Een robijn is een rode edelsteen, iets wat je aan een geliefde schenkt. De Marantz KI Ruby series is dan ook een liefdesverklaring van Ken Ishiwata aan het merk waarmee hij al 40 jaar samenleeft.

Het is niet iedereen gegeven om vier decennia lang je stempel te drukken op een onderneming. Ken Ishiwata, Brand Ambassador van Marantz, heeft het nochtans klaargespeeld. Samen met zijn team van gepassioneerde ingenieurs is hij voortdurend op zoek naar mogelijkheden om producten van Marantz met een hoog potentieel op een nog hoger niveau te tillen.

KI Signature
Deze toestellen krijgen het ‘KI-signature’ mee, wat uiteraard staat voor de initialen van de meester. Verder perfectioneren en subtiel combineren van zorgvuldig geselecteerde componenten en voortdurend testen en blijven luisteren, dat zijn de ingrediënten van de muzikale saus die KI over de high-potentials van Marantz giet. Voor het 40-jarige jubileum voegt KI er nog zijn lasergegraveerde handtekening en een fraai ingewerkte robijn aan toe.

Marantz PM-KI Ruby

PM-KI Ruby Power Amp
De PM-KI Ruby Power Amp is een bakbeest van een versterker. Robuust gebouwd op een verkoperd dubbellaags chassis en een behuizing met een 5 mm dik aluminium bovendeksel, zonder overbodige franjes. Tegelijk getuigt deze versterker van een strak design met verfijnde details. De blauwe ledstrips, het ronde display, de grote bronkeuzeschakelaar, de volumeknop en de prominent centraal geplaatste aan/uitschakelaar op het massief aluminium front, geven hem een klassevolle uitstraling.

Gemaakt om te presteren
Onder de motorkap van de PM-KI die duidelijk gericht is op prestaties, vinden we aparte voedingen voor de volledig gescheiden voor- en eindversterkergedeelten. Net zoals dat bij de PM-10, het vlaggenschip van Marantz het geval is. De hi-res voorversterker met HDAM-technologie wordt gevoed door een fris uit de kluiten gewassen ringkerntransformator. De PM-KI heeft ook een hoofdtelefoonversterker, een phonotrap voor MC en MM en een lineair volumesysteem aan boord. Met 2 x 100 watt bij 8 Ohm en 2 x 200 watt bij 4 Ohm is hij geschikt voor het zware werk. De PM-KI is uitgerust met vernikkelde ingangen en zware, koperen luidsprekeraansluitingen.

Marantz PM-KI Ruby

SA-KI Super Audio cd-speler
Marantz heeft in het verleden al met meerdere cd-spelers geschiedenis geschreven. Nu is er de SA-KI die moet uitgroeien tot een nieuwe klassieker. Net zoals de PM-KI is de SA-KI robuust gebouwd. Het in eigen huis ontworpen SACD/CD-mechanisme doet zijn werk fluisterstil. Het rechthoekige display sluit mooi aan op de cd-lade en bevat minuscule bedieningstoetsjes. Geheel in lijn met de PM-KI vinden we ook hier de typische blauwe ledstrips, de centraal geplaatste aan/uitschakelaar en een ingang voor hoofdtelefoon terug, maar dan wel met een aparte volumeregeling.

Audio only
Het puur voor audio ontwikkelde SACD-M3-loopwerk slikt naast SACD/CD’s enkel CD-ROM’s en DVD-ROM’s. De door Marantz gepatenteerde Musical Mastering-technology converteert alle digitale signalen naar een single-bit datastroom. Daarna wordt het hoogfrequente signaal door de MMM-conversiefase netjes omgezet naar analoge muziek. Tel daarbij nog de asynchrone USB-ingang voor hi-res audio tot PCM/DXD 384 kHz/32 bit en DSD11.2 mHz en je weet dat de SA-KI een dijk van een speler moet zijn.

Marantz SA-KI Ruby

De missing link
De PM-KI is er niet op voorzien om streaming audio te verwerken. Hij heeft geen digitale ingangen aan boord. En dat terwijl Marantz schitterende netwerkspelers in huis heeft. We weten dat Ken Ishiwata het niet zo begrepen heeft op streaming audio, maar door het ontbreken van een netwerkaansluiting is het zelfs niet mogelijk om de HEOS-app te gebruiken voor de bediening van de set. Gelukkig kun je alsnog via de SA-KI passeren voor muziek vanaf je pc of streaming devices.

