SONOS heeft een firmware-update uitgebracht die gebruikers toestaat om een Sonos-systeem te installeren met enkel en alleen een WiFi netwerk. Vanaf heden heb je dus geen Sonos Bridge meer nodig om een Sonos netwerk op te zetten.

De meest recente 5.1 (niet te verwarren met een 5.1 setup) update betekent dat gebruikers een SONOS draadloos systeem kunnen opzetten met bijvoorbeeld maar één Sonos Play:1 speaker. Dit is uiteraard een zet om vele fabrikanten buiten spel te zetten nu dat op IFA 2014 om de haverklap een speler uitkomt met een nieuw multiroom systeem. Het is een soort van low cost oplossing voor Play:1 gebruikers denk ik dan. In plaats €249 te moeten betalen voor een initiële installatie, betaal je nu nog maar €199 omdat je geen bridge meer nodig hebt.

SONOS heeft deze software enkele maanden in beta gehouden en is er van overtuigd dat hij nu vlekkeloos werkt. Sonos zegt wel dat een bekabelde verbinding met de router in de systeemconfiguratie toch nog altijd de beste oplossing is, met name in woningen waar er niet echt sterke Wi-Fi aanwezig is. (zoals bij de Telenet of Belgacom routers). Heb je al een Bridge? Sonos adviseert deze mooi met rust te laten.

Een kleine opmerking is wel, dat niet alle Sonos toestellen compatibel zijn in deze setup. De Play:1 en Playbar werken perfect via de Wi-Fi verbinding maar de surround sound setup van Sonos vereist wel nog steeds een Sonos bridge. Dit komt omdat er problemen kunnen optreden met de synchronisatie tussen de toestellen.

sonos boost

Later dit jaar komt Sonos ook nog uit met een eigen Wi-Fi extender, genaamd de Sonos boost. Sonos verteld bij hun specificaties dat dit een Wi-Fi extender gaat zijn die je normaal gezien alleen in bedrijfsomgevingen gaat terug vinden. Ik ben alvast zeer benieuwd!

 

Verkooppunten van het merk sonos