Subwoofers. Typisch gemaakt om het geluid van de soundbar in een systeem kracht bij te zetten op muzikaal vlak. Letterlijk dan. Maar vooral in de ‘lagere regionen’. Vandaag de dag heb je subs in allerlei ‘gedaantes’. Bekabeld of niet bekabeld? Groot of klein? Krachtig of toch eerder subtiel? Mogelijkheden zat. Eén daarvan, die toebehoort aan de draadloze categorie, is de Sub van Sonos. Een ‘potige’ subwoofer waarbij het geluid wordt omschreven door Sonos met ‘lager laag’. Klinkt veelbelovend. Ondertussen ben ik fan geworden van de leuke producten die Sonos op de markt heeft gebracht. Eerder mocht ik al de Sonos Arc soundbar van het merk reviewen. Kort samengevat: een hoogwaardige soundbar die bijna de perfectie nastreeft (rekening houdend met de mogelijkheden en prijsklasse). Voor ons staat Sonos dan ook vooral gekend als een gerenommeerde fabrikant van sfeervolle belevingsproducten die naadloos op elkaar aansluiten. Niet alleen qua design maar ook wat betreft connectiviteit. Eén van hun grootste troeven, naast natuurlijk de geluidskwaliteit die we in het verleden al meermaals wisten te smaken, is hun ecosysteem. Binnen dit ecosysteem kan onder andere hun Sonos Sub worden gecategoriseerd. Deze Sub wordt overigens omschreven in Google met de term: ‘s werelds beste draadloze subwoofer. Benieuwd wat Sonos voor ons in petto heeft…
De Sub. Een subwoofer van Sonos die ondertussen al toe is aan zijn derde generatie. Van doorontwikkeling gesproken. Het is wel duidelijk dat Sonos door de jaren heen een niet te missen ‘speler’ is geworden als het gaat om draadloze belevingsproducten. Denk maar aan de Sonos Roam, Move, One, … en ga zo maar door. Hierbij staat kwaliteit én gebruiksgemak op nummer 1. En met hun Sub is dat ongetwijfeld ook het geval. Zo zal later blijken in deze review.
Eerlijk gezegd: toen de Sonos Sub werd geleverd, waren de verwachtingen zeer hoog. Laat het met uitleggen. Wij konden eerder al genieten van het weergaloze geluid dat de Sonos Beam (Gen1) bracht. Maar het het viel ons op dat er soms wel wat lage tonen door de mazen van het ‘muzikale net’ konden glippen. Iets dat ervoor kan zorgen dat je beleving (net) niet is wat het moet zijn. Daarom rekenden wij dus op de letterlijke én draadloze versterking van de Sonos Sub.
Design
Over die naadloze integratie gesproken (zie inleiding). Op vlak van design stelt deze Sub allesbehalve teleur. Dit exemplaar is voorzien van een hoogglanzende afwerking. Iets dat ogenblikkelijk een premium gevoel uitstraalt. De Sub met zijn iconische design en sculpturale vorm is duidelijk gemaakt om niet alleen gehoord te worden maar ook gezien. I like it! Een belangstellende heeft overigens de keuze tussen een witte of zwarte afwerking. Deze ‘muzikale blok’ heeft een grootte van 38,9 x 40,2 x 15,8 cm en een gewicht van niet minder dan 16 kg. Net zoals de lengte van zijn ‘naam’ neemt deze Sub erg weinig plek in.
Wat betreft connectiviteit kunnen we kort zijn. Zeer kort. Naast de gebruikelijke stroomaansluiting vinden we een ethernet poort terug. Als aanvulling daarop is er een compatibiliteit gegarandeerd met wifi.
Flexibiliteit troef
Een speciale alinea wil ik graag wijden aan de variëteit die een consument heeft omtrent samenstelling van een systeem. Je bent volledig vrij om een eigen ‘mix & match’ systeem samen te stellen. Wil je alleen gebruik maken van een Sonos soundbar zoals de Arc? Dan kan dat. Beslis je op een later moment om toch nog wat verder uit te breiden met andere producten uit het productsegment van Sonos? Ook dat kan zonder veel problemen. Of beter gezegd: zonder problemen want het toevoegen van nieuwe producten aan een bestaand is ‘kinderspel’.
Lees ook
Sonos heeft namelijk een erg gebruiksvriendelijke app genaamd waarin de bediening van al hun producten gecentraliseerd wordt. Tevens moet je als eindgebruiker ook in deze app nieuwe producten initialiseren. Toch zeker als je wilt genieten van alle functionaliteiten die Sonos voor jou in petto heeft.
Ook de Sub moet eigenhandig worden gekoppeld via de app. Net zoals we dat zouden verwachten van Sonos gebeurt dit ‘vlekkeloos’. Je wordt goed geïnstrueerd over welke stappen jij moet ondernemen om ervoor te zorgen dat de Sonos Sub wordt gekoppeld. In mijn geval wou ik deze subwoofer graag koppelen met de Beam soundbar (Gen1). In ‘no-time’, en met een beetje hulp van de Sonos app, wordt de Sub gekoppeld via wifi.
Stressvrije plaatsing
Zoals eerder al duidelijk werd is de Sub volledig draadloos. Voor de liefhebbers van ‘bekabeld muziekgenot’ zal deze subwoofer dus misschien iets minder geschikt zijn. Maar eerlijk gezegd, misschien kan Sonos hen wel overtuigen met de kwaliteiten van dit exemplaar. Er is een ‘duo’ van twee klasse D versterkers die perfect afgestemd zijn op de akoestische architectuur. Er zijn twee akoestische poorten die nauwkeurig afgestemd zijn voor nóg betere prestaties. Over prestaties gesproken. Sonos garandeert een frequentiegebied dat begint vanaf 25 Hz. Benieuwd of die ondergrens van 25 Hz bereikt kan worden…
Iets te veel bas?
