Draadloze hoofdtelefoons: ze zijn er, net zoals andere leuke belevingsproducten (denk aan: versterkers, luidsprekers, in-ears, …), in heel wat verschillende soorten, maten, kleuren, gedaantes, … Uit dit uitgebreide assortiment van vandaag de dag wilden wij graag wel eens de WH-1000XM4 hoofdtelefoon van Sony iets verder onder de loep nemen. Waarom? De WH-1000XM4 is een draadloze over ear koptelefoon die ondertussen niet aan zijn eerste proefstuk toe is want het is de opvolger van de welbekende WH-1000XM3 hoofdtelefoon die eerder al door de consument warm onthaald werd. Niet alleen vanwege de uitstekende noise cancelling maar ook vanwege de superieure geluidskwaliteit. Benieuwd of het Sony WH-1000XM4 model daar misschien nog een muzikaal schepje kan bovenop doen!

Sony garandeerde tijdens de lancering van deze vierde generatie hoofdtelefoon alleen maar muziek en niets anders: genieten van zuiver geluid en minder ruis dankzij de geavanceerde noise cancelling technologie die de WH-1000XM4 aan boord heeft. Een heuse belofte die de bekende fabrikant van o.a. audioproducten maakte. Iets wat wij bij Audiovideo2day graag eens wilden testen of hier enige vorm van waarheid in zat. We kunnen jullie alvast, in primeur, verklappen dat het antwoord op deze vraag volmondig ‘ja’ is. Stay tuned!

Toch geen over ear hoofdtelefoon?

Een over ear hoofdtelefoon, daar was ik voor het reviewen eerst een beetje sceptisch over. In die zin dat ik niet echt zo een fan was van hoofdtelefoons. Niet alleen vanwege dat ze bij mij altijd bedraad waren maar vooral omdat ik ze niet helemaal prettig vond zitten om echt gedurende langere tijd te dragen. Zo kreeg ik na verloop van tijd het gevoel dat het gebied rond mijn oor begon te ‘zweten’. Wat uiteindelijk resulteerde in kleine irritaties.

Wat natuurlijk ook wel kan liggen aan het specifieke model dat ik had. Al betwijfel ik dat sterk aangezien dat het toch ging om de DT 990 Pro van Beyerdynamic. Een bedrade over ear hoofdtelefoon die je regelmatig al eens ziet passeren in radio- of opnamestudio’s bijvoorbeeld. Niet meteen de duurste of de goedkoopste van de hoop dus, maar toch een gevestigde middenmoot die uiterst kwalitatief is.

De eerste indrukken & in de doos

Met dit gezegd zijnde stond de Sony WH-1000XM4 eerlijk gezegd een beetje op mijn zwarte lijst om het zo oneerbiedig uit te drukken. Toch trok er iets in deze draadloze hoofdtelefoon mij aan. Het is moeilijk om dat exact te benoemen, mij triggerde denk ik vooral het hoogwaardige ontwerp dat voorzien was van enkele fijne details die ik zeker wel wist te appreciëren. Combineer dat nog eens met de eerder genoemde beloftes van Sony en je komt al snel uit op redenen genoeg om deze onnodige vooroordelen aan de kant te schuiven en er gewoon op muzikale wijze in te duiken.

Het gebruiksgemak en de draagbaarheid stonden ongetwijfeld op het prioriteitenlijstje van Sony bij het samenstellen van deze WH-1000XM4. Of althans dat lijkt me op het eerste zicht het geval te zijn. De WH-1000XM4 brengt vooral het premium gevoel naar voren: hoogkwalitatieve materialen en een aantrekkelijk design dat gecombineerd wordt in een vernuftig en tevens ‘opplooibaar’ ontwerp. 

De materialen en oorkussens zijn comfortabel en voelen uiterst aangenaam aan wat het ideaal maakt om de Sony WH-1000XM4 langdurig te dragen. Iets wat me wel opvalt, vooral na lange luistersessies, dat is het gewicht. Deze hoofdtelefoon heeft een gewicht van 254 gram dat na heel wat uren muziekgenot kan beginnen door te wegen.

Verder valt er niet zoveel meer te vertellen over de looks van dit model. Het enige wat we verder nog terugvinden op de oorschelpen zijn de 3,5 mm mini jack en USB-C aansluiting samen met twee knoppen. De aansluitingen en knoppen zijn fysiek misschien wel aanwezig, maar ze springen niet meteen te hard in het oog. Wat ik uiteraard niet beschouw als een nadeel maar wel een voordeel, toch zeker op vlak van design. Gewoon… persoonlijke voorkeuren.

Als je (al dan niet na het lezen van deze review) beslist om zelf de Sony WH-1000XM4 in huis te halen, dan vind je in de doos onder andere het gebruikelijke terug: de handleiding, de garantieboekjes, de bijhorende kabeltjes, … Maar ook extreem handig (zeker voor diegene die vaak onderweg zijn): de luxe beschermetui. In mijn geval een handig extra, zeker aangezien ik iemand ben die er al eens van houdt om op een onverwachts (lees: impulsief) moment wel eens uit mijn ‘kot’ te komen om bijvoorbeeld een heuse fietstocht te maken doorheen het Haspengouwse landschap. Indien het kan, liefst met muzikale partner!

