KEF, het gerenommeerde Britse audiomerk dat al jaren aan de top van de markt staat. Niet voor niks want KEF is een merk dat een hele evolutie heeft meegemaakt naar moderne technologie. Ze zijn blijven innoveren en blijven hun technologie en know-how verder inzetten voor de creatie van moderne luidsprekers. Dit was zowel vroeger het geval als nu: kwalitatieve luidsprekers met een fenomenaal geluid en uniek design. Ikzelf ben altijd een grote fan geweest van de leuke, sfeervolle KEF belevingsproducten. Zo speelde ik in de jaren 90 al veel met de KEF Model 104, ook toen was het design (met zijn ovale passieve bass ‘radiator’) en de zeer correcte muzikale klank al uniek.

What’s in the KEF LS50 Wireless II box?

KEF LS50 Wireless II review

Vanaf het moment dat je de doos opent en de luidsprekers ziet, valt je meteen iets op: een ‘sobere’ set speakers die heel uitsproken qua design zijn. Eigenlijk een ‘duiveltje’ in een doosje want op het eerste zicht zou je niet verwachten dat de KEF LS50 Wireless II zoveel mogelijkheden heeft.

Het is een paar draadloze luidsprekers, zo heb ik deze dan ook voornamelijk getest. Streamen via Airplay 2 en Chromecast gaat zonder problemen. Muziek kan je gemakkelijk afspelen van apps zoals onder andere Spotify, Apple Music, Tidal, Qobuz, Deezer, … Hierbij worden de speakers gemakkelijk herkend en gaat het streamen heel vlot. Een extra leuke handigheid is de mogelijkheid om te verbinden met Roon Ready. Dit biedt als groot voordeel dat je meerdere LS50 Wireless luidspreker-sets kan gebruiken in één huis opstelling. Hierbij kan als het ware muziek met meerdere systemen gedeeld worden.

Het ‘wireless’ gegeven van deze speaker wordt nog ‘echter’ gemaakt door de bijkomende app: KEF Connect. Via deze app kunnen de audiofiele KEF luidsprekers gemakkelijk verbonden worden via bluetooth of WiFi. De installatie gaat vlot en de geluidsinstellingen kunnen zonder al te veel moeite worden aangepast. Daardoor kon ik me dus volledig uitleven met de equalizer-functionaliteit.

In de KEF LS50 Wireless II zit een ingebouwde versterker die maar liefst 760 Watt levert en een maximale piek van 108 dB kan weergeven. De hele kamer werd dus gevuld met het uitstekende geluid van deze luidsprekers. Streamen is als bron mogelijk van 96kHz/24bit (Optisch), 192kHz/24bit (Coax) tot zelfs 384kHz/24bit via het netwerk. Dat is een heel stuk meer dan de vorige versie van de luidsprekers, beter gekend als de KEF LS50 Wireless. Deze kon op muzikaal vlak ‘maar’ maximaal streamen tot 192 kHz bij 24 bit. Hou er wel rekening mee dat alle signalen ge-resampled worden tot 96kHz/24bit PCM (wireless) en tot 192kHz/24bit PCM (bedraad).

KEF LS50 Wireless II review

Wanneer je niet meer draadloos zou willen streamen, bieden de vele aansluitingen een oplossing om jouw geliefkoosde muziek te laten weerklinken. Mogelijkheden troef! Zo kan ik de luidsprekers aansluiten op mijn televisie, platenspeler of gaming console en geniet ik nog steeds van hetzelfde geluid dat de KEF LS50 Wireless II speakers te bieden hebben. Daarnaast zijn er aansluitingen voor je netwerk (RJ45 ethernet), een optische TOSLINK kabel, digitaal coaxiaal of een analoge bron mogelijk.

