Hoe blijf je als merk toch weer innoveren in een overvol, geconstipeerd marktsegment van in-ears, over-ear hoofdtelefoons, … Termen als True Wireless, Active Noise Cancelling, … Je wordt ermee om de oren geslagen. Bijna elk merk heeft wel een dergelijk portfolio van draadloze bluetooth producten. Zullen veel merken zich, richting de toekomst, blijven focussen op dit marktsegment? Dan bestaat de kans dat, vroeg of laat, er wat zal gebeuren. En Sony heeft duidelijk van zich laten horen. Meer bepaald met een wel zeer unieke speaker die je rond jouw nek kan hangen. Oké, deze is wel voorzien van bluetooth maar toch is dit model net wat specialer dan die traditionele in-ears, headphones, … die we allemaal wel kennen. Please welcome the Sony SRS-NS7.

Eigenlijk een niet zo spannende ‘naam’ voor wat eigenlijk een nekspeaker is. Een beetje Googlen op termen als nekspeaker, nekband luidspreker, speaker nek, … leert ons dat er op het moment van schrijven nog niet heel veel concurrentie is. Een uitgelezen kans als merk om de trend te zetten voor de komende jaren. Als het ware ‘de lat’ te leggen voor nekspeakers die nog zullen komen.

Sony SRS-NS7 Review nekspeaker

Ondertussen heb ik al heel wat mooie belevingsproducten van Sony mogen reviewen. Maar eerlijk gezegd is er heel weinig dat mij over het algemeen ‘stoort’. In die zin dat bij mij de perceptie heerst: Sony als innovator van nieuwe technologieën. Maar niet zomaar technologieën om uit te pakken met ‘coole’ termen op bijvoorbeeld productpagina’s. Maar echt innovaties ontwikkelen die ertoe doen voor de consument. Ook collega redacteurs mochten heel recentelijk enkele toffe producten volledig ‘op de testbank’ leggen. Zoals de WF-1000XM4 en BRAVIA XR-65A80J die over het algemeen zeer positief onthaald werden.

Opmerkelijk in al zijn facetten

Dat is wel het minste dat je kan zeggen van de SRS-NS7. Het design van de nekspeaker oogt zeer speciaal. Je moet ze niet in je oren stoppen (zoals bij in-ears) of iets ‘op je hoofd’ zetten (zoals dat bij over-ear hoofdtelefoons wel het geval is). De Sony SRS-NS7 hang je gewoon rond je nek. Meer is het niet. Twee middellange ‘benen’ die rusten gewoon ‘over je schouder’. In dit ‘duo van benen’ zitten de speakers verwerkt. Later meer over de techniciteit.

Jouw eigen draagbare (thuis)bioscoop. Zo begint de productpagina van Sony’s SRS-NS7. Een erg beloftevolle introductie. Hetgeen waar ik vooral naar heb uitgekeken? Deze ‘portable home cinema’ is compatibel met Dolby Atmos. Daarenboven kan er genoten worden van 360 Spatial Sound. Nieuwsgierig wat deze nekspeaker zoal in petto heeft voor ons…

Lees ook


Sony WF-1000XM4 review in-earsSony WF-1000XM4: Review in-ears

 


 

‘Under the hood’

Hierboven hebben we meteen al dé blikvanger van Sony’s SRS-NS7 uit de doeken gedaan: Dolby Atmos. Perfect voor een meeslepende entertainment ervaring. Volgens de welbekende fabrikant biedt deze draadloze nekspeaker een atmosferisch, persoonlijk bioscoopgeluid dat jou omringt met een degelijke ‘sound’. In de ‘volksmond’, kort samengevat: een nieuwe manier van luisteren. Iets dat ons wel op de één of andere manier wist te bekoren… Zie later.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Sony SRS-NS7 nekspeaker?