Benieuwd naar het design? Dan loont het zeker en vast de moeite om deze video eens te bekijken die wij maakten van de Sony WH-1000XM4.

Geluidskwaliteit: straffe active noise cancelling inclusief

Tegenover een leuk design moet uiteraard tenminste een even goede geluidsweergave staan en die is er naar mijn inziens absoluut. Het draadloze klankbeeld (zonder equalizing toegepast) kan ik het best omschrijven met termen zoals vol en neutraal. Samengevat: zoals je zou verwachten. Dankzij de LDAC gepatenteerde technologie van Sony worden er ongeveer drie keer meer gegevens overgedragen (max. snelheid bij 990 kbps) dan bij conventionele bluetooth audio. Zo kan je altijd genieten van hi-res audiocontent die de geluidskwaliteit van een kabelverbinding zo dicht mogelijk benadert.

Ter vergelijking heb ik de proef eens op de som genomen en vervolgens bekabeld geluisterd naar enkele tracks maar het is extreem moeilijk om daar nu echt een hoorbaar verschil in op te merken. Of ik zal het misschien anders stellen: mijn oren zijn niet gevoelig genoeg om te spreken van een opmerkelijk hoorbaar verschil. 

Maar om dit verder op de proef te stellen ben ik nog een muzikaal stapje verder gegaan. In het dagelijkse leven monteer ik vaak video’s en wie video zegt: zegt geluid. Ik was erg benieuwd naar hoe synchroon dat het geluid zou lopen als ik bijvoorbeeld met de cursor over mijn tijdlijn in het montageprogramma zou gaan: werkelijk geen vertraging. Beeld en geluid is perfect sync. Good job Sony!

Natuurlijk: wie Sony WH-1000XM4 zegt, zegt tegelijkertijd geavanceerde noise cancelling. Deze hoofdtelefoon die ondertussen toe is aan zijn vierde generatie biedt naar eigen zeggen de beste noise cancelling prestaties ooit, aldus Sony. Een gewaagde of gedurfde uitspraak misschien maar het klopt wel degelijk, of althans dat moet ik toegeven. Zowel thuis als onderweg stelde de WH-1000XM4 niet teleur. Tijdens een mountainbike route kwam het zelfs al eens geregeld voor dat achterliggers me voorbij wilden gaan maar het gebeurde al eens dat ik de signalen (lees: fietsbel laten rinkelen, roepen, …) niet opving. Hoewel dat mijn muziek niet loeihard stond. Hieruit besluit ik dan ook graag dat de noise cancelling deed wat ie moest doen.

Hoe daarvoor wordt gezorgd? Dankzij de dubbele ruis-sensortechnologie met twee microfoons op elk oordeel wordt het omgevingsgeluid gedetecteerd. Vervolgens worden deze gegevens doorgegeven aan de QN1-processor voor HD Noise Cancelling. Met behulp van een nieuw algoritme past deze processor de instellingen in realtime aan afhankelijk van het omgevingsgeluid.

Misschien ook leuk om te vermelden is het feit dat je de sterkte van de ruisonderdrukking kan laten afhangen van je locatie. Kom je dus bijvoorbeeld vaak in hetzelfde treinstation? Dan kan je instellen dat de noise cancelling automatisch wordt aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren die gekoppeld zijn aan die locatie. Handig toch, niet?

Met de uitgebreide functionaliteiten gooit Sony je bijna omver

Eerlijk gezegd wist ik niet direct goed waar te beginnen met het schrijven van deze paragraaf. De reden? Er zijn gewoon zoveel handige ‘toeters en bellen’ die ingebouwd zitten in de Sony WH-1000XM4 die echt waardevol kunnen zijn voor jou als (toekomstige) eindgebruiker. Daarom ga ik hierbij ook niet alles tot in detail overlopen maar beperk ik mij graag tot de meest voorname functionaliteiten die, in mijn levensstijl, echt handig van pas komen (en hopelijk bij jou ook natuurlijk).

Ingebouwde equalizer: Wil je zelf de geluidsweergave perfect afstemmen op jouw gehoor? Dan kan dat dankzij de verschillende presets: levendig, enthousiast, aangenaam, ontspannen, stem, treble verhogen, … De mogelijkheden zijn eindeloos, mijn persoonlijke favoriet was ongetwijfeld: bas verhogen.Vind je je gading hier niet in? Geen zorgen want dan zijn er nog enkele speciale geheugenplaatsen beschikbaar waarbij je zelf je favoriete equalizing preset kan maken.