Laten we er geen doekjes om winden. De kracht die de Sub weet toe te voegen aan het geluidsbeeld is werkelijk impressionant. Met of zonder Sub? Het is dag en nacht verschil. Eerlijk waar. Vanaf het eerste moment dat je deze premium subwoofer laat meespelen klinkt het totaalbeeld (en dus ook het laag) ongelofelijk goed. Bij de installatie speelde toevallig een spannende film op televisie waarbij actie niet weg te denken was. Zo moest het het hoofdpersonage tijdens een actiescène weten te ontsnappen. Hij stond met beide voeten op de rand van een torenhoog appartementsblok. Het enige wat hem nog kon redden? Dat was een helikopter waar een ladder aan bevestigd was.
Het gevoel, de beleving, … die de makers wilden vertellen in die bepaalde scène kwam volledig tot zijn recht. Een epische soundtrack op de achtergrond met meer dan voldoende laag, de wieken die door de lucht ‘zoefden’, … Het klonk levensecht en het was precies alsof wij, als kijkers, mee op het randje van de afgrond stonden. Wat maakte de Sonos Sub een eerste goede indruk.
Maar daar bleef het niet bij. Dat smaakt naar meer. Véél meer. Van zodra de Sub enige tijd heeft doorgebracht in onze woonkamer kunnen we maar tot 1 conclusie komen. Dit model heeft heel wat ‘diepte’ in zijn muzikale mars zitten. Vooral vanuit het laagfrequente oogpunt. En dan hadden we nog niet eens ontdekt dat je de bassen wat extra kon boosten…
Had ik me toch daar even vergist. In de EQ-instellingen ben je in de mogelijkheid om dit ‘geweld’ te versterken. Meer bepaald met een factor 15. Als je alleen al het getal 15 hoort en je weet wat Sonos kan realiseren met hun producten, dan ligt de lat al vrij hoog. Er wordt een bepaald verwachtingspatroon geschept. Maar van zodra ik deze Sonos Sub laat spelen met ‘full power’ op een Sub-niveau van 15: WAUW. Het zou wat overdreven zijn om te schrijven dat dit exemplaar jou van je sokken blaast, maar toch. Het is ongehoord wat deze ‘blokvormige telg’ kan creëren. Rekening houdend dat alles draadloos is opgevat. Ik zeg het niet zo vaak maar hierbij spreek ik graag van de overtreffende trap. Dat hadden we niet zien aankomen. Good job Sonos! Dat het geluidsbeeld vanaf nu ‘diep verankert’ zit in ons huishouden, dat staat als een paal boven water. De buren zullen het geweten hebben.
Ook voor muziek?
Natuurlijk, hierboven hebben we de Sonos Sub vooral getest in een context van films maar dat wil niet zeggen dat de subwoofer niet tot zijn recht kan komen bij muziek. Integendeel, in combinatie met onze Sonos Beam lieten we onze favoriete muziek doorheen de woonkamer klinken. Met dank aan Spotify als streamingdienst voor de geïnteresseerden. Wat klonk dat ontzettend mooi. De bassen waren wel wat overweldigend. Niet vreemd als je vervolgens ziet dat het Sub-niveau nog steeds op 15 staat. Naar mijn mening komt de muziek het best tot zijn recht wanneer deze instelling op 1 of 2 staat ingesteld. Niet te weinig maar ook niet te veel. Een belangstellende kan dit uiteindelijk naar eigen ‘smaak’ aanpassen.
Gebruiksvriendelijkheid troef
Zoals eerder al meerdere keren aangegeven kan alles eenvoudig bediend worden dankzij de eigen ontwikkelde app van Sonos. Het volume aanpassen? Geen probleem. De ruimte aanpassen waarin het apparaat is geplaatst? Ook geen probleem. Maar wat het volledig afmaakt naar mijn mening zijn de instellingen omtrent equalizing. Het Sub-niveau wat ‘boosten’ of liever de treble en/of loudness aanpassen van jouw systeem? In de Sonos app kan het allemaal. Gebruiksvriendelijkheid troef.
Lees ook
Sonos Beam (Gen 2): Review soundbar
Is de Sonos Sub het (geld) waard?
Naar mijn mening wel. Sonos is erin geslaagd om een prachtige subwoofer in de markt te zetten die een minstens even prachtige geluidsweergave kan neerzetten ‘in de diepte’. De Sub is ondertussen een gevestigde waarde binnen hun portfolio en kan profiteren van diverse doorontwikkelingen. Getuige daarvan zijn de verschillende ‘generaties’. Tot op heden kan een belangstellende profiteren van het Sub (Gen3) genot.
Nu, het bovenstaande wil ik wel graag even ‘counteren’ in dat opzicht dat de Sub (hoogstwaarschijnlijk) niet voor iedereen nodig zal zijn. Beschik jij al over een soundbar van Sonos en denk jij: dit klinkt perfect en is zo meer dan voldoende voor mijn ruimte? Dan is een Sub waarschijnlijk overbodig. Denk je dat jouw Sonos systeem nog wat meer ‘pit’ kan gebruiken? Ga dan gerust eens langs in een vakhandel uit jouw buurt en leg je oor te luister. Ontdek dan vooral wat de Sonos Sub kan doen met een systeem.
Heb jij dus nood aan wat meer ‘diepgang’ wat betreft geluid voor zowel muziek als film en wil je graag genieten van de talloze voordelen die het ecosysteem van Sonos jou te bieden hebben? In combinatie met een premium ogend design, inclusief een minimalistische benadering? Dan is de Sub wel het overwegen waard. Op voorwaarde dat jouw portefeuille en/of bankrekening dit toelaat.