In 1961 stichtte Raymond Cooke op de fabrieksterreinen van de Kent Engineering and Foundry de firma KEF Electronics, met als specifiek doel het fabriceren van luidsprekers. Met producten zoals de B139 driver werden al snel successen geboekt. Een volgende mijlpaal voor de firma was het fabriceren in licentie van de door de BBC ontwikkelde monitoren zoals de LS3 en LS5. Vooral de LS3/5A van 1975, gebaseerd op de B110 en T27 drivers, werd een fenomenaal succes en zelfs nu geldt deze nog als referentie luidspreker. De jaren ’80 luidden een totaal nieuwe koers in. Een optimale luisterpositie is die waar de verschillende drivers in een luidspreker allemaal net even ver van verwijderd zijn. Het produceren van een echte fullrange driver is echter een kostelijke en technisch zeek complexe zaak. KEF kwam hier op de proppen met een opmerkelijk design waar tweeter en middentoner coaxiaal staan opgesteld. De kleine tweeter werd volledig gebouwd op de plaats waar bij een standaard middentonen driver de stofkap en spreekspoel zit. De geluidsbron werd daarmee puntvormig en Uni-Q was geboren. Dit bijzondere en geslaagde concept wordt tot op heden gebruikt door KEF.
R-Serie
Om de 50e verjaardag van het merk te vieren worden enkele speciale reeksen voorgesteld. Eén daarvan is de R reeks, die een brug wil slaan tussen de top series van het merk en de wat meer prijsbewuste audiofiel, zeker in een multikanaals setting. Uiteraard wordt ook hier geopteerd voor een Uni-Q driver, maar dan wel in een nieuw ontwikkelde versie. De middentoner conus bestaat uit een aluminium-magnesium legering in een behuizing van gegoten aluminium. Daarenboven wordt er alles aan gedaan om resonanties uit te sluiten. In het midden van de driver vinden we dan de tweeter met neodymium magneet. Golfgeleiders zorgen voor een correcte projectie in de luisterruimte. Ook de aluminium lagetonen drivers ogen indrukwekkend. Een deel van de gebruikte technologie komt recht uit de hoogste series bij KEF, de Reference en Blade superspeaker, dat belooft. De kasten, in de proefopstelling voor enkele luidsprekers in sublieme, maar uiteraard erg vingerafdruk gevoelige pianolak, en enkele andere in walnoot, zijn feilloos afgewerkt. Een grille kan zonder zichtbare bevestiging magnetisch worden geplaatst, maar eigenlijk is dat zonde van de looks. De grote vloerstaanders uit de serie worden geleverd met metalen voetsteunen voorzien van spikes die het grondvlak vergroten. Hierdoor krijg je een stabiele kast die toch slank blijft, een geslaagde optische en technologische keuze. De kasten zijn trouwens behoorlijk zwaar, wat een goede zaak is om trillingen en geluidsafstraling door de kast tot een minimum te beperken. Aansluiten gaat aan erg goede connectoren, geschikt voor biamping en potige kabeldiameters.
Het te bespreken 5.1 meerkanaals pakket bestond uit 2 R700 frontluidsprekers, de middelste uit de drie bestaande vloerstaanders in de R reeks, twee R300 boekenplank modellen als surround speakers, een R600c center en een R400b actieve subwoofer. De algemene vormgeving is duidelijk eerder modern dan klassiek door het gebruik van de aluminium Uni-Q driver en ringen rond de lagetonen weergevers. Hier echter geen afrondingen allerhande dus visueel strak is het woord.