen nood: Sony heeft ook kleinere ‘soundbar broers’ (of zussen: het is maar hoe je bekijkt) die beter geschikt zijn voor kleinere formaten van tv’s. Een overzicht van alle Sony soundbars vind je hier.
Design
Op het design valt bijna niets aan te merken. Premium all the way. Van zodra je deze telg uit zijn verpakking haalt, wordt het duidelijk dat er in de ontwerpfase niet over één nacht ijs is gegaan. Typisch Japans. Iets dat zich in de praktijk laat vertalen door een hoger prijskaartje. Het bovenoppervlak heeft een glanzende afwerking (glas). Iets dat het premium gevoel alleen maar kracht bijzet. Wat een ‘muzikale klassebak’. Wel jammer dat op de spiegelgladde afwerking al snel een laagje stof kwam te liggen. Maar goed, even vegen met een doekje en de HT-A7000 is weer zo ‘glad als ijs’.
Connectiviteit
Qua aansluitingen zal je niet snel iets te kort komen. Tenzij je echt torenhoge eisen stelt die buiten proportie zijn. Naast de verwachte HDMI eARC aansluiting, zijn er twee HDMI poorten ter beschikking die overigens ondersteuninging bieden voor HDMI 2.1. Wat maakt dat, gamers specifiek, kunnen profiteren van 4K/120 Hz. Op voorwaarde dat het bijhorende tv-toestel dit kan ondersteunen (betreft resolutie en framerate).
Daarnaast kan een belangstellende profiteren van de optische en analoge audio ingang. Alsook een USB-poort waarmee externe mediadragers aangesloten kunnen worden. Een connectiviteitspoort die we veelvuldig hebben gebruikt? USB. Het is zelfs zo gegroeid dat elk gezinslid een eigen USB-stick had om zijn of haar favoriete muziek op te zetten. Maar al snel bleek dat in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn. Aangezien de USB-poort wel heel onhandig geplaatst is om veelvuldig media te wisselen. Daarom verzamelden we alle muziek op 1 ‘USB-drager’. Op die manier werd het in- en uittrekken van de USB-stick tot een minimum gereduceerd.
Indien dat alles niet genoeg zou zijn, dan kan de HT-A7000 gekoppeld worden met wifi, bluetooth of AirPlay 2. Perfect om, al dan niet via Spotify, jouw favoriete muziek ten gehore te brengen. Daarnaast bracht deze ‘geluidsbalk’ mij nog veel meer: ik ontdekte de mogelijkheden van Chromecast built-in én Amazon Alexa. Kort door de bocht een ‘spraakgestuurde concurrent’ van Google Assistent die je leven wel wat eenvoudiger maakt.
Optimalisatie ten top
Vooraleer we kunnen genieten van een hopelijk weergaloos geluid, is een inregeling noodzakelijk. Op die manier kan de soundbar de ruimte ‘analyseren’ en op basis daarvan het geluidsbeeld volledig optimaliseren. De HT-A9000, die overigens ingebouwde microfoons bevat, doet werkelijk alles zelf. Je moet alleen de inregeling zelf starten. Dat laatste kan door een eenvoudige druk op de knop van de afstandsbediening door de trotse eigenaar. Die inregeling noemt Sony ook wel de ‘Easy Setup’.
Sony’s premium sound?
Het zou misschien wat overdreven zijn om het geluid dat de HT-A7000 naar voor kan brengen te beschrijven met een term als premium, maar toch. Al bij de eerste muziektracks die we horen, valt het op hoe ruimtevullend alles klinkt. Die breedte van 130 cm heeft daar waarschijnlijk iets mee te maken. Een mooi en breed stereogeluid wordt gecreëerd. De welbekende soundscapes van Hans Zimmer worden alvast erg mooi overeind gehouden door de soundbar. Klinkt misschien negatief, maar dat is het niet. Er wordt een mooie balans bereikt tussen lage, midden en hoge tonen. Ongeacht het type muziek. Elektronisch, klassiek, … Niet echt bepaalde muziekstijlen waarbij de muziek ‘gekleurd’ wordt weergegeven. Of waar noemenswaardige ‘bagatellen’ te horen zijn.
