JBL, een merk dat bij velen meteen een belletje doet rinkelen. En dat is niet zomaar. Het Amerikaanse bedrijf is actief in heel wat verschillende segmenten en heeft een breed productaanbod. Dat gaat van in-ears en draadloze oordopjes tot speakers en soundbars. Het is onmiskenbaar dat JBL enorm populair is. Niet alleen bij jongeren, maar ook bij de iets oudere generatie. Dit zie je heel duidelijk wanneer je je begeeft op plaatsen waar veel (jonge) mensen samenkomen. De producten van JBL zijn aanwezig in het straatbeeld. Zowel in de stad als op het openbaar vervoer, festivals, …

Maar JBL’s populariteit reikt veel verder dan alleen de jongere doelgroep, en dat is te danken aan het brede productaanbod van het merk. JBL heeft namelijk ook een uitgebreide collectie van soundbars. Het vlaggenschip model binnen de Bar-Series was tot voor kort de Bar 1000, die volgens het merk garant staat voor hoogwaardige kwaliteit en prestaties. Maar sinds kort heeft de Bar 1300 de nummer 1-positie overgenomen. En dat is niet zonder reden want de Bar 1300 gaat nog een stapje verder. Maar laten we niet vergeten dat de Bar 1000 nog altijd een krachtige soundbar is, die zeker de moeite waard is om te testen. In deze review gaan we dan ook dieper in op de Bar 1000. We zullen ontdekken wat deze telg zo speciaal maakt.

Geen Sonos, maar wel JBL!

Als iemand, die al jarenlang een fan is van Sonos soundbars, was ik erg benieuwd of de JBL Bar 1000 me zou kunnen overtuigen. Ik had al gehoord dat JBL soundbars zeer populair zijn en dat zeer veel mensen er erg tevreden over waren dus ik wilde het zelf ervaren.

JBL Bar 1000

Deze soundbar wordt geleverd met een subwoofer, wat meteen mijn interesse wekte. Waarom zou een belangstellende best kunnen kiezen voor de Bar 1000, welke welke capaciteiten heeft dit exemplaar en zou deze subwoofer de moeite waard zijn? Hoewel het verleidelijk is om deze JBL soundbar te vergelijken met die van Sonos, zal ik dat hier niet doen. Ik wil namelijk de JBL Bar 1000 soundbar op zichzelf beoordelen en kijken of dit apparaat in staat is om mij te bekoren.

Wat maakt deze soundbar zo speciaal?

Deze soundbar van JBL heeft heel wat te bieden volgens de specificaties. Wat mij persoonlijk het meest triggerde, waren de afneembare speakers aan de zijkanten. Deze werken draadloos. Hierdoor kan je ze overal plaatsen. Waar je maar wil. Daarnaast beschikt de soundbar over maar liefst 7.1.4 kanalen en 4 up-firing drivers. Dit zorgt ervoor dat je helemaal kan opgaan in de sfeer van Dolby Atmos en DTS:X. Het vermogen van 880 Watt is een mooi getal, maar zegt natuurlijk niet alles over de prestaties en de beleving. Wil je meer weten over de prestaties? Dan raad ik je aan om verder te lezen.

Deze soundbar biedt meer dan alleen Dolby Atmos- en DTS:X-geluid. Zo beschikt het ook over eigen ontwikkelde Multibeam-technologie van JBL, wat resulteert in een next level luisterervaring. Verder krijg je bij deze soundbar een passende subwoofer, wat zeer handig is. Zo hoef je geen extra accessoires aan te schaffen om je ervaring compleet te maken – zeker in de lagere regionen qua ‘sound’.

Het 3D surround geluid zorgt bovendien voor een echte bioscoopervaring, zonder onhandige draden (buiten de stroomaansluiting natuurlijk). Al deze functies zorgen ervoor dat de Bar 1000 van JBL een interessante optie kan zijn voor mij.

Uitpakken maar

Laten we de soundbar en subwoofer eens uitpakken en nader bekijken om te ontdekken wat deze modellen zo bijzonder maken. Het eerste wat opvalt, is het stevige gewicht van dit pakket. Het is wel belangrijk om goed te kijken op welke manier je het uitpakt, aangezien de verpakking ingenieus in elkaar zit.

De stijlvolle afwerking van de soundbar is zeker het vermelden waard. De afgeronde hoeken en subtiele kleur zorgen voor een premium gevoel, wat ook wel terug te zien is in de prijs. Een prijs die overigens de moeite waard is om op te zoeken.

Bij het uitpakken viel op dat het systeem er echt uitzag als een totaalpakket. Alles past bij elkaar en zorgt voor een visueel aantrekkelijk geheel. De meegeleverde remote zorgt ervoor dat je de basis instellingen kan bedienen. De afstandsbediening voelt een beetje licht aan. Deze heeft een strak ontwerp dat goed past bij de kleur van de set. Hiermee wordt het volume regelen echt leuk.

