Denon. Klinkende naam in hifi sinds jaar en dag. De eeuwige concurrent van Marantz ook, zeker op het niveau van de startende ‘het-mag-wat-meer-zijn proto-audiofiel’. Vooral in de jaren ’70 begon deze opmars in het betere werk. In 2002 volgde de samenvloeiing met Marantz in D&M Holding, wat in 2017 opging in Sound United LLC dat op zijn beurt werd opgenomen in de Masimo groep (in 2022), van oorsprong ‘grossier’ in de medische wereld. Ietwat vreemd, maar het is wat het is. De Denon PMA-900HNE is een versterker met ingebouwde netwerkspeler uit het ‘budget gamma’, op Denon niveau bekeken natuurlijk.

Technologie en installatie

De zwarte Denon die ik voor deze test kan reviewen is een traditionele, misschien zelfs wat tijdloos ouderwets aandoende component in standaard hifi grootte. En hiermee bedoel ik helemaal niks negatiefs. Integendeel. Een versterker koop je niet voor een paar jaar. Zo’n toestel gaat makkelijk 10 jaar mee of zelfs meer. En dan wil je niet na drie jaar spijt hebben van je aankoop omdat die er gedateerd begint uit te zien. Op technisch vlak staan de dingen niet stil. Het kan het vervelend zijn om na enkele jaren vast te stellen dat bepaalde aansluitingen missen.

De Denon PMA-900HNE is wat dat betreft tamelijk goed voorzien. Twee standaard analoge ‘paartjes’ wachten op een aansluiting, maar ook een heuse tape-loop en een phono ingang die zowel met MM- als met MC-elementen overweg kan, zijn aanwezig. Kostenefficiënt is het aan boord zijn van een DAC die alle digitale inputs tot 192 kHz/24 bit omzet. Drie optische en een coaxiale digitale ingangen zijn ruim voldoende. Een USB-A aansluiting is aanwezig. Alleen HDMI ontbreekt aan mijn ‘wensenlijstje’.

De belangrijkste moderne aansluiting is echter het netwerk. Streamingdiensten zullen de komende jaren onze muziekbeleving domineren. Denon heeft daarin voorzien via zowel een RJ45 bedrade netwerkaansluiting als wifi. Bluetooth en AirPlay 2 behoren tot de mogelijkheden. Een subwoofer uitgang vervolledigt het ‘plaatje’. Aan de voorzijde vind je de Denon look grote centrale volumeknop, input selectie schakelaar rechts. Gelukkig laat Denon ook de balansregeling, aparte bas en hoge tonen regelingen niet los. De source direct schakelaar laat je die overbruggen als je kamer toch perfect zou zijn. Een 6,35 mm hoofdtelefoonaansluiting is van de partij. Tevens is er nog een eerder klein OLED schermpje.

Interessant is dat de PMA-900HNE HEOS ondersteunt, de door Denon en Marantz ontwikkelde netwerk applicatie. HEOS opent de deur naar streamingdiensten zoals TIDAL, Spotify en TuneIn radiodiensten. Maar ook naar multiroom toepassingen en spraakbesturing toe. Volledige toestel bediening via de app is echter niet mogelijk, je gaat nog steeds de afstandsbediening of fysieke knoppen nodig hebben…

In de praktijk

De Denon ondersteunt twee paar luidsprekers, maar in de praktijk ga je die niet snel nodig hebben. De 50 Watt aan 8 Ohm en 85 Watt aan 4 Ohm zijn ruim voldoende om meestal wat kleinere en minder gevoelige speakers tot leven te brengen. De universele afstandsbediening die wordt meegeleverd ligt prettig in de hand, maar heeft een overdaad aan knoppen als je ze alleen voor deze versterker gebruikt. Bediening via de app op de smartphone is enkel bedoeld voor netwerkbronnen of Bluetooth/AirPlay 2. Het OLED display is eerder een gimmick. Nuttig om wat menu instellingen te laten zien en doen, maar niet echt geschikt als informatiebron tijdens algemeen gebruik.

Via de ‘optische out’ aansluiting is mijn televisie snel gekoppeld aan de Denon. Zelfs een Planar 3 MM-platenspeler van Rega en de T+A 1230 CD speler die ik voor de gelegenheid zowel analoog als optisch koppel met de PMA-900HNE. Netwerkgewijs is de HEOS app snel geïnstalleerd. Detectie van de bedraad aangekoppelde Denon verloopt vlekkeloos. Tip: bij componenten die toch op hun plaats blijven staan zoals versterkers, tv’s, spelconsoles en netwerkspelers is een bedrade koppeling eerlijk gezegd steeds bijna altijd een aanrader. Draadloos klinkt uitnodigend simpel en ‘clean’ maar leidt in veel te veel omstandigheden tot kwaliteitsverlies en verwarrende problemen qua connectie. 100 Mbit is prima.

