Nadat ik de eerste generatie van de Sonos Beam (Gen 1) heb mogen testen, was ik zeer benieuwd hoe deze leuke soundbar geëvolueerd is naar de Beam (Gen 2). In die review was het wel duidelijk dat deze heel interessante specificaties heeft en je tv-geluid naar een hoger niveau tilt. Nu stel ik mezelf enkel nog één vraag: is het de moeite waard om te upgraden naar zijn ‘opvolger’ of blijft de eerste generatie een mooie winnaar?

Het uiterlijk

Per categorie ga ik beginnen met een kleine vergelijking naar de eerste generatie. Zo is het uiterlijk van de Gen 2 eigenlijk wat hetzelfde gebleven. Al is hij mooier. Aan de grille hebben ze bijvoorbeeld een kleine aanpassing gedaan. Nu lijkt het op een geweven grille. Het heeft dus meer een klassieke en elegante look. Deze is trouwens ook hier helemaal doorgetrokken over de voor- en zijkant.

Qua grootte is hij hetzelfde gebleven. De Beam (Gen 2) past perfect onder onze TV en je kan hem praktisch overal kwijt. Zo staat hij, als we de televisie niet gebruiken, te schitteren op onze kast. We gebruiken de soundbar dan gewoon voor muziek af te spelen. Dat vind ik zo geweldig aan de Sonos Beam. Deze is namelijk geoptimaliseerd voor zowel muziek als home cinema. 

Lees ook


Sonos Beam ReviewSonos Beam (Gen 1): Review

 


 

Voor de rest is de soundbar hetzelfde opgebouwd. Aan de boven- en onderkant vind je een matte afwerking terug. De soft-touch-knoppen vind je ook weer aan de bovenkant terug. Echt toegankelijk. Je kan alles snel en vlot bedienen vanaf de soundbar zelf. Al vind ik het gemakkelijker om de app te gebruiken of de afstandsbediening van de TV zelf als je de soundbar gebruikt.

Om het uiterlijk even kort en bondig samen te vatten: het is een mooie, strakke en elegante soundbar die je zeker en vast ‘wegkrijgt’ in elk interieur. 

Features

Laten we eerst weer eens beginnen met de vergelijking ‘op te gooien’. Qua features is er eigenlijk niet veel veranderd. Al is er wel een klein ‘dingetje’. Doordat de Sonos Beam (Gen 2) Dolby Atmos ondersteund, is de HDMI ARC geüpgraded naar eARC. Hierdoor verkrijg je de volledige ervaring van het mooie surround geluid. Of dat echt zo het geval is? We will find out later!

Jammer genoeg blijft Sonos wel zuinig op het aantal connecties. Je kan nog steeds de Beam (Gen 2) connecteren via HDMI nadat je de soundbar hebt ingeplugd in het stopcontact. Wanneer dit gebeurd is, kan je ervoor kiezen om de Beam te bedienen met de app, via de knoppen of via de afstandsbediening van je televisie. Ik deed dit het liefst via de app omdat je dan duidelijk te zien krijgt hoe ‘hard’ het geluid staat. Daarnaast kan je in de app de geluidsinstellingen volledig afstemmen op jouw persoonlijke smaak.

Over spraakgestuurde assistenten gesproken. Ook bij de Beam (Gen 2) is er weer een microfoon geïntegreerd. Zo kan je bijvoorbeeld vragen om je televisie aan of uit te zetten, het volume harder of zachter te zetten of van kanaal te wisselen. Daarnaast wordt het zeer gemakkelijk gemaakt om naar het volgende nummer te gaan. Perfect om jouw favoriete muziek af te spelen.

Je opent de app en hebt in no-time toegang tot verschillende diensten zoals Spotify, Tidal, Apple Music, … Maar ook Sonos Radio waar je meer dan 60.000 radiostations ter beschikking hebt. Dit moet je zeker eens uittesten.

Al is er wel een ‘nadeel’ en dat is de opstarttijd. Wanneer je de Sonos Beam (Gen 2) uittrekt na gebruik en deze vervolgens terug wilt inpluggen, duurt het een tijdje vooraleer je kan genieten van het geluid. Op zich komt dit bij ons gelukkig wel min of meer uit met de opstarttijd van de TV. Maar als je hem eens snel wil gebruiken voor een muzieknummer te laten horen, moet je even geduld hebben.