En om echt ‘all the way’ te gaan, hebben we een ‘versnelling hoger’ geschakeld wat betreft muziek. In die zin dat we benieuwd waren wat Sony’s eigen ontwikkelde 360 Reality Audio kon ‘aanrichten’. 360 Reality Audio is misschien iets minder gekend onder het grote publiek, maar daarom zeker niet minderwaardig. Door middel van deze technologie wordt het mogelijk om elk instrument of ‘spoor’ van een muziekstuk (denk aan de drums, de piano, de gitaar, de stem van de zanger, de stemmen van de back vocals, …) te plaatsen in een soort virtuele 3D ruimte. Door deze geluiden vervolgens af te spelen op compatibele 360 Reality Audio producten (zoals de WH-1000XM4, HT-A7000, …), lijkt het net alsof je in een 360 graden ruimte/bubbel zit waarbij de muziek uit verschillende hoeken lijkt te komen.
En dat is bij deze HT-A7000 soundbar op zijn zachtst omschreven: werkelijk in-druk-wekkend. Niet te geloven dat je door deze wel zeer speciale technologie toegang krijgt tot, misschien wel, het herontdekken van jouw favoriete nummers/artiesten/muziek. Uiteraard heb je hier wel een streamingdienst voor nodig die dit ondersteund. Wat ook betekent dat je (maandelijks) extra budget mee in rekening moet nemen. Maar bij de HT-A7000 zit, als het goed is, een zogenaamde ‘Acces Key’ waarmee je een proef abonnement kan nemen op een streamingdienst naar keuze. Op die manier ben je zelf in de mogelijkheid om heel vrijblijvend te proeven van 360 Reality Audio. Onze voorkeur ging uit naar TIDAL. Genieten van muziek in hoge resolutie? Dankzij de ondersteuning voor Hi-res audio vormt dat alvast geen probleem.
And the fun continues…
Tot hiertoe hebben we het vooral gehad over de HT-A7000 als ‘speaker’ van muziek. Maar natuurlijk wordt een soundbar doorgaans ook vaak gebruikt om het geluid van je televisie sterk te verbeteren. Als alternatief voor bijvoorbeeld de consument die liever geen aparte luidsprekers wenst naast zijn tv-scherm. 1 ding was alvast zeker, nog voordat we het ‘televisiegeluid’ zouden testen: Sony heeft de lat hoog gelegd.
En met onze hand op het hart moeten we eerlijk toegeven: die lijn wordt echt wel doorgetrokken. Tot grote vreugde van ons gezin. Eerder konden we al profiteren van het mooie geluid dat de Sonos Beam soundbar voortbracht, maar het is duidelijk dat de HT-A7000 van Sony toch net een niveau hoger speelt. Die 500 Watt aan vermogen? Die hoor je wel. Echt ‘voelen’ is een ander verhaal. Maar gelukkig dat de optionele subwoofer (zie later in deze review) een mooie oplossing biedt.
En zo ging de ‘fun’ verder. Eerlijk? Na meerdere maanden de soundbar in huis te hebben gehad, is het moeilijk om de HT-A7000 te ‘betrappen’ op iets. Zowel niet klankmatig als softwarematig. Iets dat, zeker bij de echt nieuwere producten, al eens voor zou kunnen komen.
Bediening
Wat betreft bediening zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals eerder al te lezen viel komt de soundbar met een handige afstandsbediening die erg intuïtief is. Een handleiding lijkt overbodig te zijn. Al moet ik er wel bijzeggen dat deze vrij ‘licht’ is wat maakt dat je hem altijd stevig ‘in de hand moet houden’. Ook was hij wat aan de kleine en ‘donkere’ kant. Niet vreemd ook met een traditionele zwarte afwerking. In ons geval uitte zich dat vaak in een soort ‘ergernis’ die begon met de zin: waar ligt de afstandsbediening van de soundbar nu weer? Alhoewel dat misschien eerder ligt aan de persoon die de ‘remote’ altijd maar wat laat rondslingeren. Ik noem geen namen… 🙂
Als aanvulling daarop is een gespecialiseerd menu geïntegreerd bij de soundbar met als ‘hoofdpijlers’: ‘Watch’, ‘Listen’ en ‘Setup’. Drie menu’s die zichzelf wel verklaren aan de hand van hun ‘titel’. Noemenswaardig om te vermelden is dat je bovenstaand menu in het groot op je tv-scherm kan laten zien. Een absolute meerwaarde. Zeker aangezien andere soundbars soms enkel in te stellen zijn vanaf een app of op een mini-display dat zelfs zo klein is, dat je bijna een verrekijker nodig hebt (bij wijze van spreken) om te zien wat er op staat (althans toch: als je de aanpassingen wil doen vanuit je ‘zetel’).