‘Under the hood’ staan 2 ‘elementen’ centraal: de X-Balanced Speaker Unit en passieve radiator. Allereerst is de X-Balanced Speaker Unit, zoals de naam al doet vermoeden, een speaker uiteraard. Eén die ervoor zorgt dat voornamelijk de stemmen heel duidelijk worden weergegeven. De ontwerpers hebben geopteerd voor een optimale speakergrootte in een compacte behuizing. Zo wordt een verhoogde geluidsdruk gecreëerd voor heldere muziek en zang. Alsook minder vervorming. Dit betreft zogezegd een ‘luidspreker’ die omhoog is gericht. Zo afgesteld dat de geluidsgolven enkel naar je oren gaan en niet naar anderen. Op die manier kan alleen jij genieten van je favoriete muziek. Zonder dat andere mensen gestoord worden. 

Als tweede is er nog de passieve radiator. Deze staat met name in voor de lage tonen. Zo wordt de ‘lage frequentierespons’ sterk verbeterd. Perfect voor een diep basgeluid. Tot zover de overtuigende teksten die te lezen zijn op de productpagina. Of die ‘geluidseffecten’ nu echt zo daverend zijn als Sony laat uitschijnen? Daar valt over te discussiëren…

De SRS-NS7: toch niet een speaker voor rond je nek?

Het valt op, als je deze nekspeaker draagt in het bijzijn van familie, vrienden, collega’s op het werk, … dat hun eerste blik altijd heel erg bevreemdend is. Iets dat duidelijk aantoont dat het concept van de nekspeaker nog niet helemaal ingeburgerd is. En eerlijk gezegd? Je kan ze ook geen ongelijk geven. Als ik spreek uit mijn eigen ervaring, dan heb ik op (drukke) plaatsen (zoals in een centrum, treinstation, …) nog niet vaak iemand zien rondlopen met nekspeakers. Terwijl het aantal mensen met in-ears, over-ear headphones, … niet op 1 hand te tellen valt. Of Sony ervoor zal zorgen dat nekspeakers dé trend worden in 2022? Dat valt nog af te wachten. Al bestaat de kans natuurlijk wel want hun ‘marketing machine’ zit ook niet stil…

Sony SRS-NS7 Review nekspeakerIn ieder geval: we dwalen af. Terug naar de SRS-NS7. Op vlak van ontwerp valt weinig aan te merken. Los van het feit dat deze nekspeaker qua vorm niet bepaald alledaags is, mag dit exemplaar er best wel wezen qua uiterlijk. Een fraaie, grijze afwerking doorbreekt de traditionele kleuren zoals zwart of wit waarin de meeste draagbare bluetooth producten beschikbaar worden. Daarnaast is grijs ook tijdloos. I like it. Tot zover het uiterlijk.

Wat, naar mijn mening, toch wel wat belangrijker is: het draagcomfort. Laat ons eerlijk zijn: een Dolby Atmos nekspeaker die gemaakt is om jouw favoriete films te beleven, die zou toch meerdere uren comfortabel rond je nek moeten zitten. Ook voor de muziekliefhebbers is dit van toepassing. Want als je volledig wil opgaan in jouw beleving bij het horen van je favoriete artiesten, dan… vliegt de tijd voorbij. Zonder dat je het doorhebt. Je ‘muziekwereld’ beperkt zich enkel tot de ‘bubbel’ waar jij en de artiest in zit. Dan wil je niet dat deze doorprikt wordt door het ‘belevingsproduct’ wat misschien niet goed zit.

Hetgeen wat ik hierboven heb beschreven, was misschien wel mijn grootste vrees toen ik de Sony SRS-NS7 zelf in handen kreeg. Of dat een gegronde reden zou zijn om de nekspeaker niet in huis te halen? Absoluut niet. Je moet weten dat ik mezelf echt kan verliezen in een spannende actiefilm. Maar dan moet echt alles wel op en top zijn. Na veelvuldig én lang gebruik stoorde de nekspeaker niet. In het begin is het echter wel zeer vreemd. Zo een speaker in de vorm van een wel zeer korte ‘sjaal’ rond je nek hebben. Je focust er in het begin op, maar na verloop van tijd voel je het niet meer.