De drivers of luidsprekers van de KEF LS50 Wireless II speakers zijn voorzien van het unieke UNI-Q MAT systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat je kan luisteren naar een geluidsbeeld dat 40 % correcter is: reken op veel minder harmonische vervorming in vergelijking met de vorige generatie KEF luidsprekers. In combinatie met de baspoort aan de achterkant van elke ‘box’ levert deze ‘kleine’ speaker maar liefst een frequentiebereik van 40Hz – tot 47kHz! Elke actieve luidspreker heeft een opgesplitste versterker waarbij de lage tonen door een klasse D (veel power) en de hoge tonen door een klasse AB (veel finesse) versterker worden ingezet.

Aan kleuren is er zeker en vast geen gebrek. Deze set van luidsprekers is te verkrijgen in het zwart-brons, donkergrijs-rood, wit-brons en rood-grijs. Wij mochten de KEF LS50 Wireless II op de ‘muzikale rooster’ leggen in een prachtige wit-brons afwerking. Benieuwd naar het design en de mogelijkheden? Je ontdekt er nog meer over in deze leuke video die wij maakten van de KEF LS50 Wireless II.

Aan de slag met de mogelijkheden

Ik ondervond meteen dat de KEF LS50 Wireless II speakers eenvoudig waren om aan te sluiten en te bedienen. In totaal zijn er 3 bedieningsmogelijkheden: een kwalitatieve afstandsbediening, touch bedieningsmogelijkheden aan de bovenkant (van de primary speaker) en last but not least nog de KEF Connect app.

Ikzelf ben voornamelijk bezig geweest met de app omdat dit vrij eenvoudig werkt. Enerzijds kan je verbinding maken met bluetooth of wifi, anderzijds kan je gebruik maken van de rechtstreeks geïntegreerde streamingdiensten waaronder bijvoorbeeld Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer, … Dit brengt wel duidelijk een verschil met zich mee want de luidsprekers streamen als het ware de muziek. Daardoor spelen ze je favoriete nummers uit ‘zichzelf’ af. De Qobuz app was mijn persoonlijke favoriet want deze zorgde voor maximaal genot, muziek in hoge resolutie gegarandeerd. Je telefoon wordt dus gebruikt als bron waardoor er een hogere kwaliteit gegenereerd wordt.

Je kan de KEF LS50 Wireless II ook aansluiten met een LAN kabel op het netwerk om bijvoorbeeld muziek af te spelen via een NAS. Los van het feit dat een draadloze verbinding een geweldige audiokwaliteit levert, biedt deze manier je de beste optie. Mijn NAS, die ik het meest heb gebruikt, werd onmiddellijk herkent door de UMP. Vervolgens was ik in de mogelijkheid om muzieknummers in een geweldig hoge resolutie af te spelen, tot zelfs DSD toe.

Daarnaast heb ik beide speakers eens met een LAN-kabel verbonden. Hierbij was de kwaliteit net iets beter dan de ‘snellere’ (lees: draadloze) verbinding. Toch blijft draadloos mede top. Dat was natuurlijk wel te verwachten als je kijkt naar het prijskaartje van afgerond 2.500 euro. Toch ben ik er zeer vast van overtuigd dat je dieper in je portefeuille zal moeten tasten om een gelijkaardig bedraad systeem in huis te halen.

De KEF LS50 Wireless II staat niet alleen garant voor ‘digitaal muziekgenot’ want verder is dit model nog voorzien van een auxiliary jack. Je kan hiermee bijvoorbeeld een analoge bron via een 3,5 mm jack aansluiten.

KEF LS50 Wireless II reviewDan is er als laatste de handige app met uitgebreide mogelijkheden. Allereerst kan je de geluidskwaliteit instellen: van ‘Normal’ tot ‘Hi-Fi’. De Hi-Fi-mode klinkt subliem. Verder kan je de positionering van de speakers in je ruimte aangeven. Als je ze op een bureau zet bijvoorbeeld, kunnen ze ingesteld worden op ‘desk-mode’. Staan ze tegen een muur? Dan kan je ze instellen op ‘wall-mode’. Natuurlijk is er verder nog de equalizer waar hoge en lage tonen aangepast kunnen worden, volledig op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Ik heb de KEF LS50 Wireless II speakers met veel enthousiasme onthaald, ze stelden niet teleur op muzikaal vlak, integendeel. Het was een plezier om naar te luisteren.

