Bevindingen
Bij de meeste andere merken krijg je een setup-mic meegeleverd om de finetuning van je luidsprekers ten opzichte van je luisterpositie automatisch te regelen. Niets van dat bij deze Rotel RSP1572. De muisgrijze menu waarin je alles manueel moet gaan instellen is niet de mooiste die we al gezien hebben, maar dat is hier ook niet nodig. Je roept er even de hulp van een tweede persoon bij om de afstanden tussen je luidsprekers te meten waardoor je alles kan instellen. Uiteindelijk krijg je door die handmatige instellingen een homogeen klankveld waarin de timing klopt.
Verder is er ook de mogelijkheid om het geluidsniveau van iedere speaker apart nog eens bij te regelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je linker rear speaker dichter bij je oren staat dan de frontspeaker waardoor je die iets zal moeten dempen qua niveau. Als je die manuele instelling achteraf bekijkt is het op zich een taakje van niets. Op vijf minuten ben je hiermee klaar en op zich moet je het ook maar één keer doen. Je bent hoogstwaarschijnlijk niet van plan om je speakers om de week te verplaatsen. Het eindresultaat van de instellingen doet zeker niet onder voor een automatisch systeem, wat je zelf doet kan zelfs beter aanvoelen.
Rotel komt uit de Bowers & Wilkins group en daarom testen wij ze ook met luidsprekers uit deze groep: Bowers & Wilkins CM9 front- en rear speakers, de grote centerspeaker en twee actieve subwoofers uit de 750 reeks. We hebben op deze luidsprekersetup al heel wat andere systemen getest met o.a. Marantz AV7005, Marantz AV8003, NAD, … En toch blijft er een verschil in muzikale benadering en oplossend vermogen tussen de betere toestellen van bijvoorbeeld Marantz en Rotel in deze luidsprekersetup. Dat terwijl ze op het vlak van processing elkaar perfect waard zijn. De Rotel set zal je iets meer kosten, je zit hier uiteindelijk ook niet meer met een instapsysteem.
De eindversterker is zoals eerder aangehaald, gebaseerd op klasse-D technologie en pompt 5 keer 250 watt richting de luidsprekers. Als we dat vergelijken met andere AV-processors is dit toch een maatje hoger. Meestal stoppen de specs daar bij 160 watt. Hiermee maakt Rotel op zich toch een mooi statement, waardoor ze zich met deze RMB1575 toch kunnen diversifiëren van de andere vergelijkbare producten op de markt.
Nog leuk aan deze op klasse-D technologie gebaseerde eindversterker is dat hij niet warm wordt. Hierdoor kan je hem zonder problemen in een professionele 19″ rack plaatsen waarvoor zowat alle Rotel producten de voorzieningen hebben. Aan de achterzijde van de RMB1575 zit er voldoende ruimte tussen de 5 kanalen. Bij sommige merken staan de aansluitingen behoorlijk dicht op elkaar waardoor je al eens problemen kan krijgen om WBT-bananen of spades aan te sluiten. Bij de Rotel is dat echter kinderspel en dat verdient wel een pluim!
De afstandsbediening van het systeem is volledig volgens het motto: keep it plain and simple. Die eenvoud vergemakkelijkt het gebruik en bovendien ligt de bediening ook nog eens goed in de hand. De toetsen die je normaal gezien heet meeste gebruikt zijn ook stuk voor stuk bovenaan de afstandsbediening gesitueerd. Je kan ze vrij gemakkelijk met je duim de toestellen in en uitschakelen, van bron wisselen en het volume aanpassen.