Sony SRS-NS7 Review nekspeakerWat betreft ontwerp heeft dit nicheproduct aan de achterkant een soort ‘flexibele band’ die ‘omhult’ is door middel van een soort rubber die prettig aanvoelt. En aangenaam… dat was het wel vermits dit gedeelte je nek mogelijks kan raken bij het luisteren. Op een bepaald punt vloeit dit ‘rubber’ over naar een materiaal dat eerder aanvoelt als goedkoop plastic. Iets dat niet meteen getuigt van premium of hoogwaardig. Wat op zich misschien ook niet meteen nodig of functioneel is voor de eindgebruiker. Het zou mooi geweest zijn mocht ook dit gedeelte een zachtere afwerking hebben gekregen.

Dit ‘futuristische gadget’ waarvan je nooit dacht het te hebben, heeft een gewicht van om en bij de 318 gram. Juist genoeg zodanig dat de SRS-NS7 goed ‘op zijn plek’ blijft als je zit. Doordat het gewicht zich voornamelijk in de ‘benen’ situeert, heeft deze SRS-NS7 de neiging om helemaal ‘naar voor te vallen’ als je nog maar een beetje voorover buigt. Wat zorgt dat je de ‘flexibele band’ in je nek voelt. In de zetel niet zozeer een probleem, wel als je wandelt. Belangrijk om te melden is dat dit exemplaar erg ruim is ontworpen. In die zin dat je nooit een benauwd gevoel zou krijgen doordat je nek ‘omsingeld’ is door een ‘muzikale sjaal’. 

Lees ook


Sony WH-1000XM4 ReviewSony WH-1000XM4: Review

 


 

Flexibiliteit troef

Je kan dit product op meerdere manieren gebruiken. Of moeten we zeggen: niche manieren… Uiteraard kan je dit exemplaar ‘onderweg’ gebruiken. Gewoon rechtstreeks koppelen met je smart device via bluetooth en je bent klaar voor muziekgenot tot wel 12 uur  ‘on the go’. Al zal je wel rekening moeten houden met mogelijks rare blikken van de mensen die je onderweg tegenkomt. Ik spreek uit ervaring.

Maar, waar deze nekspeaker echt voor gemaakt is: thuisgebruik. Voor het geluid van je televisie rechtstreeks naar de nekspeaker te sturen. Meer bepaald in een omgeving waarbij je niet wilt dat huisgenoten worden gestoord. Zoals we al meermaals vertelden: zeer niche dus. Denk hierbij maar aan situaties zoals: je partner is naar bed, de kinderen slapen, … Relevant als je een (groot) gezin hebt waarmee rekening dient gehouden te worden. Of als je op een appartement woont waarbij de buren niet je best vrienden zijn. Hadden we het al gezegd… niche? Iets dat niet van toepassing zou zijn voor een single die op zijn eentje in een huis woont.

Ook voor tv?

Om dé ultieme tv-ervaring vanaf de SRS-NS7 te beleven, moet de meegeleverde WLA-NS7 zender gekoppeld worden met een compatibele BRAVIA XR-televisie. Vervolgens kan de ‘zender’ verbonden worden met de nekspeaker via bluetooth. Kleine tip: op de website van Sony is een soort ‘online handleiding’ terug te vinden over hoe deze connectie ‘kan geschieden’. Erg eenvoudig, zo blijkt.

Na een vlekkeloze koppeling valt meteen een erg mooie geluidsweergave op. Helder. Zeer helder. Een kookprogramma staat op waarbij het voornamelijk draait rond de stemmen. Typisch hoge tonen. Om de wat ‘lagere regionen’ op de proef te stellen, besluit ik om me volledig over te geven aan Dolby Atmos. Op de Dolby Atmos Blu-ray Disc die ons werd toegestuurd vond ik alvast heel wat leuke dingen om mee te experimenteren. 1 woord: wauw! Wat een power heeft de SRS-NS7. Je zou het misschien niet verwachten van zo een dergelijke ‘kleinood’, maar toch weet deze nekspeaker een mooi geluidsbeeld naar voor te brengen.

Maar… Laat me dat meteen ook ‘counteren’ om misverstanden te voorkomen: het bovengenoemde is enkel van toepassing op de hoge en middentonen. Niet op de lage. Absoluut niet. Er wordt wel een poging gedaan om die te creëren, maar helaas wordt deze niet overeind gehouden door de passieve radiatoren. Dat meeslepende bioscoopgeluid waar Sony over spreekt in hun advertentietekst? Ja dat is best wel meeslepend. Maar verwacht er niet té veel van want dan zou je wel eens teleurgesteld kunnen worden. Zo te zien presteert de X-Balanced Speaker Unit toch net wat beter dan de passieve radiator.

