“Hallo Johan, hier is hij dan rechtstreeks vanop het strand. Het zand hangt er nog in. Ok Dirk, ik zal hem dan ineens afspoelen vooraleer ik hem binnenshuis eens stevig zijn gang laat gaan.” Zo kwam de Sony SRS-XG500 draagbare bluetooth speaker in mijn bezit om te testen. “Hey Johan, zo begroette Jan (onze buurman) mij. Weer een speaker aan het testen? Ziet er best wel leuk uit. Klinkt precies ook best wel goed zo op de achtergrond.” “Ah papa, nieuwe box? Er zit zand in. Beetje groot om in een rugzak te steken. Die gaat wel hard hé!”
Persoonlijk vind ik de SRS-XG500 eigenlijk best wel een mooi model voor een speaker van Sony. Dit exemplaar heeft de vorm van een djembe met een groot handvat. Een simpel straight-forward design, zonder tralala. Het is een speaker die robuust ontworpen is met waterafstotende materialen die tegen een ‘stevige stoot’ kunnen. Ik heb hem wel niet laten vallen. Alhoewel dat voor een draagbare en snoerloze luidspreker, die voor buitengebruik bedoeld is, eigenlijk de eerste test moet zijn… Een halve meter is geen probleem 😉 .
Over de Sony SRS-XG500
Deze luidspreker, met zijn IP66-classificatie (stof- en spatwaterdicht), is gemaakt om buiten te gebruiken. De intro van deze review had dat waarschijnlijk wel al duidelijk gemaakt. De bedieningsknoppen staan rechtsonder en iets voor het handvat. Deze zijn, voor mensen die minder goed zien, duidelijk voelbaar.
Boven de aan- en uitknop, bluetooth- en megabassknop, is een klein ledje geplaatst. De Sony SRS-XG500 is enkel ontworpen om horizontaal te staan. Door dubbel te drukken op de play- of pauze-toets, wordt het volgend liedje afgespeeld.
Lees ook
Connectiviteit
By the way, theoretisch moet het mogelijk zijn om via bluetooth op 30 meter afstand nog te connecteren met dit model. Ik kon binnenshuis op het gelijkvloers overal lopen zonder dat de muziek haperde of stopte. De aansluitingen worden tegen vocht en vuil beschermd met een rubberen kap die vast hangt aan de speaker en zo dus niet verloren kan gaan.
Hier bevind zich overigens de aansluiting om de SRS-XG500 op te laden. De dubbele USB2-poorten kunnen allebei gebruikt worden om smartphones of dergelijke op te laden. Slechts 1 kan gebruikt worden om muziek vanaf een USB-stick af te spelen. Verder is er nog een 3,5 mm microjack ingang en een 6,3 mm microfoon- of gitaaraansluiting (met impedantieschakelknop) beschikbaar.
Tot slot zit achter dat goed sluitend kapje ook nog een toets voor het lichteffect aan de zijkanten van de speaker te activeren en veranderen. In combinatie met een knop waarmee je te horen krijgt hoeveel procent de batterij nog heeft en tenslotte nog eentje om meerdere compatibele speakers te koppelen.
Prestaties
Qua prestatie scoort deze SRS-XG500 heel goed: 30 uur speeltijd op half volume met megaboost en licht uit. 4 uur met maximum volume en lichteffect aan. De laadtijd voor 100 procent is 3 uur. Maar na 10 minuten laden kan je ook al 3 uur muziek luisteren. De speaker is in zijn geheel nog op afstand te bedienen via 2 apps (iOS en Android). Namelijk Sony Music Center en Fiestable.
Met zijn gewicht van 5,6 kilogram, lengte van 46 cm en breedte van 21,5 cm zou ik het leuk gevonden hebben mocht er een draagriem bevestigd kunnen worden. De sound van de SRS-XG500 luidspreker is goed met de megaboost aan en niet op maximum volume. Zonder megaboost klinkt hij te licht en op maximum volume niet. Hier overheerst het ‘midden’ iets te veel.
Nieuwsgierig naar de video die wij maakten over de SRS-XG500?
Lichteffect & bediening
Het lichteffect oogt mooi, maar mist zijn doel een beetje door dit te verstoppen aan de zijkanten in de passieve radiatoren. Bovendien is het ook niet krachtig genoeg om de directe omgeving te kleuren. De plaatsing van het lichteffect op de andere modellen van Sony’s X-serie is beter gekozen.
Ik ben ook niet direct fan van de apps. Het zijn er weer 2 extra meer op mijn smartphone en persoonlijk vind ik de bediening op de SRS-XG500 meer dan voldoende. Het bedienen van de speaker door je smartphone te schudden, draaien, kantelen, … of door gesproken commando’s is voor mij ook geen meerwaarde. Bovendien wordt de muziekweergave kort onderbroken als je een ‘DJ-effect’ (vb. Flanger) wil toevoegen. Hetgeen echt niet de bedoeling kan zijn. De apps en het lichteffect gaan de adviesprijs van 420 euro’s niet kunnen verantwoorden.
Conclusie
De SRS-XG500 is bekroond als ‘Best Reviewed’ in juli dit jaar op Kieskeurig.nl. De luidspreker heeft een mooie simpele vorm die doet denken aan een djembe. Hij is robuust gebouwd en echt wel geschikt voor gebruik buitenshuis waar hij tenslotte voor gemaakt is. Het volume is krachtig genoeg om met vrienden een leuk feestje te bouwen of om op half volume muziek te spelen die op de achtergrond hoorbaar is.
Er zijn zeker voldoende mogelijkheden om geluidsbronnen te connectoren, al dan niet draadloos. Het lichteffect geeft een leuk ‘cachet’ aan de box. De SRS-XG500 zou met een draagriem in plaats van de apps en een maximum prijs van 350 euro, wat mij betreft, een ‘winner’ maken met 8,5 tot 9 punten.