Luisteren
Naar goede gewoonte hebben we de PM-KI en de SA-KI aan onze Sonus Faber speakers gekoppeld met bekabeling van Audioquest. We kunnen er niet om heen dat een Marantz een specifieke, herkenbare en voor velen vertrouwde klank produceert. Dat komt waarschijnlijk omdat Ken Ishiwata muzikaliteit prefereert boven een super analyserende maar vaak ook te analytische, koele weergave.

Van peper, snaren en orgels
‘The Peppery Man’ van Natalie Merchant is zo’n schijfje dat absoluut in zijn sas is bij Marantz. De grommende stemmen van Merchant’s bandleden en de diepgaande trombone, afgewisseld met een snerpende mondharmonica en gitaarwerk, krijgen een warme gloed mee. ‘Wake me up‘ in de versie van 2Cellos is van hetzelfde laken een broek. Het snedige cellowerk van 2Cellos kan op een te analytische set al gauw irriteren, wat niet het geval is bij Marantz. Niettemin blijft de detaillering van het fijne snarenwerk in ‘Bougoudani’ van Boubacar Traoré vlekkeloos overeind. Net zoals het Hammondorgel in ‘Requiem pour un twister” van Serge Gainsbourg.

Van bloodfruit tot 2049
‘A blooming bloodfruit in a hoodie’ van Ambrose Akinmusire is een verrassend muziekstuk. Het gaat van start met vioolwerk en percussie alsof het om klassieke muziek gaat. Maar, na enkele minuten begint Akinmusire plots te rappen en slaat de sfeer volledig om door toevoeging van koperblazers en drums. Snel overstappen naar ‘It’s on’ van George Duke om ons te laten onderdompelen in een jazzy sfeertje met smeuïge basgitaren, elektrische piano en een vette beat. Heerlijk. Bijna te gek wordt het bij ‘2049’, de alom bekende soundtrack van Blade Runner 2049.

Marantz PM-KI en SA-KI Ruby

Music matters
En zo kunnen we nog uren voortgaan, wat we uiteraard ook gedaan hebben. Feit is dat het ontwerp van de PM-KI en de SA-KI er op voorzien is om interferenties te verminderen en om een puur en precies geluid met een optimale signaalzuiverheid te garanderen. En dat hoor je. Hoewel de techniek wel degelijk de muzikaliteit bepaalt, slagen Marantz en Ken Ishiwata er toch in om de muziek te laten primeren en de techniek onhoorbaar zijn werk te laten doen. Al jaren bezigen ze bij Marantz de slogan ‘Because music matters’. Met de PM-KI en de SA-KI tonen Ishiwata en de zijnen overduidelijk aan dat dat beslist geen holle leuze is.

Prijzen
Je zult al wel begrepen hebben dat er aan deze set een behoorlijk prijskaartje hangt. Op zich valt dat echter best mee als je de vergelijking maakt met de PM10 die een beduidend stuk duurder is. De PM-KI en de SA-KI kosten elk 3999 euro.

Conclusie
Met de PM-KI en de SA-KI kun je behoorlijk uitpakken. Ze blinken niet alleen uit op het vlak van vormgeving, bouwkwaliteit en uitstraling maar ze leveren ook schitterende muzikale prestaties. Het werk van een man die er trots op is dat hij hart en ziel kan leggen in zijn ontwerpen. De PM-KI en de SA-KI zijn bestemd voor muziekliefhebbers die hun muzikaal genot vooral puren uit cd’s en vinyl. En zo zijn er gelukkig nog heel wat.

Collector’s item
Er worden slechts 1000 stuks gebouwd van de PM-KI Ruby en uiteraard ook van de  SA-KI Ruby. Keurig verdeeld in 500 zwarte en 500 zilverkleurige toestellen. Elke PM-KI en SA-KI is individueel genummerd en wordt geleverd met een eveneens genummerd certificaat met een robijntje. De sets zullen ongetwijfeld uitgroeien tot collector items. ’t Is maar dat je het weet.

Marantz PM-KI Ruby en SA-KI Ruby

€7.998
8.6

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

7.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10
Verkooppunten van het merk marantz