Geluid dat rechtstreeks van de televisie komt, als het al aanwezig is, is doorgaans erbarmelijk slecht. Het aankoppelen van een versterker en externe speakers is echt wel een must. De Denon is hier zeker voor geschikt en heeft veel meer vermogen in huis dan de TV. Dat er geen HDMI-ARC aansluiting zit op de Denon vind ik wel jammer maar allesbehalve problematisch. Films en concerten krijgen onmiddellijk een bioscoop- of concertzaal aangemeten. De grote Bowers & Wilkins 804 D3 luidsprekers zijn dan ook bijna oneindig veel beter dan de onooglijk kleine ‘drivertjes’ in een televisie. De Denon stuurt de grote staande speakers probleemloos aan bij de volumes die ik hier thuis gebruik.

CD’s vanuit de al wat oudere T+A speler heb ik zowel analoog via de DAC van de T+A als optisch naar de DAC van de Denon gestuurd. Een eenvoudige input selectie laat dan de kwaliteiten van de DAC’s vergelijken. Het doet wat pijn om de al heel wat oudere, maar toendertijd toch wel dure, T+A deze strijd te horen verliezen. Maar de huidige generatie van DAC chips haalt toch echt meer details uit de muziek, zelfs al ondersteunt Red Book CD ‘slechts’ 44 kHz en 16 bit.

Bij MM phono liggen de zaken een beetje anders. De analoge klanken die vanuit de groeven in de plaat voorversterkt moeten worden, gedijen toch beter in mijn aparte phono-voorversterker dan in het PMA-900HNE ingebouwde circuit. Hier zijn het vooral de hogere regionen die een beetje terrein moeten prijsgeven en de Denon mist detail. Ergens was dat wel te verwachten vermits de Denon moeilijk kan concurreren met een phono-voorversterker gezien diens prijs van rond de 500 euro. Voor alle duidelijkheid: de phono trap in de Denon voldoet prima voor beginnende ‘phonofielen’.

Op naar streaming dan. De HEOS app is niet echt top-of-the-bill en vereist nogal wat acties voor je bent waar je wil zijn, maar kwalitatief heb ik er eigenlijk niets op aan te merken. De bediening is heel duidelijk en vanzelfsprekend. TuneIn biedt duizenden internetradiozenders aan. Al onze lokale, Belgisch bekende VRT’s, JOE’s en andere MNM’s zitten daarbij. Party’s in exotische stijl kunnen zo probleemloos opgeluisterd worden in mariachi- of sirtaki stijl, aan u de schier onbeperkte keuze. Betalende streamingdiensten zoals TIDAL of Spotify brengen dan weer een gigantische catalogi aan kwalitatieve muziek binnen handbereik. En vermits de Denon PMA-900HNE ondersteuning biedt voor HD muziek tot 192 kHz, is de beste kwaliteit verzekerd. MQA wordt niet ondersteund, niet erg, net zoals, vreemd genoeg, Qobuz.

Conclusie

Wat de Denon PMA-900HNE mist aan high-end aspiraties compenseert hij met nuttige features. Het aangeboden ‘wattage’ is ruimschoots voldoende om zelfs wat moeilijkere speakers met een klein rendement te laten opleven. Het scala aan netwerkfuncties is quasi volledig met alle bekende namen uit de streaming wereld die HEOS ondersteunen. Daarbovenop is de functie als moderne DAC om digitale bronnen zoals TV’s en oudere CD spelers op te waarderen. En zelfs MM- en MC-phono elementen worden ondersteund, al is de phono trap niet van hetzelfde hoge niveau als de DAC. Weinig reden om niet ‘in zee te gaan’ met deze heel multifunctionele speler. Meer moet dat niet zijn.

Denon PMA-900HNE

999 euro
8.3

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

9.0/10

BOUWKWALITEIT

7.5/10

PRIJS/KWALITEIT

9.0/10

DESIGN

8.0/10

Pros

  • Bijna alles-in-één voor een aangename prijs
  • HEOS-integratie
  • Tijdloos design

Cons

  • Beperkte phonotrap
  • Geen kamercorrectie, maar gelukkig wel regelknoppen
Verkooppunten van het merk denon