Heerlijk genieten van jouw favoriete films, series, tv-programma’s,  … Niets leuker dan dat. Toch? Thuiskomen na bijvoorbeeld een lange, vermoeiende werkdag en even echt tot rust komen. Wat hierbij niet mag ontbreken? Een uitstekend beeld in combinatie met een excellent geluid. Een perfecte balans tussen beide is onontbeerlijk. Vandaag de dag zijn er heel wat merken die hiervoor kunnen zorgen dankzij hun brede assortiment van sfeervolle belevingsproducten waaronder tv’s, soundbars, .. Philips, Panasonic, Loewe, … om er maar enkele te noemen. Een merk die in dit lijstje zeker niet mag mankeren? Sony. Recent kwamen ze op de proppen met heel wat nieuwigheden. Denk hierbij maar aan de BRAVIA tv-serie, enkele 4K thuisbioscoopprojectoren, de RA5000 en RA3000 draadloze speakers, … maar daar stopt het niet. Het gaat nog veel verder met één van hun nieuwste innovaties: de Sony HT-S40R. Een prachtige surround set die naar eigen een cinema geluid creëert. Zonder gedoe. En laat het nu net dát zijn waar ik van hou: simpele dingen met niet al teveel knopjes. 

Zet je schrap voor een 5.1 kanaals surround sound van maar liefst 600 Watt. Dat is één van de eerste ‘dingen’ die ik las met betrekking tot de HT-S40R van Sony. Het typenummer klinkt misschien niet bepaald ‘sexy’, maar gelukkig doet dat ook minder ter zake. De HT-S40R betreft een complete surround set die volgens Sony iedere film tot leven kan brengen met een krachtig en authentiek geluidsbeeld. Nieuwsgierig of wij dat tijdens het reviewen ook op die manier beleven.

Hoe dit onvervalste bioscoopgeluid tot leven wordt gewekt? Met een soundbar, subwoofer in combinatie met ‘een duo’ van achterspeakers die bovendien volledig draadloos zijn opgevat. Buiten de voedingskabel gerekend uiteraard.

Toen ik de HT-S40R in ontvangst mocht nemen, liet ik er spreekwoordelijk geen ‘gras over groeien’. De verpakking kreeg geen kans om lang stof te vangen. Daar stond ik dan. Klaar om alles uit te pakken en te ontdekken wat voor leuks Sony allemaal in petto heeft.

En ja hoor, ik was al erg gelukkig met hun WH-1000XM4 draadloze hoofdtelefoon maar bij het uitpakken van de HT-S40R maakten ze me nog gelukkiger. Sony had voor mij persoonlijk al de toon gezet in aanloop naar het testen van de HT-S40R. Of deze eer hoog wordt gehouden? Je leest er hier alles over.

Lees ook


Sony WH-1000XM4 ReviewSony WH-1000XM4: Review

 


 

Installatie in no-time

Eén van de eerste zaken die het minst interessant is: de installatie. Vaak met heel wat kabels, aansluitingen, … die daarbij nodig zijn. Maar gelukkig valt het bij de HT-S40R reuze mee. De term ‘plug and play’ zou ik hierbij niet meteen zetten, maar toch. Dankzij de duidelijke handleiding weet je vrijwel onmiddellijk hoe alles aangesloten moet worden. 

Voor de subwoofer en soundbar is er slechts 1 voedingskabel nodig, net zoals bij de achterspeakers. Alleen nog beide stekkers in het stopcontact steken en we zijn klaar. Meestal volgt dan nog een ingewikkelde installatieprocedure maar niet bij dit exemplaar. Na het aansluiten van de HDMI-kabel, gebeurt alles vrijwel automatisch. In enkele minuten wordt alles perfect ingesteld. Connection: 100 procent. 

Voor we er verder ‘induiken’, wil ik toch nog kort iets zeggen over het design. Meteen viel de hoogwaardige behuizing op met prachtig afgeronde hoeken. Stijl en elegantie gaan hierbij hand in hand. I like it.

