OLED TV’s en goed geluid gaan zelden samen. Bij het ontwerpen van een smalle TV kom je 2 tegenstrijdige elementen tegen. De voorkeur van de gemiddelde consument gaat vooral uit naar een sober en strak design. Dit omdat men meestal een mooi en scherp beeld de huiskamer wil insturen op een eenvoudige manier zonder al te veel randattributen. Maar daarnaast verlangt men ook dat de geluidsweergave deze strakke kijkervaring evenaart. Daarom rust je een TV best uit met een kwalitatief en krachtig geluidssysteem. Maar zo’n systeem heeft ‘adem’-ruimte nodig en deze plaats vind je niet in een moderne TV.

Panasonic heeft met hun zusterfirma Technics een samenwerking aangegaan om het kwalitatieve beeld te combineren met goed geluid. Resultaat: een sobere soundbar onopvallend geïntegreerd onder het TV scherm van de 55GZ2000. Op de achterkant is er zelfs een sound-projector om het 3D geluid naar boven te ‘stralen’. Twee soundbars in één OLED TV is het resultaat van de expertise van 2 firma’s die hun krachten bundelen om een top-TV te maken. Met een imposant virtueel surroundgeluid en zeer contrastrijk OLED-beeld stond de Panasonic 55GZ2000 2 weken op onze testbank. Ideaal om onze enthousiaste mening over dit topmodel van Panasonic te formuleren.

What’s in the box…

Het is heel handig dat het installatie-team van Panasonic de TV komt installeren in je eigen testruimte. Twee vriendelijke professionals komen met de grote doos binnen en installeren de TV in een handomdraai. Als ik hen zo bezig zie lijkt het mij niet zo moeilijk om deze TV zelf te installeren. Het 55” scherm en de zware voet wegen samen een goede 30 kg en zijn gemakkelijk te hanteren. Ook de handleiding ziet er gebruiksvriendelijk uit en leid je gemakkelijk door het installatieproces. Nu de TV verbonden is met zijn randapparatuur en het lichtnet kan het reviewen beginnen.

De Panasonic 55GZ2000 TV is een OLED TV met 4K-resolutie. Omdat de TV voorzien is van de vernieuwde HCX Pro Intelligent processor zijn de weergave en prestaties sterk geëvolueerd. Panasonic garandeert hiermee een verbeterd contrast, meer detailweergave, betere ‘highlights’ en zwartwaarden. Kortom, het dynamisch bereik van hun topmodel heeft weer een grote stap voorwaarts gezet. Om de weergave beter af te stemmen (zoals filmmakers het in hun montagekamer graag zelf beleven), heeft Panasonic ook enkele samenwerkingen met Hollywood opgezet.

Verder biedt de GZ2000 heel wat extra’s aan. Hij kan overweg met alle gangbare HDR formaten zoals Dolby Vision, HDR10+, HDR10 en HLG. Je kan de TV met heel wat externe apparaten verbinden via een dubbele DVB-T2/C/S2 aansluiting, een dubbel CI+-slot en een USB/DLNA-mediaspeler. En om helemaal ‘all the way’ te gaan kan je (nadat je verbonden bent met de ingebouwde WiFi-ontvanger) via het My Home Screen heel wat handige functies activeren en zelfs In House-streaming gaan doen. Kers op de taart is de stemcontrole die zich laat activeren door de Google Assistant of Amazon Alexa apparaten die in je huis geïntegreerd zijn.

Omdat de 55GZ2000 het beste antwoord is wat je van een top-TV mag verwachten spreekt Panasonic hier over een 4K Professional Edition OLED-scherm.

Hardware

Het uitzicht van de GZ2000 verbergt echter zijn extraverte specificaties. Panasonic wil niet overtuigen met de ‘looks’, maar wel met zijn uitmuntende prestaties. Daarom hebben ze gekozen voor een sober design met knappe integraties. Nooit eerder werden er 2 soundbars zo innoverend weggewerkt als in deze TV. Onder het 4K Professional Edition OLED-scherm vind je de 3 kanaals-soundbar (van Technics) terug die het geluid rechtstreeks naar de gebruiker stuurt. Deze vloeit mooi mee met de design-lijnen van de TV en passen uiterst goed bij de rest van de televisie. Achteraan zorgt de ‘naar boven’ gerichte soundbar voor een extra dimensie in de geluidsweergave. Op die manier kan de GZ2000 ook zorgen voor het Dolby Atmos effect.

Op vlak van het ontwerp laat Panasonic alles samenvallen. Aan de achterzijde zijn de aansluitingen beschikbaar, deze liggen mooi in lijn van de ‘Dolby Atmos’ soundbar.

 • 4x HDMI (4x v2.0, ALLM, ARC)
 • 1x component/composiet video
 • 1x stereo cinch
 • 1x optisch digitaal uit
 • 3x USB (1x 3.0)
 • 1x hoofdtelefoon/subwoofer
 • 3x antenne worden via kwalitatieve connectoren geïntegreerd

En tot slot haal ik graag de degelijke afstandsbediening aan, deze is gemaakt van in mat-geborsteld staal. Dankzij deze afstandsbediening bereik je met een snelle druk op de knop de meest gangbare functies van de Panasonic GZ2000 TV. Kijk je in het donker naar je film of TV programma? Dan maak je eenvoudig gebruik van de ingebouwde verlichting om de juiste bediening of knop te vinden.

