In 2010 bracht LG haar eerste OLED-tv op de markt. Twee jaar later volgde ‘s werelds eerste 55 inch OLED-model en nog enkele jaren later leek LG de strijd om deze nieuwe technologie gewonnen te hebben: Samsung trok zich terug uit de OLED-markt terwijl Sony, Panasonic, Toshiba, Philips en Loewe hun OLED-panelen door LG lieten produceren. LG bleef jaarlijks nieuwe evoluties van hun OLED-technologie ontwikkelen en ondertussen kennen we de OLED C-lijn als de benchmark voor een premium tv-toestel met indrukwekkende beeldkwaliteit. Sinds de introductie van de C2-generatie in 2022 is er voor het eerst ook een 42 inch model beschikbaar. Te klein als televisie? Te groot als computerscherm? Of stiekem de ideale combinatie?

Design

Het design van de LG OLED evo C2 is simplistisch en elegant. Net zoals andere OLED tv’s heeft de C2 dunne schermranden. Het 42 inch model rust op twee voetjes aan de uiteinden met minder ‘diepte’ dan de centrale voet die de grote modellen kenmerkt. Daardoor kan de 42 inch dichter tegen de muur geplaatst worden, en neemt de televisie minder plaats in op, bijvoorbeeld, je bureau. Het zijprofiel van de LG C2 42 inch meet 41 millimeter dik over bijna het volledige oppervlak en mist daardoor de typische flinterdunne OLED-look.

LG OLED evo C2 review 4K televisie

Beeldkwaliteit

LG OLED evo C2 review 4K televisieOok de 42 inch variant van de LG C2 komt met het evo achtervoegsel. Dit duidt op een nieuwer paneel met verhoogde helderheid ten opzichte van de C1. In praktijk geldt dit voor de 55 inch en grotere varianten, maar de 42 inch variant kan niet dezelfde piekhelderheid bereiken. Dit komt omdat de individuele pixels dichter op elkaar zijn gepakt en niet zo hard aangestuurd kunnen worden. Het resultaat is nog steeds een indrukwekkend beeld met een overvloed aan rijke kleuren en contrast. De standaard afstelling van het scherm is zeer goed. Of je nu voor de standaard, levendig of cinema modus gaat, ze zijn allemaal voldoende natuurgetrouw.

LG’s beeldprocessor, de Alpha 9 Gen 5, voegt dit jaar Dolby Vision IQ toe. Hiermee wordt Dolby Vision content aangepast aan de verlichting van de omgeving van de tv. Bij donkere scènes in een lichte omgeving wordt zo meer detail uit getoond bijvoorbeeld.

Geluidskwaliteit

De LG OLED evo C2 is voorzien van verrassend goede ingebouwde luidsprekers. Met 20 Watt hebben ze voldoende vermogen en punch om dagelijks tv te kijken. Ook zijn ze voldoende helder en aangenaam om naar te luisteren. Ze blijven echter naar onder gericht waardoor je een minder helder geluid krijgt dan bijvoorbeeld een frontaal geplaatste soundbar. Via bluetooth kan je zo’n soundbar verbinden en via de interface kan je eenvoudig schakelen naar een ander bluetooth apparaat, zoals een hoofdtelefoon.

Interface & features

LG OLED evo C2 review 4K televisieEén van de sterke punten van de LG C2 42 OLED tv is zijn gebruiksvriendelijke interface. De interface van de tv is eenvoudig en het menu-systeem duidelijk. Gemakkelijk voor iedereen, ook voor technisch minder onderlegde kopers die mogelijks aan dit formaat een voldoende grote televisie hebben. Een andere geweldige feature van de LG C2 42 OLED tv: de smart tv-mogelijkheden. Met het webOS besturingssysteem van LG kan je streaming apps zoals Streams, VTM GO, Telenet TV, Netflix, Amazon Prime Video en YouTube direct vanaf de televisie openen. Een Chromecast of Android besturingssysteem zoals Sony dat doet, is nog steeds handiger, maar het aanbod van apps op webOS is voldoende.

Verschillende HDR formaten worden ondersteund zoals HLG, HDR, HDR10 Pro en Dolby Vision. Een melding rechts bovenaan het scherm duidt aan wanneer deze content wordt herkent. Ook gamers zullen blij zijn met de vier HDMI 2.1 poorten, G-Sync, FreeSync Premium, VRR, 120 Hz en een responstijd van 0,1 ms.

Monitor gebruik

Een 4K-resolutie op een scherm van 42 inch resulteert in 105 ppi (pixels per inch), wat dicht aanleunt bij de 109 ppi van een 1440p 27 inch monitor. Dit wil zeggen dat elementen zoals tekst en werkbalken quasi dezelfde grootte hebben op beide schermen. Handig wanneer je al zo’n populaire 1440p 27 inch monitor hebt en samen met deze C2 wil gebruiken. 109 ppi is trouwens voor de meeste productiviteitstoepassingen de ideale mix tussen scherpte en leesbaarheid. Let wel op dat de tv geen matte coating heeft, zoals de meeste monitors dat wel hebben. In een kamer met ramen kan dat voor ongewenste reflecties zorgen.

Conclusie

De LG OLED C2 42 inch is de beste 42 inch tv die je momenteel kan kopen. Het OLED-paneel geeft een geweldig contrast met rijke kleuren weer. De vijfde generatie van LG’s Alpha 9 beeldverwerking voegt Dolby Vision IQ toen naast de uitstekende upscale mogelijkheden. De vlotte bediening van webOS22, alsook de verschillende gaming features, maken van de C2 een echte allrounder die haast geen enkele steek laat vallen.

LG OLED evo C2

8.3

PRESTATIES

9.0/10

FUNCTIONALITEIT

8.5/10

BOUWKWALITEIT

8.0/10

PRIJS/KWALITEIT

9.0/10

DESIGN

7.0/10

Pros

  • Natuurgetrouw beeld
  • Uniek OLED-formaat
  • Vlotte interface
  • Ideale gaming specificaties

Cons

  • Te klein als tv voor de meeste ruimtes
  • Duur als monitor
  • Geluid kan beter
Verkooppunten van het merk lg