Over apps gesproken. Bedien je de HT-A7000 liever van op je smartphone of tablet? Dan is de Music Center app wel een aanrader. Als het ware komt hier alles samen dat gerelateerd is aan de soundbar. Instellingen aanpassen, koppelingen maken met streamingdiensten, … Dankzij Music Center kan het allemaal. Het is alvast een handig extra voor de consument die goed overweg kan men dergelijke apps.
Ook een draadloze subwoofer en achterspeakers?
Iets waar we in deze review bewust iets minder de aandacht op vestigen: de draadloze subwoofer en achterspeakers. Meer specifiek de Sony SA-SW3 en SA-RS3S. Twee topproducten die, naar mijn bescheiden mening, een mooie aanvulling zijn op de HT-A7000. Muziek, films, … Je beleving wordt echt wel nóg intenser. Zeker die subwoofer is een aanrader.
Maar de reden waarom ik het hier graag wat korter zou willen houden: in eerste instantie is de soundbar echt wel een goed ‘vertrekpunt’. In die zin dat de meerwaardezoeker hier al een flink stuk ‘mee op weg is’. Uitbreiden kan altijd in een later ‘stadium’ moest de HT-A7000 als ‘individu’ niet volstaan. Daarenboven is het niet onbelangrijk om te vermelden dat, heel eerlijk, de SA-SW3 en SA-RS3S niet bepaald goedkoop zijn. Wat maakt dat jouw budget als consument aardig zal moeten stijgen om nog meer ‘op te gaan’ in jouw beleving. Maar eerlijk gezegd lijkt mij de balans tussen ‘extra waarde’ en ‘kostprijs van de SA-SW3 en SA-RS3S’ niet evenredig. Hoewel het zeer goede producten zijn die zowel naad- als draadloos integreren. Het prijskaartje zou, mij specifiek, tegenhouden om naar een ‘next level’ over te gaan. Maar als je het budget hebt: twijfel niet!
Lees ook
Vergelijking met Sony’s HT-S40R?
Dat een vergelijking tussen de HT-S40R surround set (soundbar + subwoofer + achterspeakers) die ik eerder mocht reviewen en HT-A7000 soundbar niet op zijn plaats is hier, dat staat als een paal boven water (zeker als je kijkt naar de prijsklasse en doelgroep die Sony wil bereiken met beide modellen). Maar de reden waarom ik graag wel even de focus wil leggen op Sony’s HT-S40R: het design. Eerder omschreef ik de HT-S40R met termen als prachtig, stijlvol en elegant. Iets dat overduidelijk terug te vinden is bij Sony’s HT-A7000. Qua smaak zitten de ‘Japanners’ en ik alvast op dezelfde ‘golflengte’.
Conclusie
Laten we er geen doekjes om winden: Sony heeft met de komst van hun HT-A7000 soundbar een absoluut ‘huzarenstuk’ neergezet. Een premium ‘huzarenstuk’ zou ik zelfs durven zeggen dat ‘futureproof’ is. ‘All the way’. Voorzien van heel wat technieken én innovaties die een meerwaarde vormen voor de eindconsument. En dat alles verpakt in een mooi design dat, helaas, best wel wat ‘stof vreet’. Zo blijkt. Zeker gezien de ‘gladde bovenkant’. Maar laten we dat even buiten beschouwing laten aangezien dit niet enkel van toepassing zal zijn op Sony’s HT-A7000.
En die adviesprijs van 4 cijfers waar we het eerder over hadden? Die is inderdaad best wel pittig. Maar gezien het ‘hoogwaardige karakter’ (lees: ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X, …), mag dit model er best wel wezen en is het zijn prijs geoorloofd. Uitbreiden kan altijd nog met bijvoorbeeld een draadloze subwoofer of achterspeakers. Al zal een belangstellende in een dergelijk geval wel extra ‘centjes’ opzij moeten zetten.