De Panasonic GZ2000 is connected…

Net zoals zijn sobere design heeft Panasonic voor de bediening van TV’s zijn eigen filosofie. Het heeft een beetje tijd nodig om wat te wennen aan hun gebruikersomgeving, maar deze is best wel gebruiksvriendelijk. We merkten al snel dat we de Home-knop het meeste nodig hadden op de afstandsbediening

Via het Home-menu vind je de kortste weg om deze TV te bedienen. Je scrolt hierbij door 5 verschillende menu’s. In deze volgorde vind je eerst een overzicht van de meest gebruikte apps terug. De tweede balk laat je de zenders bij de Live-TV zien. Vervolgens kom je dan een Netflix balk tegen. De YouTube balk en de balk voor de opnames op je USB apparaat sluiten het rijtje overzichtelijk af.

Vind je in het Home-menu niet wat je zoekt, dan kijk je best een keertje bij Apps. Hier zie je het totaal overzicht van alle geïnstalleerde apps. Panasonic heeft een degelijk aanbod voorzien: Rakuten TV, Viera Link, browser en digital concert hal zijn degenen die me persoonlijk het meest in het oog springen. Vind je hier toch je zin niet, dan kan je via de AppStore meer apps bekijken en eventueel installeren.

De Panasonic 55GZ2000 is echt ‘Connected’… . Via Audio link kan je je TV met een Bluetooth speaker verbinden of het geluid van je smartphone naar je TV sturen. En hierbij haal ik nog eens heel graag de Google Assistent en Amazon Alexa mogelijkheden aan. Met dubbele weergave in het scherm kan je ook 2 bronnen tegelijkertijd bekijken.

Software

De interne omgeving is zelf ontwikkeld door Panasonic. Als je gewend ben aan deze gebruiksvriendelijke omgeving kan je alle mogelijkheden van de TV terugvinden. Verder kan je de TV ook bedienen met je smartphone of tablet via de Panasonic TV Remote app. Maar persoonlijk bedien ik de TV het liefst met zijn afstandsbediening.

Surf je zelf wat door het menu dan zie je vooral bij het ‘Beeld’- en ‘Geluid’-menu een heleboel instellingen. Daarmee kan je je persoonlijke voorkeur bij het bekijken van Film of TV-programma’s gemakkelijk instellen. In het geavanceerde menu kan je nog een stapje verder gaan. Zo kan je zelfs een ISF kalibratie laten uitvoeren door metingen, ook zal het noodzakelijk zijn om bepaalde parameters juist in te stellen voor een goede weergave. Ik raad elke gebruiker van dit toestel aan om zo’n specialist te contacteren om het uiterste uit je TV scherm te kunnen halen. Het resultaat zal het beste OLED beeld zijn.

Beeld- en geluidsbeleving

De Panasonic GZ2000 is een toestel dat qua looks niet snel zal opvallen. Eigenlijk hebben we de indruk dat puur design minder belangrijk is voor de Japanse firma. Dat maakt dat ze meer energie en ook meer tijd steken in het opbouwen van een puur kwalitatief toestel dat vooral uitblinkt door de weergave- en geluidskwaliteit dan door zijn looks. Een trend of filosofie die we al eerder hebben gezien bij Panasonic toestellen.

Eens we de TV naar onze persoonlijke beeldvoorkeur ingesteld hebben wordt kijken naar de 55GZ2000 een plezier. Vloeiende weergave, levendige kleuren, veel diepgang en vooral een stabiele weergave bij snelle en dynamische beelden zijn zeer kenmerkend voor dit Panasonic topmodel.

Zet daar bovenop een zeer ingenieus geluidssysteem dat de ‘soundtrack’ krachtig weergeeft en letterlijk het geluid via de bovenkant en het plafond de ruimte gaat insturen. Dan heb je een spectaculaire filmbeleving in een kleine behuizing. We geven toe dat we met veel plezier de volumeknop bij dit opvallend, onopvallend geluidssysteem bediend hebben. Opvallend door het krachtige geluid, maar visueel onopvallend omdat je de speakers bijna niet ziet. Een staaltje prachtig werk van Technics. Oké, er zitten natuurlijk beperkingen aan dit geluidssysteem maar zelfs op een hoog volume blijft het geluidsbeeld stabiel en klinkt het letterlijk vele malen groter dan de afmetingen van het verdoken geluidssysteem. Verder heb je een heleboel mogelijkheden om de TV af te regelen. Bij de weergave van enkele Dolby Atmos tracks (er staan enkele mooie HDR Netflix series met een Dolby Atmos soundtrack online zoals ‘V-wars’) klonk het geluid ruimtelijk en wordt de kamer gevuld met kwalitatief filmisch geluid.

Panasonic GZ2000 conclusie

De Panasonic GZ2000 is een eerder sobere tv die voornamelijk opvalt door zijn zeer kwalitatieve beeldweergave en zeer knap verdoken geluidssysteem. In combinatie met zijn aantrekkelijke prijs haal je een TV met heel wat mooie features in huis. Neem zeker voldoende tijd om de mogelijkheden en de ‘diepgang’ van deze TV grondig te ontdekken. De Panasonic GZ2000 gaat zeer ver in zijn mogelijkheden, instellingen en vooral zijn audiovisuele beleving. Gaandeweg ontdek je wat een schitterende beeld- maar zeker ook geluidsweergave deze TV heeft. Zet dat naast de pure techniek die Panasonic en Technics samen presenteren. Daarmee belandt de GZ2000 zeer hoog op ons eindejaarsverlanglijstje. Voor meer informatie kan je best eens surfen naar de website van Panasonic.

Panasonic 55 GZ2000

9.2

Prestaties

9.5/10

Functionaliteit

9.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.5/10

Pros

 • Pure beeld- en geluidskwaliteit
 • Sober en gebruiksvriendelijk design
 • Straffe prijs-kwaliteitsverhouding

Cons

 • Het sober design geeft het potentieel van deze OLED-televisie niet goed weer
Verkooppunten van het merk panasonic