Een vijftal jaar geleden bracht Naim de eerste Mu-so op de markt. Deze hifi-luidspreker met zijn toenmalige lanceringsprijs van €1.200 en opvallend luxe design kende geen echte concurrenten. Nergens vond je een standalone speaker met zowel high-end geluid, uitstraling als bijpassend prijskaartje. Later lanceerde Naim de Mu-so Qb, een compacte variant met herkenbaar design die de strijd moest aanvechten met bijvoorbeeld een Bowers & Wilkins Zeppelin. Nu vernieuwt Naim de Mu-so met een nieuwe variant die op het eerste zicht erg gelijkend is op het uittredend model. De prijs is nochtans gestegen naar €1.500. Hier is meer aan de hand, toch?

Design

Uiterlijk heeft Naim enkele verbeteringen aangebracht aan het originele design van de Mu-so. Nog steeds zien we een strak ogende behuizing van geborsteld aluminium met ingewerkte koelvinnen achteraan en rustend op een transparante acryl voet waarop het Naim-logo verlicht wordt. Bovenop pronkt de verlichte volume-draaiknop met nu 15 aanraakgevoelige toetsen. De draaiknop licht op wanneer je je hand erboven houdt en voelt luxe aan. Het display laat onder andere toe om rechtstreeks je favoriete radiozenders te selecteren,  je playlists te starten, tussen bronnen te schakelen of van muzieknummer te wisselen. Handig! Ook kan je naar je telefoon of tablet grijpen om het toestel via de applicatie te bedienen. De speakergrill heeft een golvende 3D-vorm en breekt het erg strakke design. Optioneel kan je die in drie andere kleuren bestellen. De afwerking van dit alles tilt de premium ervaring naar een eenzaam hoog niveau.

Naim Mu-so 2nd Generation

Features

Naim heeft kosten nog moeite gespaard om de Mu-so 2 te voorzien van alle gangbare aansluitmogelijkheden. Fysiek kan dat via een optische aansluiting, HDMI, USB of line-in. Ingebouwd zijn internetradio van vTuner, waarmee je gratis naar zowat elk radio station ter wereld luistert, streamingdiensten Spotify Connect en Tidal (geen MQA ondersteuning). Je vindt ook een ingebouwde Chromecast (24bit/192khz), dat je de mogelijkheid biedt om de Mu-so rechtstreeks in high resolution, met tal van andere streamingdiensten te gaan verbinden (vb Qobuz of Deezer). Streamen kan ook rechtstreeks van je device via Bluetooth (incl. aptX & AAC) of Airplay 2. UPnP en multiroom streaming via andere Naim producten is mogelijk en hij kan overweg met PCM 32bit/384kbps. Er valt weinig extra te wensen. Enkel een coaxiale of RCA-aansluiting ontbreekt, al kan je oudere televisies nog steeds verbinden via de optische of line-in ingang met geschikte kabel. Verbinden met Google Assistant kan, met Amazon Alexa (nog) niet.

Bediening

Alles werd in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat verschillende gebruikersprofielen snel en makkelijk met de Mu-so 2nd Generation overweg kunnen. Zoals eerder aangehaald, biedt de volume-knop met touch display je reeds uitgebreide bedieningsmogelijkheden. Daarbuiten heb je natuurlijk de Naim applicatie voor iOS of Android die totale controle van de Mu-so voorziet. Naim was één van de eerste hifi merken die vol hebben ingezet op streaming en hier de nodige software voor ontwikkelden. Door de jaren ervaring en regelmatige updates krijg je hiervoor een erg intuïtief en uitgerijpte App voor terug. Bovendien levert Naim nog een infrarood afstandsbediening bij de Mu-so waarmee je bijvoorbeeld even snel het volume kan aanpassen of snel één van je favoriete radiozenders kan selecteren.

Naim Mu-so 2nd Generation

Geluid

Het uiterlijk mag dan veel overeenkomsten hebben met zijn voorganger, intern werden 95% van de componenten vervangen. Samen met zusterbedrijf Focal werd er gewerkt aan nieuwe drivers met een hogere excursie en gebeurt de versterking nu per kanaal. Dit resulteert in minder vervorming bij hoge volumes en, mede dankzij een 13% groter intern kabinet-volume, ook in strakkere bassen. De originele Mu-so zette al topprestaties neer, wat de duidelijke verbeteringen in de Mu-so 2 des te indrukwekkender maken.

De nieuwe geluidsprocessor kan 13 keer meer instructies verwerken als die van de originele Mu-so. Alle signalen, onafhankelijk van de bron, worden verwerkt op 24-bit/88.2kHz en versterkt via zes klasse D versterkers met een totaalvermogen van 450 watt. Dat is veel, heel veel. Zelfs halverwege de volumeschaal speelt de Mu-so reeds voldoende luid om een feestje te houden. Je plaatst de Mu-so best in grote tot middelgrote ruimtes om hem best tot zijn recht te laten komen.

Naim Mu-so 2nd Generation

De hierboven genoemde verbeteringen tillen de Mu-so 2 op audio vlak opnieuw naar een eenzaam hoog niveau. Bassen klinken diep, vol en je voelt de krachtreserve. Sluit je ogen en je zou denken een high-end 2.0 set met 6.5-inch drivers voor je te hebben. De controle is erg goed en de laagweergave op hoog volume doet met verstomming slaan. De midden- en hoge tonen kan je best omschrijven als punchy met een gezonde dosis helderheid. In de meeste ruimtes zijn deze in de standaardsetting iets minder prominent aanwezig dan het laag. Via de kamercompensatie-functie in de app kan je de laagweergave wat terugschroeven wanneer jouw ruimte hierom vraagt. Wel loopt het over van de details en altijd met een bepaalde zachtheid, op eender welk volume. Door de beperkte breedte is de stereo separatie beperkter dan bij speakers die ver uit elkaar staan, maar zet je recht voor de Mu-so en je krijgt toch een goed stereobeeld.

De finesse en kracht zijn ongezien in een draadloos all-in-one muzieksysteem. Een soundbar of soundbase met subwoofer zal beter geschikt zijn voor films, maar deze komen qua mogelijkheden en muziekweergave uiteraard niet in de buurt. Voor muziek moet je al richting een setup gaan met een aparte streamer, versterker en een degelijk paar boekenplankspeakers van €1.000.

Conclusie

€1.500 is een behoorlijk bedrag, maar je hebt er dan ook wat voor wanneer je een Naim Mu-so 2 aanschaft. Een luxe design, handige bediening en hoogwaardig aanvoelende materialen maken het een feest om de Mu-so te gebruiken. Een complete feature-set maakt hem veelvuldig inzetbaar, zelfs als soundbar via de HDMI-ingang. Voeg daaraan toe de ongekende audioprestaties in deze productcategorie en we kunnen niet anders dan concluderen dat Naim met de Mu-so 2 de lat nog hoger heeft gelegd in dit segment.

Naim Mu-so 2nd Generation

€1.500
8.7

Prestaties

9.5/10

Functionaliteiten

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • Afwerking en materiaalkeuze
  • Indrukwekkend geluid
  • Aansluitmogelijkheden

Cons

  • Niet goedkoop
  • Geen ondersteuning voor Amazon Alexa
Verkooppunten van het merk naim