Wat ook opvallend is, is dat er geen ‘kabelbende’ te vinden is. Zoals eerder vermeld, is het systeem draadloos en hoef je alleen maar de stroom aan te sluiten (enkel voor de soundbar en subwoofer, niet met de afneeme achter speakers). Met deze draadloze rear speakers kan je zeker het vrouwelijk gezelschap in huis tevreden stellen. Want zeg nu zelf, wie wil er nou niet zo min mogelijk kabels in huis?

Instellen

Het instellen van deze soundbar ging vrij vlot (sneller dan het uitpakken, alleszins). Het ging snel en gemakkelijk. Er waren geen problemen of complicaties bij het aansluiten van zowel de stroomvoorziening als de HDMI-kabel tussen de tv en de soundbar. Dit zorgt voor een zorgeloze en naadloze verbinding tussen de apparaten. De bijhorende JBL One-app is een handig hulpmiddel in dit proces. Het is waarschijnlijk ook de enige manier om gebruik te maken van alle functionaliteiten die de JBL Bar 1000 te bieden heeft. Echter, als je alleen woont en niet zo handig bent met het gebruik van apps, kan het instellen van de JBL One-app misschien een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen: het is helemaal oké om hulp te vragen. Misschien is er een vriend of familielid die je kan helpen om de app goed in te stellen, zodat je optimaal kunt genieten van de features die de Bar 1000 rijk is.

Een kleine waarschuwing voor degenen die een JBL-product in hun bezit hebben en de bijbehorende app willen installeren: zorg ervoor dat je de juiste app kiest. Er zijn namelijk diverse JBL-apps beschikbaar voor verschillende productgroepen. Een tip voor JBL zou misschien zijn om alles misschien te centraliseren in één app die alle JBL-producten kan ondersteunen. Hierdoor kunnen audioliefhebbers gemakkelijker en efficiënter hun appraten beheren en bedienen.

Maar terug naar het instellen: de soundbar werd snel herkend in de app. Dit alles verliep vlotjes. Op een gegeven moment moesten we de ruimte nog even kalibreren met behulp van de afneembare speakers. Zo wordt het geluid afgestemd op de ruimte. Dat creëert een betere luisterervaring voor de consument. Goede punten scoren ze hiermee!

Watch, listen and learn

De JBL Bar 1000 soundbar heb ik aanvankelijk gebruikt om tv te kijken. In werkelijkheid kijk ik ook zo’n 50 procent naar televisie. Toevallig was er een goede actiefilm op met veel geluidseffecten zoals vliegende helikopters, ontploffende bommen en granaten die werden gegooid. Ik was meteen ondergedompeld. Het geluid klonk al aardig goed. Echter, toen er vooral veel dialoog te horen waren, kwamen de hogere tonen net iets minder goed door. Ik besloot de afneembare speakers te plaatsen, naast de zetel. Dit resulteerde in een beter geluid. Door het verhogen van de intensiteit van de afneembare speakers, via de afstandsbediening, was er een opmerkelijk hoorbaar verschil. Het feit dat de intensiteit via de afstandsbediening instelbaar was, zie ik als een pluspunt.

Aanpasbaarheid in een ruimtelijke omgeving

Flexibiliteit is belangrijk in een ruimtelijke omgeving. Als je nog niet helemaal tevreden bent met de geluidskwaliteit, kan je altijd nog wat tweaken in de instellingen. Na wat experimenteren met de instellingen merkte ik op dat de film die ik aan het kijken was nog aangenamer werd om naar te luisteren (en ook te kijken).

Echter viel het me op dat de afneembare speakers erg flexibel zijn. Het is heel leuk dat deze eender waar geplaatst kunnen worden. Voor de meerwaardezoeker die echt tot in de perfectie wil gaan, kan de Bar 1000 misschien wel soelaas bieden. Maar gezien het prijspunt van deze soundbar had ik eigenlijk wel meer instellingen verwacht. Bijvoorbeeld het kunnen opslaan van presets, zodat ik niet telkens opnieuw mijn instellingen hoef aan te passen.

Die andere 50 procent?

De eerst 25 procent heb ik ingezet op YouTube. Daar ben ik tot dezelfde conclusie gekomen als bij televisie. De opgenomen content blijkt niet helemaal representatief te zijn voor een goede beoordeling. Dus leek het mij de moeite waard om de andere 25 procent in te zetten op muziek en film.

Omdat ik het meest nieuwsgierig was naar de prestaties op vlak van film, ben ik daarmee begonnen. Ik organiseerde een gezellige filmmarathon met mijn vrienden. We probeerden allerlei genres uit, van actie tot komedie en zelfs een liefdesverhaal. En wat blijkt? De Bar 1000 weet zijn mannetje te staan!