The moment of truth: de luistertest

Toen ik de luidsprekers mocht reviewen, waren ze gloednieuw: fresh out of the box. Normaal gezien heeft een speaker altijd wel wat inspeeltijd nodig maar de KEF LS50 Wireless II luidsprekers gaven al heel snel een mooie geluidsweergave. Dag na dag klonken ze mooier en mooier.

Voor het geluid optimaal te testen ben ik aan de slag gegaan met mijn lievelingsmuziek via de Qobuz-app en de muziek op mijn NAS. Dit waren dan voornamelijk elektronische muzieknummers, gaande van Jon Hopkins tot de schitterende soundtrack van de openingsscène in Bladerunner 2049. Natuurlijk moest de positionering van de KEF LS50 Wireless II ook getest worden en dat verliep uitstekend met klassieke muziek en jazz. Je hoorde gewoon waar de muzikanten stonden (op het moment van opname) en je kon het echte live gevoel mee maken. Daarnaast zorgde de enorme correctheid van de speakers ervoor dat het geluidsbeeld dat werd neergezet veel groter en gedetailleerder was. Ongeacht de kleine vormgeving van de speakers. Eerlijk gezegd was ik heel erg onder de indruk van de detaillering en correctheid van de geluidsweergave. Nog steeds trouwens!

Zowel bij elektronische muziek als bij filmmuziek is het noodzakelijk dat lage tonen goed worden neergezet. Deze worden dan ook binnen de range van de KEF LS50 Wireless II subliem weergeven. Ik ben er zelfs sterk van overtuigd dat als je er nog subwoofers op aansluit, je al heel snel komt tot een een geweldig high-end geluidsysteem.

Wel raad ik aan om met de betere voedingskabels aan de slag te gaan en degelijke stands te gebruiken zodat de speakers optimaal gepositioneerd kunnen worden voor een schitterende geluidsweergave. In een ‘muzikale notendop’ ben ik dus heel tevreden over de KEF LS50 Wireless II luidsprekers. Ze spelen op een heel hoog niveau en zijn hun geld meer dan waard.

In huis halen of niet?

De KEF LS50 Wireless II ziet er gewoonweg knap uit, echt ‘vet’ zelfs! Mijn vrouw en kinderen vinden ze gewoonweg af. Veel mensen zullen de wenkbrauwen fronsen als ze het prijskaartje zien van 2.500 euro. Maar als je ze beluistert, nagaat welke technologieën in de behuizing zitten en dat dan eens vergelijkt met andere systemen? Dan zijn ze eerder ‘goedkoop’.

Zoals eerder vermeld zal je veel dieper in je portemonnee moeten graaien om hetzelfde systeem te verkrijgen als je alles apart zou aanschaffen. Dat allemaal gecombineerd met de functionaliteiten, technologie en het mooie uiterlijk zorgen ervoor dat de KEF LS50 Wireless II speakers een ‘plaatje’ zijn. Niet alleen om naar te kijken maar ook om naar te luisteren. Je haalt sowieso een fantastische set luidsprekers in huis. Je betaalt er een stevige prijs voor maar in ruil krijg je heel wat in de plaats waardoor de KEF LS50 Wireless II speakers een echte aanwinst zijn.

Wil je graag zelf ontdekken waar de KEF LS50 Wireless II luidsprekers toe in staat zijn? Breng dan zeker eens een bezoekje aan een gespecialiseerde winkel om zelf te weten te komen of deze set een mooi plaatsje in jouw (luister)ruimte verdient.

KEF LS50 Wireless II

2.499,- euro
8.7

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Zeer vlotte streamingmogelijkheden via de KEF Connect App
  • Alles-in-één concept
  • Afspelen tot zelfs DSD resolutie
  • Veel power in een 'klein' doosje
  • Opvallend design met vele verschillende kleuren

Cons

  • Design wordt niet door iedereen gesmaakt
  • UTP kabel tussen de 2 speakers voor de hoogste kwaliteit
Verkooppunten van het merk kef