Multipoint-verbinding: De WH-1000XM4-hoofdtelefoon kan op een heel eenvoudige manier worden gekoppeld met twee bluetooth apparaten tegelijkertijd. Zo kan je bijvoorbeeld de koptelefoon verbinden met je smartphone en computer op hetzelfde moment.

Als je muziek aan het luisteren bent via je computer en er komt een oproep binnen op je smartphone? Dan herkent de hoofdtelefoon het apparaat en wordt er automatisch verbinding gemaakt. In tijden van Covid-19 een echte aanrader voor het telewerken trouwens!

Interactie: Moet je snel naar geluiden of stemmen om je heen kunnen luisteren? Dan volstaat het om jouw hand over de behuizing te houden om het muziekvolume tijdelijk te dempen en omgevingsgeluid door te laten.

Aanraakgevoelige bediening: Het volume wijzigen? Overgaan naar het volgende nummer? Je favoriete muziek pauzeren? Dat kan eenvoudig via de Sony Headphones Connect-app of nog gemakkelijker: via de aanraakgevoelige ‘touchpad’ die zich situeert op de rechter oorschelp.

Natuurlijk, zoals eerder al gezegd, heeft de WH-1000XM4 nog veel meer uitgebreide mogelijkheden. Als je graag alle verdere details wilt te weten komen dan surf je best eens naar de website van Sony om er alles over te ontdekken.

360 Reality Audio: wordt 1 met de muziek

Een speciaal deel van deze review wijd ik graag aan de 360 Reality Audio technologie. Misschien iets minder gekend onder het grote publiek, maar daarom zeker niet minderwaardig. Je kan intens genieten van je favoriete muziek in een stereoweergave. Wat ook kan: die standaard en traditionele geluidsweergave ombuigen naar een 360 Reality Audio geluidsbeeld. In feite komt het erop neer dat elk instrument of ‘spoor’ van een muziekstuk (denk aan de drums, de piano, de gitaar, de stem van de zanger, de stemmen van de back vocals, …) geplaatst wordt in een virtuele 3D ruimte. Door deze geluiden vervolgens af te spelen doorheen de speakers van de WH-1000XM4 lijkt het net alsof je in een 360 graden ruimte zit waarbij de muziek uit verschillende hoeken lijkt te komen.

Sony 360 Reality AudioEerder had ik wel al eens gelezen over 360 Reality Audio, maar nog nooit had ik het zelf ervaren. Het eerste wat in me opkwam was ‘zo overweldigend’ maar vooral: zo echt en puur. Neem nu bijvoorbeeld het nummer Closer van The Chainsmokers of Happy van Pharrell Williams. Eerder werden deze nummers bij wijze van spreken ‘plat gespeeld’ op de radio maar ik had eerlijk gezegd nog nooit echt, echt naar geluisterd. Maar dankzij deze 360 Reality Audio heb ik deze nummers toch ontdekt op een andere manier. Het ging zelfs zover dat extreem kleine nuances, die ik nog nooit eerder had gehoord, nu plots naar voor kwamen. 

Soms leek het zelfs alsof ik aanwezig was bij een live concert. Of zelfs samen naast een artiest in de studio stond. Met 360 Reality Audio wordt muziek meeslepender dan ooit laat Sony weten & damn: you got it right Sony!

De moeite waard om in huis te halen?

Om uiterst kort op deze vraag te antwoorden: ‘ja’. Of althans toch in mijn geval. Ik zou hem hoogstwaarschijnlijk niet alle dagen gebruiken, hoewel dat de functionele mogelijkheden zich er wel uitermate goed toe lenen om deze dagdagelijks te gebruiken. Al dan niet tijdens het telewerken.

Zou de Sony WH-1000XM4 nu mijn muzikale partner in crime kunnen worden? Ik denk het wel, sterker nog: ik ben er zeker van! Met de komst van de WH-1000XM4 zet Sony een leuke draadloze hoofdtelefoon in de markt die geschikt is voor de muziekliefhebber en/of audiofiel die net dat tikkeltje extra verwacht van zijn aankoop.

Zou ik hem zelf in huis halen? Ja! Maar moest je mij dezelfde vraag stellen voor ik de Sony WH-1000XM4 op de muzikale testbank mocht leggen? Dan had ik hoogstwaarschijnlijk ‘nee’ geantwoord. De reden daartoe? De prijs van afgerond 380,- euro wat voor sommigen misschien wel een euvel of drempel kan zijn om de WH-1000XM4 in huis te halen.

Sony WH-1000XM4

380,- euro
9.5

Prestaties

9.5/10

Prijs/kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

8.0/10

Functionaliteit

10.0/10

Pros

  • Maximaal draagcomfort
  • Aangename aanraakgevoelige bediening
  • Gebruiksvriendelijke app met bijbehorende equalizing
  • Google Assistant & Amazon Alexa ingebouwd
  • Lange speelduur: 30 uur

Cons

  • Gewicht: 254 gram
  • Geen IP-certificering (minder geschikt voor actieve sporters)
  • Prijzig
Verkooppunten van het merk sony