Wie graag sport, moet durven toegeven dat de drive om tot het uiterste te gaan zoveel beter gaat met goede muziek in je oren. Toch is het voor vele sporters een heuse opgave om oortjes te vinden die licht genoeg zijn om je sportprestaties niet te beïnvloeden. Bose ontwikkelde hiervoor een set draadloze in-ears speciaal voor sporters: de Bose Sport Earbuds. Als frequente wielertoerist was ik dus heel benieuwd naar deze ontwikkeling. Ik testte deze sportoortjes tijdens het fietsen, wandelen en in de auto. Naast de geluidkwaliteit nam ik eveneens de gebruiksvriendelijkheid, de bediening en ‘draagwijze’ onder de loep.

Altijd en overal opgeladen

Bose Sport Earbuds reviewDe Sport Earbuds worden geleverd in een strak ontworpen oplaaddoosje. Vanaf het moment dat je het doosje opent, lichten de uds meteen op. Wat aangeeft dat ze klaar zijn voor gebruik. Zolang de batterij van de case vol is, kan je er vanuit gaan dat jouw oortjes altijd opgeladen zijn. Wat heel handig is aangezien ik vaak spontaan beslis om op mijn fiets te springen. Bovendien lichten de batterijniveaulampjes van het doosje ook op. Wanneer je de oortjes opbergt, zie je dus of de case een oplaadbeurt nodig heeft. Bose voorziet verschillende oortips, gaande van small tot large, en een USB-C-oplaadkabel (A naar C).

Connect, play & go!

De draadloze, bluetooth Bose Sport Earbuds connecteer je vlot met de Bose Music-app. In de app zijn tal van Bose-producten toegevoegd. Doe de oortjes in je oren, open de app, activeer je bluetooth-verbinding en kies voor de Bose Sport Earsbuds. De heldere boodschap ‘ready to connect’ weerklinkt in je oren. De melding ‘connected with…’, battery level 100%’ geeft aan dat de buds klaar te zijn voor 5 uur intensief gebruik. 

Bose Sport Earbuds reviewIs het essentieel om de Bose Music-app te installeren? Neen. Toch raad ik dit aan want de app maakt verschillende functionaliteiten en personalisaties van de capactieve touchbediening mogelijk. Zo kan je knopfuncties (tikken op het oortje) aanpassen naar jouw voorkeuren (afspelen, pauzeren, telefoon-opnemen, ‘volgende’, …).

Via de app activeer je eveneens Google Assistant waardoor je tijdens het sporten commando’s kan doorgeven. Zo kon ik zonder problemen telefoontjes doen of Google Maps activeren terwijl ik aan het sporten was: ‘Hey Google, bel naar…’.

Software-updates, batterijniveau controleren, bluetooth-verbindingbeheer, tips over het onderhoud en draagwijze… Het was allemaal beschikbaar via de Bose Music-app. Nieuwsgierig naar onze sfeervolle video wij hebben gemaakt van de Bose Sport Earbuds?

De techniciteit ondersteunt het geluid

De muzikale ervaring met deze Bose Sport Earbuds is wat je van Bose kan verwachten. Heel kwaliteitsvol geluid. Ondanks de kleine behuizing, bouwde Bose een Active EQ in de premium drivers waardoor de lage en hoge tonen automatisch versterkt worden en zichzelf balanceren. De drivers passen zich aan afhankelijk van de muziek die je afspeelt. Zo heb je een helder en zuiver geluid. Bij hoog volume merk ik geen oversturing van de drivers en blijft alles gebalanceerd. De microfoon in de oortjes beschikt over de microfoonarray-technologie. Hierdoor is enkel jouw stem te horen waarbij omgevingsgeluid tijdens bijvoorbeeld het bellen beperkt blijft.

Bose gebruikt bewust de term Sport Earbuds en ik begrijp de naamkeuze. De buds beschikken over de zogenaamde StayHear™ Max-tips. Deze tips van silicone zijn ontworpen om te sporten. Ze klikken als het ware in je oorschelp waardoor ze niet snel uitvallen en de druk verspreidt wordt over verschillende punten op je oor.

Zeker wanneer je een helm draagt op de fiets is deze drukverdeling belangrijk. De Sport Earbuds zijn regen- en zweetbestendig (IPX-4-garantie) waardoor een regenbui niet erg is. Bose mocht in 2021 een ‘Woman’s Health Fitness Award’ in ontvangst nemen voor het sportontwerp.

Altijd op zak

Door het kleine formaat heb ik de oortjes wel altijd op zak. Eens je de buds insteekt, merk je niet eens dat je ze in hebt. Zowel te voet, op de fiets en zelfs in de auto gebruik ik ze. De belfunctie maakt deze in-ears handig als handfree-set. Gezien ik naast muziek veel naar podcasts luister, was het interessant om te horen dat de oortjes zich zonder problemen aanpaste. 

Wanneer je de oortjes echt buiten gebruikt (zeker als fietser), moet ik wel opmerken dat het omgevingsgeluid toch nog te hard doorkomt. Zeker bij het joggen of fietsen kan de wind af en toe storen. Ik ben dan meer geneigd om de muziek luider te zetten. Wat niet goed is voor je oren. Dan ben je beter af met de Bose QuietComfort Earbuds die active noise-cancelling hebben. Echter zijn deze niet gemaakt om te sporten en de Sport Earbuds wel.

De echte eyecatcher van de Sport Earbuds blijft voor mij de draagwijze gecombineerd met het gebalanceerde geluid. De oortjes vallen echt nooit uit, de tips storen totaal niet en ondanks de lichte behuizing blijven ze mooi geluid geven. In de grote markt van sportheadsets blinkt Bose met deze Sport Earbuds uit.

Alles op een rijtje

De Bose Sport Earbuds haal je in huis voor 199 euro. Een degelijk headsetje om naar hartelust te bewegen. De oortjes projecteren degelijk geluid, zijn licht, draadloos, beschikken over capactieve touchbediening, de tips zijn speciaal ontworpen om te sporten en tot slot een goed werkende app. 

Bose Sport Earbuds

199 euro
9.1

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

9.5/10

Pros

  • Kwalitatief geluid
  • Sport tips vallen niet snel uit
  • Capactieve touchebediening die je kan personaliseren
  • Google Assistant-bediening

Cons

  • Omgevingsgeluid kan storen aangezien ze niet volledig afsluiten
Verkooppunten van het merk bose