Let’s talk sound

Om de Sonos Beam (Gen 2) optimaal te kunnen testen, heb ik hem meteen op mijn slaapkamer geplaatst. Hier breng ik het meeste tijd door en vind ik persoonlijk de soundbar het beste klinken. Hier klonk de Gen 1 echt wel goed. Het geluid was een meerwaarde voor je film- en muziekervaring maar ik werd niet helemaal van mijn sokken geblazen. Benieuwd of de Gen 2 zodanige upgrades gekregen heeft dat dit nu wel het geval zou zijn. Zeker met de implementatie van Dolby Atmos was ik wel echt benieuwd. Want deze feature kan er wel eens voor zorgen dat het deze upgrade waard is. 

De soundbar heeft net zoals zijn ‘jongere broer’ één tweeter voor de hoge tonen, vier mid-range woofers voor het midden (+ dialogen) en drie passive radiators voor de lage tonen. Zoals al eerder gezegd in mijn review van de Sonos Beam (Gen 1), is het geluid goed. De dialogen zijn scherp en zowel de hoge-midden- als lage tonen worden duidelijk weergegeven. Niet alleen bij films/series maar ook bij muziek. 

Al was er wel iets wat minder was: de capabiliteit van surround sound weer te geven. Ik kreeg niet echt het gevoel dat het geluid van alle kanten kwam. Met de Atmos integratie zou dit probleem ‘opgelost’ moeten zijn.

En ja hoor, dit is het geval. Je merkt wel een duidelijk verschil. Laat me nu niet overdrijven en ga nu niet het grootste verschil verwachten, maar je hebt wel het gevoel dat het geluid van alle kanten komt. Moesten er in de Gen 2 ook upfiring speakers geïmplementeerd zijn, zou dit de ervaring nog beter maken.

Lees ook


Review Sonos MoveReview: Sonos Move

 


 

Dat het geluid tegen de muren kaatst, heeft er wel wat mee te maken. Hoe kleiner de ruimte, hoe beter je surround-ervaring. Maar dat neemt niet weg dat het een goede soundbar is. Je kan niet iets beter gaan maken wat er niet is. 

Bij de tweede generatie zou je daarnaast een zeer goede ervaring moeten verkrijgen op lage volumes. Dit vind ik persoonlijk wel iets minder. Je schakelt dan als het ware de ‘Nachtmodus’ in. Dit zorgt ervoor dat de intensiteit van harde geluidseffecten beperkt worden en de zachtere geluiden beter tot zijn recht komen. Handig wel als je het geluid niet te hard mag of kan zetten. Maar je mist toch wel een deel van de ervaring. De soundbar goed luid zetten, alle lichten uit en dan een horrorfilm kijken. Dan weet je pas wat je in huis hebt gehaald.

Het geluid is over het algemeen wel goed. Heel veel verschil met de eerste generatie is er wel niet, buiten een betere surround-ervaring. Maar dit verschil moet er niet zijn. Je ervaart goede klanken en het is zeer zeker een goede upgrade van je TV-speakers. Ik kan je dus met zekerheid zeggen dat je film- en muziekervaring naar een hoger niveau gaat.

Conclusie

In deze review wilde ik zowel een vergelijking maken als de Sonos Beam (Gen 2) goed beoordelen. Op zich is er niet super veel veranderd met zijn ‘jongere broer’, de Gen 1. Buiten een paar kleinigheidjes zoals de verbeterde grille, upgrade naar eARC en implementatie van Dolby Atmos. Dit zie ik zeker niet als minpunten want de eerste generatie scoorde echt goed. Maar goed dus dat er niet te veel veranderd is. De soundbar is op deze vlakken gewoon beter gemaakt. En dan zeker met Dolby Atmos. Je ervaart de film alsof je er zelf bij was/bent.

Sonos Beam (Gen 2)

499 euro
8.2

PRESTATIES

8.5/10

FUNCTIONALITEIT

8.5/10

BOUWKWALITEIT

7.5/10

PRIJS/KWALITEIT

8.0/10

DESIGN

8.5/10

Pros

  • Optimale grootte om hem overal kwijt te kunnen
  • Goede prijs voor toch wel een surround-soundbar
  • Spraakbesturing

Cons

  • Iets aan de zware kant
  • Lange opstarttijd
Verkooppunten van het merk sonos