There we go: ‘buckle up’

Daar gingen we dan. Alles stond klaar. TV aan, surround set op de helft van het volume om ‘zachtjes’ te starten, gezellig in de zetel met een heerlijke snack erbij. Klaar om te genieten maar vooral om te ontdekken of Sony’s HT-S40R doet wat het beloofd. Beginnen doen we met een film want immers zou iedere film tot leven worden gebracht. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn keuze was gevallen op Quantum of Solace. Geregisseerd door Marc Forster waarin het hoofdpersonage prachtig wordt vertolkt door Daniel Craig. 

De eerste indrukken? Die waren geweldig. Een 5.1 ‘surround sound’ vulde de kamer al snel. Een vol en overtuigend geluidsbeeld werd neergezet waarbij vooral de dynamiek opviel. Iets moeilijker om te beschrijven met woorden wat ik hier precies bedoel, maar laat het me anders stellen. De ‘geluidsbubbel’ die bij mij in de woonkamer werd ‘geprojecteerd’, daar zat een bepaalde ‘flow’ in die ervoor zorgt dat je werd meegezogen in het verhaal.

Explosies, geweerschoten, voorbijrazende auto’s, … het zijn maar enkele ‘elementen’ die heel wat scènes erg typeren. Een mooie variatie waarbij de HT-S40R zijn ‘mannetje wist te te staan’. Hoe langer ik genoot van beeld en geluid, hoe meer de HT-S40R me wist te imponeren.

Gedurende de tijd dat ik deze surround set tot mijn beschikking had, werd het heel snel duidelijk dat de bassen nog iets meer ‘geboost’ kunnen worden. Hoe? Met een simpele druk op de SW+-knop van de afstandsbediening. De lage tonen werden plots ‘wow’. Wat een overdondering met de bass op maximum. Gelukkig woon ik niet in een appartement of rijwoning waarbij buren dit als storend kunnen ervaren.

Die 600 Watt? Ja, die voel je overduidelijk met de combinatie van soundbar, subwoofer en draadloze achterspeakers. ‘Picture perfect’ zou ik durven zeggen. Combineer dat nog verder met de Dolby Digital-integratie en het plaatje is echt ‘af’. Van ‘top’ tot ‘teen’.

Al viel me wel op dat, als je het volume verhoogde richting maximum, er toch wat vervorming was te horen. Het geluid klonk net wat minder ‘crispy’. Precies alsof de HT-S40R wat verloor aan kracht. In ieder geval, volgens mij zeker geen reden om deze set niet in overweging te nemen. Zeker aangezien deze bovengenoemde volumes echt wel uitzonderlijk zijn en vaak niet nodig zijn in woonkamers met een redelijk oppervlak. Tenzij je echt ‘hardhorig’ bent.

Niet alleen ‘tv-sound’

Maar hier stopt het niet. Deze set verbetert niet alleen het tv-geluid aanzienlijk, ook jouw geliefkoosde muziek kan weergaloos afgespeeld worden. Op welke manier dit kan geschieden? Dat bepaal je zelf. Je hebt de keuze tussen draadloos streamen (bluetooth) of luisteren via muziek die staat op een externe USB-schijf.

Sony HT-S40R reviewAls moderne twintiger koos ik volop voor het draadloze gebruiksgemak. Met een simpele druk op de knop veranderde ik de modus naar BT (bluetooth) via de afstandsbediening. Op het mini-schermpje van de ‘subwoofer’, dat naar mijn mening toch wat aan de kleine kant is, verscheen de tekst BT. Et voila: alleen nog even verbinden via de smartphone en ‘klaar is kees’. 

Hans Zimmer met zijn ‘Blade Runner’ bijvoorbeeld. Ongelofelijk. Dit benoemen als ‘blown away’ komt aardig in de buurt. Het plezier ging verder. Van Michael Jackson tot Coldplay, van Maroon 5 tot David Boowie. Het werd gesmaakt. 

Zeker rekening mee houden

Los van de overdadige ‘muzikale kracht’ die verpakt zit in de HT-S40R surround set, waren er toch wel enkele zaken die ik miste. Maar laat ons duidelijk zijn: dit zijn vooral zaken gerelateerd aan de levensstijl van mezelf en mijn huisgenoten. 