JBL Bar

Om over de beste geluidskwaliteit te beschikken bij elke film, heb ik tussen de films door gespeeld met de instellingen van de equalizer. Bovendien testte ik de soundbar zowel met als zonder de afneembare speakers. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van de afneembare speakers. Vooral als ze naast de zetel staan. Dit geeft dat tikkeltje extra.

Moraal van het verhaal: de plaatsing van de geluiden waren meestal erg goed. Voornamelijk bij de lage en middentonen. De hoge tonen waren net iets minder, naar mijn bescheiden mening. Ik heb ook opgemerkt dat de bijdrage van de achterspeakers niet altijd hetzelfde was bij alle content. Ik vraag me af of dit meer te maken had met de opgenomen content dan met het systeem… Alleszins, over het algemeen was ik heel tevreden over de filmprestaties van de Bar 1000.

Laten we eens kijken naar de prestaties van de Bar 1000 bij het afspelen van muziek. De ‘middle name’ van de Bar 1000 is volgens mij ‘luid’. Het is duidelijk dat de Bar 1000 er ook bij muziek in slaagt om een krachtige en dynamische luisterervaring te bieden. Net zoals bij films. Het volume is erg gemakkelijk op te drijven naar een hoog niveau. De soundbar kon er aardig goed mee overweg.

En wat betreft connectiviteit? Het systeem is compatibel met Chromecast, AirPlay 2 en Bluetooth. Dat is allemaal heel leuk, maar vaak heb je daar wel een telefoon voor nodig. Hier komt de spraakassistentie om de hoek kijken. Dit is een handig alternatief om de Bar 1000 te bedienen. Dit is vooral gemakkelijk wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent en je handen vol hebt, maar toch de muziek wilt veranderen. Bovendien werkt de spraakassistentie feilloos in onze omgeving. Het is een leuke extra feature die de Bar 1000 nog veelzijdiger maakt.

Toch nog niet volledig overtuigd?

Ter referentie: ik ben ook nog een beetje op mijn honger blijven zitten. Daarom hebben we een aantal Dolby-demo’s bekeken. Hieruit bleek dat de Bar 1000 er nog beter uitkomt dan wat we eerder hebben gehoord (en gezien). Dit impliceert dat we misschien niet de meest optimale content hebben bekeken om de Bar 1000 echt te laten ‘shinen’. Ook wil ik graag vermelden dat de afneembare speakers, bij het bekijken van de Dolby-demo’s, actiever waren en een prominente rol speelden. Bovendien levert de draadloze subwoofer absoluut zijn bijdrage aan een totaalervaring.

Conclusie

In essentie, de JBL Bar 1000 is een echte game-changer in zijn categorie. Hoewel het design op het eerste zicht niet bijzonder opvalt, kunnen we zeggen dat er zo 12 in een dozijn zijn. Maar onder de ‘motorkap’ gaat er toch heel wat schuil. Komende van een Sonos-systeem, valt het mij op dat JBL andere focuspunten heeft. Het was heel interessant om dat te ontdekken. Al met al is de JBL Bar 1000 een indrukwekkende geluidsoplossing die de ‘Bar’ hoog legt.

Als je op zoek bent naar een flinke upgrade voor tv-geluid, die afgestemd is op de grootte van je kamer, dan is de JBL Bar 1000 zeker het overwegen waard. Houd er wel rekening mee dat dit een investering is en dat je flink wat geld in één keer moet uitgeven. Zorg dat je goed geïnformeerd bent bij de dealer en dat je enige handigheid hebt om de apparaten via je mobiele apparaat te bedienen.

Als je budget het toelaat, is de JBL Bar 1000 zeker interessant. Een stapje hoger is de Bar 1300 die nog meer mogelijkheden biedt. Deze ‘grotere broer’ heeft iets meer vermogen en beschikt over meer kanalen. Als je toch wat wilt besparen, is er altijd de mogelijkheid om te downgraden naar één van de kleinere broertjes in de JBL Bar-serie. Zoals er zijn: de JBL Bar 300, JBL Bar 500 en JBL Bar 800. Het is echter belangrijk om op te merken dat de afneembare speakers niet altijd beschikbaar zijn in de kleinere modellen. Het is dus aan te raden om goed te overwegen welke functies belangrijk zijn en welk budget beschikbaar is, voordat je een keuze maakt.

JBL Bar 1000

8.7

Prestaties

8.0/10

Prijs

9.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

9.0/10

Functionaliteit

7.5/10

Pros

  • Afneembare speakers zijn een echte game changer
  • Alles werkt draadloos: geen kabelbende
  • Prima geluidskwaliteit
  • Premium design

Cons

  • Aanpassingsmogelijkhen in JBL One-app zijn beperkt
Verkooppunten van het merk jbl