Maak kennis met de twee nieuwste telgen die toebehoren aan het bekende draaitafelmerk van Duitse oorsprong, ook wel beter gekend ‘onder de noemer’ Thorens. Ontdek de TD 403 DD en TD 1500. Respectievelijk een ‘direct drive’ draaitafel die eerder compact is opgevat en een exemplaar met een sub-chassis én een nieuwe toonarm.

Thorens TD 403 DDL

Laten we allereerst beginnen met de Thorens TD 403 DDL. Zelf omschrijven ze dit exemplaar als de ‘directly driven one’. Daarmee complementeren ze hun bestaande portfolio van direct drive plug-and-play draaitafels van de 400-serie. Op het eerste zicht lijkt dit weer een ‘rasechte’ Thorens te zijn. Het uiterlijke plaatje klopt helemaal.

Maar ook op het ‘tweede zicht’ stelt dit exemplaar niet teleur. De TD 403 DD bevat dezelfde directe aandrijving die eerder werd gebruikt in hun succesvolle TD 402 DD. Wel met het verschil dat deze draaitafel een massievere 1,4 kilogram zware en 22 millimeter dik draaiplateau bevat van gegoten aluminium.

Lees ook


Thorens TD 102 AThorens kondigt nieuwe draaitafel aan: de TD 102 A

 


 

Ook niet onhandig: bij je bestelling wordt er standaard een vooraf gemonteerd én afgesteld element bijgeleverd. De Ortofon 2M Blue. Een perfecte match die ‘hand in hand’ gaat met de TD 403 DD. Mede dankzij de elliptisch geslepen naald. Natuurlijk betreft dit een model van audiofiele kwaliteit. Dat wordt meteen benadrukt door het ontbreken van een eindschakelaar en een geïntegreerde phono-voorversterker.

Thorens TD 1500

Dan, als tweede in rij: de Thorens TD 1500. Waar traditie en moderniteit samenkomen. Aldus de Duitse draaitafelfabrikant. Eerder in 1965, kwamen ze op de proppen met hun TD 150. Een naar eigen zeggen ‘onopvallend draaitafeltje’. Toch was het de start van een technische revolutie in de productie van platenspelers. Voor het eerst werd een geveerd subchassis met een binnenplateau aangedreven door een platte riem. En dat in een draaitafel die bestemd was voor massaproductie.

Een zeer succesvol principe zo blijkt want de vele opvolgers werden uitgerust met een dergelijk ‘systeem’. Dat geldt gelukkig ook voor de TD 1500 want het bevat een subchassis dat de draaitafel en toonarm ontkoppelt van de motor en het frame met drie conische veren. Deze veren kunnen afgesteld worden door overeenkomstige gaten in het plateau. Zo wordt de afstelling nog eenvoudiger. Handig toch?

Een goede synchronisatie wordt gegarandeerd dankzij de incrementele encoder die het toerental van de gelijkstroommotor elektronisch bewaakt. Hierdoor worden afwijkingen meteen opgemerkt waardoor er onmiddellijk gecorrigeerd kan worden indien nodig. Net zoals bij de TD 403 DDL, levert Thorens er een voorgemonteerd en afgesteld element van Ortofon bij. De 2M Bronze.

Verkooppunten van het merk thorens