Wat er nog ontbreekt aan dit exemplaar om het echt ‘af te maken’? Dat is de integratie van een spraakgestuurde assistent en wifi. Laat het me uitleggen. Als je samenleeft in een gezin, dan wil iedereen (toch althans in ons geval), ten alle tijde snel en eenvoudig toegang hebben tot het systeem om bijvoorbeeld muziek af te spelen. Waar je ook bent in huis. Bluetooth heeft al een redelijk bereik, maar als je echt leeft in een (middel)grote woonst, dan schiet het vaak tekort. 

Daarnaast: een spraakgestuurde assistent. Het gemak ervan hadden we eerder al ervaren bij de Sonos Arc soundbar. Alle informatie die je graag wenst van Google, ligt binnen handbereik. Of beter gezegd binnen ‘spraakbereik’. Het zou mooi zijn geweest als deze integratie ook nog verpakt zou zitten in de HT-S40R.

Maar wie weet komt Sony binnenkort wel op de proppen met een opvolger. Voorzien van deze integraties. Geef toe, de HT-S40R+ klinkt toch niet zo slecht? Sony, misschien wel een suggestie om in de toekomst een ‘grotere broer’ te lanceren.

Draadloos: the way to go (or not)

Het HT-S40R 5.1 kanaals home theatre-systeem met draadloze achterspeakers van Sony. Een hele mond vol. Al moet dat laatste toch genuanceerd worden. In die zin dat de connectie wel draadloos verloopt. Maar natuurlijk mag de voedingsspanning voor deze achterluidsprekers niet ontbreken. Een belangstellende mag dit dus zeker en vast niet over het hoofd zien bij aankoop. 

Sony HT-S40R review

De volledige set wordt gevoed met slechts 2 elektriciteitssnoeren. Eén voor de subwoofer en soundbar, één voor de achterspeakers. Gelukkig hadden wij achter onze zetel een stopcontact die mooi verborgen werd waardoor kabels haast niet zichtbaar waren. Niet onbelangrijk om in rekening te nemen: kabelmanagement. 

Eindconclusie

Dan zijn we aangekomen tot de hamvraag van deze review waar jullie natuurlijk allemaal op zaten te wachten: is het de moeite waard om de HT-S40R in huis te halen? Ja en nee. Laat het me uitleggen want dit antwoord is tweeledig.

Ben je op zoek naar een krachtig surround systeem voor een uitstekende verhouding wat betreft prijs en kwaliteit? Dan is de HT-S40R ongetwijfeld een aanrader. 

Ben je iemand die houdt van dat tikkeltje extra? Verwacht jij net iets meer van een compleet 5.1 kanaals home theatre-systeem? Zijn bijvoorbeeld wifi, spraakgestuurde assistentie, … een must-have? Dan is de HT-S40R waarschijnlijk minder geschikt. Maar geen nood want gelukkig zijn er nog heel wat andere merken/producten die hoogstwaarschijnlijk wel aan jouw hoge verwachtingen kunnen ‘tippen’.

Ben jij klaar voor een onvervalst bioscoopgeluid in jouw eigen woonkamer? Ga dan zeker eens langs bij een winkel in jouw buurt en ontdek alles over de HT-S40R. Kan je haast niet meer wachten en wil je onmiddellijk alles, van naaldje tot draadje, ontdekken? Surf dan naar de website van Sony en laat je verrassen.

PS: Deze volledige surround set zou ik alles behalve adviseren aan mensen die in een appartement wonen. Kwestie van de buren te vriend te houden. Niet alleen aan weerszijden, maar ook boven en onder je. 🙂

Sony HT-S40R

€ 400,-
9.1

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

9.5/10

Pros

  • Budget: uitstekende kwaliteit voor een gunstige prijs
  • Bijgeleverde afstandsbediening is een leuk extra
  • Multifunctioneel: genieten van een excellente tv- en geluidsweergave

Cons

  • Wifi en een spraakgestuurde assistent zou een meerwaarde kunnen zijn
  • Het mini-display op de subwoofer is erg klein
  • Er wordt geen HDMI-kabel meegeleverd
Verkooppunten van het merk sony