Dat gezegd zijnde: zou dat een ‘euvel’ kunnen zijn voor een belangstellende? Volgens mij wel. Toch zeker als je van plan bent om heel wat films te ‘verslinden’ met de SRS-NS7. Ongeacht waar je naar luistert en/of kijkt (muziek, film, …), de makers proberen altijd een bepaalde boodschap over te brengen. Een bepaald verhaal willen ze vertellen. Door een precieze ‘afmixing’ van beeld én geluid die zij hebben gekozen, wordt die boodschap kracht bijgezet. En als ergens iets ontbreekt wanneer jij kijkt naar het eindresultaat, of iets komt niet helemaal tot zijn recht, dan heeft dat tot gevolg dat de kijker en/of luisteraar niet wordt ondergedompeld in die beleving. Ook dat viel wel regelmatig op bij de SRS-NS7. Ik werd niet altijd helemaal meegenomen in het verhaal omdat er soms bepaalde zaken niet volledig genoeg werden gehoord. Nu, eerlijk gezegd zijn mijn oren ook wel heel verwend op dat vlak. 

Zo zijn mijn ouders bijvoorbeeld net wat minder kritisch. Zij vonden de nekspeaker dan ook een ‘geweldig ding’. Ze waren het met me eens over het feit dat er te weinig bas was, maar voor hen was dit niet echt een probleem. De geluidsweergave was ‘op hun lijf’ geschreven. Dus laten we hieruit afleiden dat ik de lat misschien toch wat hoog heb gelegd… Zeker gezien de productcategorie én prijsklasse waarin Sony’s SRS-NS7 vertoeft. 

De SRS-NS7: een hype?

Of ik de Sony SRS-NS7 zelf in huis zou halen? Die kans lijkt me niet zo groot. Begrijp me niet verkeerd. Met de SRS-NS7 haal je een degelijke nekspeaker in huis met veel uitgebreide mogelijkheden wat betreft connectiviteit die je, in functie van jouw levensstijl, kan integreren ‘op maat’. En laat het nu net datgene zijn wat, volgens mij, allesbepalend is. Hou jij, net zoals mij, ervan om jouw favoriete films zéér intens te beleven met een hoogwaardige geluidsweergave waarbij zowel de lage, midden als hoge tonen een perfecte balans bereiken? Dan zal de SRS-NS7 niet je ‘beste vriend’ zijn. Dan ben jij vermoedelijk beter af met een degelijke soundbar of complete home cinema set-up.

Sony SRS-NS7 Review nekspeaker

Neem je genoegen met kristalheldere midden en hoge tonen, aangevuld met een ‘poging tot het toevoegen van bassen’? Dan is de SRS-NS7 een leuk, muzikaal accessoire dat je kan integreren in jouw levensstijl. Het zal immers nooit een volledig entertainmentsysteem kunnen vervangen van je televisie. Zeker niet. Bovendien zal deze nekspeaker ook het best tot zijn recht komen in situaties waarbij je andere mensen uit jouw omgeving niet wil storen. Als jij bijvoorbeeld wilt genieten van een Dolby Atmos ervaring in het midden van de nacht, zonder dat je je partner wilt wakker maken? Dan komt de SRS-NS7 van Sony volledig tot zijn recht.

Laten we daaruit concluderen dat mijn specifieke levensstijl zich niet leent voor een dergelijke nekspeaker. Maar dat wil niet zeggen dat de Sony SRS-NS7 niets voor jou kan zijn. Integendeel. Dit exemplaar heeft je heel wat waarde te bieden in ruil voor een eerlijke prijs.

Sony SRS-NS7

€300,-
8.9

Prestaties

8.5/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Hoogwaardige geluidskwaliteit
  • Compatibel met Dolby Atmos
  • Goede verhouding wat betreft prijs/kwaliteit
  • Lange batterijduur
  • Tijdloos design

Cons

  • Te weinig bas
Verkooppunten van het merk sony